Студопедия — Порядок виконання роботи. Процесс выполнения лабораторных работ осуществляется в несколько этапов:
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок виконання роботи. Процесс выполнения лабораторных работ осуществляется в несколько этапов:






Процесс выполнения лабораторных работ осуществляется в несколько этапов:

1. Разработка программы в соответствие с заданием.

2. Подготовка отчета в составе:

- титульные лист;

- полная формулировка задания;

- алгоритм (блок-схема или словесный);

- пример работы программы (входные данные и соответствующие им выходные);

- распечатка текста программы (листинг).

3. Сдача лабораторной работы состоящая из:

- представления подготовленного;

- демонстрации программы;

- ответов на теоретические вопросы по пройденному лекционному и касающемуся темы лабораторной работы материалу.

 

ВСТУП

Розвиток електронної обчислювальної техніки і її широке застосування в науці, техніці та промисловості – важливий фактор прискорення науково-технічного прогресу.

Комп’ютерна схемотехніка – це науково-технічна дисципліна, яка вивчає теоретичні методи аналізу і синтезу схем комп’ютерів (електронних обчислювальних машин) і засоби їхньої технічної реалізації. Розвиток комп’ютерної схемотехніки є основою удосконалення архітектури комп’ютерів, якісного підвищення їхньої продуктивності та надійності, істотного зменшення масових та габаритних показників. Комп’ютери широко використовують у цивільній авіації та інших галузях господарства.

Комп’ютерна схемотехніка вивчає принципи побудови цифрових функціональних вузлів та пристроїв на основі інтегральних мікросхем і мікропроцесорних засобів.

Розвиток мікроелектронної елементної бази є основою вдосконалення архітектури комп’ютерів та якісного поліпшення їх техніко-економічних показників – продуктивності, швидкодії, надійності, вартості та ін. З рівнем розвитку елементної бази пов’язано в першу чергу поняття про покоління комп’ютерів – від ламп (перше покоління) до великих інтегральних схем (четверте покоління).

Задача підготовки висококваліфікованих фахівців, озброєних сучасними знаннями та практичними навичками, є однією з найважливіших задач в сучасних умовах стрімкого розвитку науки і техніки. Тому, як ніколи гостро, зараз відчувається необхідність прикладання максимальних зусиль для вдосконалення змісту навчання, засобів і методів підготовки фахівців. Одним із найважливіших засобів глибокого засвоєння навчально матеріалу, освоєння учнями базових знань і навиків в області електроніки і схемотехніки цифрових пристроїв, а також придбання практичних навичок по експериментальному дослідженню мікросхем є комплексне виконання студентами практичних завдань з проектування та апробації електронних схем.


Лабораторна робота № 1
.

Дослідження RS тригера. Тригери асинхронні і з синхронізуючим входом.

Мета: побудова схеми і вивчення принципу роботи RS-тригера.

 

Програмне забезпечення: програмне забезпечення комп'ютерного моделювання електронних схем (програма Electronic Workbench).

 

 

Основні теоретичні відомості

Тригер - найпростіша цифрова схема послідовного типу. У тригерів стан виходу Y у любий момент часу визначається поточним станом входу Х та внутрішнім станом схеми Q:.

Y=F(X,Q)

Іншими словами, цифровий автомат є не тільки перетворювачем, але й зберігає попередню й поточну інформацію (стани). Ця властивість забезпечується наявністю в схемах зворотних зв’язків.

Основою послідовностних схем є тригери. Тригер має два стійких стани Q=1 і Q=0, тому його іноді називають бістабільною схемою. В якому з цих станів опиниться тригер, залежить від сигналів на входах тригера і від його попереднього стану, тобто він має пам’ять. Можна сказати, що тригер є елементарною ячейкою пам’яті.

Тип тригера визначається алгоритмом його роботи. В залежності від алгоритму роботи, тригер може мати настановні, інформаційні та керуючі входи. Настановні входи встановлюють стан тригера незалежно від стану інших входів. Входи керування дозволяють запис даних, які надходять на інформаційні входи. Найбільш розповсюдженими є тригери RS, JK, D і Т – типів.

RS - тригер – найпростіший автомат з пам’яттю, який може знаходитись в двох станах. Тригер має два настановні входи: установки S (set - установка) і скиду R (reset - скид), на які подаються вхідні сигнали від зовнішніх джерел. При подачі на вхід настанови активного логічного рівня тригер установлюється в 1(Q=1, Q=0), якщо подати активний рівень на вхід скиду тригер установлюється в 0 (Q=0, Q=1). Якщо подати на обидва входи установки (збудження) пасивний рівень, то тригер буде зберігати попередній стан виходів: Q=0, Q=1 або Q=1, Q=0. Кожний стан стійкий і підтримується за рахунок дії зворотних зв’язків.

Для тригерів цього типу є недопустимим одночасна подача активного типу на обидва входи установки, так як тригер за визначенням не може одночасно бути встановленим в нуль та одиницю. На практиці подача активного рівня на настановні входи приводить до того, що цей стан не може бути збереженим і неможливо визначити, в якому стані буде знаходитись тригер при наступній подачі сигналів пасивного рівня.

На мал. 1.1 і 1.2 зображені два виду RS - тригерів, які виконані на елементах АБО-НЕ та І-НЕ.

Мал.1.1. RS - тригер, виконаний на елементах І-НЕ.

Мал. 1.2. RS - тригер, виконаний на елементах АБО-НЕ.

Для схеми на мал. 1.1 активним рівнем є рівень логічної одиниці, для схеми на мал. 1.2 – рівень логічного нуля. Схема на мал. 1.2 отримала назву RS - тригера з інверсними входами.

RS–тригер є основним вузлом для побудови послідовних схем. Назва схем такого типу ”послідовні” означає, що стан виходу залежить від того, в якій послідовності на входи подаються вхідні набори і яким був попередній внутрішній стан. Так, якщо в RS–тригері (мал. 1.2) на початку встановити комбінацію R=0, S=1 (скорочений запис - 01), а потім перейти до R=1, S=0 (00), то стан виходу Q=1. Якщо ж на початку установити комбінацію 10, а потім перейти до 00, то стан виходу буде інший - Q=0, незважаючи на однакові комбінації сигналів на входах. Таким чином, при одному і тому ж вхідному наборі 00 вихід тригера може знаходитися в різних станах.

Умови переходів тригерів із одного стану в інший (алгоритм роботи) можна описати табличним, аналітичним або графічним способами. Табличний опис роботи RS – тригера (мал. 1) представлено в таблиці 1.1 (таблиця переходів) і таблиці 1.2 (таблиця функцій збудження).

В таблицях використані наступні позначення:

Qt – попередній стан виходу;

Qt+1 – новий стан, який установлюється після переходу (Qt+1 = Qt;

х – байдуже значення сигналу: 0 або 1;

- - невизначений стан.

Таблиця 1.1 Таблиця 1.2

таблиця переходів таблиця функцій збудження
R S Qt+1 Qt Qt+1 R S
    Qt -     x x

Аналітичний опис (характеристичне рівняння) можна отримати з таблиць 1.1 та 1.2 по правилам алгебри логіки:

(1)

Залежність Qt+1 і Qt характеризує властивість запам’ятовування попереднього стану. Опис роботи RS– тригера можна доповнити графом мал. 1.3 (графічний спосіб).

а) б)

Мал. 1.3. Граф роботи RS- тригера

Графік на мал. 1.3а показує, що схема, яка знаходилась в постійному стані Q=0, зберігає цей стан як при впливі вхідного набору R=0, S=0, так і при впливі R=1, S=0. Якщо ж на вхід схеми, яка знаходиться в стані Q=0, подіяти набором R=0, S=1, то вона переходить в стан Q=1 і зберігає його при вхідних наборах R=0, S=1, або R=0, S=0. На мал. 1.3б той же граф тригера нарисований більш компактно. Вхідні сигнали, які можуть приймати любі значення (як 0, так і 1), позначенні як Х, а позиція позначення відповідає послідовності R, S.

Порядок виконання роботи

1. Зібрати схему, зображену на малюнку 1.4.

2. За допомогою ключів (керуються клавішами [W] і [Q]) подати на вхід схеми комбінації значень R і S. Значення виходів занести в таблицю 1.3.


Мал. 1.4. Схема для дослідження асинхронного RS-тригера

Таблиця 1.3. Таблиця істинності синхронного RS-тригера



Мал. 1.5. Схема для дослідження синхронного RS-тригера

3. Зібрати схему, зображену на малюнку 1.5.

4. Проаналізувати роботу тригера в залежності від наявності логічної одиниці на тактовому вході С.

5. Зробити висновок.

Питання і завдання для повторення:

 

1. Що таке тригер? Які типи тригерів вам відомі?

2. Намалюйте схему RS-тригера на транзисторах, поясніть принцип її роботи.

3. Намалюйте схему асинхронного RS-тригера на логічних елементах. Поясніть принцип його роботи.

4. Намалюйте таблицю станів асинхронного RS-тригера.

5. Намалюйте схему синхронного RS-тригера на логічних елементах. Поясніть принцип його роботи.

6. Намалюйте схему D-тригера на логічних елементах. Поясніть принцип його роботи.

7. Розкажіть про JK-тригер і Т-тригер.

8. Намалюйте схему перетворення JK-тригера в Т-тригер.

9. Розкажіть про область застосування тригерів.


 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 886. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия