Студопедия — Групові форми організації діяльності дітей
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Групові форми організації діяльності дітей






(за Щурковою НЄ.)

 

"В гостях у муз";-парад наук та мистецтв, імпрові­зована вистава, у якій бере участь велика кількість учнів та яка демонструється батькам, усім учням школи тощо. Групи учнів готують презентацію однієї з дев'яти муз (театралізова­ний виступ, подарунки, сюрпризи та ін.).

 

"Чарівний стілець";- форма організації виховної ді­яльності, у якій поєднуються ціннісно-орієнтаційна та ігрова діяльність. На "чарівний стілець"запрошується один з учас­ників гри: як тільки він сідає, то відразу "висвітлюються" усі його позитивні якості. Присутні вголос виказують свої думки щодо позитивних якостей цієї людини. Такий виховний при­йом повинен проводитися неодноразово. Вирішальним фак­тором успіху є тональність цього заходу. Педагог забезпечує ауру ціннісного ставлення до кожного, переорієнтує увагу з "недоліків" на "переваги", допомагає набути впевненості у своїй індивідуальності.

 

"Палітра думок";- організоване послідовне вислов­лювання учасниками групової діяльності суджень за певною проблемою, темою. Методичною основою слугує численний набір карток з недописаними фразами загального характеру.

Їх читання та оголошення стимулює мислення, провокує на висловлювання саме у цей момент. Той, хто отримав картку, вже має початок свого лаконічного виступу. Джерелом таких тематичних дискусій можна обрати актуальні для школярів проблеми: "Людина та її одяг", "Чи потрібна мені книга?", "Батьки та ми", "Краса, що мене оточує". Початкові фрази будуються за такими прикладами: "Я не замислювався рані­ше, але за цим питанням можу сказати, що...", "Мені здаєть­ся, що найголовніше у цьому питанні є...", "Щоденно з цією проблемою людина зустрічається, коли...", "Найбільше за цим питанням мене дивує..." та ін. Слід створити сприятли­вий психологічний клімат, щоб висловлювання кожного сприймалося як предмет інтересу. Головна умова - думка ко­жного не підлягає оцінці, приймається як особистісна цін­ність.

 

"ІГять хвилин з мистецтвом";- виховний захід, у якому реалізується принцип "малої дози", коли первинне спілкування з мистецтвом повинно бути нетривалим, але над­звичайно емоційним. Сутність заходу полягає у тому, щоб діти протягом короткого часу сприймали один або кілька творів мистецтва. При цьому не відбувається ані аналізу, ані оцінки. Вільне спілкування та вільне враження не обмежуєть­ся будь-якими думками, навіть якщо демонструється відомий твір мистецтва. Важлива технологія організації такого спілкування - інтер'єр, розміщення стільців, демонстраційне міс­це, вступне слово для психологічної настанови, заключний момент, створення перспективи ("Наступного разу ми з ва­ми..."). Оптимальним педагогічним рішенням визнається ау­діовізуальний ряд (активізація візуального та аудіального ка­налів сприйняття, тобто живопис та музика, скульптура та музика тощо).

 

"Година тихого читання";- цілеспрямоване спілку­вання з позапрограмними творами літератури, які діти прино­сять у школу. По закінченні "години чигання" обов'язково оприлюднюється список творів, що сьогодні читали учні та педагоги. Те, що читали учні, як правило, не обговорюється.Важливаметодична тз етична деталь - щоб не чигали діти їхній вибір не оцінюється, будь-яке читання достойне, з кож­ної книги можнащось для себе взяти, чи це казка або філо­софський трактат.

"Турнір знавців етикету"; - весела ферма груповоїдіяльності у вигляді змагання, ефективний засіб формування позитивної настанови на етикет. Ознайомлення з етикетом - це поширення індивідуального досвіду поведінки. Турнір - це командне змагання. Завдання мають характер ситуації, яку слід втілити у театралізовану дію. Важливе значення мають коментарі ведучого, які розкривають сутність правил етикету, його регламентований характер.

 

"Інтелектуальний аукціон";- форма виховної діяль­ності, що ґрунтується на зовнішніх формах аукціону, прода­жу чого-небудь. На аукціоні можна "придбати" матеріалізо­вану у книжці, репродукції, фотографії, знайти духовну цін­ність. "Покупка" здійснюється шляхом подання яких-небудь знань. Так, якщо "продається" платівка із записами М.І. Гліінки, то придбати її зможе той, хто останнім запропо­нує відомості про композитора. Така форма роботи стиму­лює інтерес до інтелектуальних та художніх цінностей. Ігрова форма імітує аукціонний продаж (анотація "товару", оголо­шення ціни тощо). Успішність аукціону залежить від єднання іронічної, веселої тональності та глибокого, серйозного став­лення до змісту духовних цінностей.

 

Більш детальний виклад різноманітних форм органі­зації групової виховної діяльності подається у посібнику Щуркової Н.Є. ("Собранье пестрых дел: Методический мате­риал для работы с детьми". М., 1994).

 

 

Рекомендована література

 

1. Афанасьев С, Коморин В. Сто творческих конкурсов //Воспитание школьников. -1994. -№ 6. - С. 59-61.

2. Бех І.Д. Особистістю зорієнтоване виховання: Наук-метод. посібник. –К., 1998.

3. Бондарь В. Введение в скаутинг: Книга для родителей и для других взрослых. - Женева, 1996.

4. Виховання школярів засобами театрального мистецтва: Методичні рекомендації на допомогу педагогам шкіц / В.В.Невасов. - К., 1996.

5. Виховна робота в закладах освіти України. Випуск П. Збірник нормативних документів та методичних рекомен­дацій. –К., 1998.

6. Вульфов Б.З., Иванов В.Д. Время взрослых поступков. Диалоги о школьной юности и ее проблемах. - М., 1993.

7. Газман О.С, Иванов А.В. Содержание деятельности и опыт работы освобожденного классного руководителя. Методические рекомендации. – М., 1992.

8. Гильбух Ю.З. Методика отслеживания успеваемости и психического развития учащихся общеобразовательной школы: начальное и среднее звено. -К., 1996.

9. Гільбух Ю.З., Киричук ОБ. Шкільний клас: як пізнавати й виховувати його душу. – К., 1996.

10. Демакова И.Д. С верою в ученика: Особенности воспита­тельной работы классного руководителя. -М., 1989.

11. Джола Д.М., Щербо АБ. Теорія і методика естетичного виховання школярів: Навчально-методичний посібник. –К., 1998

12. Довідник класного керівника: 36. д-тів. -К., 1996.

13. Дружинин И.А Заботы и радости классного руководите­ля. Из опыта работы. - 2-е изд. - М., 1982.

14. Єфремцева С.А Тренінг спілкування для старшокласни­ків. –К., 1994.

15. Збірник програм та методичних рекомендацій з естетич­ного виховання/Відпов, ред. С.А. Завальський. -К., 1994.

16. Иванов И.П. Педагогика коллективных творческих дел. -К, 1992.

17. Иванов И.П. Энциклопедия коллективных творческих дел: Кн. для учителя. -М.,1989.

18. Игры - обучение, тренинг, досуг...В 4-х книгах/ Под ред. В.В.Петрусинского. -М., 1994.

19. Изучение личности школьника учителем.-М.,1991.

20. Караковский В.А Воспитательная системашколы: педа­гогические идеи и опыт формирования –М., 1992.

21. КарпенчужС.Г. Самовиховання особистості: Науково-методичний посібник. -К., 1998.

22. Класний керівник у сучасній школі: Метод, посібник / В.МОрже-ховська, О.І Пилипеяко та ін. - К., 1996.

23. Коротаева Е.В. Хочу, могу, умею! Обучение, погружен­ное в общение. - М.,1996.

24. Крикунов АС, Чернышев АС, Луньков АИ. Социально-психо-логические основы работы классного руководи­теля: Учебн. пособие. - М., 1989,

25. Кузіна Т. Класна година: досвід та проблеми. -К., 1992.

26. Культура современного урока/ Под ред. Н.Е.Щурковой. -М., 1997.

27. Лидере А.Г, Социально-психологическая характеристика классного коллектива. -М., 1980.

28. Липкина А.И. Самооценка школьника. -М., 1976.

29. Максимова Н.Ю. Воспитательная работа с социально де­задаптированными школьниками: Методические реко­мендации.-К., 1997.

30. Маленкова Л.И. Дети, родители, педагоги: Методическое пособие для воспитателей, классных руководителей. –М.,1994.

31. Мудрик А.В. Время поисков и решений, или Старшеклас­сникам о них самих. - М., 1990.

32. Осадчий І.Г. Виховна система основної загальноосвітньої школи.-К., 1992.

33. Основні напрямки діяльності класного керівника // Ін­формаційний збірник МО України. - 1992. - № 3. - С10-18.

34; Планування виховної роботи в середніх закладах освіти: Методичні рекомендації// Інформаційний збірник Мініс­терства освіти України. - 1998. - № 14. - С.14-19. або Освіта України. - 1998. - 5 серпня (№ 32). - С.6.

35. Радченко И.П. НОТ учителя: Кн. для учителя. - 2-е изд. -М., 1989.

56.Рожков М.И., Байбородова Л.В. Организация воспитате­льного процесса в школе: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. - М., 2000.

37. Солнцева Л.С., Галкина Т.В. Методы исследования лич­ности учащегося. -М., 1993.

38. Степаненков Н.К. О планировании работы класного руко­водителя. -Минск, 1990.

39. Тимчасове положення про класного керівника середніх закладів освіти // Інформаційний збірник Міністерства освіти України. -1997. - № 19.

40. Фридман Л.М., Кулагина И.Ю. Психологический справо­чник учителя. - Второе издание, доп. и перераб. - М., 1998.

41. Фридман Л.М. Изучение процесса личностного развития ученика. -М., 1995.

42. Фридман Л.М., Пушкина Т. А, Каплунович И.Я. Изучение личности учащегося и ученических коллективов. - М., 1988.

43. Шемшурина АИ. Основы этической культуры: Кн. для учит. -М., 1998.

44. Шилова М.И. Учителю о воспитанности школьников. -М., 1990.

45. Щуркова Н.Е. Собранье пестрых дел: Методический ма­териал для работы с детьми. - 2-е изд., перераб. - М-, 1994.

46. ГЦуркова Н.Е. Воспитание детей в школе. -М., 1998.

47. Щуркова Н.Е. Воспитание: новый взгляд с позиции куль­туры. -М.51997.

48. Щуркова НЕ. Вы стали классным руководителем. - М., 1988.

49. Статті у часописах "Классный руководитель", "Школа", "Директор школы", "Учитель", "Лицейское образование", "Управление школой", "Школа духовности", "Воспитание школьников", "Рідна школа", "Шлях освіти", газетах "Освіта", "Учительская газета", "Все для вчителя", "За­вуч", "Позакласний час". "Чужая азбука" таін.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 124. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия