Студопедия — Пояснення. Посада соціального педагога введена в Україні з 1993 р., а до Державного класифікатора професій у 2000 р.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Пояснення. Посада соціального педагога введена в Україні з 1993 р., а до Державного класифікатора професій у 2000 р.






 

Посада соціального педагога введена в Україні з 1993 р., а до Державного класифікатора професій у 2000 р.

Соціальний педагог – спеціаліст, зайнятий у сфері соціально-педагогічної роботи або освітньо-виховної діяльності. Він організовує взаємодію освітніх та позанавчальних установ, сім’ї, громадськості з метою створення у соціальному середовищі умов для соціальної адаптації та благополуччя в мікросоціумі дітей та молоді, їх всебічного розвитку.

Соціальний педагог у відповідності з посадовими обов’язками: вивчає психолого-медико-педагогічні особливості дітей та молоді; умови їх життя в мікросоціумі; виявляє інтереси, потреби, труднощі, проблеми, конфліктні ситуації відхилення в поведінці дітей та молоді; надає їм своєчасну допомогу та підтримку; виступає посередником між особистістю та організацією, сім’єю, спеціалістами різних соціальних служб, відомств та адміністративних органів; здійснює реабілітацію дітей-інвалідів; організує роботу з дітьми та молоддю за місцем проживання; забезпечує соціальний супровід дітей-сиріт; працює по профілактиці негативних явищ серед дітей та молоді.

Придатність спеціаліста до виконання перерахованих посадових обов’язків визначається рівнем сформованості в нього когнітивного (знання) та операційного (вміння) компонентів готовності до соціально-педагогічної діяльності. До системи базових теоретичних знань соціального педагога зараховуютьь знання: основ соціальної політики держави та соціально-правового захисту дітей та молоді; основ соціології, психології та педагогіки; основних закономірностей розвитку особистості; специфіки потреб та інтересів різних вікових груп дітей та молоді; специфіки роботи в різних мікросоціумах; особливостей діяльності з сім’єю, різними групами дітей та молоді; функцій державних і недержавних організацій в системі соціально-педагогічної діяльності; способів психолого-педагогічної діагностики; сучасного стану і тенденцій розвитку дитячих та молодіжних об’єднань.

Ці знання реалізуються в практичній діяльності соціального педагога. Вони тісно пов’язані з професійними вміннями.

Комунікативні уміння передбачають володіння культурою міжособового спілкування, налагодження контакту з іншою людиною, розвиток взаємодії з клієнтом в позитивному емоційному напрямку.

Аналітичні вміння спрямовані на аналіз процесів, що відбуваються в соціумі, аналіз стану дитини та впливу на неї мікросоціуму; виділення проблем дитини та розуміння сумісної діяльності з нею по їх подоланню.

Організаторські вміння – створення і розвиток офіційної та неофіційної мережі соціальної підтримки особистості, залучення волонтерів, що можуть надати ресурси, послуги та інші види допомоги.

Прогностичні вміння передбачають прогнозування розвитку особистості з врахуванням її проблем; постановку мети діяльності та її завдань, передбачення можливого результату роботи; планування етапів майбутньої діяльності.

Проектувальні вміння дозволяють створювати програми діяльності по окремим напрямах роботи; здійснювати відбір необхідних методів та форм діяльності; конкретизувати зміст роботи в кожному окремому випадку.

Соціально-педагогічна робота належить до таких видів професійної діяльності, в яких не лише знання та вміння, а особистісні якості спеціаліста впливають в багатьох випадках на її результативність. Визначаючи особистісні характеристики соціального педагога, треба завжди пам’ятати, що він працює в сфері “людина-людина”, яка вимагає від спеціаліста в першу чергу здатності успішно функціонувати в системі міжособистісних відносин. Тому професійна компетентність соціального педагога визначається наявністю в нього групи особистісних якостей.

Психологічні характеристики: емоційна врівноваженість, низька тривожність, творче мислення, послідовність у діях, наполегливість, стриманість, уважність, спостережливість.

Морально-етичні якості: гуманність, доброта, терпимість, справедливість, тактовність, емпатійність, скромність, відповідальність.

Психоаналітичні якості: адекватна самооцінка, самокритичність, самоаналіз, прагнення до самовдосконалення.

Психолого-педагогічні якості: комунікабельність, зовнішня привабливість, вміння навіювати та переконувати, оптимізм.

Сфери діяльності соціального педагога: соціальні служби різного типу; служби у справах дітей; неурядові організації; установи та заклади, підпорядковані Міністерству охорони здоров’я України; заклади освіти; заклади пенітенціарної системи; центри, відділи, управління, підпорядковані Міністерству у справах сім’ї, молоді та спорту.

 


 

Використана та рекомендована література

 

1. Басов Н.Ф. Социальный педагог: Введение в профессию: Учеб. пособие / Н.Ф.Басов, В.М. Басова, А.Н. Кравченко. – М.: Академия, 2006.

2. Безпалько О.В. Організація соціально-педагогічної роботи з дітьми та молоддю у територіальній громаді: теоретико-методичні основи: Монографія. – К., 2006.

3. Бочарова В.Г. Социально-педагогическая деятельность как научная категория. Научный доклад. – М., 2002.

4. Вайнола Р.Х. Технології соціально-педагогічної роботи. Курс лекцій. – К., 2008.

5. Галагузова Ю.Н. Подготовка социальных педагогов: пора преодолеть противоречия // Социальная педагогика. – 2003. – №1.

6. Гиль С.С., Осинцева С.А. Теоретические и прикладные основы создания системы социально-педагогической поддержки молодежных инициатив на муниципальном уровне. – М., 2003.

7. Липский И.А. Социальная педагогика. Методологический анализ: Учеб. пособие. – М., 2004.

8. Мардахаев Л.В. Социальная педагогика: Учебник. – М., 2003. –269 с.

9. Мустаева Ф.А. Основы социальной педагогики: Учебник для студентов высших педагогических заведений. – М.,2002.

10. Никитина Л.Е. Социальная педагогика: Учебное пособие для вузов. – М., 2003.

11. Овчарова Р.В. Справочная книга социального педагога. – М.,2001.

12. Основы социальной работы: Учеб. пособие / Н.Ф. Басов, В.М. Басова, О.Н. Бессонова и др.; Под. ред. Н.Ф. Басова. – М, 2005.

13. Превентивна робота з молоддю за методом „рівний-рівному”: Навч. посіб. / За ред. І. Д. Звєрєвої. – К., 2002.

14. Професія соціальний педагог / Упоряд.: С. Максименко, О.Главник. За заг. ред. К. Шендеровського, І. Ткач. – К., 2005.

15. Селивоненко О.Г. Ценностные ориентации социально-педагогической деятельности на современном этапе развития социальной педагогики // Образование и общество. – 2001. – № 5.

16. Склярова Т.В. Современные аспекты социально-педагогической деятельности // Образование. – 2004. – № 11.

17. Словарь по социальной педагогике: Учебное пособие для студентов высш. учеб. заведений /Авт.-сост. Л.В.Мардахаев. – М.,2002.

18. Социальная педагогика: Курс лекций /Под общей ред. М.А.Галагузовой. – М.,2000.

19. Социальная педагогика: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / Под ред. В.А.Никитина. – М., 2000.

20. Социальная работа: Введение в профессиональную деятельность: Учеб. пособие / Отв. ред. проф. А.А. Козлов. – М., 2005.

21. Социальная работа: теория и организация: Учеб. пособие / П.П. Украинец, С.В. Лапина, С.Н. Бурова и др. – Минск, 2005.

22. Социальная работа: теория и практика: Учеб. пособие / Отв. ред. Е.И.Холостова. – М.,2001.

23. Социально-педагогическая работа школы / Авт. Н.И. Грибенчук, под. ред. С.В. Ивановой. – М., 2005.

24. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія / За ред. І.Д. Звєрєвої. –К., 2008.

25. Соціальна педагогіка: Підручник / За ред. проф. А.Й.Капської – К., 2005.

26. Соціальна педагогіка: теорія і технології: Підручник / За ред. І.Д. Звєрєвої. – К., 2006.

27. Фирсов М.В., Студенова Е.Г. Теория социальной работы: Учеб. пособие для студ. высших учебных заведений. – М.,2001.

28. Харченко С.Я., Краснова Н.П., Харченко Л.П. Соціально-педагогічні технології: Навч.-метод. посіб. – Луганськ, 2005.

29. Шептенко П.А., Воронина Г.А. Методика и технология работы социального педагога: Учеб.пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / Под ред. В.А.Сластенина. – М.,2000.

30. Штефан Л.А. Соціально-педагогічна теорія та практика в Україні (20-90-ті р.р. ХХ ст.). – Харків, 2002.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 701. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия