Студопедия — Органи виконавчої влади, як суб’єкти адміністративного права
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Органи виконавчої влади, як суб’єкти адміністративного права






Органи виконавчої влади посідають особливе місце у системі суб'єктів адміністративного права. По-перше, вони є основними (після Президента України) функ­ціонально-галузевими носіями виконавчої влади в державі і статус органу виконавчої влади закріплюється за ними в нормативному порядку; по-друге, є найважливішою скла­довою органів державного управління і державного апара­ту в цілому (як відомо, державний апарат, крім органів державного управління, об'єднує управлінські структури законодавчої влади, органи правосуддя, прокуратури та ін­ші державні органи); по-третє, вони об'єднані єдиним ке­рівництвом і підпорядкуванням, внаслідок чого діють уз­годжено і цілеспрямовано; по-четверте, кожен з органів даної системи наділений державою специфічною компе­тенцією у сфері державного управління і реалізації держав­ної виконавчої влади; по-п'яте, система органів виконав­чої влади справляє регулюючий вплив на всі сфери дер­жавного і суспільного життя; по-шосте, в рамках своєї компетенції органи виконавчої влади самостійні в органі­заційному та функціональному відношеннях; по-сьоме, здійснюється специфічний вид державної діяльності, яка за своїм юридичним змістом є виконавчо-розпорядчою.

Виходячи з наведеного можна сформулювати визначен­ня органу державної виконавчої влади. Ним буде носій державної виконавчої влади, що реалізує свою компе­тенцію в закріпленій сфері державного управління, і має юридичний (нормативне зафіксований) статус органу дер­жавної виконавчої влади.

Органи виконавчої влади мають достатню кількість оз­нак, що дозволяють виділити їх з усієї системи органів державного управління. Аналіз сукупності органів держав­ного управління свідчить, що одна їх частина визначена як органи виконавчої влади і даний статус закріплено за ни­ми в нормативному порядку, друга — такого статусу не має. Більше того, визначити чіткі критерії, за якими зако­нодавець одні органи державного управління наділяє ста­тусом органу виконавчої влади, а інші не наділяє, досить складно.

До органів виконавчої влади віднесено певні структурні частини окремих міністерств. Наприклад, Державна адмі­ністрація залізничного транспорту " Укрзалізниця", яка є складовою Міністерства транспорту, Державний департа­мент тракторного і сільськогосподарського машинобуду­вання " Украгромаш", підвідомчий Міністерству промис­лової політики. До них належать міністерства, комітети (Комітет у справах ветеранів війни та воєнних конфліктів в іноземних державах), інспекції різного ієрархічного рів­ня (Інспекція заготівель та якості Сільськогосподарської продукції Севастопольської міської державної адміністра­ції), агентства (Національне космічне агентство України), міліція. Останню взагалі складно уявити як відособлену організаційну структуру -

Водночас, деякі органи державного управління, що здійснюють виконавчо-розпорядчу діяльність у загально­державному масштабі, до органів виконавчої влади не від­несені. Аналіз їх функцій свідчить, що й ті й другі здійсню­ють державне управління, і тих і других повноваженнями у цій сфері наділила держава, і тим і другим властиві такі спільні риси, як юридичне владний характер діяльності, її підзаконність, організуюча спрямованість, цілеспрямова­ність, виконавчість щодо органів законодавчої влади, ак­тивність, безперервність тощо.

Так, відповідно до Закону України " Про державне ре­гулювання ринку цінних паперів в Україні" від ЗО жовтня 1996 р. управління в даній сфері здійснює Державна комі­сія з цінних паперів та фондового ринку, яка статусу орга­ну виконавчої влади не має. Згідно з Положенням про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку (затверджено Указом Президента України від 14 лютого 1997 р.) вона у даній сфері: забезпечує реалізацію єдиної державної політики; координує діяльність державних орга­нів; вживає заходів щодо попередження і припинення пра­вопорушень; встановлює стандарти і порядок реєстрації цінних паперів; видає дозволи на їх обіг; встановлює необ­хідні обмеження; здійснює комплекс контрольних функ­цій; здійснює державну реєстрацію фондових бірж; прий­має в межах своєї компетенції нормативні акти, обов'язко­ві для виконання центральними і місцевими органами виконавчої влади. Фінансування Комісії, її апарату та установ, включаючи територіальні органи, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Звідси випливає, що до суттєвих ознак органу держав­ної виконавчої влади треба віднести закріплення за ним цього статусу державою у нормативному порядку.

Отже можна сформулювати визначення органу дер­жавної виконавчої влади. Ним буде носій державної вико­навчої влади, що реалізує свою компетенцію у закріпленій сфері державного управління і має юридичний (норма­тивне зафіксований) статус органу державної виконавчої влади.

Органи державної виконавчої влади класифікуються за такими критеріями:

• за масштабом діяльності;

• за порядком утворення;

• за обсягом компетенції;

• за місцем у державно-управлінській ієрархії.

За масштабом діяльності органи виконавчої влади по­діляються на:

а) вищі;

б) центральні;

в) місцеві;

г) спе­ціальні.

До вищих належать органи, виконавчо-розпорядча ді­яльність яких поширюється на всю територію України. Та­ким органом є Уряд України — Кабінет Міністрів.

Стаття 113 Конституції України фіксує, що Кабінет Мі­ністрів України є вищим органом у системі органів вико­навчої влади. Він відповідальний перед Президентом Ук­раїни та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді Ук­раїни у межах, передбачених у статтях 85, 87 Конституції. Кабінет Міністрів складає свої повноваження перед ново­обраним Президентом України.

До його складу входять Прем'єр-міністр України, пер­ший віце-прем'єр-міністр, три віце-прем'єр-міністри, мі­ністри.

Прем'єр-міністр України призначається Президентом України за згодою більше ніж половини від конституцій­ного складу Верховної Ради, а персональний склад Кабіне­ту Міністрів призначається Президентом України за по­данням Прем'єр-міністра.

Роботою Кабінету Міністрів керує Прем'єр-міністр. Він спрямовує її на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, яка схвалюється Верховною Радою Ук­раїни, згідно з п. 11 ст. 85 Конституції. Прем'єр-міністр України входить із поданням до Президента про утворен­ня, реорганізацію та ліквідацію міністерств, інших цен­тральних органів виконавчої влади, в межах коштів, перед­бачених Державним бюджетом на утримання цих органів.

Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції:

1) забезпечує державний суверенітет і економічну само­стійність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів Украї­ни, актів Президента України;

2) вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод лю­дини і громадянина;

3) забезпечує проведення фінансової, цінової, інвести­ційної та податкової політики; політики у сферах праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і приро­докористування;

4) розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального і культур­ного розвитку України;

5) забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності;

здійснює управління об'єктами державної власності відпо­відно до закону;

6) розробляє проект закону про Державний бюджет Ук­раїни і забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України, подає Вер­ховній Раді України звіт про його виконання;

7) здійснює заходи щодо забезпечення обороноздатнос­ті і національної безпеки України, громадського порядку, боротьби зі злочинністю;

8) організує і забезпечує здійснення зовнішньоеконо­мічної діяльності України, митної справи;

9) спрямовує і координує роботу міністерств, інших ор­ганів виконавчої влади;

10) виконує інші функції, визначені Конституцією та законами України, актами Президента України;

11) видає постанови і розпорядження, які є обов'язко­вими до виконання. Акти Кабінету Міністрів підписує Прем'єр-міністр.

Прем'єр-міністр України, інші члени Кабінету Мініст­рів України мають право заявити Президентові України про свою відставку. Відставка Прем'єр-міністра України має наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України. Такі ж наслідки має прийняття Верховною Радою резолюції недовіри Кабінетові Міністрів.

Центральний орган виконавчої влади в межах своїх повноважень на основі та на виконання актів законодав­ства видає накази, організує і контролює їх виконання. У випадках, передбачених законодавством, його рішення є обов'язковими для виконання іншими центральними та місцевими органами державної виконавчої влади, органа­ми місцевого самоврядування, представницькими органа­ми, підприємствами, установами і організаціями незалеж­но від форм власності та громадянами,

У разі потреби він може видавати спільні акти разом з іншими центральними та місцевими органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та представницькими органами.

Центральний орган державної виконавчої влади очо­лює керівник (міністр, голова, директор), якого призначає Президент України. Він має заступників, які призначають­ся відповідно до законодавства. Розподіл обов'язків між заступниками провадить керівник.

Керівник здійснює керівництво дорученими йому сфе­рами діяльності і несе відповідальність перед Президентом України та урядом України за стан справ у цих сферах, ви­значає ступінь відповідальності заступників і керівників підрозділів центрального органу виконавчої влади.

Для погодженого вирішення питань, що належатьдокомпетенції центрального органу виконавчої влади, обго­ворення найважливіших напрямів його діяльності та роз­витку галузі у ньому утворюється колегія у складі керівни­ка, заступників керівника за посадою, а також інших ке­рівних працівників. Членів колегії затверджує Кабінет Міністрів України. Рішення колегії проводяться в життя наказами по центральному органу виконавчої влади.

У центральному органі виконавчої влади з урахуванням специфіки його діяльності можуть утворюватися й інші дорадчі та консультаційні структури. Склад цих структур і положення про них затверджує керівник.

Центральний орган виконавчої влади є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в установах бан­ків, печатку із зображенням Державного герба України і своїм найменуванням.

Важливе значення для вдосконалення адміністративно-правового статусу центральних органів виконавчої влади має Указ Президента України від 13 березня 1999 р. " Прозміни в системі центральних органів виконавчої влади України". Його прийнято з метою:

• вдосконалення системи державного управління;

• підвищення ефективності функціонування органів виконавчої влади;

• посилення провідної ролі міністрів як головних суб'єктів розробки та реалізації державної політики у відповідних галузях і сферах діяльності;

• поетапного впровадження адміністративної реформи в Україні.

Місцеві органи виконавчої влади (місцеві державні адміністрації), як суб’єкти адміністративного права, на відповідній території забезпечують:

1) виконання Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади;

2) законність і правопорядок; додержання прав і свобод громадян;

3) виконання державних і регіональних програм соці­ально-економічного та культурного розвитку, програм охорони довкілля, а в місцях компактного проживання ко­рінних народів і національних меншин — також програм їх національно-культурного розвитку;

4) підготовку та виконання відповідних обласних і ра­йонних бюджетів;

5) звіт про виконання відповідних бюджетів та програм;

6) взаємодію з органами місцевого самоврядування;

1) реалізацію інших наданих державою, а також делего­ваних відповідними радами повноважень.

До спеціальних органів виконавчої влади належать міліція, Служба безпеки України тощо.

Другий критерій, за яким класифікуються органи дер­жавної виконавчої влади, — порядок їх утворення.

По-перше, це конкретні органи, які утворюються вна­слідок прямої дії конституційних норм. Ними є Кабінет Міністрів і місцеві державні адміністрації. Якщо, наприклад, у будь-якій області України буде утворено новий ра­йон, то відповідно до ст. 118 Конституції для здійснення на його території виконавчої влади буде утворена місцева державна адміністрація. Ліквідація району спричинить і ліквідацію відповідної місцевої державної адміністрації. Утворення та ліквідація районів, встановлення та зміна їх меж, а також найменування і перейменування належать до повноважень Верховної ради України (ст. 85 Конституції).

По-друге, це органи, які утворюються Президентом Ук­раїни. Згідно з п. 15 ст. 106 Конституції України Прези­дент України утворює, реорганізує і ліквідує за поданням Прем'єр-міністра України міністерства та інші центральні органи виконавчої влади.

Третій критерій — це обсяг компетенції. На його основі виділяють:

а) органи загальної компетенції, які здійснюють дер­жавне управління соціально-громадським комплексом на підвідомчій території у повному обсязі.Це Кабінет Мініст­рів та місцеві державні адміністрації;

б) органи галузевої компетенції, які здійснюють управ­ління окремими галузями, наприклад, Міністерство ву­гільної промисловості. Міністерство охорони здоров'я;

в) функціональні органи або органи міжгалузевої ком­петенції, які здійснюють управління в межах однієї або кількох державних функцій, що передані в їх відання. Це, приміром. Міністерство фінансів. Державний комітет ста­тистики, Міністерство праці та соціальної політики та ін.

Четвертий критерій — становище державно-управлін­ської ієрархії. Відповідно до нього виділяються вищестоя­щі та нижчестоящі органи.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1666. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия