Студопедия — Етапи виконання роботи. 1. Студенти ознайомлюються із умовною ситуацією діяльності ТзОВ «Фортуна» і формують вихідні дані до роботи у відповідності до індивідуального варіанту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Етапи виконання роботи. 1. Студенти ознайомлюються із умовною ситуацією діяльності ТзОВ «Фортуна» і формують вихідні дані до роботи у відповідності до індивідуального варіанту






1. Студенти ознайомлюються із умовною ситуацією діяльності ТзОВ «Фортуна» і формують вихідні дані до роботи у відповідності до індивідуального варіанту.

2. Із врахуванням витрат на здійснення імпортної діяльності, здійснюється обчислення первісної вартості імпортованого обладнання:

Первісна вартість обладнання = Оптова ціна придбання + Витрати на транспортування + Витрати на будівельно-монтажні роботи

3. Проводиться розрахунок амортизаційних відрахувань за залишковим методом у розрізі чотирьох кварталів.

4. Розраховуються основні показники використання основних фондів – фондовіддача, фондомісткість та фондоозброєність, а також ряд додаткових коефіцієнтів (екстенсивного та інтенсивного завантаження обладнання та ін..), наведені у таблиці 7.1.

Таблиця 7.1

Показники використання устаткування на підприємстві

Перелік показників Розрахункові формули
Фондовіддача Обсяг виготовленої продукції / Середньорічна вартість основних засобів (ОЗ)
Фондомісткість Середньорічна вартість ОЗ / Обсяг виготовленої продукції
Фондоозброєність Середньорічна вартість ОЗ / Чисельність промислово-виробничого персоналу
Коефіцієнт екстенсивного використання обладнання Фактичний час роботи устаткування / Календарний час роботи устаткування
Календарний час роботи устаткування Кількість календарних днів у плановому періоді * Тривалість робочої зміни * Кількість змін на добу
Номінальний час роботи устаткування Кількість робочих днів у плановому періоді * Тривалість робочої зміни * Кількість змін на добу
Фактичний час роботи устаткування Номінальний час роботи устаткування * (1- Коефіцієнт, що враховує втрати робочого часу від різних простоїв)
Коефіцієнт інтенсивного завантаження устаткування Фактичний обсяг виготовленої продукції на наявному устаткуванні / Максимально можливий обсяг продукції, який можна виготовити на наявному устаткуванні
Інтегральний показник використання виробничої потужності Коефіцієнт екстенсивного використання устаткування / Коефіцієнт інтенсивного завантаження обладнання

5. Виводиться інтегральний показник використання виробничої потужності (табл. 7.1) та формується комплексний висновок про ефективність використання основних фондів ТзОВ «Фортуна».

 

Контрольні запитання

1) Дайте визначення поняття «основні фонди» та назвіть їх основні групи, які формуються на підприємстві.

2) Що таке первісна, залишкова та ліквідаційна вартість основних фондів.

3) Розшифруйте поняття «амортизація» та наведіть відомі Вам методи її нарахування.

4) Поясніть, для чого розраховуються показники фондовіддачі, фондомісткості та фондоозброєності та які існують взаємозв’язки між ними.

5) Назвіть основні шляхи підвищення ефективності використання основних фондів в сучасних умовах функціонування вітчизняних підприємств.

 

Рекомендована література

1. Бойчик І.М. Економіка підприємства: [навчальний посібник] / Бойчик І.М. – Вид. 2-е, доповн. і переробл. – К.: Атіка, 2007. – 528 с.

2. Економіка підприємства: підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного. – Вид. 3-тє, без змін. – К.: КНЕУ, 2006. – 528 с.

3. Іванілов О.С. Економіка підприємства: підручник [для студ. вищ. навч. закл.] / Іванілов О.С. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 728 с.

4. Костирко Р.О. Фінансовий аналіз: навч.посібник / Р.О. Костирко. – Х.: Фактор, 2007. – 784 с.

5. Основи бюджетування зовнішньоекономічної діяльності організацій: навч. посібник / Кузьмін О.Є., Мельник О.Г., Ноджак Л.С. [та ін.]. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 216 с.


Лабораторна робота №8

«ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ БЮДЖЕТНОГО МОТИВУВАННЯ

НА ПІДПРИЄМСТВІ»

Мета роботи: практична реалізація основ бюджетного мотивування в умовах вітчизняних підприємств шляхом впровадження системи преміювання працівників за досягнення економії планових параметрів.

Технічні засоби: програмне забезпечення MS Word та MS Excel, форми для заповнення, калькулятор.

Ключові терміни

Бюджетне мотивування зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві – вид управлінської діяльності, пов’язаний із стимулюванням працівників щодо якісного виконання властивих функцій при реалізації бюджетування ЗЕД, а також планування, контролювання та регулювання бюджетних показників з урахуванням визначених цілей підприємства у сфері ЗЕД та установлених критеріїв.

Система матеріального бюджетного мотивування ЗЕД – передбачає: 1) визначення обґрунтованих розмірів основної та додаткової заробітної плати, а також інших заохочувальних та компенсаційних виплат у бюджетах організації, що прив’язані до конкретних діапазонів ділової активності підприємства та забезпечують оптимальний рівень винагороди за виконання запланованого обсягу робіт та досягнення планових показників виробничо-господарської та зовнішньоекономічної діяльності; 2) формування системи заохочення за виконання бюджетних показників.

Система морального бюджетного мотивування ЗЕД – передбачає застосування сукупності різноспрямованих заходів нематеріального впливу з метою спонукання до виконання бюджетних показників (просування працівників та їх керівників за службовою ієрархією, залучення до роботи у бюджетному комітеті, оголошення подяк, відзначення успіхів у засобах масової інформації – за успішне виконання бюджетів; дисциплінарні способи впливу (догани, штрафи, звільнення, переміщення за службовою ієрархією, матеріальні стягнення тощо) – за здійснення перевитрат чи недоотримання доходів без достатніх підстав та об’єктивно обґрунтованих причин).

8.1. Зміст роботи

1) Ознайомлення із особливостями діяльності ТзОВ «Мелодія» та загальними положеннями системи бюджетування, що на ньому започатковується.

2) Розрахунок економії на витратах виробництва в наслідок впровадження бюджетування в розрізі витрат на основні матеріали, комплектуючі та електроенергію.

3) Формування преміального фонду для виробничого персоналу ТзОВ «Мелодія» за досягнення бюджетних показників.

4) Узагальнення витрат на оплату праці робітників ТзОВ «Мелодія» у 1-шому кварталі 20__ року

8.2. Вхідні дані для виконання роботи

Керівництво товариства з обмеженою відповідальністю «Мелодія» підписало наказ про впровадження системи бюджетування на І квартал 20__ року для оптимізації витрат та грошових потоків в організації. З метою стимулювання працівників до досягнення запланованих бюджетних параметрів, введено в дію Положення про преміювання виробничого персоналу за економію матеріальних ресурсів відповідно до коефіцієнту трудової участі. Відповідно до Положення, на основний фонд заробітної плати виробничого персоналу (загальний обсяг відрядних окладів всіх робітників за І квартал) нараховуються преміальні виплати в залежності від виконання бюджетних показників за статтями витрат. У розділі 2 цього Положення наведена наступна шкала нарахування преміальних виплат (табл. 8.1):

Таблиця 8.1

Шкала нарахування преміальних виплат

№ з/п Економія матеріальних витрат в порівнянні із запланованими обсягами, тис.грн. Розмір премії в розрахунку від окладу, %
  1-10 10-15
  11-20 16-20
  21-30 21-25
  31-40 26-30
  41-50 31-35
  Понад 51 від 40 (max - 45)

 

Даний преміальний фонд розприділяється між працівниками на основі коефіцієнту трудової участі. У результаті, наприкінці звітного періоду отримано наступні результати (табл. 8.2 – 8.4):

 

Таблиця 8.2

Економія витрат на основні матеріали ТзОВ «Мелодія» у 1-шому кварталі 20__р.

№ з/п Статті витрат Норми витрат до впровадження бюджетування, кг / од. Норми витрат після впровадження бюджетування, кг / од. Витрати на матеріали, приведені до прогнозованого обсягу виробництва, тис. грн. Економія на витратах в результаті впровадження бюджетування, тис. грн.
  Оцинкована сталь 0, 5 + 0, 015*N 0, 4844+0, 01*N 3286, 5+0, 5*N  
  Сталь холодного катання 0, 45 – 0, 008*N 0, 3412 – 0, 007*N 1115, 3 – N  
  Алюміній 0, 15 + 0, 006* N 0, 1449 + 0, 003* N 960, 8+1, 5* N  
  Фанера 0, 08 + 0, 004* N 0, 0771+0, 0035* N 544, 33  
  Порошкові матеріали 0, 125 – 0, 005* N 0, 1241-0, 045* N 235, 28 – 2*N  
  Мідь 0, 012 0, 0095 296, 4416  
РАЗОМ    

Таблиця 8.3

Економія витрат на комплектуючі матеріали ТзОВ «Мелодія» у 1-шому кварталі 20__ р.

№ з/п Статті витрат Норми витрат до впровадження бюджетування, шт./ од. Норми витрат після впровадження бюджетування, шт. / од. Витрати на комплектуючі, приведені до прогнозованого обсягу виробництва, тис. грн. Економія на витратах в результаті впровадження бюджетування, тис. грн.
  Роз'єми     0, 55 – 0, 02*N  
  Конденсатори     0, 85  
  Мікропроцесори     2, 28 + 0, 04*N  
  Перемикачі     0, 22  
РАЗОМ    

 

Таблиця 8.4

Економія витрат на електроенергію для виробництва продукції ТзОВ «Мелодія» у 1-шому кварталі 20__ р.

Стаття витрат Норма витрат до впровадження бюджетування, кВт/ од. Норма витрат після впровадження бюджетування, кВт / од. Витрати на електроенергію, приведені до прогнозованого обсягу виробництва, тис. грн. Економія на витратах в результаті впровадження бюджетування, тис. грн.
Електроенергія 14, 38 + 0, 5*N 12, 38+0, 45*N 18+N  

Чисельність виробничого персоналу ТзОВ «Мелодія» становить 65 осіб, а фонд основної заробітної плати за звітний період – 430, 675 тис. грн.

 

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 464. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия