Студопедия — Лабораторна робота № 10. Тема: Імпорт даних GPS-спостережень та робота в TGO в режимі «знімання»
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота № 10. Тема: Імпорт даних GPS-спостережень та робота в TGO в режимі «знімання»






Тема: Імпорт даних GPS-спостережень та робота в TGO в режимі «знімання»

Мета: Навчитись імпортувати дані GPS-спостережень з приймача в ПК та обробляти їх в TGO в режимі «знімання».

Теоретичний матеріал

Trimble Office – це пакет програм, який призначений для опрацювання даних спостережень як GPS-приймачами, так і іншими геодезичними приладами виробництва фірми Trimble, та створення кінцевого продукту (плану, 3D-моделі, профілю тощо).

Основною програмою даного пакету є Trimble Geomatics Office (TGO). Саме в ній і відбуваються основні опрацювання та використання даних для створення планів і ін. Ми розглянемо основні можливості програми для опрацювання даних GPS-спостережень.

Після інсталяції програми згідно інструкції виробника, її відкривають за шляхом: «Пуск/Програми/Trimble


 

 

Office/Trimble Geomatics Office», або натискають відповідній ярличок на робочому столі.

На екрані монітору з’явиться вікно з TGO (рис. 22.1). Це вікно має таку структуру: з самого верху знаходиться рядок меню. Безпосередньо під ним знаходиться верхня панель інструментів. Зліва знаходиться бокова панель інструментів. Всю іншу частину займає робоче поле.

Робота в TGO при обробці GPS-спостережень складається з трьох основних частин: створення нового проекту та імпорт даних; робота в режимі «Знімання»; робота в режимі «План».

Створення нового проекту та імпорт даних з приймача

Після запуску програми на боковій панелі інструментів натискаємо кнопку «Новий проект». У вікні, що з’явилось під написом «Проект», пишемо його назву (Для зручності називають за об’єктом знімання або прізвищем замовника). Після натиску кнопки «Папка» пишуть адресу запису проекту, вибирають «Шаблон» - «Metric» - під словом «Новий» -

«Проект», натискають [ОК].

 


 

 

Рис. 22.1 Вигляд вікна TGO

 

Далі послідовно з’являється повідомлення про вибір стилів зрівнювання сітки та необхідність виділення нових. Ми вибираємо «95-доверительный стиль» та «Trimble по умалчанию».

На останньому етапі з’являється вікно «Свойства проекта», де його описують, задають характеристику та параметри. Зокрема, можна встановити: Формати і одиниці виміру; топокоди; створення звіту; переобчислення; параметри проекту; системи координат. Необхідно дуже уважно переглянути всі властивості та змінити (заповнити) ті, які не задовольняють нас при опрацюванні даного конкретного вимірювання.

Імпорт інформації з приймача до ПК відбувається в наступній послідовності - спочатку приєднують один з приймачів до комп’ютера та живлення (послідовність підключення базового чи роверного приймача неважлива) та натискаємо кнопку на боковій панелі інструментів

«Геодезичиские приборы». З’являється вікно «Открить» з переліком приладів. Вибираємо марку приймача і натискаємо [ОК]. Якщо навіть прилад і не був включений, то ПК, звертаючись до приймача, включає його.

Якщо в переліку такої марки приймача немає, то його спочатку необхідно створити. Для цього натискаємо кнопку

«Создать новое устройство» і потім послідовно вибираємо тип приймача, порт комп’ютера, до якого він буде підключений, та інші параметри. Обов’язково має бути відсутня галочка напроти «обьединить файлы».

Після натискання [ОК] ПК звертається до пам’яті приймача і в результаті з’являється вікно з переліком файлів. Вибираємо потрібні файли та натискаємо [ОК]. Виконується передача даних і з’являється вікно з переліком точок зйомки та їх характеристиками.

Під час спостережень з моменту включення приймача він


 

 

починає безперервно проводити вимірювання і записувати їх в свою пам'ять аж до моменту його виключення. При цьому необхідно чітко розрізняти поняття файлу і точки. При включенні, але до моменту початку знімання, приймач автоматично створює файл і записує в нього точку, на якій знаходиться, назву якої також встановлює самостійно. При натисканні на контролері «Start Survey» приймач завершує запис попереднього файлу і розпочинає новий. При цьому у файлі може бути записано багато точок. Після припинення сесії знімань знову створюється новий файл, запис якого припиняється з виключенням приймача. Таким чином, у базовому приймачі, як правило, створюється два файли (якщо запустили без контролера – то один), а в роверному – мінімум

3 (при завершенні одного знімання і початку іншого, не виключаючи прилад, додатково зявляється 2 файли, а при повторному його виключенні ще 3). Вибрати потрібні файли допоможе також їх назва, де зашифрований GPS-час з початку GPS-року. Використовуючи елементарні розрахунки, можна встановити дату і час знімання у зручній для нас формі і встановити приналежність файлу до конкретної потрібної нам GPS-сесії.

В зв’язку з тим що приймач записує інформацію неперервно, точки бувають 3-ох видів:

1. Побічні точки. Назва цих точок складається з цифр, що автоматично присвоєні приймачем. Ці точки з’являються, коли приймач включений і знаходиться на місці, але не веде знімання топоточок.

2. Точки об’єкту спостережень (топоточки). Мають назву, присвоєну спостерігачем за допомогою контролера (виключення – точка бази, запущеної без контролера, її назва присвоюється контролером).

3. Рухомий сегмент – рух від точки до точки (швидку зміну координат) приймач розрізняє як лінію, тобто рухомий сегмент.


 

 

В таблиці з переліком точок знімання є наступні колонки: колонка включення/виключення точки з проекту (за допомогою галочки); назва точки; назва файлу; початок знімання; кінець знімання; тип приймача; серійний номер приймача; висота антени; тип антени; висота антени, виміряна до; топокод.

За допомогою галочок вибирають, як правило, лише точки знімання, а побічні точки та рухомий сегмент не враховують (при виконанні окремих задач може бути потрібний рухомий сегмент та побічні точки). Крім того, саме в цій таблиці можна змінити назву точки, висоту антени, місце, до якого виміряна висота антени, та топокод. Це особливо актуально для базової точки, що запущена без контролера.

Після імпорту файлів з першого приймача повторюємо операцію для другого. В результаті отримуємо базову точку і базові лінії, що простягаються до роверних точок (рис. 22.1). І точки, і базові лінії сірого кольору.

Для кращого орієнтування в проекті необхідно вивести на екран назву точок та їх топокоди. Для цього заходимо в меню:

«Вид/Метки» точок та відмічаємо галочками «Имя точки» і

«Топокод». На цьому імпорт даних з приймачів завершено.

Робота в режимі «Знімання» - це опрацювання даних спостережень з метою збільшення точності точок знімання та встановлення їх координат в потрібній нам системі. Це опрацювання проводиться в 3 етапи – обробка базових ліній, зрівнювання та калібрування.

Опрацювання базових ліній

Щоб почати обробку базових ліній, натискаємо на боковій панелі інструментів кнопку «GPS-обработка базовых линий». З’являється таблиця з переліком базових ліній, які були опрацьовані, та їх характеристик. В цій таблиці є такі колонки: вибір базової лінії (за допомогою галочки можна або прийняти, або відхилити опрацювання); номер базової лінії (В та номер за порядком); від якої точки (базова); до якої точки (роверна); довжина лінії; стиль опрацювання та три колонки з


 

 

коефіцієнтами точності – коефіцієнт дисперсії, квадрат середньоквадратичної похибки, середньої ваги та середньоквадратична похибка. Якщо результати опрацювання задовольняють, то натискають кнопку [ОК]. На екрані базові лінії змінюють свій колір в залежності від стилю GPS- спостереження та якості опрацювання. Необроблені мають сіре зображення, оброблені з недостатньою точністю – червоне, оброблені з достатньою точністю методом статики (швидкої в тому числі) – жовте, а методом кінематики (стій- іди в тому числі) – синє.

Щоб зрівноважити точки натискають швидку клавішу [F10] або заходять в меню «Уравнивание» і вибирають пункт

«Уравнивание». Точки, зрівноважені з достатньою точністю, залиті білим кольором, а з недостатньою точністю – лише обведені білим кружечком та позначені червоним прапорцем. При якісних спостереженнях, виконаних згідно рекомендацій виробника щодо роботи з приладами та матеріалами, кількість опрацьованих базових ліній та зрівноважених точок з недостатньою точністю зводиться до нуля. Проте навіть у випадку наявності таких точок після опрацювання існують методи подальшого підвищення точності вимірювань, використовуючи уточнені ефемериди.

Для проведення калібрування заходять в меню «Съемка» та вибирають пункт «GPS-калибровка». У вікні, що з’явилося на екрані, вводять нові координати для чотирьох точок (якщо не потрібно калібрувати по висоті – то трьох точок) і натискають клавішу «Калибровать». В результаті калібрування відбувається перерахунок координат всіх точок знімання.

Завдання на самостійне опрацювання перед виконанням лабораторної роботи

Вивчити теоретичні основи опрацювання даних GPS- спостережень.

Завдання 1. Ознайомитись з програмним продуктом TGO.

Завдання 2. Імпортувати дані GPS-спостережень з приймача в ПК в програмному продукті TGO в новий проект.


 

 

Завдання 3. Опрацювати базові ліній, зрівноважити точки та провести їх калібрування.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 188. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия