Студопедия — Кошторисна вартість і кошторисна собівартість будівельно-монтажних робіт
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Кошторисна вартість і кошторисна собівартість будівельно-монтажних робіт






Кошторисна вартість формує договірну ціну БМР. Вона складається з кошторисної собівартості та кошторисного прибутку. Кошторисна собівартість включає прямі та загальновиробничі (ЗВ) витрати.

Прямі витрати включають вартість будівельних матеріалів, виробів, конструкцій, основну заробітну плату робітників, витрати з експлуатації будівельних машин та механізмів. Вони визначаються в локальних кошторисах як добуток визначеної за ресурсними елементними кошторисними нормами кількості трудових і матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виконання обсягів робіт, обчислених за робочими кресленнями, на відповідні поточні ціни цих ресурсів.

Поточні ціни на трудові та матеріально-технічні ресурси в інвесторській кошторисній документації приймаються за вихідними даними замовника або за його дорученням з інших джерел (у тому числі за середніми даними Держбуду).

До складу кошторисної вартості матеріалів включаються нормативні витрати на сировину, будівельні матеріали, конструкції, деталі, паливо, електроенергію, пар і воду, на технологічні потреби та інші види матеріальних ресурсів.

Кошторисна вартість будівельних матеріалів, виробів та конструкцій у прямих витратах визначається на підставі нормативної потреби в них, розрахованої, виходячи з обсягів робіт, передбачених робочими кресленнями, та відповідних поточних цін.

Поточні ціни на матеріали для будівництва визначаються за ціною франко - при об’єктного складу будівельного майданчика. При цьому на встановлену одиницю виміру враховують такі елементи вартості:

— відпускну ціну;

— вартість тари, упаковки і реквізиту;

— вартість транспортування і вантажних робіт;

— заготівельно-складські витрати.

До складу основної заробітної плати робітників входять витрати на оплату праці робітників, зайнятих безпосередньо на виконанні БМР.

Розрахунок заробітної плати виконується на підставі нормативно-розрахункових трудовитрат і вартості людино - години, яка відповідає середньому нормативному розряду робіт для ланки робітників-будівельників, монтажників та середньому нормативному розряду ланки робітників, зайнятих керуванням та обслуговуванням будівельних машин і механізмів.

Вартість людино-години згаданих робітників на об'єктах, будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ та організацій державної власності, як правило, приймається в рамках, рекомендованих Держбудом України.

Витрати з експлуатації будівельних машин і механізмів складаються з наступних витрат:

— заробітної плати робітників, зайнятих керуванням і обслуговуванням будівельних машин і механізмів;

— витрат на паливно-мастильні та допоміжні (експлуатаційні) матеріали;

— амортизаційних відрахувань;

— орендної плати за використання машин;

— витрат на технічне обслуговування та ремонт;

— інших витрат, пов'язаних з експлуатацією машин і механізмів (перебазування, монтаж, демонтаж тощо).

Кошторисна вартість експлуатації будівельних машин та механізмів, зайнятих у будівельному виробництві, у прямих витратах визначається, виходячи з нормативного часу їх роботи, необхідного для виконання встановленого обсягу будівельно-монтажних робіт, та вартості експлуатації будівельних машин та механізмів за одиницю часу їх використання (машино-година) в поточних цінах.

У вартості експлуатації будівельних машин і механізмів у тому числі відображається й заробітна плата робітників, зайнятих керуванням та обслуговуванням будівельних машин і механізмів.

Вартість машино-години в поточних цінах розраховується на підставі трудових і матеріальних ресурсів, наведених у ресурсних кошторисних нормах експлуатації машин і механізмів (РКНЕМ), та поточних цін на них з урахуванням амортизаційних відрахувань на повне відновлення будівельних машин і механізмів, вартості матеріальних ресурсів на заміну частин, що швидко зношуються, ремонт та технічне обслуговування, перебазування, а також податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

Щодо будов (об'єктів), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ та організацій державної власності, як правило, вартість машино-години приймається в межах, рекомендованих Держбудом України.

Загальновиробничі витрати — це витрати будівельно- монтажної організації, які включаються до виробничої собівартості будівельно-монтажних робіт, їх склад та порядок визначення залежить від класифікації витрат будівельної організації.

Кошторисний прибуток. Кошторисний прибуток — це кошти, що враховують економічно обґрунтовану величину прибутку підрядної організації від виконання будівельних і монтажних робіт.

Розмір кошторисного прибутку залежить від виду будівництва, технічної та технологічної складності будови, строків будівництва, умов його фінансування тощо. Визначений на підставі аналізу цих факторів розмір кошторисного прибутку погоджується з замовником.

Щодо будов (об'єктів), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств, установ і організацій державної власності, розмір кошторисного прибутку приймається з урахуванням рекомендованого Держбудом за погодженням з Мінекономіки середніх показників виражених у гривнях у розрахунку на одну людино-годину загальної кошторисної трудомісткості, і зазначається у графах 4, 5 та 8 ЗВ кошторису.

У будівництві розрізняють три види собівартості БМР: кошторисну, планову і фактичну.

Кошторисна собівартість БМР — це виражені у грошовій формі нормативні витрати будівельно-монтажної організації на виробництво цих робіт, обумовлених кошторисними нормами та поточними цінами. Це розмір коштів, що одержує будівельно-монтажна організація від замовника для покриття витрат будівельного виробництва. Розмір кошторисної собівартості дорівнює кошторисній вартості прямих витрат і ЗВ витрат, окрім витрат операційної діяльності, наведених у додатку М, без кошторисного прибутку.

Нормативні прямі витрати, що безпосередньо пов'язані з технологічним процесом виробництва БМР, розраховуються за окремими конструктивними елементами, видами робіт і об'єктами в цілому. До них відносяться витрати на придбання і доставку будівельних матеріалів, конструкцій, деталей; основна заробітна плата робочих, витрати з експлуатації будівельних машин і механізмів, інші прямі витрати.

Контрольні запитання

1. Назвіть складові кошторисної собівартості БМР.

2. Які вартісні показники входять до складу прямих витрат?

3. В чому полягає основа прийняття поточних цін на трудові та матеріально-технічні ресурси?

4. Які вартісні показники входять до складу загальновироб-ничих витрат?

5. Сутність кошторисного прибутку і фактори його залеж-ності.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 3191. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия