Студопедия — Обмін енергії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Обмін енергії






Для підтримки структури і життєдіяльності кожної клітини організму необхідна енергія. При припиненні надходження енергії структура клітини руйнується.

В зв'язку з тим, що всі хімічні перетворення, що відбуваються в організмі, супроводжуються звільненням або поглинання енергії, обмін енергії найбільше повно відбиває інтенсивність обміну речовин.

До основних процесів, що потребують витрати енергії, варто віднести:

1. біосинтез;

2. підтримку мембранного потенціалу;

3. скорочення м'язів;

4. активний перенос речовин проти градієнту концентрації;

5. процеси проведення і передачі нервового імпульсу

6. біолюмінесценція.

Енергія в організмі утворюється за рахунок окислювання органічних речовин - вуглеводів, жирів і білків. Окисне фосфорелювання дає 36 молекул АТФ, гліколіз - 2. Всього на одну грам-молекулу глюкози (160 г) при повному розпаді утвориться 2872,1 кДж енергії, з них 48 % (1378,6) перетворюється в макроерги. Енергетична цінність макроергічних зв'язків АТФ дорівнює 37,8 кДж.

1 кДж = 0,239 ккал

1 ккал = 4,184 кДж

Джерелом енергії для тварини служать корма. Початковий етап обміну речовин - це травлення. Від кількості з'їденого корму з однієї сторони інтенсивністю обмінних процесів у травному тракті - з іншої залежить забезпечення організму енергією.

На 1 міль АТФ витрачається при утворенні її:

з вуглеводів 74 кДж

з жирів 75 - 84 кДж

з білків 92 кДж.

При вивченні обміну енергії часто ставляться балансові досліди, у яких методом спалювання в калориметричній бомбі встановлюють різницю між енергією, що надходить із кормом і що виділяється із калом і сечею (метаном у жуйних), а також енергією, відкладеної в продукції.

Для визначення енергетичної цінності корму застосовують калориметричну бомбу Бертело.

Вивчення обміну енергії в організмі проводитися методами прямої і непрямої калориметрії.

1. Пряма калориметрія грунтується на прямому визначенні тепла, що виділяється організмом. Для цього використовуються спеціальні калориметричні камери з теплонепроникними стінками. Тепло, що виділяється тваринами, поглинається водою, що протікає через камеру по системі трубок. По різниці температур притікаючої і відтікаючої води визначається кількість виділеного тепла. Метод прямої калориметрії більш точний, ніж непрямий, але по техніці більш складний і пов'язаний із значними витратами часу.

2. Непряма калориметрія заснована на тому факті, що при окислюванні всіх органічних речовин використовується кисень і виділяється вуглекислий газ. Вивчаючи співвідношення цих газів і їхня кількість, визначають теплопродукцію організму. Для визначення кількості спожитого кисню і виділеного вуглекислого газу використовують респіраційні камери. При цьому рівень обміну речовин визначається по дихальному коефіцієнті. Дихальним коефіцієнтом називається об'ємне співвідношення виділеного СО2 до спожитого кисню за один і той же проміжок часу.

ДК = СО22

Кількість тепла, що утвориться при поглинанні 1 л кисню, при різних дихальних коефіцієнтах

Д. К. 0,70 0,75 0,80 0,85 0,90 0,95 1,00
кДж 19,6 19,8 20,1 20,3 20,6 20,9 21,1

 

Обмін речовин у тварин при звичайних умовах існування називають загальним обміном.

Обмін речовин за точно визначених умовах, що дозволяють порівнювати обмін речовин у різних тварин, називається основним.

Основний обмін – гранично низький рівень обміну речовин, що забезпечує життя при м'язовому спочинку, натще, у ранкові часи, не менше чим через 12 - 14 часів після прийому їжі, при нормальній температурі тіла і комфортної температурі навколишнього середовища.

Оскільки для тварин, особливо сільськогосподарських, такі умови витримати надзвичайно важко, для них прийнято визначати стандартний обмін - рівень обміну через 24 часу після годівлі в положенні стоячи.

 

Фактори, що впливають на основний обмін:

у тварин, що ростуть, основний обмін вище, чим у дорослих вік:

стати; звичайно в самців основний обмін вище, чим у самок; стадія статевого циклу: фізіологічний стан тварин:

сезон року; навесні і влітку обмін вище, чим восени і зимою;

час доби; удень вище, ніж уночі.

При згоранні (окислюванні) в організмі білків, жирів і вуглеводів утвориться енергії.

Валова енергія – енергія, що є в кормі.

Перетравна енергія - енергія перетравних поживних речовин.

Жуйні на процеси ферментації й утворення метану затрачають відповідно 5 і 7 % енергії.

Обмінна енергія – фізіологічно корисна енергія.

Обмінна енергія на 40% йде на підтримку в корів і на 60% у курок несучок, бичків і свиней на відгодівлі.

При використанні 1 л кисню виділяється 5,0 ккал (20,92 кДж) при згоранні вуглеводів, 4,7 ккал (29,3 кДж) при згоранні жирів і при згоранні білків.

Енергетична цінність спирту 7 ккал/л.

Закон ізодинамії. Заміщення однієї речовини іншим для утворення такого ж кількості енергії називається ізодинамією. Так, 100 г жиру відповідає 232 г крохмалю або 243 г сухого м'яса.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 2114. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия