Студопедия — ВВЕДЕНИЕ. На цьому етапі заняття студенти дають визначення термінам «успіх», «ситуація успіху», «діяльність», «успішна діяльність»
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВВЕДЕНИЕ. На цьому етапі заняття студенти дають визначення термінам «успіх», «ситуація успіху», «діяльність», «успішна діяльність»






На цьому етапі заняття студенти дають визначення термінам «успіх», «ситуація успіху», «діяльність», «успішна діяльність», «праксеологія», технологія «створення ситуації успіху». Студентам необхідно відповісти, який зміст вони вкладають в поняття «успіх». Як впливають на успішну діяльність біологічні та соціальні чинники?

Важливим є встановлення алгоритму технології успішної діяльності.

Такий алгоритм створений у зарубіжній науці. Зокрема, професор Тадеуш Котарбинський на основі праксеології розробив схему організованої, раціональної діяльності, що передбачає три основні фази: 1) підготовку; 2) виконання; 3) контроль. Важливо зазначити, що ці фази властиві як індивідуальній, так і колективній діяльності. Вони складаються з окремих компонентів діяльності.

1. Підготовка:

а) визначення мети;

б) вивчення умов діяльності;

в) планування;

г) підготовка умов діяльності та її організація.

2. Виконання:

а) виконання операцій;

б) поточний контроль;

в) усунення непередбачених перешкод.

3. Підсумковий контроль:

а) оцінювання підсумкового результату;

б) оцінювання перебігу діяльності;

в) розроблення пропозицій на майбутнє.

На думку С.Г. Карпенчука ця схема є відповідним орієнтиром для організації різних видів діяльності. Саме тим, що на практиці окремі організаційні фази ігноруються чи здійснюються абияк, зумовлюється значне зниження ефекту діяльності.

Необхідно загострити увагу студентів, що від уміння успішно працювати залежить благополуччя держави, матеріальний достаток народу. Отже, завдання майбутнього вчителя – навчитися самому і виховувати в учнів бажання досягати першості в будь-якому виді діяльності.

В технології «Організація успішної діяльності» одним із найважливіших етапів є цілетворення. Студентам необхідно встановити, які вимоги ставляться до цілетворення, чому значна частина людей не ставить цілей.

Для обговорення пропонується ситуація, описана в книзі Діма Рона «Сім стратегій досягнення багатства і щастя»:

«Одного разу вранці, через два тижні після того, як я почав працювати в компанії м-ра Шоаффа, ми з ним разом снідали. Коли я закінчував їсти свою яєчню, він сказав: «Джім, дайте мені поглянути на Ваш перелік цілей, щоб ми змогли їх переглянути і обговорити. Це напевно найкраще, чим я можу Вам допомогти просто зараз». «Але у мене нема переліку», – сказав я.

«Добре, він, напевно у Вас в автомобілі або де-небудь дома?» «Ні, сер, у мене взагалі нема такого переліку». М-р Шоафф зітхнув: «Добре, схоже, що найкраще нам зараз і почати».

Потім, дивлячись мені прямо в очі, він сказав: «Якщо у Вас нема переліку Ваших цілей, то я берусь визначити Ваш банківський рахунок з точністю до декількох сотень доларів». І він визначив його правильно. Це дійсно зацікавило мене.

Я був вражений. «Ви вважаєте, що якби в мене був перелік моїх цілей, то мій банківський рахунок змінився б?», – запитав я. «Корінним чином», – сказав він.

У той день я почав освоювати мистецтво і науку постановки мети. Із всього, чому я навчився з тих перших днів, постановка цілей виявила найбільш глибокий вплив на моє життя. Кожний аспект мого існування – мої досягнення, мій дохід, мій банківський рахунок, мій спосіб життя. Мої нагороди, навіть моя особистість – змінились до кращого».

 

На цьому етапі практичного заняття («Обговорення головних теоретичних положень») необхідно акцентувати увагу на життєписах славетних особистостей, яким чином вони досягли успіху. Крім аналізу технологій успіху видатних людей, необхідно проаналізувати шлях до досягнення мрії своїх земляків (заслуховуються повідомлення студентів). Для виконання завдання можна скористатись однією із методик інтерактивних технологій «Робота в групах», «Акваріум» тощо.

3. Виконання вправ для визначення життєвих цілей.

Особистий герб

Розбийте аркуш паперу на 4 квадрати. У верхньому правому запишіть слово, яке, на вашу думку, найточніше вас характеризує; у правому нижньому – своє хобі; у лівому нижньому – свою найбільшу гордість. Верхній лівий квадрат ви можете заповнити за бажанням, оскільки там потрібно записати свій секрет, про який ви хотіли б розказати. Крім того, запишіть девіз свого життя.

 

Моє сонце

Візьміть чистий аркуш паперу і в центрі його намалюйте коло.

Це майбутнє сонце, але поки воно не світить – у нього нема променів. Ви можете запалити це сонце, але для цього вам потрібно прималювати промені, які від нього відходять. Але тільки в тому випадку, якщо ви згадаєте свої успіхи і досягнення. Кожний промінь – це один епізод вашого життя, про який ви згадуєте з гордістю.

Наприклад, у віці 10 років ви піймали великого окуня. Тоді ви можете домалювати до сонця один промінь і написати на його кінці – «окунь». Відремонтована праска, закінчена з медаллю школа, перше місце на спортивних змаганнях, вдала ділова домовленість, розгаданий кросворд – у цій вправі нема обмежень. Головне – намалювати побільше променів. Мінімум десять, а якщо зразу намалюєте двадцять, то за вас можна не переживати, позаяк фундамент майбутнього успіху вже закладений.

Малювання сьогоднішнього автопортрету

Покладіть перед собою чистий аркуш паперу. Уявіть, що ви художник. Подумайте про себе: «Хто я? Чим я відрізняюся від інших людей? У чому моя неповторність?

А тепер намалюйте свій автопортрет, але так, щоб людина, котра добре знає вас, могла вас упізнати. Малюнок може бути гумористичним або серйозним, реалістичним, схематичним, абстрактним і взагалі яким завгодно, але вас повинні на ньому впізнавати.

Зобразіть найголовніше у собі, найсуттєвіше, унікальне. Коли робота буде завершена, підпишіть у нижній частині аркуша: «Мій автопортрет». Поставте дату і розпишіться. Збережіть цей аркуш.

 

Малювання майбутнього автопортрету.

Повторіть попередню вправу «Малювання сьогоднішнього автопортрету» з невеликими змінами. А саме: намалюйте свій автопортрет, але не сьогоднішній, а майбутній. Яким ви будете? З ким? Що будете робити? Як будете одягнуті? Що ще слід запитати у себе самого, щоб намалювати правдивий портрет?

На жаль, більшість людей не здатні намалювати або ґрунтовно описати самих себе, свою сутність, свою власну перспективу. І не тому, що не знають себе. Знають! Не уміють розібратися в собі і поставити перед собою конкретні цілі, а цеголовна причина більшості життєвих невдач. Знати самого себе, не змінювати себе, не втрачати себе. Це просто і складно – і дорогого вартує. У книзі американського письменника Ога Мандіно «Найвизначніший комерсант світу» є чудові рядки: «Навряд чи двоє із сотні однаково визначать удачу. А ось невдачу всі визначають однаково. Невдача – це нездатність людини добиватися поставленої мети, якою б вона не була».

 

Помріємо.

Діти – геніальні мрійники. Із дитячих мрій виростають прекрасні ідеї дорослих людей, складаються долі, події. Корені будь-якого успіху беруть початок у дитячих мріях. Але діти дорослішають і втрачають здатність сміливо мріяти. В міру дорослішання у людей розвивається психологія, яку можна назвати синдромом маленької людини. Ці «маленькі люди», яких у нашій країні дуже багато, на будь-яку пропозицію відповідають: «Що ми можемо змінити? Начальству видніше. Ми – люди маленькі». Якщо ви вважаєте себе безсильним і ні на що не здатним гвинтиком великої машини, то змиріться: гвинтику успіх ні до чого. Але поряд з нами живе велика кількість успішних людей. Крупних керівників, видатних вчених. Звідки ж вони беруться? Перший крок до життєвого успіху полягає в тому, щоб перемогти цей синдром. Вбийте в собі раба! Успішна людина починається із самонавіювання і внутрішньої установки на успіх: я можу все. Почніть з того, щоб могти все в думках.

Виберіть вільний час, забезпечте собі спокій і помрійте. І настройтесь на такі думки. Дайте своїй свідомості волю. У цій вправі криється великий сенс: ви ні про що не зможете мріяти, крім того, що зберігається у вашій підсвідомості. Саме там приховується ваша справжня суть. І її треба знати. Відновивши в собі затиснуту життєвими негараздами здатність мріяти, ви отримаєте величезний матеріал для самоаналізу. Вивчаючи зміст своїх мрій, ви краще зрозумієте, чого ви насправді хочете і до чого вам треба прагнути.

Помрійте про ідеальне для себе життя: яке воно? Помріяти про нього – це означає зробити перший крок йому назустріч. Прийміть зручну позу. Розслабтеся. Уявіть, що ви лягли на килим-літак і полетіли у найкраще для себе місце. Куди ви летите? Хто вас там чекає? Про що ви говорите? Що ви робите у своєму індивідуальному раю? Як ви виглядаєте? Які барви, запахи і звуки вас там оточують? Конкретніше. Детальніше?

Запишіть свої мрії. Попробуйте їх замалювати. Поставте дату. Збережіть ці записи. Намагайтесь виявити тенденції. Саме в цих тенденціях виражаються ваші справжні неусвідомлені бажання. Саме вони підкажуть вам, чого ви насправді хочете, може навіть не усвідомлюючи того.

Приготуйтесь до того, що спочатку мріяти буде важко і мрії будуть блідими. Не засмучуйтесь, тренуйтеся! Необхідно перемогти в собі зайву скромність.

 

Визначення мети та створення плану її реалізації

1.Виділіть одне бажання. І чітко створіть його образ. Це може бути ментальна картина, ментальний фільм (тільки дуже конкретний, як рекламний кліп). Поки ви будете вибудовувати образ, ви побачите величезну кількість «перешкод». Тобто сумнівів у необхідності виконання даного бажання, опозиційних бажань і т. п. Розберіться, що для вас важливіше. Коли образ викристалізується перед вами, пошліть у його бік енергію, потоки світла із ділянки міжбрів’я, серця, сонячного сплетіння. Втримуйте образ і потоки світла протягом деякого часу, але не більше 3-5 хвилин, щоб цей образ не почав домінувати над вашою волею, не став фікс-ідеєю або манією.

2.Коли у вас виникає чітка мета або заповітне бажання, відчуйте радість, ніби ви вже досягли бажаного. Якщо вам вдається це зробити, і ви можете довго зберігати цей стан, то мета істинна. І вона буде досягнута. Але не забувайте цей «екстаз мети». Інтенсивний ентузіазм виникає завдяки підсвідомому відчуттю, що мета вже досягнута.

3.Якщо ми не досягаємо того, на що здатні, то тільки через те, що наші цілі чітко не визначені. Написання власного сценарію означає розробку точного здійсненного плану, призначеного для виконання дій. Ваш успіх у будь-якому проекті буде значною мірою зумовлений вашим планом дій.

Написання вашого власного сценарію також означає, майже буквально, що ваші плани слід викласти у письмовій формі. Сам акт написання справить ще більше враження на вашу підсвідомість. Ваш письмовий план дасть вам мужність довести справу до кінця і допоможе усунути перешкоди і фактори, що відволікають. Він також послужить мірилом вашого прогресу. Ви будете повніше усвідомлювати, як далеко ви просунулись, і скільки ще треба пройти. Багато психологічних досліджень показали, що особистісна мотивація досягає найбільшого ефекту, коли у неї є якийсь спосіб отримання зворотного зв’язку, за допомогою якого можна вимірювати досягнуте. Процес написання кристалізує думку, а думка служить мотивом до вчинку. Він зміцнює вашу схильність досягти те, чого ви хочете. Він буде нагадувати вам про ваші цілі, і щоразу проглядаючи те, що ви написали, ви знову згадаєте про те, що ви хочете, і чому ви цього хочете. Ви будете дуже непогано нагороджені за те, що робите це. Ви також збережете час і енергію, тому що завжди будете знати, де ви були, де ви є, і куди ви рухаєтеся.

 

Визначення життєвих цілей

У своєму робочому щоденнику складіть таблицю, запишіть у ній, чого ви хочете досягнути: у соціальній діяльності (кар’єра, робота, становище, визнання, взаємини, слава тощо), у фінансовій сфері (гроші, володіння, майно); в галузі творчості (книги, картини, ролі, різні способи самовираження); у справі самовдосконалення (освіта, релігія, духовність); в особистому житті (зовнішність, здоров’я, подорожі, сім’я). Зверху запишіть періоди часу, протягом яких хочете добитись бажаного.

Запишіть окремо ті питання і проблеми, які хвилюють вас зараз, і те, як ви плануєте їх розв’язати. У верхню частину кожної клітинки запишіть цілі, враховуючи своє становище в даний момент часу. У нижній частині запишіть мету, нічим не обмежену, не зумовлену, уявивши, що ви – Всемогутнє Божество, ваші можливості – безмежні, фантазія необмежена. Дозвольте собі мати «все», про що тільки можете побажати.

Завдяки цій вправі ви зможете перебороти всі обмеження. Старайтесь, щоб не було негативних фантазій у ставленні до інших. Станьте могутніми хоча б в уяві. Визначивши свої короткотермінові та довготривалі цілі, запишіть їх або створіть ясний їх ментальний образ.

 

 

  місяць 6 місяців рік років років років
СОЦІУМ            
ФІНАНСИ            
ТВОРЧІСТЬ            
САМО- ВДОСКОНА- ЛЕННЯ            
ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ            

 

Вправи для самонавіювання

Я можу все

1. Максимально розслабтеся, користуючись тією методикою, яка вам найближча. Повторюйте формулу «Я можу все». Якщо у вас виникають сторонні або негативні думки, говоріть цим думкам «Я можу все»… [32: 55, 56].

Гете писав: «В нас розквітає те, що ми живимо, таким є вічний закон природи» [32: 57].

 

Перший мисливець

Цю вправу виконують тоді, коли відчувають у собі неспроможність кинути виклик обставинам: саме з цієї причини чимало людей бояться брати участь у змаганнях, проводити презентації, організовувати наради тощо. Завдяки цій методиці комусь вдавалось за місяць, а декому й за тиждень здійснити небувалий прорив, добиваючись мети, якої не міг досягнути роками…

 

Отже, зручно вмостіться у кріслі, розслабтесь, закрийте очі. Повільно і глибоко вдихніть, так само повільно видихніть. Уявіть, що ви поринаєте в сон. Згадайте, як вас охоплювала дрімота, як ставало тепло і затишно. Ви поступово засинаєте…

І опиняєтеся у печері з первісними людьми! Ви також – дикун. Навколо сидять діти, старці, жінки і чоловіки. Ви – мисливець. Біля ваших ніг складені сокири, списи, стріли. Цілком можливо, що ви не найсильніший і не найдосвідченіший. Проте ви – найхоробріший!

Зненацька тишу біля входу в печеру розриває страхітливе завивання звіра. Воно належить гігантському шаблезубому тигру. Все плем’я здригається від страху. Люди притискаються один до одного, кидають гілки у вогнище, щоб полум’я розгоралось яскравіше. Навіть досвідченим і сильним мисливцям якось не по собі. Адже чимало з них вже зустрічались із страшним хижаком, їх тіла вкриті шрамами. А хтось вже ніколи не прийде назад у печеру з полювання… Тигр з’їв їх і тепер вимагає собі нову жертву.

І тоді ви підіймаєтесь, берете свій спис і йдете до виходу. Ви не повертаєтесь і не кличете нікого за собою. Адже всі знають, що ви тут не найсильніший і не найдосвідченіший. Проте ви – найхоробріший. Ви – Перший Мисливець племені! Так, вам боязко. Але ви вперто йдете вперед.

Біля входу в печеру ви віч на віч стикаєтесь із гігантським тигром. Страшну пащу освітлює відблиск вогнища з печери. Ще можна втекти! Однак ви навіть не оглядаєтесь. Ви – Перший! І за вами неодмінно підуть досвідченіші і сильніші. Просто вони не настільки хоробрі, щоб стати першими. Але тепер вони підіймаються, хапають списи. Ви чуєте кроки, які наближаються. І не очікуючи інших, не оглядаючись, ви кидаєтесь на хижака!

Все плем’я також бере участь у поєдинку. Знову і знову нападає, і врешті-решт в добиває звіра. Проте саме ви нанесли перший удар, вам і дістається шкіра тигра.

 

Знову ви сидите біля вогнища, але тепер – наодинці, на шкірі шаблезубого тигра, і відчуваєте на собі захоплені погляди. Ще б пак! Адже ви Перший Воїн в племені, найхоробріший мисливець.

Цілком очевидно, що в реальному житті у вас також приховані гени того самого, Першого Мисливця. Просто вам ще тільки треба відкрити їх і реалізувати себе.

 

Вправи для вироблення вміння долати перешкоди

Віяло можливостей

Виберіть якусь життєву проблему (для першого тренування можна взяти середньої важливості). Слідом за тим на аркуші паперу намітьте якомога більше можливих шляхів її вирішення. Згодом відкиньте ті способи, які вам не підходять. Наслідком цієї роботи мають бути три пункти:

1. Максимально чітке усвідомлення глобальної (стратегічної) мети, яку заважає досягнути ця проблема.

2. Надання «проблемі» статусу «перешкоди».

3. Як мінімум три варіанти ефективного просування до глобальної мети, на шляху до якої постала визначена перешкода.

Вправа «Фокус гумору»

Проаналізуйте неприємності, яких Ви зазнали протягом минулого місяця. Спробуйте подивитись на них з позицій слів популярної колись пісні:

«Якщо наречена Вас залишила,

То ще невідомо, кому пощастило»

(переклад автора).

Зумійте побачити смішне у складних для Вас подіях. Яким тепер бачиться вихід із важких ситуацій, в яких ви опинялись протягом минулого місяця?

Намагаючись бачити смішне, Ви розвинете в собі почуття гумору, адже гумор – не є почуттям від народження, це велика внутрішня робота. Розпочніть її, і Ви доб’єтесь успіху в будь-якій важливій для Вас діяльності.

Пам’ятайте, що сміх є терапевтичним засобом. Позитивні емоції розслаблюють людину, поліпшують кровопостачання, нормалізують загальний стан.

Звичайно, не всі проблеми піддаються висміюванню. Але завдяки «фокусу гумору» Ви інакше будете їх сприймати або знайдете вихід із скрутного становища. Так вважають О. Винославська та М. Малигіна, автори книги «Людські стосунки», яка була видана у Києві у 2006 р.

 

Вправи для розвитку комунікабельності

День схвалень

Протягом дня виразіть своє схвалення п’яти різним людям.

Зазначте про себе їх реакції і свої почуття при цьому.

День без критики

Уважно стежте за собою весь день. Ваше завдання сьогодні – нікого не критикувати, ні в словах, ні в думках. Якщо ви помітили критичні нотки в своєму голосі, зупиніться та сформулюйте своє незадоволення таким чином, щоб воно набуло конструктивного вигляду, наповніть його почуттям доброзичливості і поваги до іншої людини.

Зазначайте всі випадки, коли вам буде важко пом’якшити критику або уникнути її. Проаналізуйте потім причини своїх негативних емоцій. Знайдіть їм альтернативу.

 

Вправа для розвитку вміння продуктивного використання часу

Контроль невиробничих витрат часу

Найунікальнішим ресурсом бізнесу є час. Запропонована вправа допоможе звести до мінімуму даремні його витрати.

Один тиждень фіксуємо тільки:

1. Телевізор

2. Телефон

3. Чужі справи («носіння мавпи»)

4. Спілкування з неприємними людьми.

Наступного тижня стараємося звести втрати часу до мінімуму. Потім порівнюємо результат. А час, який звільнився, виділяємо для просування до мети.

На думку Пітера Друкера, «для простого смертного практично неможливо виконувати заповідь осягнення сенсу буття: «Пізнай самого себе». Проте для кожного посильно дотримуватися заповіді: «Пізнай свій час» – і таким чином встати на шлях підвищення власної ефективності і значимості для своєї організації».

 

4. Ділова гра

«Я – іміджмейкер?!!»

Мета: визначити поняття «іміджу»; навчитися мистецтву удосконалювати свій імідж, створювати неповторний шарм; ознайомитися із фахом «іміджмейкера»; розвивати прагнення стати успішними, а відтак матеріально незалежними.

Коментар: У науці успіху дуже багато важить імідж. Часто люди недооцінюють значення свого зовнішнього вигляду, манери спілкуватись і не уявляють, що саме відсутність ділового стилю і шарму заважає їм стати успішнішими.

Отже ніколи не пізно (краще рано, ще в шкільні роки) серйозно зайнятись своїм іміджем, а також спробувати себе в ролі іміджмейкера.

Форма роботи – групова. Студенти повинні розбитись на групи (по 3–4). Їм пропонується виконання ролей, перевтілення.

 

Теоретичні положення.

За останнє десятиріччя поняття іміджу міцно увійшло в наше життя. Про імідж розмірковують політики, бізнесмени, журналісти. Слово «імідж» часто використовується в періодичній пресі, телепередачах, рекламі.

При цьому в свідомості сучасної людини все більше закріплюється уявлення про імідж як про певну цінність, від наявності і якості якої залежить життєвий успіх, як індивідуальної, так і колективної діяльності. Це породжує відповідну потребу, яка оформляється в соціальне замовлення, відповіддю на яке стає спектр пропозицій, що постійно розширюються, включаючи консультування в галузі іміджу (іміджмейкінг), продаж продукції, яка пропонуються як засоби створення іміджу (одяг, косметика, журнали, предмети інтер’єру та ін.).

Слово імідж (від фр. або англ. image) у дослівному перекладі на українську мову означає образ.

Нерідко імідж визначають як цілеспрямовано створену або стихійно виниклу форму відображення об’єкта в свідомості людей.

Імідж – це символічний образ суб’єкта, який створюється в процесі суб’єкт-суб’єктної взаємодії.

Актуальність іміджу сприяла розвитку комплексної практичної дисципліни іміджелогії, яка використовує окремі результати ряду наук, в тому числі соціальної психології, культурології і ін., з метою створення методологічного і методичного оснащення для професійної діяльності зі створення і перетворення іміджу.

Багато авторів визнають, що імідж, позаяк він залежить від багатьох факторів, які можуть змінювати своє значення, не є чимось одного разу заданим і незмінним. Він динамічний, його атрибути перетворюються, видозмінюються у відповідності зі змінами в самому носії або груповій свідомості.

Важливою особливістю іміджу є його активність. Він здатний впливати на свідомість, емоції, діяльність і вчинки як окремих людей, так і цілих груп населення.

Проте одна людина все робить для того, щоб сподобатись оточенню, а інша – свідомо виступає проти суспільних норм. Однак обоє вдома і перед публікою будуть поводитися дуже своєрідно, зовсім неоднаково. Важливо визначитися, якими ви хочете виглядати серед свого оточення.

При цьому важливий

– дизайн вашого одягу;

– дизайн вашої ходи, жестів;

– дизайн вашого обличчя;

– дизайн вашого голосу;

– дизайн і стиль вашої мови;

– дизайн вашого спілкування;

– дизайн вашої філософії;

– дизайн вашого настрою.

Правила гри:

Кожному студентові пропонується виступити іміджмейкером для себе та фахівцем для іншого учасника групи. Слід за 12-бальною системою оцінити наступні параметри іміджу:

Одяг. Наскільки вдало ви одягаєтеся?Що ви хочете сказати світу про себе? Одяг продемонструє, хто ви: людина успіху, чи невдаха.

Обличчя. Наскільки добре вираз обличчя підкреслює ваші переваги? Безпрограшний варіант: відкрите обличчя, розслаблені м’язи, підняті брови, посмішка, причому посміхається не лише рот, а й очі. Ви демонструєте оточенню, що відкриті для співробітництва.

Жести і пози. Чи свідчать вони про ваші сильні сторони?Основна рекомендація: рухатися треба впевнено, сильно і плавно. Різкі, слабкі і незакінчені рухи сприймаються негативно. (Згадайте, як коментувала ходьбу Л.П. Калугіної секретарка Вірочка із фільму «Службовий роман».

Голос. Чисвідчить він, що ви – приємний співрозмовник?Обов’язкова чітка артикуляція, приємні інтонації і сила, яка звучить у вашій мові.

Стиль бесіди. Чи вмієте ви спілкуватись? Треба продемонструвати вміння активного прослуховування, техніки дзеркала, правильних запитань, знань прийомів ораторського мистецтва. Саме вони ґарантують успіх.

Філософія. Яка вона у вас? Це – дуже індивідуально. (Учням можна не пропонувати оцінювати цей параметр успіху. Лише зазначити, що він також необхідний).

Настрій. Наскільки він підкреслює ваш успіх? Ваш оптимізм, доброзичливість і натхнення повинні передаватись усім, хто вас оточує.

Студенти на окремих аркушиках оцінюють своїх друзів. На дошці слід записати всі параметри, які пропонуються для оцінювання:

1. Одяг.

2. Обличчя.

3. Жести і поза.

4. Голос.

5. Стиль розмови.

6. Настрій.

Далі вони обмінюються аркушиками і порівнюють результати самооцінки та оцінки друзів.

 

Студентам пропонується виконати вправу «Як змінити свій імідж…»

 

Що мене в собі не задовольняє   ЗАРАЗ   БАЖАНО   ЩО РОБИТИ
Вага 64 кг. 54 кг. 1. Менше їсти. 2. Більше рухатися. 3. Прочитати книги з дієтології.
Стиль одягу Консервативний, класичний Більш сучасний 1.Оновити гардероб. 2. Частково змінити коло спілкування.  
Стиль поведінки Суворий, серйозний. Гнучкий і більш контактний. 1. Прочитати книги про стиль поведінки. 2. Поводити себе із своїми як з чужими, а з чужими – як із своїми.

 

Імідж безперечно – річ важлива. Але зациклюватися на ньому не варто. Проте важливо, щоб завжди притаманними були:

- спокій, впевненість в собі, оригінальність;

- енергетика, психологічна рівновага, вміння тримати удар;

- конкретні справи, про які варто розповідати іншим.

Акцентується увага на тому, що треба багато чому навчитися, щоб частіше вигравати. Розібратися у собі допоможе заповнення наступної таблиці.

 

№ п/п Як би я міг (вмів, володів, знав)   ТОДІ Б Я... ЩО РОБИТИ?   ТЕРМІНИ
1. 2. …        

 

 

Оглавление

Введение 3

1. Цель и задачи практики 4

2. Общие сведения о предприятии 5

3. Технология производства продукции 13

3.1. Требования к основному сырью и вспомогательным материалам 15

3.2. Лабораторный контроль качества сырья и вспомогательных

материалов 16

3.3. Технологические операции и их характеристика 17

3.3.1. Установка увлажнения зерна 23

3.3.2. Установка очистки зерна 24

3.3.3. Мельничный комплекс 25

3.3.4. Электрооборудование 28

4. Характеристика готовой продукции 29

4.1. Требования нормативных документов к продукции 29

4.2. Контроль качества продукции 30

4.3. Хранение, транспортирование и реализация продукции 33

5. Экономическое обоснование и оценка эффективности производства 35

6. Экологическая эффективность производства 42

7. Безопасность жизнедеятельности на предприятии 44

8. Выводы и предложения 47

9. Список использованной литературы 48

10. Приложения

ВВЕДЕНИЕ

Современная аграрная политика направлена, в первую очередь, на решение в кратчайшие сроки продовольственной проблемы. Действенный вклад реализацию Продовольственной программы России должны внести предприятия по хранению и переработки зерна. Зерно является национальным достоянием Российской Федерации, одним из основных факторов устойчивости ее экономики. Государство поддерживает производителей зерна целенаправленной льготной инвестиционной, ценовой, кредитной и налоговой политикой. Об этом говорит статья 1 Федерального закона Российской Федерации от 14 мая 1993 года №4973-1 «О зерне».

Основные направления технического перевооружения зерноперерабатывающих предприятий состоят в разработке и внедрении в производство новых видов высокопроизводительного, эффективного оборудования и прогрессивной технологии, автоматизированных систем управления, обеспечивающих рациональное использование трудовых, материальных и энергетических ресурсов, повышение качества продукции и ее прирост за счет роста производительности труда. Техническое перевооружение мукомольной промышленности связано со строительством новых и реконструкцией действующих мукомольных заводов, оснащаемых комплектным высокопроизводительным оборудованием.

Зерноперерабатывающие предприятия в условиях хозрасчета и самофинансирования должны решать следующие задачи:

- обеспечить рост объема реализуемой продукции и производительности труда;

- развитие и совершенствование форм организации и стимулирования, соблюдения технологической дисциплины;

- освоение производственных мощностей;

- реконструкция действующих предприятий;

- улучшение условий и безопасности труда;

- освоение новых энергосберегающих технологий.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 431. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия