Студопедия — МЕТА І ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТА І ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ






(автор, назва, рік останнього оновлення матеріалів)

 

8. Освітній ступінь магістр:

Навчально-методичні матеріали до вивчення науки (дисципліни)*

Дата затвердження «19» травня 2015 р.,

Розміщені на сайті КНЕУ за адресою http://kneu.edu.ua/ua/Information_for/students/metod/

Дата розміщення «01» червня 2015 р.

 

9. Інноваційні навчальні технології з науки (дисципліни), що використовуються чи плануються до використання.

9.1. Інноваційні навчальні технології з науки (дисципліни), що використовуються на лекційних заняттях:

№ п/п Тема лекції Кількість годин Види інноваційних навчальних технологій
у поточному навчальному році заплановано на наступний навчальний рік
1. Всі теми курсу   Електронні презентації, лекції - дискусії Електронні презентації, лекції - дискусії
2. Окремі теми     Запрошення гест-спікерів з бізнесу
       

 

9.2. Інноваційні навчальні технології з науки (дисципліни), що використовуються на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях:

№ п/п Назва заняття Кількість годин Види інноваційних навчальних технологій
у поточному навчальному році заплановано на наступний навчальний рік
1. Організаційні структури в проектах     Методика «Акваріум» при обговоренні кейсу
2.        
       

 

Увага!

Паспорт науки (дисципліни) має бути включений як додаток до індивідуального навчального плану викладачів, які викладають дану науку (дисципліну).

 

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Проректор з науково-

педагогічної роботи

______________ Т.В. Іванова

"____"_____________2010 р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

Дисципліни

„УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В зовнішньоекономічній діяльності ”

Для спеціальності

8.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

освітньо-кваліфікаційний рівень “Магістр”

 

УХВАЛЕНО:

На засіданні кафедри менеджменту ЗЕД

Протокол №____ від ___________2010 р.

Завідувач кафедри

______________ О.М.Невелєв

 

 

Погоджено:

Зав. навчально –

методичним відділом _______ Л.Ю.Бородінова

 

 

Київ – 2010

 

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни „Управління ризиками в зовнішньоекономічній діяльності” для спеціальності 8.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” освітньо-кваліфікаційний рівень “Магістр”

/Уклад. А. І. Бєлова. – К.: АМУ, 2010.-68 с.

 

 

/Укладач:к.е.н., доц. Бєлова А. І.

 

ВСТУП

 

По суті ризиків дотепер не склалося однозначного тлумачення. Це пояснюється складністю даного явища і його недостатнім теоретичним вивченням. Спробуємо позначити загальнотеоретичне поняття «ризику» через призму його можливих сутнісних характеристик:

- можливість відхилення від передбачуваної мети, заради якої здійснюється вибрана альтернатива;

- імовірність досягнення бажаного результату;

- можливість матеріальних, моральних та інших витрат, пов’язаних з вибраною в умовах невизначеності альтернативою.

В економічній літературі виділяють такі функції ризику:

1. Інноваційна.

2. Регулятивна (управлінська) – має суперечливий характер і виступає в 2-х формах:

- конструктивна;

- регулятивна.

3. Захисна.

4. Аналітична – передбачає можливість вибору з декількох альтернатив.

Інноваційна функція ризик виконує, стимулюючи пошук нетрадиційних рішень проблем, які стоять перед підприємцем.

Регулятивну функція має суперечливий характер і виступає у двох формах: конструктивній і деструктивній.

Конструктивна форма полягає в тому, що здатність ризикувати – один зі шляхів успішної діяльності підприємця. Однак якщо рішення приймаються в умовах неповної інформації, ризик може виступати як дестабілізуючий фактор.

Захисна функція ризику виявляється в тому, що якщо для підприємця ризик – природний стан, то нормальним повинно бути і терпиме ставлення до невдач.

Аналітична функція пов’язана з тим, що аналізуючи всі можливі альтернативи, підприємець прагне вибирати найбільш рентабельні і найменш ризикові рішення.

Отже, розглядаючи функції ризику, слід підкреслити, що, незважаючи на значний потенціал втрат, який несе в собі ризик, він є джерело – не відмова від ризику, а вибір рішень, пов’язаних із ризиком на основі об’єктивних критеріїв.

 

 

 

МЕТА І ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ

 

Вивчення і врахування невизначеності, конфліктності, багатокритеріальності та породжуваного ними ризику є однією з магістральних ліній розвитку сучасної економічної теорії. Значну роль ризик відіграє в управлінні діяльністю підприємств як на внутрішньому, так і особливо на зовнішніх ринках, де в ринкових умовах панує невизначеність, випадковість, конфліктність, зумовлених найрізноманітнішими причинами, такими як природні явища, політичні події, податкове регулювання, зміни в законодавстві, коливання валютних курсів та цін, конкуренція, виконання договірних зобов’язань тощо.

Постсоціалістичні країни, які перейшли від планової економіки до ринкової, зіткнулись з численними внутрішніми та зовнішніми економічними ризиками, не маючи достатнього досвіду управління ризиками в ринкових умовах. Але ясно і те, що ризику в економічній діяльності цілком не можна уникнути, його можна тільки зменшити до певних меж, або відмовитись від нього. Усе це переконує в тому, що ризик потрібно вивчати, хоча вивчення ризику є невичерпним, позаяк не вичерпується і постійно поповнюється перелік ризикових ситуацій.

Мета курсу “Управління ризиками в ЗЕД” - надати студентам комплекс знань про сучасні наукові досягнення в теоретичних питаннях ризику, навчити оцінювати ризикові ситуації, вибирати оптимальні стратегії поведінки економічних суб’єктів в умовах невизначеності, випадковості та конфліктності. Вивчення вказаних аспектів допоможе не тільки скласти представлення про управління економічними ризиками та його значення для ринкової економіки, але й стане подальшим етапом в підготовці спеціалістів з управління зовнішньоекономічною діяльністю, які працюватимуть в умовах ринкового середовища, яке характеризується невизначеністю та ризиком.

Завданням курсу “Управління ризиками в ЗЕД” є системний виклад теоретичних засад управління ризиками суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності в умовах глобалізації світової економіки.

Студенти повинні вміти самостійно вирішувати практичні завдання з оцінки ефективності інвестування в умовах ризику, розробляти оптимальні стратегії зменшення ризиків у здійсненні зовнішньоекономічних операцій та приймати відповідні ефективні рішення.

В процесі вивчення курсу студенти повинні користуватись, крім лекційного матеріалу, також додатковою спеціальною літературою.

Програма курсу включає вузлові питання управління економічними ризиками, список рекомендованої літератури. По кожній темі передбачається проведення аудиторних занять: лекції, практичні заняття, а також самостійна робота студентів та індивідуальна робота з викладачем.

Під час практичних занять передбачається відпрацьовувати конкретні практичні завдання, що постають перед окремими корпораціями та інвесторами, та шляхи їх вирішення з точки зору ризик-менеджерів.

Самостійна робота проводиться паралельно з вивченням тем на аудиторних заняттях. Звіт по цій роботі проходить у формі виступів на семінарах з окремих питань у формі наукових доповідей, тестування, індивідуальних консультацій, диспутів.

Викладання матеріалу дисципліни передбачає знання студентами базових концепцій мікро- та макроекономіки, менеджменту, системи знань в сфері теорії йомовірностей і математичної статистики. Програмою курсу передбачено здачу заліку.

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

дисципліни 8.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

освітньо-кваліфікаційний рівень “Магістр”







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 143. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия