Студопедия — Принцип дії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Принцип дії






При увімкненому зчепленні крутний момент від маховика 3 натискний диск 2 передається до затискнутого між ними пружинами 5 веденого диску 4 і до коробки передач. Ступиця 4 веденого диску розташована на ведучому валу коробки передач.

Якщо передача у коробці передач вимкнена то передача крутного моменту не здійснюється, а двигун має можливість працювати в режимі холостого ходу.

Під час рушання з місця для увімкнення передачі водій вимикає зчеплення шляхом натискання на педаль зчеплення 8. Зусилля від педалі зчеплення передається через тяги 9, вилку 7, вижимний підшипник до важелів 6, які відводять назад натискний диск 2. Пружини 5 стискаються та розтискають ведений диск, що приводить до припинення передачі крутного моменту. Після вмикання передачі та при відпусканні педалі зчеплення натискні пружини 5 стискають ведений диск і крутний момент за рахунок сил тертя між дисками зчеплення передається до первинного валу коробки та через карданну, головну передачі, диференціал, приводні вали до ведучих коліс. Коли крутний момент перевищить сили опору руху, автомобіль рушить з місця. Стальний кожух з’єднаний з маховиком за допомогою болтів, а натискний чавунний (СЧ18-36) диск приєднаний до кожуха пружними пластинами. Натискний диск має можливість пересуватись у осьовому напряму при увімкненні (вимкненні) зчеплення.

До недоліків зчеплення з периферійними пружинами відноситься складність, громіздкість силового пристрою і механізму керування та загроза пробуксовки зчеплення при зношенні фрикційних накладок і передачі великих крутних моментів.

 

Рис. 2. Сухе однодискове постійно замкнуте зчеплення автомобіля

ЗИЛ-131 з периферійними пружинами та механічним приводом:

 

1.Кришка зчеплення; 2. Кожух зчеплення; 3. Периферійні натискні пружини (16 шт.); 4. Кришка вентиляційного отвору; 5. Гайка; 6. Шплінт; 7. Пружинна пластина (4 шт.); 8. Болт; 9. Маховик; 10. Натискний ведучий диск;

11. Фрикційні накладки веденого диска; 12. Ведений диск; 13 Демпфені пружини (8 шт.); 14. Мастиловідбивна маточина веденого диска;

15. Заклепка; 16. Колінчатий вал; 17. Підшипник первинного вала коробки передач; 18. Первинний вал коробки передач; 19. Маточина веденого диска; 20. Віджимний важіль; 21. Диск демпфера; 22. Вісь вилки важеля; 23. Вісь важеля; 24. Картер зчеплення; 25. Вилка віджимного важеля; 26. Сферична гайка; 27. Пластина; 28. Віджимний підшипник; 29. Відтяжна пружина муфти; 30. Муфта підшипника вимикання зчеплення; 31. Направляюча втулка муфти виключення зчеплення з кришкою підшипника первинного вала; 32. Ведуча шестірня первинного вала; 33. Підшипник первинного вала; 34. Вилка виключення зчеплення.

 

Стальний кожух 2 зчеплення кріпиться до маховика 9 болтами. Чавунний натискний диск 10 з’єднаний з кожухом чотирьома парами пружних пластин 7, які передають зусилля з кожуха на натискний диск. Чотири важелі виключення зчеплення за допомогою осей з голчатими підшипниками та вилками поєднані з натискним диском. Пружинно-фрикційний гаситель коливань з вісьмома пружинами встановлений у веденому диску зчеплення.

 

 

Рис. 3. Дводискове сухе фрикційне зчеплення з периферійними

пружинами та пневмопідсилювачем автомобіля КАМАЗ-4310:

 

1.Натискна пружина; 2.Картер зчеплення; 3.Фрикційна накладка; 4.Упорне кільце; 5.Первинний вал коробки передач; 6.Маховик; 7. Пружина гасителя крутильних коливань; 8. Ведений диск; 9. Механізм автоматичної установки середнього ведучого диска; 10. Проміжний ведучий диск; 11. Установочна втулка; 12. Натискний диск; 13. Кожух зчеплення; 14. Вилка відтяжна важеля; 15. Відтяжний важіль; 16. Пружина упорна кільця; 17. Упорний підшипник; 18. Муфта вимикання зчеплення; 19. Шланг мащення муфти;

20. Відтяжна пружина; 21. Вилка вимикання зчеплення; 22. Вал вилки. Пневматичний підсилювач. 23. Впускний клапан; 24. Випускний клапан;

25. Сідло діафрагми; 26. Діафрагма; 27. Корпус слідкуючого поршня;

28. Сапун; 29. Слідкуючий поршень; 30. Перепускний клапан; 31. Сферична регулювальна гайка; 32. Штовхач поршня; 33. Задній корпус; 34. Поршень виключення зчеплення; 35,37. Розпірні втулки; 36. Шток поршня; 38. Манжета поршня; 39. Корпус комбінованого ущільнення; 40. Пневматичний поршень; 41. Сідло клапана; 42. Стержень клапанів.

Привід зчеплення. 43. Гідравлічний трубопровід; 44. Важіль; 45. Штовхач поршня; 46. Ексцентричний палець; 47,53. Верхній та нижній упори; 48. Відтяжна пружина; 49. Трубопровід; 50. Пневмопідсилювач привода зчеплення; 51. Педаль; 52. Головний циліндр; 54. Кронштейн; 55. Компенсаційний бачок; 56. Пробка бачка; 57. Штовхач поршня головного циліндра; 58. Поршень.

 

Дво та багатодискові зчеплення використовують у тих випадках, коли необхідно передавати великі крутні моменти або не дозволяють установку габаритні розміри. На автомобілях КАМАЗ встановлено дводискове зчеплення з периферійними натискними пружинами 1 та з гідравлічним приводом і пневмопідсилювачем. До ведучої частини відноситься кожух 13 з проміжним 10 та натискним дисками 12, які кріпляться болтами до маховика 6. Проміжний диск може пересуватися вздовж пазів маховика. До веденої частини відносяться два ведених диски 8 з фрикційними накладками 3 та гасителями крутильних коливань пружинно-фрикційного типу. Ведені диски розташовані на первинному валу коробки передач (подільника) 5. Механізм керування зчепленням з’єднаний зовнішніми кінцями важелів 15 з натискним диском 12, середньою частиною з кожухом 13. На внутрішній частині важелів закріплено упорне кільце 4, до якого при виключанні зчеплення притискається упорний вижимний підшипник 17 муфти 18 виключення зчеплення.

При вимиканні зчеплення муфта через упорне кільце натискає на внутрішні кінці важелів 15 та повертає їх на голчатих підшипниках опорних стійок і відводить натискний диск від першого веденого диска та від проміжного диска. Проміжний диск автоматично відштовхуючись за допомогою двоплечих важелів від натискного диска та маховика займає середнє положення.

Привід керування зчепленням дистанційний, гідравлічний з пневматичним підсилювачем.

 

 

Рис. 4. Конструкція сухого фрикційного однодискового зчеплення з діафрагмовою пружиною

 

Діафрагмові пружини, які забезпечують тертя між ведучими та веденими елементами зчеплення завдяки простоті конструкції, малим габаритам та масі використовуються у зчепленнях легкових та вантажних автомобілів, автобусів. Кількість деталей зчеплень з діафрагмовою пружиною зменшується у два рази.

Наявність двомасового маховика ZMS SACHS, що працює з сухим однофрикційним зчепленням, дозволяє покращити гасіння коливань колінчастого вала зменшити масу веденого диска зчеплення та динамічні навантаження на трансмісію за рахунок пружин у маховику, покращити режими вмикання та вимикання передач і рівень шуму. Для цього використовується два типа пружин. Перший тип пружин забезпечує гасіння коливань під час запуску та зупинки роботи двигуна. У одномасовому маховику гасіння коливань під час запуску та зупинки двигуна не здійснюється. Другий тип більш жорстких пружин забезпечує гасіння коливань при передачі крутного моменту від двигуна до ведучих коліс.

Маховик складається з головного та допоміжного корпуса, які можуть обертатись один відносно другого на незначний кут. Направляючі пружин та упори забезпечують роботу пружин, а також запобігають їх поломці та блокуванню.

Застосування діафрагмових пружин для забезпечення тертя між ведучими та веденими елементами зчеплення спрощує конструкцію зчеплення.

Натискні диски виконуються більш масивними для поглинання тепла, яке виділяється при роботі зчеплення.

 

Рис. 5. Однодискове сухе фрикційне зчеплення з діафрагмовою пружиною та гідравлічним приводом:

 

1. Картер зчеплення; 2. Маховик; 3. Ведений диск; 4. Натискний ведучий диск; 5. Кожух зчеплення; 6. Діафрамова пружина; 7. Віджимний підшипник; 8. Первинний вал коробки передач; 9. Втулки; 10. Муфта вимикання зчеплення; 11. Упорний болт; 13. Відтягуючий важіль; 14. Шток робочого циліндра; 15. Болт; 16. Робочий циліндр; 17. Штуцер підведення робочої рідини; 18. Демпферна пружина; 19. Ступиця веденого диска.

Діафрагмова пружина при збиранні затискується між натискним диском 4 та стійками кожуха 5. При натисканні на педаль зчеплення рідина тисне на поршень циліндра 16, який переміщуючись разом зі штоком 14 пересуває важіль 13 підшипника вимкнення зчеплення. Пересуваючись по осі підшипник тисне на центральну частину частину пружини, яка прогинається в іншу сторону ніж зовнішній край пружини і звільнює натискний диск.

Натискний диск 4 виконується більш масивним для поглинання тепла, яке виділяється при роботі зчеплення.

 

Рис. 6. Однодискове сухе зчеплення з діафрагмовою пружиною натискної дії

Відрізняється від зчеплення з діафрагмовою пружиною відтискної дії тим, що вижимний підшипник розташований не на діафрагмовій пружині а на важелі, який закріплений у корпусі. Діафрагмова пружина кріпиться до корпусу зчеплення розпірними болтами. Тангенціальні пружини забезпечують передачу крутного моменту через натискний диск до веденого, а також відводять натискний диск від веденого при виключенні зчеплення.

 

Рис. 7. Принцип дії однодискового сухого постійно замкнутого зчеплення з діафрагмовою пружиною натискної дії

При натисканні на педаль зчеплення шток тисне на поршень головного циліндра зчеплення, який стискає рідину у циліндрі. Тиск рідини по трубопроводам передається до поршня робочого циліндра зчеплення і відтискає поршень зі штоком, який відводить у осьовому напряму нижній кінець важеля у середній частині якого розташований вижимний підшипник зчеплення, а верхній кінець закріплений до корпусу зчеплення. При цьому середня частина важеля тиснучи на вижимний підшипник, який натискає по внутрішньому діаметру на діафрагмову пружину і відтискає її по зовнішньому діаметру від натискного диска та звільняє ведений диск від передачі крутного моменту.

 

 

Рис. 8. Сухе однодискове постійно замкнуте зчеплення відтискної дії з діафрагмовою пружиною типу MZ (майже плоскої конструкції)

 

Діафрагмова пружина опирається по зовнішніму діаметру на корпус зчеплення і притискає середньою частиною натискний диск до веденого і маховика. Вижимний підшиник розташований по внутрішньому діаметру на діафрагмовій пружині. Застосування діафрагмової пружини з випуклістю усередину зменшує довжину зчеплення, але вижимний підшипник при вимкненні зчеплення рухається у іншу сторону, що ускладнює привод.

Використання діафрагмових пружин з внутрішньою випуклістю зменшує зусилля виключення зчеплення.

 

 

Рис. 9. Принцип дії зчеплення з діафрагмовою пружиною відтискної дії

 

При натисканні на педаль зчеплення шток тисне на поршень головного циліндра зчеплення, який стискає рідину у циліндрі. Тиск рідини по трубопроводам передається до поршня робочого циліндра зчеплення, відтискає поршень зі штоком, який відводить у осьовому напряму зовнішній кінець важеля який у середній частині прикріплений до корпусу зчеплення. При цьому внутрішній кінець важеля відтискає вижимний підшипник разом з діафрагмовою пружиною від натискного диска і звільняє ведений диск від передачі крутного моменту.

 

Рис. 10. Сухе однодискове постійно замкнуте зчеплення

автомобіля АКОР Мерседес з діафрагмовою пружиною

 

 

Рис. 11. Модуль однодискового зчеплення фірми SACHS Light з діафрагмовою пружиною

До складу модуля входить маховик, корпус зчеплення з натискним диском і ведений диск. У модулі фірми SACHS Light корпус зчеплення з натискним диском запресований в маховик, що дозволяє збільшити діаметр веденого диску та розмір крутного моменту, який передається зчепленням.

 

Рис. 12. Загальний вигляд у розтину подвійного з двома діафрагмовими пружинами натискної дії сухого фрикційного (ліворуч) та багатодискового зчеплення, що працює у маслі (праворуч)

 

Подвійне зчеплення з двома діафрагмовими пружинами забезпечує передачу значного крутного моменту, роботу з автоматичними системами керування переключанням передач гідравлічним або механічним способом. Наявність такого зчеплення передбачає можливість окремого виключення (включення) кожного з двох зчеплень та забезпечує переключання передач без переривання силового потоку.

 

Рис. 13. Зчеплення спортивних автомобілів з однією діафрагмовою пружиною і чотирьома веденими дисками з карбону та титану з умовним діаметром 86 мм та масою 960 грам фірми ZF Sachs Race Engineering

 

Використовується у спортивних автомобілях Формули 1. Має невеликі габарити та масу і забезпечує роботу при обертах більше 19000 об/хв., температурах до 1000 0С. Передає крутний момент до 1400 Нм.

 

Рис. 14. Багатодискові подвійні зчеплення, що працюють у маслі з гідравлічним приводом

 

Рис. 15. Подвійне багатодискове автоматичне зчеплення автомобіля Ауді

з гідравлічним приводом

Впровадження двох зчеплень дає можливість автоматизувати процес переключання передач за рахунок переключання з одного силового потоку на інший, не перериваючи силовий потік.

Рис. 16. Подвійне зчеплення та коробка передач автомобіля Audi TT 3.2 Quattro:

1,3 – ведучі вали; 2 – привід від двигуна; 4,5 – зчеплення; 6,14 – вихідні шестерні; 7 – шестірня заднього ходу; 8 – шестірня 6-ї передачі; 9 – шестірня 5-ї передачі; 10- шестірня 1-ї передачі; 11 – шестірня 3 передачі;

12 – шестірня 4-ї передачі; 13 – шестірня 2-ї передачі; 15 – головна передача.

 

 

Рис. 17. Гідравлічне ввімкнення передач першого ряду коробки передач

(масло поступає у гідроциліндр муфти К1)







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 2627. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия