Студопедия — V. Зміст навчального матеріалу.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

V. Зміст навчального матеріалу.






 

За призначенням тимчасові незнімні реставрації – це конструкції, які конструюють на час виготовлення постійних протезів для збереження фізіологічних артикуляційно-оклюзійних співвідношень щелеп.

Виготовлення тимчасових конструкцій є обов’язковим етапом лікування незнімними конструкціями сучасних зубних протезів. Тимчасові незнімні конструкції мають бути функціонально повноцінними та естетичними.

Значно важливу роль в естетиці майбутніх реставрацій грає слизова оболонка ясен, яку протягом всього процесу протезування провізорні коронки формують, захищають, підтримують та створюють її контур навколо майбутньої опори.

Ще один аспект використання тимчасових конструкцій з точки зору кінцевого вибору вигляду постійних протезів – превентивно-діагностичний. За допомогою зміни положення, форми, розміру, кольору провізорних коронок можна виконати моделювання майбутньої постійної конструкції.

Із чого і яким чином виготовляються тимчасові коронки? Частіше за все – з пластмас різних видів, у тому числі і без акрилових (пластикові конструкції). По бажанню пацієнта або в силу клінічної ситуації, провізорні конструкції можуть змінюватись декілька разів, та можуть бути виготовлені з більш міцних матеріалів, наприклад, металу і пластмаси.

В залежності від матеріалу пластмасові та композитні коронки розподіляються на хімічно-, термічно-, та фотополімерізовані. Окрему групу складають тимчасові стандартні коронки, які перебазовують самотвердіючою пластмасою.

Також існують провізорні коронки фабричного виготовлення (стандартні) з пластмаси або тонкостінні металеві.

 

Показання:

 

1. Захист препарованих тканин вітальних та депульпованих зубів від дії термічних, хімічних подразників та мікробних агентів.

2. Для запобігання зміщення опорних зубів та забезпезпечення адекватного навантаження на пародонт на період виготовлення постійних порцелянових, суцільнолитих та комбінованих конструкцій.

3. В якості тимчасової шинуючої конструкції при захворюваннях пародонту та проведенні хірургічних маніпуляцій на тканинах пародонту.

4. Для збереження звичного для пацієнта співвідношення щелеп на препарованих зубах з метою запобігання ускладнень з боку скронево-нижньощелепного суглобу.

5. Для збереження фізіологічних оклюзійно-артикуляційних співвідношень щелеп при тотальному протезуванні, та їх адаптації при лікуванні дисфункції скронево-нижньощелепних суглобів, патологічної стертості тощо.

6. Для забезпечення функції жування. Сучасні тимчасові конструкції витримують помірні навантаження при жуванні, що дає можливість пацієнтові не змінювати звичний режим харчування.

7. Збереження естетики і фонетики.

 

За допомогою провізорних коронок забезпечується фізіологічний розподіл жувального навантаження на зубний ряд та можливо визначити або відкорегувати форму, розмір і колір зубів для майбутньої постійної конструкції.

 

Протипоказанням може бути алергія на складові матеріалів з яких виготовляють провізорні коронки.

 

В практиці ортопедичної стоматології відомо декілька способів виготовлення провізорних коронок. Кожний з них має переваги та недоліки.

Виготовлення провізорних коронок є обов’язковим етапом лікування сучасними незнімними естетичними зубними протезами.

За способом виготовлення: пряме (клінічне), непряме (клініко-лабораторне) виготовлення.

В залежності від матеріалу коронки розподіляються на хімічно-, термічно-, та фотополімерізовані.

Окрему групу складають провізорні стандартні коронки, отримані промисловим способом з пластмаси, целлулоїда, композиційних матеріалів та металів.

Недоліками лабораторних методів є наявність розтягнутих за часом додаткових етапів виготовлення тимчасових коронок, необхідність додаткових відвідувань пацієнтом лікаря, а також дискомфорт пацієнта в період, коли зуби відпрепаровані під ортопедичну конструкцію, особливо передня група, порушують естетику, що може погіршити якість життя пацієнта. Хоча сама конструкція міцна, правильно відмодельована в артикуляторі, повністю полімеризована.

Є декілька клінічних методів виготовлення провізорних коронок: шляхом формування в порожнині рота з блока самотвердіючої пластмаси; метод перебазування в порожнині рота стандартних пластмасових коронок; прямий метод формування тимчасової коронки за допомогою целулоїдного ковпачка; метод формування провізорної коронки в попередньо отриманому відбитку.

Переваги клінічного виготовлення це: швидкість, можливість зафіксувати провізорну конструкцію в порожнині рота пацієнта в те ж відвідування, можливість відразу змінити колір тимчасової коронки. Але є й недоліки: необхідність, перед відбитком для провізорної коронки, моделювання в порожнині рота коронкової частини зуба воском, якщо він зруйнований; виділення залишкового мономера (при виготовленні коронок з акрилових пластмас), неможливість відновити точні оклюзійні контакти та форму зуба в цілому.

 

Варіантами виготовлення тимчасових незнімних конструкцій є такі:

1. Після постановки діагнозу, вибору метода лікування та постійної конструкції, якщо коронка зуба збережена (зуб змінений у кольорі) і на нього буде виготовлятися естетична коронка, то до препарування зуба знімається відбиток силіконовою масою. Потім зуб препарують, отримують робочий відбиток, змащують вазеліном і у попередній відбиток, на місце відпрепарованого зуба, вносять розведену швидкотвердіючу пластмасу що самополімерізується, відбиток вводять у порожнину рота до затвердіння пластмаси. Пластмасова коронка виводиться з порожнини рота, обробляється, полірується й фіксується на цемент.

 

2. Після постановки діагнозу, вибору метода лікування та постійної конструкції, перед препаруванням отримують силіконові двошарові відбитки з обох щелеп та фіксують центральну оклюзію. В лабораторії відливають моделі, гіпсують їх в артикулятор. На моделях препарують зуби і моделюють їх з воску. Потім як звичайно проводять загіпсовку їх в кювету, та заміну воску на пластмасу. Лікар стоматолог-ортопед після препарування зубів проводить припасування провізорної конструкції та перебазування її в порожнині рота. Після зняття залишків пластмаси, шліфування та полірування, проводять цементування її на тимчасовий цемент. Перевагами такого методу є: моделювання конструкції в артикуляторі з правильно сформованими оклюзійними контактами; пацієнт не відчуває дискомфорт після препарування зубів, тому що в теж відвідування він отримує провізорні коронки; конструкції такі міцніші, тому що полімеризація їх проводилась під температурою і тиском.

 

3. Після постановки діагнозу, вибору метода лікування та постійної конструкції, и иперед препаруванням отримують силіконові двошарові відбитки з обох щелеп та фіксують центральну оклюзію. В лабораторії відливають моделі, гіпсують їх в артикулятор. На моделях проводять воскове моделювання. З відмодельованих моделей отримують силіконові відбитки, або роблять пластикові капи. Лікар в клініці після препарування зубів вносить пластмасу (або композит) для провізорних коронок у відбиток (чи капу) отриманий з моделі, на якій проводили воскове моделювання і вводить в порожнину рота пацієнта на препаровані зуби. Після полімеризації матеріалу провізорні конструкції знімаються, обробляються і фіксуються на тимчасовий цемент.

 

Пластмаси для клінічного (безпосереднього) виготовлення коронок:

1) акрилові пластмаси холодної полімеризації:

Pattern Resin LS (GC), Tempron (GC), Dentalon Plus (Heraeus), Протакрил (Стома).

 

2) композити (біс-акрилові) для виготовлення коронок:

Luxatemp (DMG), Protemp (3M).

 

Стандартні тимчасові коронки:

Polycarbonate Crowns (3М ESPE). Коронки різних форм, розмірів та кольору які в порожнині рота необхідно перебазувати за допомогою вищеназваних пластмас або композитів.

 

Після виготовлення тимчасової конструкції проводимо її припасування й фіксацію. Продезінфіковану коронку накладають на зуб. Якщо коронка не накладається вільно на зуб, то причиною цього може бути неправильна препаровка зуба або порушення технології її виготовлення. Потрібно додаткове зішліфування тих ділянок зуба або ділянок штучної коронки (внутрішня частина, апроксимальні поверхні) які заважають накладанню коронки. Для цього можна використати копіювальний папір, корегуючу масу силіконового матеріалу або оклюзійний спрей (зуб обробляють пензликом-маркером, або засіб вноситься в коронку й вона накладається на зуб). Відмітки, отримані всередині конструкції, відповідають ділянкам, що заважають накладанню. Припасування конструкції ведеться до повного її накладання, коли край щільно прилягатиме до уступа. Далі перевіряють оклюзійні співвідношення. Зайва пластмаса або інший матеріал, що порушує оклюзійні співвідношення - зішліфовується.

Перевірку конструкції в порожнині рота завершують оцінкою анатомічної форми і при необхідності проводять її корекцію, остаточну обробку й полірування.

При фіксації коронки обов'язково враховується колір цементу. Коронку знежирюють і висушують. Коронку фіксують на цемент того кольору, що відповідає кольору пластмаси.

Використовують наступні цементи для тимчасової фіксації:

Безевгенольні кальцієвмісні (для вітальних зубів)- Temp Bond Ne (KerrHawe), Fregenol (GC), TempoCemNe (DMG), Provicol (Voco), Темпофикс (Владмива).

Цинкоксидевгенольні (для депульпованих зубів) – Repeen (Dental Spofa), Eugemer (Nishika).

 

 

VI.План та організаційна структура заняття.

 

Основні етапи заняття Учбові цілі Методи контролю і навчання Матеріали методичного забезпечення Термін хв.,%
           
1. Підготовчий етап
  Організація заняття       3 хв.
  Постановка учбових цілей     Згідно розд. II та III  
  Контроль вихідного рівня        
  Історія штучних коронок 1 рівень Теоретичне експрес-опитування Питання, малюнки 30 хв. 20%
  Показання до виготовлення тимчасових конструкцій 2 рівень Муляжі Тести 2 рівня Тести 3 рівня    
  Правила препарування зубів 2 рівень Письмове теоретичне опитування    
  Відбитки 2 рівень Тести 2 рівень    
  Матеріали для конструкцій 2 рівень      
2.Основний етап
  Формування професійних навичок і вмінь 3 рівень Практичний тренінг 1.Препару-вання зубів. 2Отриман-ня відбитків. 3.Підготов-ка коронок. 4.Фіксація коронок Муляжі,малюнки Тести 3 ревень 90 хв. 70%
  1.Оволодіти навичками препарування зубів. 2.Отримання відбитків. 3.Вибрати раціональну конструкцію.   Метод формування вмінь. 1.Аналіз клінічних ситуацій, вибір раціональ-ної кост- рукції. Ситуаційні задачі,історія хвороби, Пацієнти,тести 2 рівня.  
3.Заключний етап
1.Контроль і корекція проф. вмінь і навичок 2.Підведення підсумків заняття 3.Домашне завдання:учбова література згідно наступної теми 3 рівень Індивіду-альний контроль практик-них нави-чок та їх результатівКонтроль вмінь 1.Контроль препарування зубів, фіксації коронки,правильність вибору конструкції Знаряддя     Задачі,тести 3 рівень     Орієнтовна карта самостійної роботи з літературою. 12 хв. 10%
                 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 7395. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия