Студопедия — Транспортна рухливість населення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Транспортна рухливість населення






 

Для нормального проживання людини необхідно їй мати житло, місце роботи і відпочинку, освіту. Крім того, в житті людини важливе місце посідають культурно-побутові і просвітницькі потреби. Реалізувати ці потреби в одному пункті не можливо, що спонукає людей до переміщення в певному регіоні або по державі. Потреба людей в переміщенні залежить, перш за все, від рівня розвитку суспільства виробництва і побуту, його соціальної структури, складу населення.

Обсяги пасажирських перевезень залежить від численності населення, його рухливості, а також від характеру змін цих показників по роках. Кількість поїздок або пасажиро-кілометрів, що припадають на одного жителя держави (регіону) за рік, називається коефіцієнтом рухливості.

Отже, існують різні підходи щодо визначення рухливості населення. Традиційним показником рухливості населення стала кількість поїздок, що припадає на одного жителя за рік. Інша точка зору представляє його, як кількість пасажиро-кілометрів, що припадає на одного жителя теж за рік. Слід визначити, що для повної характеристики рухливості необхідно використовувати обидва підходи до визначення рухливості. Крім того, її необхідно визначати для кожного виду транспорту, а також – окремо для дальнього, внутрішнього міського, міжміського і приміського сполучення.

Переміщення людей територією держави, як правило, не є самоціллю, вони викликані необхідністю задоволення певних потреб. Потреби обумовлюються, перш за все, необхідністю поїздок людей на роботу і додому з роботи, до місць навчання, а потім назад до місць проживання. Такі поїздки здійснюються найбільш часто. Крім того, люди вимушені їздити з метою відвідування культурних центрів в державі і за кордоном, рідних і друзів, санаторіїв і баз відпочинку. Також певна частина людей приймають участь у туристських поїздках в межах держави, а також за кордон. Отже, кількість поїздок (обсяги перевезень) людей прямо залежить від необхідності в задоволенні різних потреб населення з використанням пасажирського транспорту.

При рівній кількості поїздок в різних регіонах транспортні витрати будуть більшими там, де здійснюється поїздки на довші відстані. Отже, пасажиро-кілометри в найбільшому ніж кількість перевезених пасажирів, відображають витрати, понесені транспортом на переміщення людей. При значній віддаленості пунктів відправлення і призначення пасажирів також зростає тривалість поїздок пасажирів, потреба в транспортних засобах та інше. Тому підвищення швидкостей руху транспортних одиниць, доходів населення, скорочення транспортних витрат і вартості перевезень, а також якості послуг – найголовніші задачі транспорту в сучасних умовах. Актуальність цих задач обумовлюється економічною відсталістю держави, низьким матеріальним і культурним рівнем більшості населення.

Практика діяльності пасажирського транспорту свідчить, що рухливість міського населення значно більша, ніж сільського. Але з врахуванням можливих перспективних змін структури населення (передбачається зростання сільського населення) можна вважати, що в майбутньому положення може змінити. Крім того, через більш інтенсивний розвиток сфери послуг в містах, ніж в сільській місцевості, рухливість сільського населення може збільшитись. Це пов’язано з тим, що міські жителі мають більше можливостей значну частину своїх матеріальних і духовних потреб задовольнити на місці, без здійснення поїздок в інші міста.

Величина рухливості населення дуже відрізняється за видами транспорту: від мінімального значення – 0, 07 поїздок на авіаційному транспорті, до максимального – 164 поїздки метрополітеном (табл. 4.1). На всіх видах транспорту (крім метрополітену) рухливість за період ринкових перетворень скоротилась. Найбільше скорочення сталося на річковому транспорті – у 8, 0 раз, найменше на залізничному – у 1, 3 раз. Найбільше зменшення спостерігалося, в основному, протягом кризового періоду, а на морському, автомобільному, метрополітенному транспорті – до кінця посткризового (стагнаційного) періоду. Затяглося зменшення рухливості до 1999 р. на річковому і авіаційному транспорті.

По іншому виглядає динаміка змін середньої відстані перевезень одного пасажира на різних видах транспорту. Мінімальне її значення (6 км)

 


Таблиця 4.1. Рухливість населення у середньому за рік за видами пасажирського транспорту (кількість поїздок у розрахунку на одного жителя держави)

 

Вид транспорту Роки
                   
Залізничний                    
Морський 0, 5 0, 2 0, 1 0, 1 0, 1 0, 1 0, 1 0, 2    
Річковий 0, 4 0, 1 0, 05 0, 04 0, 04 0, 05 0, 05 0, 05    
Авіаційний 0, 3 0, 04 0, 03 0, 02 0, 02 0, 04 0, 05 0, 07    
Автомобільний                    
Тролейбусний                    
Трамвайний                    
Метрополітенний                    

 

 


має морський, трамвайний і тролейбусний транспорт, а максимальне (1687 км) – авіаційний транспорт (табл. 4.2.). Найбільшу стабільність середньої відстані мають тролейбусний, трамвайний, метрополітенний, а також автомобільний транспорт. На цих видах транспорту її коливання протягом тривалого періоду часу незначні. Найбільше зменшення за період ринкових змін середньої відстані (у 7, 2 раза) сталися на морському транспорті, найменше (у 1, 1 раза) – на залізничному.

Найвища рухливість на водному та повітряному транспорті через те, що вони переважно виконують дальні міжнародні перевезення. Переважну кількість пасажирів залізничний транспорт перевозить у приміському сполученні, через що середня відстань перевезення одного пасажира є значною (більше 110 км) і найбільшою серед наземних видів транспорту. В порівнянні з іншими західними державами середня відстань перевезень одного пасажира на залізничному транспорті найбільша, найменша (40 км) – у Чеській Республіці.

Отже, рухливість населення у пасажиро-кілометрах представляє собою більш узагальненим показником тому, що вони відбувають не тільки обсяг транспортної роботи, а і грошові витрати населення на транспорт. Крім визначення транспортної рухливості по окремих видах транспорту, вона також розраховується по регіонах держави, соціальним групам населення, окремо для міського і сільського населення. Показник транспортної рухливості використовується в перспективному плануванні розвитку пасажирського транспорту. Для цього обсяги пасажирських перевезень визначаються, в основному в залежності від величини рухливості.

До основних факторів, які визначають транспортну рухливість, відносяться наступні:

- чисельність населення держави і тенденції її змін;

- рівень матеріального благополуччя населення;

- розміщення по регіонах, областях і населених пунктах;

- розвиток санаторно-курортної мережі;


 

Таблиця 4.1. Середня відстань перевезень одного пасажира за видами транспорту (кілометрів)

 

Вид транспорту Роки
                   
Залізничний                    
Морський                    
у міжнародному сполученні                    
Річковий                    
у міжнародному сполученні - - - - -          
Авіаційний                    
у міжнародному сполученні -                  
Автомобільний                    
у міжнародному сполученні -                  
Тролейбусний                    
Трамвайний                    
Метрополітенний                    

 

 


- рівень розвитку всіх видів пасажирського транспорту;

- рівень пасажирських тарифів;

- використання пільгових квитків;

- введення пільгових тарифів для певних категорій людей на всіх видах транспорту;

- розвиток промислового і сільськогосподарського виробництва і розміщення його на території держави;

- розвиток міст, поселень, де населення часто користується транспортом;

- зміни співвідношення міського і сільського населення;

- розвиток мережі шляхів сполучення;

- удосконалення технічної складової пасажирського транспорту;

- підвищення якості пасажирських перевезень.

Названі фактори діють на транспортну рухливість не ізольовано, а комплексно, взаємодіючи один з одним. Наприклад, зростання матеріального благополуччя людей сприяє розвитку і розширенню санаторно-курортної мережі, туризму. Збільшення населення в певних регіонах примушує розвивати в них транспортну мережу.

Подальший розвиток нашої економіки, підвищення матеріального і культурного рівня людей, розвиток транспортної мережі, особливо залізничного, автомобільного і повітряного транспорта буде спричиняти суттєвому збільшенню транспортної рухливості в державі в найближчі роки.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2810. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия