Студопедия — Характеристика району прокладання траси.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика району прокладання траси.






Характеристика району прокладання траси.

1. Загальна характеристика клімату

Район будівництва автомобільної дороги розташований в Запоріжській області, що відповідає IV дорожньо-кліматичній зоні. Клімат помірно-континентальний. Середня температура самого теплого місяца (липня) близько +24°С, самого холодного (січня) –3, –4°С. Середньорічна кількість опадів складає 320 – 440 мм. В районі будівництва переважають вітри північно-східні (зимою) і південно-східних (літом) напрямків, швидкість котрих досягає 20–24 м/с. Висота снігового покриття досягає 40 см. Глибина промерзання грунту складає в середньому 60–80 см. В середньому за рік спостерігається 12 днів з заметілями, туманами, сильними вітрами та ливнями, перешкоджаючими веденню робіт.

 

2. Рел’єф місцевості

Район будівництва переважно розташований в слабогорбистій місцевості, в межах Приазовської височини, яка переходить в приморську низовину. Північно-східна частина района будівництва розташована в межах Донецького кряжу. На Заході - Придніпровська низина. Найнижча відмітка місцевості района будівництва дорівнює -140.1 м, найвища – 266 м.

В цілому по своїм характеристикам рел’єф місцевості району будівництва не утруднює виконання дорожніх робіт дорожньо-будівельними машинами.

 

3. Грунтові умови

В районі будівництва автомобільної дороги переважають піщані та супіщані грунти, а також знаходяться і чорноземи степів і лісостепів, що обумовлює необхідність проведення рекультивації земель. Грунт міцевості – суглинок легкий – придатний для влаштування насипу земляного полотна при найменшому піднятті низу дорожнього одягу над рівнем короткочасно стоячих вод – 1.1 м. Рослинний шар грунту придатний для укріплення укосів насипів і виїмок.

 

4. Рослинність

В районі прокладання траси автомобільної дороги трапляються ділянки лісу середньої густоти. Переважають хвойні породи і широколисті, які переважно знаходяться на заплавах рік і придатні для промислової заготовки і задоволення потреб будівництва в древесині і пиломатеріалах. Є також кущі, придатні для влаштування снігозахисних посадок і декоративного озеленіння дороги.

 

5. Гідрологія і гідрогеологія.

Загальний похил місцевості і рел’єф в цілому забезпечують стік і випаровування поверхневих вод після ливнів. Є окремі місця з довгостроковим стоянням поверхневих вод. Грунтові води залягають на глибині 3.2 і більше метрів і не впливають на хід виконання будівельних робіт. В періоди весіннього сніготанення і після ливнів спостерігається переповнення деяких мілких річок і струмків. Деякі з котрих в жаркий період року пересихають.

 

6. Інженерна геологія

В районі будівництва розвідані поклади кам¢яного вугілля, граніта, вапняка, мергеля, каоліна, гіпса, кварцевого піску. Четвертинні відкладення представлені глинами и пісками.

Зсуви, зпливи і обвали, загрожуючі дорожнім спорудам в районі будівництва, не спостерігаються.

 

3. ОБГРУНТУВАННЯ КАТЕГОРІЇ ДОРОГИ

ТА НОРМ ЇЇ ПРОЕКТУВАННЯ

Розрахункову інтенсивність руху визначають по залежності:

Nn=N0 (1+b)t

де Nn - розрахункова інтенсивність руху, авт/доб;

N0 - інтенсивність руху у поточному році, авт/доб;

b - щорічний коефіцієнт приросту інтенсивності руху;

t - розрахунковий термін проектування, років.

 

Значення щорічного коефіцієнту приросту інтенсивності руху вказується в завданні.

Розрахунковий термін при визначенні категорії доріг, проектуванні елементів плану, повздовжнього та поперечного профілів слід приймати рівним 20 рокам.

Nn=2150 (1+0,05)20=5705 авт/доб.

 

Відповідно до ДБН В. 2.3 – 4 – 2007 – технічна категорія дороги, що необхідно запроектувати буде –ІІ, так як перспективна інтенсивність становить авт./доб

 

 

4. Визначення витрати заданої ймовірності перевищення

4.1. Залежність витрати і швидкості від рівня води в річці.

 

Будую поперечний профіль ріки в межах розливу, визначивши

глибинні вертикалі. Відмітки пікетних і плюсових точок знайшов на мапі інтерполяцією. Відмітки дна русла визначив за даними в завданні

=19,90-100*0,00030=19,87
де: - відмітка меженного рівня по осі переходу; - відмітка
меженного рівня, заданого на мапі; І - гідравлічний похил ріки; l - відстань
між точкою із заданою відміткою урізу межені на мапі і точкою перетину
урізу з віссю переходу.

Знак „+" чи „-„ в формулі залежить від розташування осі переходу вище чи нижче за течією відносно точки з відміткою . Далі визначаю відмітки річних максимальних рівнів по вказаним в завданні перевищенням їх над меженним .

Розрахунок витрат подаю у вигляді таблиць. В першому стовпчику таблиці записую номера вертикалей (пікетні і плюсові точки на заплавах, а також номера глибинних вертикалей в руслі). В другому стовпчику - пікетажні положення всіх вертикалей; в третьому - відмітки поверхні землі на заплавах і дна русла; в четвертому - глибини на всіх вертикалях в межах розливу при даному рівні; в п'ятому - обчислюю середню глибину на ділянці між сусідніми вертикалями:

В шостому стовпчику розміщую обчислені значення ; в сьомому визначаю середню швидкість на ділянці між сусідніми глибинними вертикалями, за формулою Маннінга, м/с:

де I — гідравлічний похил; n - коефіцієнт шорсткості. В восьмий стовпчик заношу відстань між сусідніми глибинними вертикалями (різниця їх пікетажних положень); в дев'ятий — площі живого перерізу між сусідніми глибинними вертикалями і та і+1, м2:

В десятому стовпчику показую витрати води, що протікає через відсік між сусідніми вертикалями, м3/с:

Розрахунки виконую окремо для заплав і русла. В одинадцятому стовпчику показую суми витрат і площ живого перерізу для русла і кожної заплави. Середня швидкість на заплавах чи в руслі становить витрати води в руслі чи на заплаві до відповідної їй площі живого перерізу.

Заповнюючи таблицю, пам'ятаємо, що остання вертикаль для лівої заплави є першою для русла, а остання для русла - першою для правої заплави. Крайня права і остання вертикалі в таблиці - це урізи води (границі розливу) при заданому рівні води, тобто вертикалі з нульовими глибинами. На кресленні живого перерізу ріки лівий берег завжди розміщується ліворуч. Знаходжу загальну витрату води при заданому рівні:

Де - витрати відповідно лівої і правої заплав та русла.

В такий же спосіб заповнюємо таблиці для розрахунку витрат і для решти рівнів. Після їх заповнення будуємо криві витрат – графіки залежності загальної і руслової витрати від рівня води.

Ймовірність перевищення розрахункових максимальних витрат нормується в залежності від типу споруди і народногосподарського значення дороги. Для великих і середніх мостів на автомобільних дорогах прийняті такі ймовірності перевищення в залежності від технічної категорії дороги:


Категорія дороги Ймовірність перевищення, %
І - III 1
IV-V 2

Прогноз розрахункової витрати заданої ймовірності перевищення виконуємо двома способами: аналітичним і графо-аналітичним.

 

 

4.2 Графоаналітичний спосіб визначення витрат заданої імовірності перевищення

Ранжируємо в спадаючому порядку рівні і відповідні їм максимальні витрати. Визначаємо емпіричну імовірність перевищення за формулою М.М.Чегодаєва:

m – порядковий номер члену ранжированого ряду, імовірність якого шукаємо;

n – кількість років спостереження.

 

Розрахунок зводимо у таблицю.

На клітчатці імовірності нанести точки, положення яких визначається значеннями Q і P. Попередньо позначимо на осі ординат клітчатки в певному масштабі інтервал зміни Q. Потім проводимо плавну криву, узагальнюючи сукупність нанесених точок. Після цього криву екстрополіруємо до абсциси, яка відповідає нормованій імовірності перевищень (1%) і визначається шукані витрати.

4.4. Розрахункові витрата і рівень високої води

За розрахункову витрату вибирається більша з двох витрат, отриманих аналітичним і графо-аналітичним способами. Розрахунковий рівень високої води (РРВВ) визначається по, побудованій раніше, кривій загальної витрати Q=f(Н).

 

5. Визначення ширини отвору та прогнозування загального розмиву під мостом.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 372. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия