Студопедия — А)-129,91; болады
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

А)-129,91; болады






 

Системи безпеки по об'єктах захисту, що реально існують у цей час, розпадаються на наступні основні види:

- систему особистої й колективної безпеки людину в процесі його життєдіяльності;

- систему охорони природного середовища (біосфери);

- систему державної безпеки;

- систему глобальної безпеки.

Таким чином, прагнення людини до досягнення високої продуктивності своєї діяльності, комфорту й особистої безпеки в техносфері, що інтенсивно розвивається, супроводжується збільшенням числа завдань, розв'язуваних у системі «безпека життєдіяльності людину».

Значимість проблем у системах безпеки безупинно збільшується, оскільки росте не тільки число, але й енергетичний рівень негативних впливів. Якщо рівень впливу природніх негативних факторів практично стабільний протягом багатьох сторіч, то більшість антропогенних факторів безупинно підвищує свої енергетичні показники (ріст напруг, тисків і ін.) при вдосконалюванні й розробці нових видів техніки й технології (поява ядерної енергетики, концентрація енергоресурсів і т.п.).

Наука про безпеку життєдіяльності досліджує мир небезпек, що діють у середовищі проживання людину, розробляє системи й методи захисту людину від небезпек. У сучаснім розумінні безпека життєдіяльності вивчає небезпеки виробничого, побутового й міського середовища як в умовах повсякденного життя, так і при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного й природного походження. Реалізація цілей і завдань безпеки життєдіяльності включає наступні основні етапи наукової діяльності:

- ідентифікація й опис зон впливу небезпек техносфери й окремих її елементів (підприємства, машини, прилади й т.п.);

- розробка й реалізація найбільш ефективних систем і методів захисту від небезпек;

- формування систем контролю небезпек і керування станом безпеки техносфери;

- розробка й реалізація заходів щодо ліквідації наслідків прояву небезпек;

- організація навчання населення основам безпеки й підготовки фахівців з безпеки життєдіяльності.

Головне завдання науки про безпеку життєдіяльності – превентивний аналіз джерел і причин виникнення небезпек, прогнозування й оцінка їх впливу в просторі й у часі.

Сучасна теоретична база БЖД повинна містити, як мінімум:

- методи аналізу небезпек, генерируемых елементами техносфери;

- основи комплексного опису негативних факторів у просторі й у часі з урахуванням можливості їх сочетанного впливу на людину в техносфері;

- основи формування вихідних показників екологічності до новостворюваних або рекомендованим елементам техносфери з урахуванням її стану;

- основи керування показниками безпеки техносфери на базі моніторингу небезпек і застосування найбільш ефективних заходів і засобів захисту;

- основи формування вимог по безпеці діяльності до операторів технічних систем і населенню техносфери.

 

 

3.Аксіоми безпеки життєдіяльності.

 

Основними напрямками практичної діяльності в області БЖД є профілактика причин і попередження умов виникнення небезпечних ситуацій.

Аналіз реальних ситуацій, подій і факторів уже сьогодні дозволяє сформулювати ряд аксіом науки про безпеку життєдіяльності в техносфері [0.4]. До них ставляться:

Аксіома 1. Техногенні небезпеки існують, якщо повсякденні потоки речовини, енергії й інформації в техносфері перевищують граничні значення.

Граничні або гранично припустимі значення небезпек установлюються з умови збереження функціональної й структурної цілісності людину й природного середовища. Дотримання гранично припустимих значень потоків створює безпечні умови життєдіяльності людину в життєвому просторі й виключає негативний вплив техносфери на природне середовище.

Аксіома 2. Джерелами техногенних небезпек є елементи техносфери.

Небезпеки виникають при наявності дефектів і інших несправностей у технічних системах, при неправильнім використанні технічних систем, а також через наявність відходів, що супроводжують експлуатацію технічних систем. Технічні несправності й порушення режимів використання технічних систем приводять, як правило, до виникнення травмонебезпечних ситуацій, а виділення відходів (викиди в атмосферу, стоки в гідросферу, вступ твердих речовин на земну поверхню, енергетичні випромінювання й поля) супроводжується формуванням шкідливих впливів на людину, природне середовище й елементи техносфери.

Аксіома 3. Техногенні небезпеки діють у просторі й у часі.

Травмонебезпечні впливи діють, як правило, короткочасно й спонтанно в обмеженому просторі. Вони виникають при аваріях і катастрофах, при вибухах і раптових руйнуваннях будинків і споруджень. Зони впливу таких негативних впливів, як правило, обмежені, хоча можливе поширення їх впливу й на значні території, наприклад, при аварії на ЧЭАЭС.

Для шкідливих впливів характерно тривале або періодичний негативний вплив на людину, природне середовище й елементи техносфери. Просторові зони шкідливих впливів змінюються в широких межах від робітників і побутових зон до розмірів усього земного простору. До останніх ставляться впливи викидів парникових і озоно-руйнуючих газів, вступ радіоактивних речовин в атмосферу й т.п.

Природне середовище Рис. 0.5. Системи «людей –техносфера» і «техносфера – природне середовище»

Аксіома 4. Техногенні небезпеки впливають на людину, природне середовище й елементи техносфери одночасно.

Людей і навколишня його техносфера, перебуваючи в безперервному матеріальному, енергетичному й інформаційному обміні, утворюють постійно діючу просторову систему «людей – техносфера» Одночасно існує й система «техносфера – природне середовище» (мал. 0.5). Техногенні небезпеки не діють вибірково, вони негативно впливають на всі складові вищезгаданих систем одночасно, якщо останні виявляються в зоні впливу небезпек.

Аксіома 5. Техногенні небезпеки погіршують здоров'я людей, приводять до травм, матеріальних втрат і до деградації природного середовища.

Вплив травмонебезпечних факторів приведе до травм або загибелі людей, часто супроводжується осередковими руйнуваннями природного середовища й техносфери. Для впливу таких факторів характерні значні матеріальні втрати.

Вплив шкідливих факторів, як правило, тривале, воно впливає на стан здоров'я людей, приводить до професійних або регіональним захворюванням. Впливаючи на природне середовище, шкідливі фактори приводять до деградації представників флори й фауни, змінюють склад компонентів біосфери.

При високих концентраціях шкідливих речовин або при високих потоках енергії шкідливі фактори по характеру свого впливу можуть наближатися до травмонебезпечних впливів. Так, наприклад, високі концентрації токсичних речовин у повітрі, воді, їжі можуть викликати отруєння.

Аксіома 6. Захист від техногенних небезпек досягається вдосконалюванням джерел небезпеки, збільшенням відстані між джерелом небезпеки й об'єктом захисту, застосуванням захисних заходів.

Зменшити потоки речовин, енергій або інформації в зоні діяльності людину можна, зменшуючи ці потоки на виході із джерела небезпеки (або збільшенням відстані від джерела до людини). Якщо це практично нездійсненне, то потрібно застосовувати захисні заходи: захисну техніку, організаційні заходи й т.п.

Аксіома 7. Компетентність людей у світі небезпек і способах захисту від них – необхідна умова досягнення безпеки життєдіяльності.

Широка й усі наростаюча гама техногенних небезпек, відсутність природніх механізмів захисту від них, усе це вимагає придбання людиною навичок виявлення небезпек і застосування засобів захисту. Це досяжне тільки в результаті навчання й придбання досвіду на всіх етапах утвору й практичної діяльності людину. Початковий етап навчання питання безпеки життєдіяльності повинен збігатися з періодом дошкільного утвору, а кінцевий – з періодом підвищення кваліфікації й перепідготовки кадрів у всіх сферах економіки.

З вищесказаного випливає, що мир техногенних небезпек цілком пізнаваний і що в людини є досить коштів і способів захисту від техногенних небезпек. Існування техногенних небезпек і їх висока значимість у сучаснім суспільстві обумовлені недостатньою увагою людини до проблеми техногенної безпеки, схильністю до ризику й зневазі небезпекою. Багато в чому це пов'язане з обмеженими знаннями людини про світ небезпек і негативних наслідках їх прояву.

Принциповий вплив шкідливих техногенних факторів може бути усунуте людиною повністю; вплив техногенних травмонебезпечних факторів – обмежене припустимим ризиком за рахунок удосконалювання джерел небезпек і застосування захисних коштів; вплив природніх небезпек може бути обмежене заходами попередження й захисту.

 

А)-129,91; болады

DG0298 СО2=-394,64 кДж/моль;

DG0298HCl(г)=-95,3 кДж/моль,

DG0298NH4Сl=-203,22кДж/моль

болғанда стандартты жағдайда өз бетiнше жүре ала ма? В)-91,44; жүредi

(MnOH)2SO3 тұзы қалай аталады? В) марганец гидроксосульфиті

2РН3(г)+4О2(г)2О5(г)+3Н2О(с) реакция теңдеуiн пайдаланып фосфиннiң (DН0298 РН3, кДж/моль)түзiлуiнiң стандартты жылуын табыңыз егер DНх.р.=-2360 кДж;

0298 Р2О5(г)=-1492 кДж/моль;

0298 Н2О(с)=-285,8 кДж/моль болса. D)+5,3

0298 Р2О5(г)=-1492 кДж/моль;

0298 СО(г)=-110,4 кДж/моль;

0298 СО2(г) =-393,1 кДж/моль. А)-819,7

х.р.=-28,42 кДж;

“f”-электрон бұлты деңгейiндегi орбиталь санын көрсет: D)7

0,01М CuSO4 ерiтiндiсiндегi мыстың электродтық потенциалын (В) анықтаңыз: E0Cu2+/Cu=+0.34B. С)+0,28

0,01М HNO3 ерiтiндiсiнiң рОН мәнiн есептеңiз.

B) 12

01М ZnSO4 тұзы ерiтiндiсiндегi мырыштың электрод потенциалын есептеңiз:E0Zn2+/Zn =

- 0,76B. С)-0,82

0,01М КОН ерiтiндiсiнiң рН мәнiн есептеңiз. А) 2

0,25 моль молекулалық хлордағы хлордың атомдық саны: D)1,51. 1023;

0,25М NaOH ерiтiндiсiнiң титрiн анықтаныз.

А) 0,01

0,5 л 1Н Na2SO4 ерiтiндiсiн дайындау үшiн қанша грамм Na2SO4 өлшеп алу керек? С) 35,5

0,5 моль күкiрт қышқылының массасы (г) қандай? M(H2SO4)=98 г/моль B)49 г

0,5 моль сутегiнiң (қ.ж.) көлемiн анықтаңыз. В)11,2

1 л ерiтiндiде 6,3 г HNO3 (М.м.=63 г/моль) ерiтiлген. Осы ерiтiндiнiң молярлық концентрациясын анықтаңыз. В) 0,1

1 литр ерiтiндiде 98 г H2SO4 болса (MH2SO4=98 г/моль) осы ерiтiндiнiң молярлық концентрациясы қандай? С) 1М

1 литр құрамында 49 г H2SO4 бар. Осы ерiтiндiнiң нормальдық концентрациясы неге тең? Mr(H2SO4)=98 г/моль. А)1

1 мл 40%-тiк ерiтiндiде 0,45 г ерiген зат бар. Ерiтiндiнiң тығыздығын табыңыз. А) 0,85 г/мл

1сағ бойы AlCl3балқымасынан 13,4А.

ток жiбергенде бөлiнетiн алюминийдiң массасы: А)4,5 г

100 г Н2О да 10 г глицеринді С3Н8О3 ерiткенде глицерин ерiтiндiсiнiң қату температурасы қанша градусқа төмендейдi? (МС3Н8O3=92 г/моль). КН2О=1,860С. Е) 9,20С

100 мл ерiтiндiде 3,4 г AgNO3 болса, осы ерiтiндiнiң нормалдығы қандай? M(AgNO3 )=170 г/моль). А) 0,2

100 мл ерiтiндiде 3,4 г AgNO3 ерiтiлген. Ерiтiндiнiң нормалдығы қандай? M(AgNO3 )=170 г/моль). А) 0,2

100 мл ерiтiндiде 49 г H2SO4 бар болса, осы ерiтiндiнiң нормалдығы қандай? А)10

11,2 л көмiртегi (IV) оксидiнiң қалыпты жағдайдағы мөлшерi нешеге тең? В)0,5

15 минут 5 А. токты күмiс нитраты ерiтiндiсiнен өткiзгенде 5,04 г күмiс бөлiндi.Ток шығымы қандай? С)100%

160 г суда 40 г тұз ерiтiлген. Ерiтiндiдегi заттың массалық үлесi қандай (w, %)? D)25

180С температурада Mg(OH)2 –магний гидроксидiнiң суда ерiгiштiгi 1,7*10-4 моль/л. Осы температурадағы Mg(OH)2-ерiгiштiк көбейтiндiсiн анықта (молл/л). А)1,96*10-11

2 моль су мөлшерiн 2А ток күшiмен ыдыратуға қанша уақыт (сағ-мөлшерiмен) қажет? А)53,6

2 моль темiр сульфидiнiң (FeS) массасын көрсетiңiз. В)176 г

2 моль хлордың (Cl2) қалыпты жағдайдағы көлемi қандай? D)44,8

2,5 А токты қалайы хлоридiнен SnCl2 30 мин өткiзгенде 2,77 г қалайы бөлiндi. Қалайының эквивалентiн тап. А)29,7

20 %-тiк ерiтiндi дайындау үшiн 400 г суда NaNO3-тiң қандай мөлшерiн ерiту керек? D) 80г

200 г Н2О да 40 г қантты С12Н22О11 ерiткенде қант ерiтiндiсiнiң қайнау температурасы қанша градусқа өседi? (МС12H22O11=342 г/моль). ЕН2О=0,520. В) 0,60С

200 г суда 5,4 г зат ерiтiлген және ерiтiндiнiњ ќайнау температурасы 100,0780С. Ерiген заттыњ молекулалыќ массасын есептењiз. Судыњ эбуллиоскопиялыќ константасы 0,520 D) 180;

250 г суға 54 г глюкоза (C6H12O6) ерiтiлген. Осы ерiтiндi қандай температурада (0С) кристалданады? В)-2,23

250 мл ерiтiндiдегi 10,5 г натрий фторидiнiң нормалдық концентрациясы неге тең? MNaF=42 г/моль. С)1

250 мл сулы ерiтiндiде 10,5 г натрий фторидi ерiтiлген. (Мr(NaF)=42).Ерiтiндiнiң нормальдық концентрациясын анықтаңыз. А)1

250С температурада 0,5М глюкоза (С6Н12О6) ерiтiндiсiнiң осмос қысымы неге тең? В) 1,24

298 К-де PbO2-нi цинкпен PbO(к)+2Zn(к)®Pb(к)+2ZnO(к) реакциясы бойынша тотықсыздандыруға бола ма? В)-99,2; болады

2CO(г) +O2 (г) Û 2CO(г)+Q жүйесiндегi тепе-теңдiктi солға, яғни бастапқы заттар жағына ығыстыру үшiн: D)температураны өсiредi

2NO(г)+O2(г)Û2NO2(г) жүйесiндегi қысымды 4 есе өсiрсе реакция жылдамдығы қанша есе өседi? Е)64

2NO+O2®2NO2+Q-реакция тепе-теңдiгi солға қарай қай жағдайда ығысады?







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 229. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия