Студопедия — Места сохранения, ТМЦ і Партии
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Места сохранения, ТМЦ і Партии






Перший вид субконто Места сохранения вказується у довіднику, який так і називається, другий вид субконто ТМЦ вказується у довіднику Номен клатура, і нарешті, третій вид субконто Партии вказується у довіднику Пар тии ТМЦ, що підлеглий довідникові Номенклатура. Розглянемо перерахо вані довідники докладніше.

Довідник Номенклатура

У меню Справочники знайдіть довідник Номенклатура і відкрийте його. У цей довідник потрібно ввести найменування і деякі дані з усіх ТМЦ, що будуть використані в процесі господарської діяльності підприємства, а також усі види послуг, одержаних і наданих підприємством. Спочатку досить увести всі найменування. За якими вносяться залишки для початку роботи. Для поділу списку ТМЦ у довіднику, особливо якщо він досить великий, варто використовувати розбивку на групи.

Уся інформація про елемент (конкретне найменування ТМЦ) розділена на дві закладки: Цены і Дополнительно.

Значення поля Код визначається програмою автоматично і контролює ться на унікальність, тому змінювати його не рекомендується.

Інформація, внесена в поле Полное наименование, використовується для формування друкованих форм, тобто в нього варто вносити таку назву ТМЦ, яку хочете бачити в надрукованих податкових накладних, прибутко вих і видаткових накладних, рахунках і т.д. Інформація, внесена в поле Наименование, відображається тільки в екранних формах і використовує ться для пошуку потрібного елемента довідника, тому при його заповненні намагайтеся дотримуватися наступних правил:

ü заповнювати це поле з першої позиції (тобто без пробілу з почат ку), без лапок та інших символів;

ü спочатку вносити ключові для пошуку слова;

ü уникати однакових найменувань, наприклад, якщо є шпалера, як товар для продажу, і окремо, як матеріал для власного ремонту, то в найменуванні потрібно відобразити цю різницю, наприклад “Шпалери-товари” і “Шпалери-матеріали”.

У поле Вид варто вибрати вид товарно-матеріальних цінностей, до якого відносяться нові ТМЦ. Значенням, обраним у цьому полі, визначається рахунок обліку, доходів від реалізації й інші особливості бухгалтерського обліку. Поле Вид може приймати одне з наступних значень: Товар (рахунок обліку за замовчуванням 281); Услуга (рахунок 84); Тара (рахунок 284); Про дукция (рахунок 26); Материал (рахунок 201); Стройматериал (рахунок 205); Топливо (рахунок 203); Запчасти (рахунок 207); МШП (рахунок 22).

У поле НДС варто вказати, за якою ставкою обкладаються ПДВ операції з даної ТМЦ.

Заповнювати ціни покупки і продажу необов’язково, але якщо вони рід ко змінюються і часто використовуються в документах, то для спрощення власної роботи їх краще внести. Ціни вводяться в тій валюті, яка використову ється в документах (рахунок, накладні тощо), крім ціни в поле Розничная, що завжди вводиться в гривнях.

Якщо відома ціна без ПДВ, її варто ввести прямо в поле Цена, а якщо відома ціна з ПДВ, варто натиснути кнопку СНДС і в вікно, що з’явилося, увести ціну з ПДВ – цін без ПДВ розрахується автоматично. Роздрібна ціна товару завжди вводиться з ПДВ.

Ціна, введена в довідник, при виборі цього елемента в документ теж авто матично вноситься для розрахунку суми, але її при необхідності можна випра вити й у документі і в довіднику. Якщо ведеться облік роздрібної торгівлі, то введення роздрібної ціни обов’язкове. Варто звернути увагу, що роздрібна ціна – єдиний періодичний реквізит довідника Номенклатура, тобто при заповненні цього реквізиту необхідно врахувати, що його значення записує ться на визначену дату і буде діяти, починаючи з цієї дати до наступного запису більш пізньою датою. Переглянути і відредагувати історію роздрібної ціни товару можна, виділивши конкретний товар у довіднику і натиснувши клавішу F5.

У поле Еденица измерения варто вибрати основну одиницю виміру для даної ТМЦ, у цій одиниці будуть видаватися дані в звітах по кількості.

На закладці Дополнительно вводиться інформація про рахунок і види витрат (поля Вид і Счет затрат відповідно), що використовується при списанні ТМЦ і передбачені у виробництво, а також оприбуткуванні послуг.

Якщо для ТМЦ обраний вид Услуга, то активізується поле Считать услугу транспортным расходом. Прапорець, встановлений у цьому полі, дозволяє автоматично заповнювати суму транспортних витрат у податковій

накладній при наявності цієї послуги в документі.

У полі Счет учета ставиться рахунок, на який автоматично буде оприбу тковуватися ТМЦ за прибутковими накладними і з якого буде списуватися при продажі. Якщо рахунок, що автоматично підставляється в це поле при виборі значення в поле Вид, не влаштовує користувача, то можна ввести інший рахунок.

Якщо для ТМЦ визначити вид Продукция і записати елемент, то стане активною кнопка Состав, натиснувши по якій мишею, потрапляєте в підле глий довідник состав продукции.

У цей же довідник, так само як і в інші довідники, підлеглі довідникові Номенклатура, Единицы измерения i Партии ТМЦ, можна потрапити, виділивши в довіднику Номенклатура потрібне найменування ТМЦ і вибравши пункт Подчиненний справочник меню Действия.

Довідник Состав продукции заповнюється за загальними правилами через пункт Новый меню Действия, але новий елемент цього довідника вво диться не створенням і заповненням реквізитів, а шляхом вибору або з довід ника Виды затрат, або Номенклатура. Вибравши один з перерахованих довідників і натиснувши кнопку ОК, потрапляєте в цей довідник і подвійним натисканням миші обраний елемент (вид витрат або найменування ТМЦ) буде перенесений у довідник Состав продукции.

Склад продукції заповнюється матеріалами, з яких виготовляється проду кція із вказівкою кількості матеріалів на одиницю продукції і статтями загаль новиробничих і виробничих витрат, що включаються в собівартість продук ції. Цей довідник згодом використовується для автозаповнення документа Калькуляция, який відображає списання матеріалів у виробництво, опри бут кування продукції, розрахунок собівартості і відпускної ціни.

Другий підлеглий довідник Единицы измерения використовуэться для введення різних одиниць виміру одного елемента (ТМЦ) довідника Номен клатура.

Наприклад, один і той самий товар може находити за прибутковою накла дною в упаковках по 10 шт., а враховуватися у залишок по складу і продава тися буде в штуках. У цьому випадку потрібно створити дві одиниці виміру: упаковка і штука, причому базовою одиницею повинна бути штука – її коефі цієнт повинен дорівнювати одиниці. Цей реквізит задає коефіцієнт перера хування іншої одиниці виміру в базову, наприклад, для упаковки коефіцієнт буде дорівнювати 10. Інший приклад: тонна, кілограм і грам – якщо базовою одиницею виміру обраний кілограм, то коефіцієнти повинні бути задані 1000, 1 і 0, 001.

У звітах залишки відображаються у базовій одиниці виміру, а в наклад них і інших документах можна вибирати інші одиниці виміру і в них задава ти кількість ТМЦ. У проводки піде кількість, перерахована з урахуванням коефіцієнта в базову одиницю виміру.

Довідник Партии ТМЦ

У довіднику Партии ТМЦ зберігаються партії конкретних найменувань ТМЦ, що утримуються в довіднику Номенклатура. Інакше кажучи, довідник Партии ТМЦ є підлеглим довідникові Номенклатура. Робота з цим довідником залежить від значення константи Метод партионного учета. Якщо для цієї константи встановлене значення По средневзвешеной цене, то при першому ж виборі ТМЦ у табличну частину документа, що повинен сформувати операцію руху ТМЦ, для нього буде автоматично сформована Партия по умолчанию з кодом “0”. Усі наступні надходження даного найменування ТМЦ будуть збільшувати залишок по цій партії. А всі інші рухи – проводитися за середньозваженою ціною на момент операції.

Якщо ж вищезгадана має значення По партиям (якщо для оцінки спи сання ТМЦ використовується метод FIFO, LIFO aбо ідентифікованої собіва ртості), то партії для залишків, що вводяться, ТМЦ необхідно створити самос тійно, а надалі нові партії будуть створюватися автоматично при проведенні документів Приходная накладна, Авансовый отчет і Калькуляция з номером, датою і ціною без ПДВ із цього ж документа. У цьому випадку документах на продаж, списання, переміщення й інші операції з ТМЦ необхідно буде самостійно вибирати, за якою партією проводиться рух ТМЦ.

Довідник Места хранения

Для всіх бухгалтерських рахунків. На яких ведеться облік ТМЦ, у якості першого розряду аналітичного обліку використовується вид субконто Места хранения, що зв’язано з однойменним довідником.

Ті елементи довідника. Що мають тип МОЛ (матеріально відповідальна особа), використовуються для обліку необоротних активів, а для обліку ТМЦ використовується тип Склад. Ці значення встановлюються в поле Тип елемента довідника при створенні нового місяця збереження.

Розглянемо інші реквізити. При виборі типу Склад у діалозі форми буде присутнє поле Вид складу. При цьому, якщо у вас немає ніяких складів на фірмі, треба обов’язково ввести, як мінімум, один елемент із видом Склад (оптовий) для оприбуткування ТМЦ, а якщо у вас ведеться облік роздрібної торгівлі, то спочатку товар повинен оприбуткуватися на оптовий склад (за замовчуванням), а потім переміщатися на роздрібний. На оптовому складі ТМЦ враховуються в облікових цінах без ПДВ.

 

Облік товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ)

Згідно з п. 6 П(С)БО 9 “Запаси” малоцінні та швидкозношувані предмети – це запаси, що використовуються протягом, не більше одного року (або нормального операційного циклу, якщо він триває більше року).

Для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух МШП призначено рахунок 22. Уп.23 П(С)БО 9 “Запаси” зазначено, що вартість МШП, переданих в експлуатацію, вилучається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку МШП за місцями експлуатації та щодо відповідальних осіб протягом терміну їх фактичного використання. У“1С: Бухгалтерії” такий оперативний облік ведеться на забалансованому рахунку МЦ. Так само, як і всі рахунки обліку товарно-матеіальних цінностей, рахунки 22 та МЦ мають ознаку кількісного обліку та позначені як активні. Аналітичний облік за ними ведеться в розрізі трьох субконто – за місцями зберігання, видами ТМЦ і партіями.

Як й інші запаси, МШП оприбутковуються на баланс документом Приходная накладная. У полі Что приходуем зазначаємо Запасы. МШП, що оприбутковуються, вибираємо з довідника Номенклатура, куди вони вводяться з видом МШП та рахунком обліку 22. При введенні в довідник нового елемента не забудьте зазначити в його реквізитах рахунок та видивитрат для списання МШП.

При проведенні документ Приходная накладная формує проводки щодо оприбуткування МШП на рахунку 22 в кореспонденцію із субрахунком обліку розрахунків з постачальником (як правило, 631), зазначеним на закладці Дополнительно. Там же можна зазначити, чи є податковий кредит щодо закуплених МШП, і витрати – статтю валових витрат для побудови регламентованим звітом декларації про прибуток. Якщо заповнити групу реквізитів Через подотчетное лицо, документ спише зазначену суму з підзвітної суми вибраного співробітниками проводкою виду Дт 631 – Кт 3721. У податковому обліку буде автоматично та розраховано та відображено на забалансовому рахунку ВВ суму першої події щодо закупівлі ТМЦ.

Для передачі МШП в експлуатацію використовується докумет Ввод в эксплуатацию. Документ вводиться через меню Документы / Необор. Актывы МБП / Ввод в эксплуатацию або командою Журналы / Прочие / Необоротные активы и МБП / Новый документ. У заголовку документа слід установити перемикач на рядок Ввод в эксплуатацию МБП.

Заповнення табличної частини документа можна проводити звичайним порядком (КОМАНДОЮ Действия / Новая строка або клавішею Ins). Можна скористатися сервісним механізмом підбору, а також кнопкою Заполнить, що пропонує два варіанти заповнення – за залишками на рахунку 22 або за групою довідника Номенклатура.

У заголовку документа зазначимо склад, де значиться МШП. Якщо встановити прапорець Указатель счет и вид затрат, то для документа, що вводится, можна вказати індивідуальний рахунок і вид витрат не той, що зазначено в довіднику МШП. У табличній частині для кожного МШП вибирається партія для списання, одиниця виміру та кількість. Колонки Цена і Сумма заповнюютья автоматично. Після проведення документа натисканням на кнопку Печать можна отримати і роздрукувати Акт введення МШП в експлуатацію.

Документ списує вибрані МШП з рахунку 22 на рахунок обліку витрат і одночасно прибуткує їх на забалансований рахунок МЦ зі збереженням тієї ж аналітики, що була описана для рахунка 22. залишки та рух МШП на цьому забалансовому рахунку можна проконтролювати будь-яким стандартним бухгалтерським звітом, наприклад, оборотно-сальдовою відомістю по рахунку.

Коли закінчується термін фактичного використання МШП, їх потрібно списати з оперативного обліку. Для цього використовується документ Списание МБП, що вводиться через меню Документы Необор. активы и МБП Списание МБП або командою Журналы Прочие Необоротные активы МБП Новый документ.

Таблична частина документа заповнюється переліком списаних МШП, які можна вводити командою Новая строка або за допомогою кнопки Подбор. Для списання ТМЦ потрібно правильно зазначити їх місце зберігання, партію та кількість. Оскільки реквізит Место хранения розташовано в заголовку, одним документом можна списати лише ті малоцінні предмети, що зберігаються (точніше, використовувалися) в тому смому місці.

Документ формує проводки по кредиту забалансового рахунка МЦ. Кнопка Печать дозволяє отримати і роздрукувати Акт на списання МШП.

 

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 827. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия