Студопедия — Оцінка рефлексів новонародженого
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка рефлексів новонародженого






Основні безумовні рефлекси новонародженого і грудної дитини діляться на дві групи: сегментарні рухові автоматизми, що забезпечуються сегментами мозкового стовбура (оральні автоматизми) і спинного мозку (спінальні автоматизми) і надсегментарні позотонічні автоматизми (центри довгастого і середнього мозку).

При оцінці стану здорового новонародженого і здорової дитини раннього віку обов'язково необхідно оцінити такі безумовні рефлекси:

1. Пошуковий рефлекс.

2. Хоботковий рефлекс.

3. Хапальний рефлекс верхній.

4. Рефлекс повзання (Бауера).

5. Рефлекс Моро.

 

До оральних сегментарниєм автоматізмам відносяться:

Пошуковий рефлекс (рефлекс Куссмауля). При погладжуванні в області кута рота відбувається опускання губи, відхилення язика і поворот голови у бік подразника. Натискання на середину верхньої губи викликає відкриття рота і розгинання голови. При натисканні на середину нижньої губи опускається нижня щелепа і згинається голова. Цей рефлекс особливо добре виражений за 30 хв. до годування. Звертають увагу на симетричність рефлексу з двох боків. Пошуковий рефлекс спостерігається до 3—4 міс., потім згасає.

Хоботковий рефлекс. Швидкий удар пальцем по губах викликає витягування губ вперед. Цей рефлекс зберігається до 2—3 міс.

Долонно-ротовий рефлекс (рефлекс Бабкіна). При натисканні великим пальцем на ділянку долоні новонародженого, ближче до тенору, відбувається відкриття рота і згинання голови. Рефлекс яскраво виражений у новонароджених в нормі. Млявість рефлексу, швидка виснажуваність або відсутність свідчать про ураження ЦНС. Рефлекс може бути відсутнім на стороні поразки при периферичному парезі руки. Після 2 міс. він згасає і до 3 міс. повністю зникає.

Cосательный рефлекс. При введенні вказівного пальця в рот на 3-4 см дитина робить ритмічні смоктальні рухи. Рефлекс наголошується протягом 1- ого роки життя.

 

Спінальні рухові автоматізми:

Рефлекс Моро. Викликається різними прийомами: ударом по поверхні, на якій лежить дитина, на відстані 15 см від його голівки, підведенням розігнутих ніг і тазу над ліжком, раптовим пасивним розгинанням нижніх кінцівок. Новонароджений відводить руки в сторони і відкриває кулачки - 1 фаза рефлексу Моро. Через декілька секунд руки повертаються в початкове положення - II фаза рефлексу Моро. Рефлекс виражений відразу після народження, його можна спостерігати при маніпуляціях акушера. У дітей з внутрішньочерепною травмою рефлекс в перші дні життя може бути відсутнім. При геміпарезах, а також при акушерському парезі руки спостерігається асиметрія рефлексу Моро.

 

При різко вираженій гіпертонії є неповний рефлекс Моро: новонароджений тільки злегка відводить руки. В кожному випадку слід визначити поріг рефлексу Моро - низький або високий. У грудних дітей з поразкою центральної нервової системи рефлекс Моро затримується надовго, має низький поріг, часто виникає спонтанно при неспокої, різних маніпуляціях. У здорових дітей рефлекс добре виражений до 4 - 5-го місяця, потім починає згасати; після 5-го місяця можна спостерігати лише окремі його компоненти.

 

Рефлекс повзання (Бауера) і спонтанне повзання. Новонародженого укладають на живіт (голова по середній лінії). У такому положенні він здійснює повзаючі рухи - спонтанне повзання. Якщо до підошов приставити долоню, то дитина рефлекторно відштовхується від неї ногами і повзання посилюється. У положенні на боці і на спині ці рухи не виникають. Координації рухів рук і ніг при цьому не спостерігається. Повзаючі рухи у новонароджених стають вираженими на 3 - 4-й день життя. Рефлекс фізіологічний до 4 місяців життя, потім він згасає. Самостійне повзання є попередником майбутніх локомоторних актів. Рефлекс пригнічений або відсутній у дітей, які народилися в асфіксії, а також при внутрішньочерепних крововиливах, травмах спинного мозку. Слід звернути увагу на асиметрію рефлексу. При захворюваннях ЦНС повзаючі рухи зберігаються до 6 - 12 місяців, як і інші безумовні рефлекси.

Хапальний рефлекс з'являється у новонародженого при натисканні на його долоні (верхній хапальний рефлекс). Іноді новонароджений так сильно обхвачує пальці, що його можна підвести вгору (рефлекс Робінзона). Цей рефлекс є філогенетично старим. Новонароджені мавпи захопленням кистей утримуються на волосяному покриві матері. При парезах рук рефлекс ослаблений або відсутній, у загальмованих дітей - реакція ослаблена, у збудливих - посилена. Рефлекс фізіологічний до 3 - 4 місяців, потім на базі хапального рефлексу поступово формується довільне захоплення предмету. Наявність рефлексу після 4-5 місяців свідчить про поразку нервової системи.

Такий же хапальний рефлекс можна викликати і з нижніх кінцівок. Натискання великим пальцем на подушечку стопи викликає підошовне згинання пальців. Якщо ж пальцем нанести штрихове роздратування на підошву стопи, то відбувається тильне згинання стопи і віялоподібний рух пальців (фізіологічний рефлекс Бабінського).

 

Рефлекс Галанта. При роздратуванні шкіри спини паравертебрально вздовж хребта новонароджений згинає спину, утворюється дуга, відкрита у бік подразника. Нога на відповідній стороні часто розгинається в кульшовому і колінному суглобах. Цей рефлекс добре викликається з 5 - 6-го дня життя. У дітей з поразкою нервової системи він може бути ослаблений або зовсім відсутнім протягом 1-го місяця життя. При ураженні спинного мозку рефлекс тривало відсутній. Рефлекс фізіологічний до 3 - 4 -ro місяця життя. При ураженні нервової системи цю реакцію можна спостерігати в другій половині року і пізніше.

Рефлекс Переза. Якщо провести пальцями, злегка натискаючи, по остистих відростках хребта від куприка до шиї, дитина кричить, підводить голову, розгинає тулуб, згинає верхні і нижні кінцівки. Цей рефлекс викликає у новонародженого негативну емоційну реакцію. Рефлекс фізіологічний до 3 - 4-го місяця життя. Пригнічення рефлексу в період новонародженості і затримка його зворотного розвитку спостерігається у дітей з поразкою ЦНС.

 

Захисний рефлекс новонародженого. Якщо новонародженого покласти на живіт, то відбувається рефлекторний поворот голови убік. Цей рефлекс виражений з першої години життя. У дітей з поразкою ЦНС захисний рефлекс може бути відсутнім, і, якщо не повернути пасивно голову дитини убік, він може задихнутися.

 

Рефлекс опори і автоматична хода новонароджених. У новонародженого немає готовності до стояння, але він здібний до опорної реакції. Якщо тримати дитину вертикально, то він згинає ноги у всіх суглобах. Поставлена на опору дитина випрямляє тулуб і стоїть на напівзігнутих ногах на повній стопі. Позитивна опорна реакція нижніх кінцівок є підготовкою до крокових рухів. Якщо новонародженого злегка нахилити вперед, то він робить крокові рухи (автоматична хода новонароджених). Іноді при ходьбі новонароджені перехрещують ноги на рівні нижньої третини гомілок і стоп. Це викликано сильнішим скороченням аддукторів, що є фізіологічним для цього віку і зовні нагадує ходу при дитячому церебральному паралічі.

 

Реакція опори і автоматична хода фізіологічні до 1 - 1,5 місяців, потім вони пригнічуються. Тільки у кінці 1-го року життя з'являється здатність самостійно стояти і ходити, яка розглядається як умовний рефлекс і для свого здійснення вимагає нормальної функції кори великих півкуль. У новонароджених з внутрішньочерепною травмою, таких, що народилися в асфіксії, в перші тижні життя реакція опори і автоматична хода часто пригнічені або відсутні. При спадкових нервово-м'язових захворюваннях реакція опори і автоматична хода відсутні із-за різкої м'язової гіпотонії. У дітей з поразкою ЦНС автоматична хода затримується надовго.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1321. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия