Студопедия — СТИСЛА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛОГІСТИЧНИХ ЗАГОТІВЕЛЬНИХ СИСТЕМ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СТИСЛА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛОГІСТИЧНИХ ЗАГОТІВЕЛЬНИХ СИСТЕМ






Впровадження організаційних механізмів координації, які інтегрують зусилля функціональних ланок, що раніш виконували свої функції ізольовано, вимагає паралельного удосконалення управлінських координуючих процедур. Логістична система – це єдиний план, що підпорядковує інтереси підрозділів того чи іншого підприємства цілі логістики. Логістичні системи поділяють на два види: “підштовхуючи” та “тяглові”.

МРП належить до систем “підштовхуючого” типу. У “підштовхуючій” системі формується перелік матеріалів, необхідних для виробництва певної кількості готової продукції відповідно до прогнозу ринкової кон’юктури. Після цього постачальником здійснюється формування замовлень. Теоретично в системі “підштовхуючого” типу неминуче формування поточних та страхових запасів, рівень яких, як свідчить досвід, може значно перевищувати рівень відповідних запасів при роботі за умов “тяглової” системи. Однак, в умовах багатономенклатурного виробництва формування таких запасів виправдано. Система МРП (деякі автори називають її МРП-1) досить поширена у США, де у середині 80-х років її використовували чи передбачали використати більшість фірм з обсягом продаж понад 15 млн.доларів на рік. МРП (Materials requirements planning) – планування потреби в матеріалах розробляються для використання на виробничих підприємствах, коли підприємство має дикретний характер виробництва (збірки на замовлення, виготовлення на замовлення, виготовлення на склад, серійне виробництво). Тобто коли для виробляємої продукції мають вдомості матеріалів і склад виробу, то використання МРП системи є логічним та доцільним. Ці системи дуже рідко використовують у сервісних, транспортних, торгівельних і інших організаціях невиробничого профілю.

МРП системи базуються на плануванні матеріалів для оптимальної організації виробництва і мають своєб метою створення оптимальних умов реалізації виробничого плану випуску продукції.

Основна ідея цієї системи в тому, щоб кожна одиниця матеріалу або комплектуючих виробів, необхідних для виробництва, повинна бути в наявності, в потрібний час і в потрібній кількості основні елементи системи МРП складаються з інформації, програмної реалізації алгоритмічної основи МРП та компонентів, представляючих результат функціювання програмної реалізації МРП.

Набір машинних програм, що забезпечують узгодженість та оперативне регулювання постачальницьких, виробничих, збутових функцій в масштабі фірми в режимі реального часу. Для здійснення цих функцій у системі МРП використовуються дані плану виробництва (у спеціалізованій номенклатурі на визначений момент часу), файл матеріалів (формується на основі плану виробництва і включає специфіковані найменування необхідних матеріалів, їх кількість на одиницю готової продукції, класифікацію за рівнем), файл запасів (дані про матеріальні ресурси, необхідні для реалізації графіка виробництва, як наявні, так і замовлені, але ще не поставлені, дані про страхові запаси тощо).

Як бачимо з рисунку 32 інформацію для системи надають показники стану виробничих запасів, основний виробничий план (ОВП) котрий ормується для поповнення запасів готової продукції для задоволення замовлень споживачів. В системі МРП деталізується цей план у розрізі матеріальних складаючи.

Відомість матеріалів (ВМ) представляє собою номенклатурний перелік матеріалів та їх кількість для виробництва деталі або кінцевої продукції. Разом зі складом виробу ВМ забезпечує формування повного переліку готової продукції, кількості матеріалів та комплектуючих для кожного виробу і опис структури готової продукції (вузли, деталі, комплектуючі матеріали та їх взаємозв”язок).

 

 


Рис.32 Функціювання системи МРП

де СЗ – стан запасів

ОПП – основний виробничий план

ВМ – відомість матеріалів

ОЗ – операції з запасами

ПГП – розробка плану-графіка постачання матеріалів до місць виробництва

УЗ – управлінські звіти

 

Формалізація процесу прийняття рішень у системі МРП здійснюється за допомогою різноманітних методів дослідження операцій. Математичні моделі, інформаційне та програмне забезпечення дають змогу вирішити ряд завдань, пов’язаних з визначенням потреб у сировині та матеріалах, складанням графіку виробництва, періодично подавати на друк чи на дисплей вихідні форми. Таким чином, система МРП – це комп’ютерізований метод виявлення потреб у матеріалах на різних стадіях виробничого процесу. Рух матеріальних ресурсів розраховується у просторі та часі відповідно до потреб наступної стадії. Тому матеріал фактично постачається у той момент. Коли, згідно з розрахунками, у ньому є потреба.

Результати роботи системи є:

- розробка плану-графіку забезпечення матеріальними ресурсами виробництва – кількість кожної облікової одиниці матеріалів і комплектуючих для кожного періоду часу

- корегування процесу забезпечення виробництва необхідними матеріалами

- складання звітів, необхідних для управління процесом забезпечення виробництва

Крім того в системі МРП здійснюється управління запасами, розрахунок потреб в сировині та матеріалах, формування замовлень на закупівлю та інше.

Вадою системи є те, що необхідні матеріали “виштовхуються“ працівниками, які перебувають на попередніх етапах виробничого процесу, і надходять до наступних стадій у необхідній кількості, у потрібний час, у потрібне місце незалежно від того – чи потрібні вони там фактично у такій кількості чи ні у цей конкретний момент. Проте, як свідчить досвід, незважаючи на цей недолік, використання системи МРП дає змоги знизити рівень запасів, прискорити їх оборотність, скоротити кількість порушень строків поставок.

У 80-ті роки в США та інших країнах набула широкого використання система МРП-2, що розглядається рядом американських фахівців як друге покоління системи МРП і включає не тільки завдання управління матеріально-технічним забезпеченням. Покоління систем у даному разі відрізняються одне від одного не лише своїм технологічним рівнем, як це властиво, наприклад, поколінням обчислювальної техніки, а й за гнучкістю управління та номенклатурою функцій. Система МРП-2 включає функції МРП (визначення потреби у матеріалах), а також функції управління технологічними процесами. Функціональна схема МРП-2 зображена на рисунку 33. Визначення потреби в матеріалах передбачає розв’язання ряду завдань, зокрема, таких як прогнозування, управління запасами, управління закупівлями. При розв’язанні завдань прогнозування здійснюється розробка прогнозу потреб у сировині та матеріалах за пріоритетними та непріоритетними замовленнями, аналіз можливих строків виконання замовлень та рівнів страхових запасів з урахуванням витрат на їх утримання і якості обслуговування замовників, ретроспективний аналіз господарчих ситуацій з метою обрання стратегії прогнозування за кожним видом сировини та матеріалів (експоненціальне вирівнювання – аналіз трендів тощо). При вирішенні завдань управління запасами здійснюється обробка та коригування усієї інформації про надходження, рух й витрачання сировини та матеріалів, а також про зберігання, вибір індивідуальних стратегій поповнення та контролювання рівня запасів у розрізі кожної позиції номенклатури сировини та матеріалів, контролювання швидкості й оборотності запасів, аналіз запасів за методом АВС, видача інформації про наближення запасів до критичного рівня, про наявність понаднормативних запасів. Для розв'’зання завдань, пов’язаних з управлінням закупівлями, використовується файл замовлень, в який вводиться інформація про замовлення та про їх виконання (порядковий номер та дата замовлення, код сировини та матеріалів, код постачальника, очікувана дата постачання, кількість, ціна). Видача результатної інформації може здійснюватись з різною періодичністю (наприклад, щотижнево). Результатна інформація може видаватися у розрізі постачальника, замовника, виду сировини та матеріалів із зазначенням додаткових даних (договірної і фактичної дати поставки, замовленої і фактичної кількості поставки).

Система МРП–2 є ефективним інструментом внутрішньо фірмового планування, котре дозволяє перетворити на практиці логістичну концепцію інтеграції функціональних сфер бізнесу при управлінні матеріальним потоком.

Крім вище перелікованих переваг, слід врахувати більш повне задоволення споживчого попиту досягає мого шляхом скорочення протяжності виробничих циклів, зменшення запасів, кращої організації постачань, більш швидкої реакції на зміни попиту. Система МРП-2 забезпечує більшу гнучкість планування і сприяє зменшенню логістичних витрат по управлінню запасами.

Система МРП є складовою частиною системи МРП-2.

 

 


 


 


Рис. 33 Функціональна схема системи МРП-2

 

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 212. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия