Студопедия — Вступ. Організація екологічного моніторингу.Визначення його суті, мети, задач
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вступ. Організація екологічного моніторингу.Визначення його суті, мети, задач






Зміни у навколишньому середовищі відбуваються під впливом природних і зумовлених діяльністю люди­ни біосферних факторів. Пізнання цих змін неможливе без виокремлення антропогенних процесів на фоні при­родних, для чого і організовують спеціальні спостере­ження за різноманітними параметрами біосфери, які змінюються внаслідок людської діяльності. Саме у спостереженні за довкіллям, оцінюванні його фактич­ного стану, прогнозуванні його розвитку полягає сут­ність моніторингу.

За міжнародним стандартом (СТ ІСО 4225-80), моні­торинг — це багаторазове вимірювання для спостере­же спосте ння за змінами будь-якого параметра в певному ін­тервалі часу; система довготривалих режень, оці­нювання, контролювання і прогнозування стану і змін об'єктів. Цей термін було запропоновано напередодні проведення Стокгольмської конференції ООН з навко­лишнього середовища у 1972р. на противагу до терміну «контроль». Крім спостережень і отримання інформації, моніторинг передбачає і елемен­ти активних дій, таких як оцінювання, прогнозування, розроблення природоохоронних рекомендацій.

Моніторинг довкілля — система спостереження та контролю за природними, природно-антропогенними комплексами, проце­сами, що відбуваються у них. навколишнім середовищем загалом з метою раціонального використання природних ресурсів і охоро­ни довкілля, прогнозування масштабів неминучих змін.

Як галузь екологічної науки моніторинг довкілля ґрунтується на загальних екологічних законах і взаємо­діє з природничими, географічними і технічними нау­ками. Його завдання полягають у:

- постановці і вироб­ленні теоретичних засад практичного розв'язання проб­лем організації спостережень;

- науковому обґрунтуванні складу, структури мережі й методів спостережень за природним фоном, природними явищами, планетарни­ми процесами, рівнем забруднення середовищ, станом біоти (сукупності живих організмів, що населяють певний біотоп у певний проміжок часу), фізичними пара­метрами біосфери;

- виборі методів, методик оцінювання і прогнозування стану довкілля;

- розробленні рекомен­дацій щодо управління станом складових біосфери.

Метою моніторингу довкілля є екологічне обгрунту­вання перспектив та удосконалення системи моніторин­гу навколишнього середовища, оцінювання фактичного і прогнозованого його стану; попередження про знижен­ня біорізноманітності екосистем, порушення екологіч­ної рівноваги у довкіллі, погіршепня умов життєдіяль­ності людей.

Предметом моніторингу довкілля як науки є орга­нізація і функціонування системи моніторингу, оцінювання і прогнозування стану екологічних систем, їх еле­ментів, біосфери, характеру впливу на них природних і антропогенних факторів.

Об'єктами моніторингу довкілля, залежно від рів­ня та мети досліджень, можуть бути навколишнє середо­вище, його елементи (атмосферне повітря, поверхневі й підземні води. Ґрунтовий і рослинний покриви, екосис­теми, їх абіотичні і біотичні складові, біосфера) і джере­ла впливу на довкілля.

Моніторинг довкілля як комплексна галузь знань обслуговується загальнонауковими методами дослі­джень, такими як аналіз і синтез, сходження від кон­кретного до абстрактного, узагальнення, математичне і статистичне оброблення інформації. Разом з тим, моні­торинг довкілля розробляє власні методи аналізу, про­гнозування стану екологічних систем і процесів, що в них відбуваються. На підставі дослідження зв'язків між процесами і складовими екосистем, впливу на них природних та антропогенних факторів моніторинг з'ясовує спільні закономірності функціонування, а та­кож особливості стану екосистем, компонентів біосфери на різних просторово-територіальних рівнях. Ця наука забезпечує здобуття нових знань про навколишнє сере­довище з використанням методів оцінювання і прогно­зування стану його елементів (атмосферного повітря, поверхневих і підземних вод. ґрунтового І рослинного покриву), розкриває їх взаємозв'язки і взаємовпливи.

При виконанні своїх функцій моніторинг довкілля використовує різноманітні методи отримання первинної і вторинної інформації.

Методи отримання первинної інформації реалізують­ся через безпосередні спостереження на відповідних станціях, постах, створах. Такими с метеорологічні, гід­рологічні, океанічні, геофізичні, біологічні, фонові спостереження. Дані про стан довкілля отримують за допо­могою дистанційних засобів спостережень, зокрема внаслідок прямих спостережень із супутників Землі, вертикальних зондувань, фотографічних і геофізичних зйомок, а також геостаціонарних спостережень.

Методи отримання вторинної інформації полягають в упорядкуванні і опрацюванні бази даних, отриманих за допомогою первинної інформації. Результати фіксу­ють у вигляді карт, таблиць, графіків. Для акумулюван­ня й узагальнення інформації функціонують географічні інформаційні системи (ГІС) — комп'ютерні бази да­них, поєднані з певними аналітичними засобами для ро­боти з просторовою інформацією.

Для оброблення бази даних, оцінювання і прогнозу­вання стану довкілля застосовують метод аналогій, емпіричне узагальнення (вивчення зв'яз­ків між явищами і процесами об'єкта дослідження), моделювання (побудова фізичних, математичних, циф­рових моделей).

Нагромаджені у процесі моніторингу дані інформу­ють про стан довкілля на певний час, основні процеси, тенденції, що відбуваються в ньому. Ці відомості допо­магають спрогнозувати його розвиток, передбачити надзвичайні ситуації природного та техногенного по­ходження, а також спланувати науково обґрунтовані природоохоронні заходи для створення безпечних умов життєдіяльності. Особливо актуальним є відстеження антропогенних змін у природі.

Необхідним є дослідження середовища у динаміці, тобто оцінювання минулого, сучасного його станів, а та­кож прогнозування змін його параметрів у майбутньому.

Моніторинг довкілля передбачає виконання таких загальних завдань:

— спостереження за факторами впливу на навко­лишнє природне середовище і за його станом;

— оцінювання фактичного стану довкілля;

— прогнозування стану навколишнього природного середовища і його оцінювання;

— дослідження стану біосфери, оцінювання й про­гнозування її змій;

— визначення обсягу антропогенної дії на навко­лишнє природне середовище;

— встановлення факторів і джерел забруднення нав­колишнього природного середовища;

— виявлення критичних та екстремальних ситуа­цій, що порушують екологічну безпеку.

Необхідність виконання цих завдань зумовлює структуру моніторингу, яка формується з таких бло­ків: Спостереження за довкіллям. «Оцінювання фак­тичного стану довкілля», «Прогнозування стану дов­кілля». «Оцінювання прогнозованого стану довкілля» (рис. 1.1).

Рис 1.1. Блок-схема системи моніторингу

Блоки «Спостереження...»і «Прогнозування...» тісно пов'язані між собою, оскільки прогнозування змін довкілля можливе лише за наявності достатньої інфор­мації про його фактичний стан (прямий зв'язок). Про­гнозування передбачас знання закономірностей змін стану природного середовища, наявність схеми і мож­ливостей їх прогнозованого розрахунку, а також спря­мованість прогнозу, яка значною мірою визначає структуру спостережень (зворотний зв'язок).

Отримані в результаті спостережень або прогнозу да­ні, які характеризують стан довкілля, оцінюють залеж­но від того, в якій сфері діяльності передбачається їх ви­користання. Оцінювання передбачає з'ясування певних антропогенних впливів, вибір оптимальних умов для ді­яльності, визначення наявних екологічних резервів за умови знання допустимих навантажень на навколишнє середовище.

Система моніторингу може охоплювати локальні ра­йони (локальний і регіональний моніторинги). окремі держави (національний моніторинг) і Землю загалом (глобальний моніторинг).

Моніторинг є важливою складовою системи управ­ління якістю довкілля, оскільки передбачає належне інформування про конкретні особливості й наслідки взаємодії людства з навколишнім середовищем. Інфор­мація про Його стан і тенденції змін є основою розроб­лення заходів з охорони природи, враховується вона і при плануванні розвитку економіки. Результати оціню­вання наявного і прогнозованого стану біосфери визна­чають комплекс вимог до підсистем спостережень.

 

д/з Становлення і розвиток моніторингу довкілля як галузі екологічної науки

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 563. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия