Студопедия — Щодо виконання, оформлення та захисту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Щодо виконання, оформлення та захисту






Юридичний факультет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

дипломних робіт

студентів юридичного факультету спеціальності

7.03040101 “Правознавство”

 

м. Київ 2013 р.

УДК 371. 214. 114

ББК 74. 58. Я7

 

Розглянуто і схвалено на засіданні Вченої Ради юридичного факультету Університету економіки та права “КРОК” (протокол N% 7 від 29.01.2013 р.)

 

 

Методичні вказівки щодо виконання, оформлення та захисту дипломних робіт студентів юридичного факультету спеціальностей 7.03040101 “Правознавство”/В.К. Гіжевський, В.В. Кравченко, О.І. Коваленко, В.В. Іванюшенко – К.: Університет економіки та права “КРОК”, 2013. - 52 с.

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП  
РОЗДІЛ 1. ПІДГОТОВКА ДО ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ    
1.1. Загальні положення  
1.2. Вибір теми дипломної роботи  
1.3. Затвердження теми дипломної роботи та наукового керівника  
РОЗДІЛ ІІ. ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ, НАПИСАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ    
2.1. Відбір нормативних та спеціальних джерел з теми, матеріалів юридичної практики та їх опрацювання  
2.2. З’ясування об’єкта та предмета дослідження, визначення мети, завдань та методології дослідження  
2.3. Складання попереднього плану роботи та його узгодження з науковим керівником  
2.4. Викладення тексту роботи відповідно до її структури  
2.4.1. Зміст  
2.4.2. Вступ  
2.4.3. Розділ 1  
2.4.4. Розділ 2  
2.4.5. Розділ 3  
2.4.6. Висновки до дипломної роботи  
РОЗДІЛ ІІІ. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ  
3.1. Структура дипломної роботи  
3.2. Технічні вимоги до оформлення дипломної роботи  
3.3. Загальні правила оформлення посилань на використані джерела  
3.4. Оформлення додатків  
3.5. Оформлення списку використаних джерел  
РОЗДІЛ ІV. ПІДГОТОВКА ДО ЗАХИСТУ ТА ЗАХИСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ  
4.1. Рецензування дипломної роботи  
4.2. Представлення до захисту дипломної роботи  
4.3. Процедура публічного захисту дипломної роботи  
4.4. Типові недоліки дипломних робіт  
Додатки  
Додаток А. Зразок заяви студента про обрання теми дипломної роботи  
Додаток Б. Зразок заяви - клопотання до наукових бібліотек  
Додаток В.Завдання на дипломну роботу студенту  
Додаток Г. Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел до дипломної роботи  

 

ВСТУП

Відповідно до статті 8 Закону України «Про вищу освіту» спеціаліст - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Державна атестація на рівні спеціаліста здійснюється у формі державного екзамену та захисту дипломної роботи.

Дипломна робота є самостійним науковим дослідженням студента, що виконується ним на завершальному етапі навчання. Її виконання є необхідною складовою навчального процесу.

Дипломна робота є результатом конкретного самостійного теоретичного дослідження студента, підсумком усієї його науково-дослідної роботи. Вона складає важливу частину навчального процесу, від якості і рівня якого багато в чому залежить підготовка висококваліфікованих спеціалістів, які володіють навиками самостійної дослідницької роботи в обраній галузі знань.

Основними завданнями, що вирішуються при виконанні дипломної роботи є: закріплення і розширення теоретичних, і практичних знань за фахом і застосування цих знань при розв'язанні конкретних наукових і практичних проблем; розвиток навичок самостійної роботи і оволодіння методикою дослідження теми дипломної роботи; з'ясування підготовленості студентів до самостійної роботи; поглиблене вивчення ними однієї із галузей певної наукової юридичної дисципліни; якісне оформлення роботи, чітке формулювання мети наукових досліджень, короткий і доступний виклад суті роботи; оволодіння навиками теоретичної та практичної роботи, роботи з комп'ютерною технікою, користування літературними джерелами, прикладними програмами; отримання нових наукових результатів і створення рекомендацій щодо їх подальшого теоретичного чи практичного використання та впровадження у навчальний процес.

Під час захисту дипломної роботи майбутній юрист підтверджує свою спроможність виконувати самостійні наукові дослідження на підставі отриманих теоретичних знань, практичних умінь та навичок та демонструє рівень своєї теоретичної і практичної професійної підготовки.

В той же час дипломна робота має відповідати вимогам щодо актуальності, новизни, структури, бібліографічного апарату та оформлення. Ці питання, а також поради щодо написання, оформлення і захисту роботи, приклади найпоширеніших помилок, що виникають при виконанні роботи розглядаються в даних методичних рекомендаціях.

Видання розраховане на студентів та викладачів юридичного факультету Університету економіки та права «КРОК».

 

РОЗДІЛ 1

ПІДГОТОВКА ДО ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

1.1. Загальні положення

Навчання за програмою спеціаліста в галузі знань 0304 “Право” за спеціальністю 7.03040101 “Правознавство” завершується підготовкою і публічним захистом дипломної роботи, на підставі якої Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) визначає рівень кваліфікації фахівця та його здатність до самостійної наукової, педагогічної або виробничої діяльності в галузі права.

Успішне виконання такої роботи свідчить про те, що її автор оволодів методикою проведення наукового пошуку, навчився аналізувати складну правову проблему, формулювати конкретні пропозиції та рекомендації щодо її вирішення.

Для досягнення цієї мети студент має продемонструвати:

1) знання теорії предмету дослідження;

2) здатність до самостійної дослідницької роботи в обраній сфері, оволодіння методикою наукового дослідження;

3) уміння збирати, систематизувати, узагальнювати та аналізувати нормативні та спеціальні джерела, юридичну практику, робити практичні висновки та формулювати рекомендації щодо вдосконалення законодавства та покращання практики його застосування відповідно до об`єкту дослідження;

4) спроможність ефективно використовувати набуті теоретичні знання при вирішенні конкретних практичних ситуацій;

5) уміння в процесі публічного захисту викласти основні положення роботи, сформульовані висновки і рекомендації.

Дипломна робота виконується студентом особисто на основі поглибленого вивчення чинного законодавства України, спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, юридичної практики з проблеми, яка досліджується, а також з використанням студентом результатів проведених ним власних аналітичних досліджень.

Найважливішими вимогами, що пред’являються до дипломної роботи є:

актуальність обраної теми дослідження;

самостійність написання;

новизна отриманих в ході дослідження результатів;

дослідницький характер;

відповідність змісту роботи сучасному рівню розвитку юридичної науки, законодавства та юридичної практики;

об’єктивність та неупередженість;

логічність та послідовність структури роботи і викладу матеріалу;

глибина дослідження та повнота висвітлення питань;

точність та конкретність викладу матеріалу;

аргументація та обґрунтованість сформульованих в результаті дослідження висновків та рекомендацій;

грамотне оформлення роботи з дотриманням технічних вимог.

 

1.2. Вибір теми дипломної роботи

 

Тематика дипломних робіт повинна відповідати темі науково-дослідної роботи відповідної кафедри, зареєстрованої в УКРІНТЕІ, і завданням та умінням, передбачених варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста за вказаними спеціальностями.

При визначені тематики дипломних робіт можуть бути враховані рекомендації та побажання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших органів, організацій та установ, на замовлення яких здійснюється підготовка спеціалістів.

Тематика (перелік можливих тем) дипломних робіт розробляється щорічно та затверджується рішенням випускової кафедри з урахуванням пропозицій провідних викладачів інших кафедр факультету (погоджених з завідувачами кафедр).

Кількість тем не повинна перевищувати кількість студентів, яким вони пропонуються в цьому навчальному році, принаймні на30%. Теми можуть повторюватися лише на четвертий рік після їх попереднього використання.

Тему дипломної роботи (до затвердження тематики) може сформулювати та запропонувати самостійно студент який подає відповідну заяву на ім’я ректора університету.

Запропонована студентом назва дипломної роботи повинна бути, по можливості, стислою, лаконічною, відповідати суті поставленого наукового завдання, вказувати на предмет дипломного дослідження. У назві не доцільно використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Слід уникати таких назв, наприклад, що починаються зі слів "Дослідження питання...", "Дослідження деяких шляхів...", "Деякі питання...", "Матеріали до вивчення...", "До питання..." і т. ін., в яких не відображено в достатній мірі суть проблеми.

До заяви додається обґрунтування теми із зазначенням зв'язку теми з професійною діяльністю, необхідністю продовження дослідження теми курсової роботи чи інших студентських досліджень тощо.

Подана студентом заява попередньо розглядається завідувачем випускової кафедри і, якщо формальних перешкод для затвердження теми та призначення керівника роботи немає, завідувач формулює на заяві свої пропозиції. Питання про затвердження самостійно сформульованої теми розглядається на найближчому засіданні кафедри, під час якого приймається остаточне рішення, яке доводиться до відома студента. В разі відхилення заяви завідувачем кафедри студент може наполягати на її розгляді на засіданні кафедри, рішення якої є остаточним.

Затверджена кафедрою тематика дипломних робіт за 32 тижні до терміну захисту робіт, згідно з графіком державної атестації оприлюднюється через стенди кафедр та факультету.

Тематика дипломних робіт передається старості курсу для вибору студентами тем робіт.

Вибір тем студентами відбувається протягом 3-х тижнів з дня оприлюднення тематики дипломних робіт.

При виборі теми студенту слід враховувати, що виконання дипломної роботи за однією і тією ж темою двома та більше студентами протягом одного року навчання не допускається.

Обираючи тему дипломної роботи студенту доцільно:

- врахувати свої попередні наукові напрацювання (курсові роботи, наукові статті, реферати та виступи на конференціях тощо), характер професійної діяльності або перспективи майбутнього працевлаштування;

- переглянути каталоги наукової літератури, визначити наявність необхідних джерел, публікацій у періодичних виданнях, загальний стан дослідження та законодавчого врегулювання за обраною темою;

- з’ясувати прикладний аспект проблеми, наявність матеріалів юридичної практики та темою роботи;

- проконсультуватися з науково-педагогічними працівниками кафедр юридичного факультету щодо перспектив дослідження теми, наявності необхідної джерельної бази, можливості проведення соціологічних досліджень.

У разі не обрання теми дипломної роботи без поважної причини студентом у зазначений термін студент вважається порушником графіку навчального процесу і тема дипломної роботи закріплюється на розсуд випускової кафедри.

1.3. Затвердження теми дипломної роботи та наукового керівника

 

Після вибору теми дипломної роботи студент подає до випускової кафедри факультету заяву на ім’я ректора Університету, в якій просить затвердити обрану ним тему, а також висловити свої побажання щодо кандидатури наукового керівника (див. Додаток А). Проте остаточне рішення про призначення наукового керівника приймає випускова кафедра з обов’язковим врахуванням згоди бажаного наукового керівника (його віза-погодження).

Для керівництва дипломною роботою студента призначається науковий керівник із числа науково-педагогічних працівників факультету, які мають науковий ступінь та/або вчене звання.

Витяг з протоколу засідання випускової кафедри про розподіл тем дипломних робіт та призначення їх наукових керівників є підставою для підготовки проекту наказу ректора.

Наказ ректора оприлюднюється на стендах кафедр і факультету за 25 тижнів до терміну захисту дипломних робіт.

Призначення керівника дипломною роботою здійснюється з метою надання студентові необхідної допомоги в процесі її написання, а також здійснення контролю за дотриманням тих вимог, які ставляться до дипломної роботи.

Керівництво дипломною роботою здійснюється в таких формах:

1) попередні консультації – передбачають пояснення студентові основних вимог до дипломної роботи (форма виконання, обсяг, терміни написання, особливості змісту окремих розділів тощо), надання порад щодо використання необхідних для її написання основних нормативних та наукових джерел, матеріалів юридичної практики тощо. У результаті попередніх консультацій студент має одержати конкретні роз’яснення щодо змісту та форми дипломної роботи, його завдань на початковому етапі проведення дослідження;

2) погодження плану дипломної роботи і визначення індивідуального завдання – результатом чого має стати узгоджений основний варіант плану дипломної роботи і визначений графік її виконання;

3) поточні консультації – проводяться під час написання студентом дипломної роботи, а також під час проходження ним практики, і можуть стосуватися рекомендацій щодо використання матеріалів наукових та нормативних джерел, юридичної практики в дипломній роботі, розроблення методики соціологічних досліджень, допомоги при формулюванні пропозицій щодо вдосконалення законодавства та юридичної практики, інших рекомендацій теоретичного та практичного характеру тощо;

4) перевірка дипломної роботи – включає перевірку першого варіанту роботи, формулювання конкретних зауважень, перевірку їх врахування в кінцевому варіанті роботи та висновок наукового керівника щодо відповідності представленого варіанта тим вимогам, які ставляться до дипломних робіт в Університеті;

5) написання відгуку на дипломну роботу – включає: коротка характеристика актуальності та значення теми дослідження; оцінка ставлення студента до виконання роботи, зауваження та побажання керівника (якщо є); загальний висновок про можливість допуску дипломної роботи до захисту. В разі негативного висновку науковий керівник детально визначає підстави, що обумовили недопуск дипломної роботи до захисту;

6) консультації щодо захисту дипломної роботи у ДЕК – проводиться на прохання студента після ознайомлення студента та керівника з рецензією на дипломну роботу і мають на меті надання студенту рекомендацій щодо його виступу на засіданні ДЕК та щодо відповідей на зауваження рецензента чи можливих запитань членів ДЕК.

Студент може клопотати перед ректором Університету про заміну наукового керівника в разі неналежного невиконання останнім обов’язків щодо наукового керівництва. У такому випадку студент подає на випускову кафедру мотивовану заяву на ім'я ректора Університету. У разі позитивного висновку кафедри готується проект відповідного наказу ректора Університету. Заміна наукового керівника менш ніж за 12 тижнів до дати планового захисту не припускається, крім випадку неможливості виконання керівником своїх функцій.

 

РОЗДІЛ ІІ

ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ, НАПИСАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Після затвердження теми дипломної роботи та призначення наукового керівника студент приступає до її виконання. З урахуванням сучасних методів наукового дослідження можна починати роботу над дипломною роботою за такою логічною схемою:

 

Відбір нормативних та спеціальних джерел з теми, матеріалів юридичної практики та їх опрацювання

 

   
 
 
 


2.1. Відбір нормативних та спеціальних джерел з теми, матеріалів юридичної практики та їх опрацювання

Відбір нормативних та спеціальних джерел з теми, матеріалів юридичної практикипередбачає:

- опрацювання відповідних розділів підручників та навчальних посібників, роботу з бібліографічними довідниками, бібліотечними каталогами, збірниками судової та іншої правозастосовчої практики тощо;

- оформлення даних щодо авторів і назв тих наукових праць, що стосуються теми дослідження, року і місця їх опублікування, загальної кількості сторінок, їхніх шифрів;

- визначення емпіричної бази дослідження.

Для добору наукового матеріалу доцільно використовувати ресурси таких наукових бібліотек, як бібліотека Університету економіки та права «КРОК» (м. Київ), Національна бібліотека України імені В.І.Вернадського (м. Київ), Національна парламентська бібліотека України (м. Київ), Наукова бібліотеки ім. М.Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Київ), бібліотека Української Правничої Фундації (м. Київ) тощо. Для пошуку нормативних джерел, матеріалів юридичної практики можна скористатися відповідним Інтернет-ресурсом, інформаційними ресурсами органів державної влади, органів місцевого самоврядування тощо, наприклад:

www.rada.gov.ua/ - Верховна Рада України

www.president.gov.ua/ - Президент України

www.kmu.gov.ua/ - Кабінет Міністрів України

www.ccu.gov.ua/ - Конституційний Суд України

www.scourt.gov.ua/ - Верховний Суд України

www.ombudsman.kiev.ua/ - Уповноважений ВРУ з прав людини

www.un.org/ - Організація Об’єднаних Націй

www.mfa.gov.ua/ - Міністерство закордонних справ України

www.minjust.gov.ua/ - Міністерство юстиції України.

Слід врахувати, що до зазначених ресурсів студенти можуть допускатися лише за наявності відповідного клопотання від Університету економіки та права «КРОК». Зразок такого клопотання наведено в Додатку В.

Результатом проведеної роботи має стати складання систематизованого списку бібліографії з теми дипломної роботи, який у подальшому повинен постійно уточнюватись та доповнюватись.

Опрацювання літературних джерел полягає у їх вивченні та конспектуванні, при цьому першочергову увагу доцільно приділяти працям, де проблема, що досліджується, відображена в найбільш загальному вигляді.

При написанні дипломної роботи обов’язковим є використання Конституції України, міжнародних договорів, законів України та інших нормативно-правових актів. При їх опрацьовані слід використовувати чинні нормативно-правові акти, з останніми змінами та доповненнями до них.Посилання на застарілий нормативний матеріал є підставоюдля зняття дипломної роботи із захисту.

Нормативно-правові акти, що втратили чинність, можуть використовуватись в роботі лише з метою проведення порівняльного аналізу.

Аналіз літературних джерел доцільно здійснювати в такій послідовності:

1) наукові праці, які повністю присвячені теоретичній стороні проблеми;

2) наукові праці, що розкривають проблему частково, окремі її аспекти;

3) наукові праці, у яких формулюються різні підходи до вивчення теми, містяться суперечливі або недостатньо обґрунтовані висновки.

Певні особливості має робота з нормативним матеріалом, що обумовлено змістом і формою викладення норм права. Зокрема, в процесі аналізу цих джерел, в першу чергу, слід виявити систему побудови, зміст окремих глав, розташування нормативного матеріалу в статтях, нумерацію і літерацію статей. Важливо також ознайомитися з постатейним матеріалом, додатками і алфавітно-предметним покажчиком. Вивчаючи будь-яку певну норму права (стаття в Конституції, кодексі або законі, окремий акт, що містить норму права), слід аналізувати зміст кожного слова, пам'ятаючи, що в правовій нормі немає жодного зайвого символу і її невірне розуміння може призвести до помилкового тлумачення, викривлення змісту норми.

При написанні дипломної роботи слід опрацювати не лише нормативні та літературні джерела, що стосуються теми та змісту дослідження, але, що дуже важливо, і матеріли юридичної практики (судової практики, правозастосовної діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо).

При написанні окремих дипломних робіт доцільним може стати проведення соціологічних досліджень, опитувань та використання інших методів збору інформації, які також варто провести на цій стадії виконання дипломної роботи.

2.2. З’ясування об’єкта та предмета дослідження, визначення мети, завдань та методології дослідження

 

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення (відповідні групи суспільних відносин). Предмет дослідження міститься в межах об'єкта. Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове.

В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження, іншими словами - це теоретичне відтворення суттєвих зв'язків і відношень, які підлягають безпосередньому вивченню у даній дипломній роботі (наприклад, акти законодавства, практика їх застосування тощо). Саме на нього спрямована основна увага дослідника, оскільки саме предмет дослідження визначає тему дипломної роботи, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

Визначення предмета дослідження передбачає з’ясування кола питань, які мають бути в ній розглянуті. При цьому слід врахувати, що, з одного боку, за своїм змістом робота не може виходити за межі затвердженої теми дослідження, з другого – в ній мають бути достатньо повно розкриті всі питання, що досліджувалися.

Мета дослідження становить собою той кінцевий результат, на досягнення якого спрямоване дослідження. Мета повинна узгоджуватися з назвою дипломної роботи і визначати очікувані результати й основні шляхи, способи, методи їх досягнення. При цьому, слід мати на увазі, що не можна формулювати мету як "Дослідження...", "Вивчення...", тому що ці слова вказують на певні засоби досягнення мети, а не на власне мету. Мета дипломної роботи, як і будь-якого іншого наукового дослідження, реалізовується через конкретні завдання. Завдання формулюються у формі переліку певних дій, наприклад, "проаналізувати...", "вивчити...", "з'ясувати..." тощо.

Визначаючи методи дослідження доцільно звертати увагу на використання найбільш поширених в практиці наукових досліджень методів пізнання, таких як: логічно-семантичний – застосовується при аналізі понятійного апарату, історико-правовий – застосовується при аналізі етапів становлення та розвитку досліджуваного явища, порівняльно-правовий - застосовується при аналізі тенденцій розвитку досліджуваного явища в Україні та зарубіжних країнах, структурно-функціональний – застосовується при аналізі структури досліджуваного явища та правового статусу його елементів, статистичні методи дозволяють проаналізувати кількісні параметри досліджуваного явища тощо.

2.3. Складання попереднього плану роботи та його узгодження з науковим керівником

 

Формування плану роботи дипломант здійснює з урахуванням наявної джерельної бази. План дипломної роботи має відображати її структуру, під якою розуміється порядок компонування роботи та взаємозв’язок її окремих частин – вступу, розділів та підрозділів, висновків, списку джерел, додатків.

В Розділі 1 викладається методика дослідження, аналіз літератури з обраної теми (з обов’язковим зазначенням найменш опрацьованих аспектів дослідження, недоліки у попередніх розробках з даної тематики) та постановка проблеми.

В Розділі 2 наводиться ґрунтовний аналіз теми дослідження та її новизна.

Розділ 3 присвячується аналізу практики та подальші плани з наукової розробки обраної теми дослідження.

Кожний розділ містить підрозділи (2- 4) у кількості, яку вважає за необхідне дипломант.

План дипломної роботи має бути чітко структурований та відбивати основні напрями дослідження. Він затверджується керівником дипломної роботи одночасно із завданням на дипломну роботу студента (Додаток В).

До плану дипломної роботи додається спеціальний розділ “Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях”.

 

2.4. Викладення тексту роботи відповідно до її структури

2.4.1. Зміст

Зміст подається на початку роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), які є в роботі, зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаних джерел та ін.

 

Вступ

У вступі міститься постановка проблеми у загальному вигляді, її значущість, зв’язок з важливими науковими та практичними завданнями, обґрунтовується необхідність проведення дослідження.

Далі подається загальна характеристика роботи в рекомендованій нижче послідовності:

1) актуальність теми,яка розкривається кількома реченнями (3-4), Лаконічно визначаються фактори, що свідчать про необхідність та доцільність проведення дослідження для розвитку юридичної науки та вдосконалення юридичної практики;

2) об’єкт та предмет дослідження;

3) мета і завдання дослідження;

4) методи дослідження перераховуються відповідно до змісту роботи, визначаючи при цьому, що саме досліджувалося тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору зазначених в роботі методів;

5) науково-теоретична основа виконання дослідження (перелік вітчизняних та зарубіжних вчених, які прямо чи опосередковано досліджували в своїх роботах питання, що становлять предмет даного дослідження);

6) нормативно-правова база дослідження (перелік (найважливіших актів, що становлять нормативно-правову основу досліджуваного явища, зокрема, Конституція України, 2-3 Закони України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, органів місцевого самоврядування);

7) емпірична база виконання дослідження (перелік основних матеріалів з практики діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарської діяльності, джерел статистичних даних, даних соціологічних досліджень тощо);

8) наукова новизна та практичне значення отриманих результатів (коротко наводяться найбільш вагомі здобутки, наприклад:

- вперше здійснено класифікацію..., сформульовано авторське визначення..., обґрунтована позиція щодо..., запропоновані рекомендації..., доведено доцільність вдосконалення нормативно-правової основи... тощо;

- результати дослідження можуть бути використані в процесі оновлення законодавства про..., в навчальному процесі, при підготовці курсу лекцій з дисципліни... тощо. Можна навести також і короткі відомості щодо впровадження результатів досліджень (якщо це мало місце) із зазначенням назв організацій, в яких здійснена реалізація, форм реалізації та реквізитів відповідних документів;

9) апробація результатів дослідження - наводяться дані щодо участі автора в конференціях, колоквіумах, круглих столах та щодо публікацій за темою дипломної роботи;

10) структура роботи. Коротко визначається кількість структурних частин та загальний обсяг роботи. Наприклад: “Відповідно до мети та завдань дослідження робота складається зі вступу, … розділів, …підрозділів, висновків, списку використаних джерел із … найменувань, … додатків. Загальний обсяг роботи …сторінок”.

Обсяг Вступу не повинен перевищувати 5 сторінок.

2.4.3. Розділ 1 _____(назва)____(оглядовий).

У цій частині (розділі) роботи обґрунтовуються теоретичні та нормативно-правові засади щодо об’єкта дослідження, теоретична база обраної проблеми, дається огляд нормативних та літературних джерел, нових наукових розробок, іншої інформації, пов'язаної з темою. На основі вивчення нормативних актів, наукової, навчально-методичної літератури (рекомендується використати Конституцію України та інші нормативні акти за темою дослідження, не менше 10 монографій та 10 - 20 інших літературних джерел, опублікованих протягом останніх 10 років, з них не менше трьох за останні 2-3 роки. Використання підручників, навчальних посібників для написання дипломної роботи небажано, бо вони вважаються джерелами повторної інформації)? дається оцінка стану наукової розробки проблеми в історичному контексті та розвитку її правової бази, критично аналізуються підходи різних авторів до її вирішення, показується, у чому єдність та відмінність їх поглядів, а також визначається і обґрунтовується точка зору автора дипломної роботи на цю проблему.

Після аналізу літературних та нормативних джерел виокремлюються питання, які, на думку автора, залишилися невирішеними та потребують подальшого наукового вивчення, що, в свою чергу, дозволить предметно визначити місце дипломної роботи у розв’язанні проблеми. Подається аргументована оцінка використання теоретичної бази і впливу нормативно-законодавчої бази на динаміку розвитку об’єкта дослідження, наводяться (на основі теоретичних обґрунтувань, вітчизняного чи зарубіжного досвіду, власних висновків тощо) шляхи підвищення ефективності розвитку цього об’єкта, розкривається методологія і техніка дослідження, яка буде використовуватись для аналізу предмета дослідження у наступних частинах роботи та при формуванні висновків.

Розділ завершується викладенням короткого висновку про ступінь висвітлення в науковій літературі основних аспектів теми та про сучасний стан їх нормативно-правового забезпечення.

Обсяг першого розділу не повинен перевищувати 25% загального обсягу роботи.

 

 

2.4.4. Розділ 2 _____(назва)____(аналітичний).

Ця частина роботи має бути найбільшою за обсягом (до 35% - 40% від обсягу роботи), в її рамках аналізується проблема, що досліджується, і наводиться аргументації отриманих результатів. Використовуючи розроблену в першому розділі методологію і техніку дослідження, подається аналіз досліджуваної проблеми. На конкретних даних ілюструється відповідність теорії і практики, розкривається суперечність між теорією та нормативно-правовою базою, висвітлених в першому розділі, з одного боку, і реальною дійсністю об’єкта дослідження – з другого.

2.4.5. Розділ 3 _____(назва)____(рекомендаційний).

Ця частина дипломної роботи має включати в себе перелік рекомендованих заходів, які логічно випливають із попередніх розділів і спрямовані на подолання суперечностей між реальним і бажаним станами об’єкта дослідження. Зокрема, студент підтримує висловлені в літературі чи вносить власні пропозиції щодо вдосконалення законодавства та поліпшення практики його застосування, формулює інші рекомендації спеціально-юридичного, методологічного та теоретичного характеру.

Обсяг третього розділу може становити до 25% загального обсягу роботи.

 

2.4.6. Висновки дипломної роботи

У висновках чітко (по пунктах) викладаються найбільш важливі наукові та практичні результати, одержані в процесі дослідження, які повинні містити формулювання розв'язаної наукової проблеми (задачі), її значення для юридичної науки і практики.

Так, у першому пункті висновків коротко оцінюється стан наукового дослідження проблеми.

У другому пункті розкриваються методи вирішення поставленої в дипломній роботі наукової проблем, із зазначенням конкретних методів, що застосовані при дослідженні конкретного питання.

У наступних пунктах формулюють висновки, зроблені автором особисто, та його рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів, що мають наукову новизну та практичну значущість. Особливу увагу, при цьому, доцільно звернути на:

- вдосконалення нормативно-правової основи досліджуваного явища (щодо внесення змін до чинного законодавства, розробки проектів нормативних актів, підготовки концепції нормативного акту тощо). При цьому доцільно зосередитися на змінах до підзаконних актів, актів органів місцевого самоврядування, це придає роботі більш прагматичний характер, а сформульовані пропозиції реально зможуть бути використані в нормопроектувальній діяльності;

- вдосконалення практики діяльності відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування, неурядових організацій у сфері, що досліджувалася (мова, зокрема, має йти про конкретні науково-практичні та методичні рекомендації щодо покращення форм та методів такої діяльності, організаційної структури зазначених органів тощо).

Висновки повною мірою мають давати відповідь на поставлені у дипломній роботі завдання, у них відображуються основні результати дослідження. Рекомендується починати кожен з висновків з дієслів доконаного виду (наприклад: «проаналізовано…», «досліджено…», «встановлено…», «розглянуто…», «рекомендовано…» тощо).

Слід пам’ятати, що при захисті дипломної роботи будуть обговорюватися, в першу чергу, саме пропозиції і рекомендації, сформульовані у висновках.

Обсяг загальних висновків не повинен перевищувати 3-5 сторінок.

 

РОЗДІЛ ІІІ

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

3.1. Структура дипломної роботи

Робота виконується державною мовою кожним студентом самостійно та оформлюється відповідно до державного стандарту України «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення» ДСТУ 3008-95.

Дипломна робота має містити:

- титульний аркуш (з підписами слухача, керівника дипломної роботи, візою завідувача кафедри «До захисту») – оформляється на випусковій кафедрі;

- бібліографічний опис з ключовими словами та анотацію (українською мовою). Бібліографічний опис складається з прізвища та ініціалів автора; назви дипломної роботи; назви та шифру спеціальності, за якою написана дипломна робота; назви установи та кафедри; прізвища та ініціалів, наукового ступеню і вченого звання наукового керівника; місця та року видання; кількості сторінок. Анотація (зміст роботи) має бути стислою та інформативною. Текст анотації повинен відображувати, як правило, об'єкт дослідження або розроблення, мету роботи, результати та їх новизну, прогноз розвитку об'єкта дослідження, взаємозв'язок з іншими роботами, рекомендації щодо використання результатів роботи, галузь застосування, значущість роботи та висновки. Перелік ключових слів містить від 5 до 15 слів (словосполучень) в називному відмінку в рядок через коми. Бібліографічний опис дипломної роботи та анотація з ключовими словами повинні мати обсяг д







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 170. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия