Студопедия — Висновки з розділу 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Висновки з розділу 2






 

Аналізуючі методичні підходи у формуванні економічного механізму інноваційного розвитку підприємства – розглянуто питання пов’язані з формуванням системи показників інноваційного розвитку, розробкою концептуальної схеми взаємозв’язку методик інноваційного розвитку підприємств, побудовою алгоритму методики діагностики інноваційного розвитку, заснованої на композиції методів аналітичного графічного та таксономічного аналізів, аналітичним та графічним аналізами показників інноваційного розвитку підприємства.

 

РОЗДІЛ 3. Практична перевірка стану розвитку об’єкту дослідження та розробка варіантів управлінських рішень по подоланню наявних проблем ВАТ "ЕКО";

3.1. Аналітична структурно-факторна оцінка основних тенденцій використання інноваційних процесів на базі підприємства ВАТ "ЕКО";

 

Відкрите акціонерне товариство "ЕКО" є господарським товариством, заснованому на спільній частковій власності шляхом випуску акцій, і являє собою об'єднання громадян та юридичних осіб для спільної господарської діяльності.

Предметом діяльності товариства є: торговельна діяльність.

Головним завданням ВАТ "ЕКО" є господарська діяльність, спрямована на отримання прибутку для задоволення соціальних і економічних інтересів персоналу та інтересів власників майна підприємства.

Предметом діяльності ВАТ "ЕКО" є:

- організація та здійснення роздрібної та оптової торгівлі

- проведення операцій по товарообміну (бартер) та іншої діяльності, побудована на формах зустрічної торгівлі;

- здійснення посередницьких операцій, за яким право власності не переходить до власнику (на підставі агентських комісійних, угод, договорів доручення, пр.)

- організація та здійснення діяльності з проведення виставок, аукціонів, торгів та інших аналогічних заходів, які здійснюються на комерційних засадах;

- проведення ринкових досліджень;

- здійснення рекламних заходів;

- здійснення діяльності, яка пов'язана з видачею ліцензій, "ноу-хау", торговельних марок та інших нематеріальних об'єктів власності;

- надання послуг, у тому числі транспортно-експедиційних, виробничих, консультаційних, маркетингових, послуг з управління, обліку, аудиту, юридичних послуг;

- здійснення операцій з цінними паперами у випадках, що передбачені чинним законодавством України;

- здійснення інших видів діяльності, які не заборонені чинним законодавством.

Дане підприємство орієнтована в основному на споживачів середнього класу, які складають основну масу нашого регіону. Продаючи товари за доступними для даного класу споживачів цінами підприємство забезпечує собі великий рівень товарообігу, який у свою чергу, позначається на кінцевому результаті діяльності підприємства, а саме прибутку. Про що свідчать дані звіту Форми № 2 "Звіт про фінансові результати". За розглянутий нами період дохід від виручки реалізованої продукції склав 1829,1 тисячі гривень (у 2009 р.) і 2298,1 тисячі гривень (у 2010 р.), а чистий прибуток від реалізації 98 тисячі гривень (у 2009 р.) і 106,1 тисячі гривень (у 2010 р.).

Особливо важливим є та обставина, що різноманітні за асортиментом товарні маси постійно перебувають у русі, у справі, постійно орієнтовані на споживачів і доходять до них у незмінно презентабельному, якісному стані. Це - заслуга працівників ВАТ "ЕКО". Сьогодні підприємство активно шукає нові можливості для максимального задоволення потреб покупців.

ВАТ "ЕКО" має розрахунковий рахунок з основної діяльності, має круглу печатку, штампи й печатки, інші реквізити.

Засновниками ВАТ "ЕКО" виступають фізичні особи, громадяни України. ВАТ "ЕКО" є підприємством, що працюють з метою отримання прибутку і задоволення суспільних потреб.

У Додатку А наведена схема організаційно-управлінської структури ВАТ "ЕКО", структура лінійно-функціональна.

У стратегічному управлінні найбільш часто використовується метод аналізу середовища організації, що отримав назву swot-аналіз. Застосовуючи цей метод, вдається встановити лінії зв'язку між силою і слабкістю і зовнішніми погрозами і можливостями.

На ВАТ "ЕКО" планується до реалізації проекту освоєння підприємством виробництва нової продукції - ексклюзивних меблів. На першому етапі аналізу перераховуються слабкі і сильні сторони проекту, а також загрози і можливості для інноваційного проекту у зовнішньому середовищі організації.

Таблиця 3.1. Матриця SWOT-аналізу.

Таблица 1 - Матрица SWOT

Сильні сторони Слабкі сторони
1. Матеріально- технічна база 1. Висока ціна на послуги
2. Кваліфікований персонал 2. Недостатній асортимент пропонованих послуг
3 Ємний ринок 3. Висока плинність кадрів
Можливості Загрози
1. Можливості розширення збуту 1. Відсутність системи мотивації співробітників
2. Збільшення асортименту продукції 2. Можливість появи нових конкурентів
3. Диференціація цін 3. Можливість збільшення закупівельних цін

 

Аналіз внутрішнього середовища підприємства виявив як слабкі і сильні сторони підприємства. До сильних сторін відносяться: ефективна організаційна структура, кваліфікація персоналу, висока продуктивність праці, сформований імідж підприємства, ефективна маркетингова політика. До слабких сторін відносяться, перш за все, висока ціна на послуги, недостатній асортимент послуг, висока плинність кадрів, високі витрати.

Це дозволило визначити наступні можливості: провести диференціацію цін, розширити, збільшити асортиментний ряд продукції, що реалізується.

Однак на підприємстві є і слабкі сторони: дуже вузька спрямованість; (спеціалізація на торгівлі автомобілями), що обмежує асортиментний ряд і обумовлює сезонність роботи, що може привести до появи нових конкурентів і підвищення цін, оренда приміщення. Стоїть проблема відсутності мотивації працівників на підприємстві.

На другому етапі SWOT - аналізу розглядаються різні поєднання сильних сторін з погрозами і можливостями, а також слабких сторін з погрозами і можливостями. При цьому використовується 3-бальна шкала для кількісної оцінки різних поєднань сильних і слабких сторін, погроз і можливостей внутрішнього та зовнішнього середовища компанії (таблиця 2).

Таблиця 3.2 - Кількісна оцінка сильних і слабких сторін, погроз і можливостей зовнішньої (внутрішнього середовища підприємства).

 

 

 

 

  Сильні сторонни Слабкі сторони
1.Материально-технічна база 2.Квалифицирован ний персонал 3. Ємний ринок 1. Висока ціна на послуги 2. Недостатній асортимент предлагаемых 3. Висока плинність кадрів
Загрози   1. Відсутність системи мотивації співробітників            
2. Можливість появи нових конкурентів            
3. Можливість збільшення закупівельних цін            
  Можливості 1. Можливості розширення збуту            
2. Збільшення асортименту продукції            
3.Дифференциация цін            

 

Для кількісної оцінки різних поєднань сильних і слабких сторін, погроз і можливостей внутрішнього та зовнішнього середовища ВАТ "ЕКО" використовували 3-бальну шкалу, де при аналізі сильних сторін 3-дають проявитися загрозам і можливостям, 1- не дає проявитися; і при аналізі на скільки загрози і можливості стимулюють прояв слабких сторін 3-стимулюють, 1 -не стимулюють.

На третьому етапі SWOT - аналізу підсумовуються отримані оцінки, і визначається загальна значимість сильних і слабких сторін, погроз і можливостей зовнішнього й внутрішнього середовища (таблиця 2.3).

Таблиця 2.3. Сукупна кількісна оцінка сильних і слабких сторін, погроз і можливостей зовнішнього й внутрішнього середовища підприємства

Сильні сторонни Можливості
характеристика бали Характеристика бали
1. Матеріально- технічна база   1. Можливості розширення збуту  
2. Кваліфікований персонал   2. Збільшення асортименту продукції  
3. Ємний ринок   3.Дифференциация цін  
Разом:   Разом:  
Слабкі сторонни Загрози
Характеристика Бали характеристика бали
1. Висока ціна на послуги   1. Відсутність системи мотивації співробітників  
2. Недостатній асортимент пропонованих послуг   2. Можливість появи нових конкурентів  
3. Висока плинність кадрів   3. Можливість збільшення закупівельних цін  
Разом:   Разом:  

 

Сукупна кількісна оцінка сильних і слабких сторін, погроз і можливостей підприємства дозволила розставити пріоритети, що дозволило зробити висновки, що сильні сторони ВАТ "ЕКО" переважають над слабкими, а можливості підприємства переважають над його погрозами, розподілити ресурси на вирішення різних проблем.

На четвертому етапі SWOT - аналізу в рамках SWOT-матриці формується проблемне поле компанії (таблиця 3.4).

Таблиця 3.4 - Проблемне поле компанії

 

 

 

 

  Сильні сторонни Слабкі сторони
1.Материально-технічна база 2.Квалифицирован ний персонал 3. Ємний ринок 1. Висока ціна на послуги 2. Недостатній асортимент предлагаемых 3. Висока плинність кадрів
Загрози   1. Відсутність системи мотивації співробітників
  Поле СіЗ
2

   
    Поле СЛЗ
1

   
2. Можливість появи нових конкурентів            
3. Можливість збільшення закупівельних цін            
  Можливості 1. Можливості розширення збуту
Поле СіМ  
3

   
Поле СЛМ  
3

   
2. Збільшення асортименту продукції            
3.Дифференциация цін            

 

Поле СіМ (сила і можливості) припускає стратегії, які використовують сильні сторони підприємства для реалізації можливостей, що з'явилися у зовнішньому середовищі. Поле СіЗ (сила і загрози) припускає стратегії, які використовують сильні сторони для усунення загроз у зовнішньому середовищі. Поле СЛМ (слабкість і можливості) припускає стратегії, які мінімізують слабкі сторони підприємства, використовуючи можливості ситуації на ринку. Поле СЛЗ (слабкість і загрози) припускає стратегії, які мінімізують як слабкі сторони підприємства, так і загрози, що з'явилися у зовнішньому середовищі.

Кількісна оцінка сильних і слабких сторін дозволяє розставити пріоритети і на їх основі розподілити ресурси на вирішення різних проблем.

На п'ятому етапі SWOT - аналізу необхідно сформулювати таким чином проблеми, щоб їх можна було кількісно оцінити з використанням експертних оцінок сильних і слабких сторін, погроз і можливостей. Кількісна оцінка проблеми складається, як сума експертних оцінок комбінацій сильних і слабких сторін з погрозами і можливостями, перекритих даною проблемою (табл.3.5). Суттєвість для компанії кожної проблеми визначається величиною оцінки, проблеми ранжуються за ступенем важливості

Таблиця 3.5. Кількісна оцінка проблем зовнішньої (внутрішній) середовища функціонування ВАТ "ЕКО"

Проблеми Оцінка
1.Недополучение прибутку в наслідок вузької спеціалізації підприємства  
2. Необхідність додаткового фінансування на реструктуризацію виробництва  
3. Можлива незатребуваність (неокупаемость) нової продукції  
4. Можливість втрати кваліфікованих працівників і їх недбале ставлення до виконання обов'язків в результаті відсутності мотивації  
5. Можливість підвищення закупівельних цін  
6. Активізація конкурентів  
Разом:  

 

Таким чином на підприємстві ПП "Легапарк" були виявлені наступні проблеми: недоотримання прибутку внаслідок вузької спеціалізації підприємства, необхідність додаткового фінансування на диверсифікацію діяльності, можлива незатребуваність (неокупаемость) нової продукції, можливість втрати кваліфікованих працівників у результаті відсутності мотивації, можливість підвищення закупівельних цін в результаті митних мит, активізація конкурентів. Суттєвість для компанії кожної проблеми визначається величиною оцінки, проблеми проранжовані за ступенем важливості.

Таким чином, при аналізі внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства і розгляді існуючих проблем і загроз, на базі сильних сторін і можливостей можна сформулювати кілька напрямків розвитку стратегічного і тактичного характеру.

На підставі фінансової звітності ВАТ "ЕКО" станом на 31.12.2010 р., в тому числі: - баланс на 31.12.2010 р.. (форма № 1) (Додаток Б); - звіт про фінансові результати за 2010 р. (форма № 2) (Додаток В) можна зробити висновки про фінансово-господарський стан підприємства. Фінансово господарська діяльність здійснюється відповідно до чинного законодавства; інформація надає точне і правильне уявлення про реальний стан, класифікації та оцінки активів і пасивів, до фінансової звітності ВАТ "ЕКО".

Аналіз основних показників господарської діяльності ВАТ "ЕКО" представлений у Додатку Д. На підставі цього аналізу можна зробити наступні висновки:

За аналізований період обсяг товарної продукції збільшився на 25,73 %. Дохід від реалізації (товарів, робіт, послуг) за звітний період складає в 2009 р. - 1521,5 тис. грн., в 2010 р. - 1913 тис. грн., що в динаміці становить 125,73 % відповідно попередніх років. Між тим, чистий прибуток в 2009 р. склала - 98 тис. грн., в 2010 р. - 106,1 тис. грн., її зростання склало 108,27 %. Випереджальне зростання чистого прибутку в порівнянні з доходом від реалізації свідчить про ефективність політики підприємства в області зниження витрат. Однак при більш конкретному розгляді витрат, можна відзначити що вони не вплинули на збільшення прибутку в динаміці, порівняно з доходом від реалізації, для виявлення факторів необхідний більш детальний аналіз. Рентабельність підприємства склала 5,36 % і 5,54 % відповідно, і за звітний період збільшилася на 3,4 процентних пункту, що свідчить про досить ефективне ведення фінансово-господарської діяльності підприємства.

Чистий прибуток підприємства у звітному періоді в порівнянні з базовим (попереднім) збільшилася на 8,1 тис. грн. (на 8,27 %) і склала 106,1 тис. грн., темп росту склав 108,27 %. Зокрема, темп збільшення валового прибутку склав 22,85 %, прибуток від операційної діяльності - 12,15 %.

Виявимо взаємозв'язок основних показників діяльності підприємства і проведемо їх прогнозування за допомогою корегрессионно-регресійного аналізу.

Постановка завдання: на базовому підприємстві встановимо регресійну залежність величини чистої виручки від реалізації продукції від товарообігу та операційних витрат за статистичними даними.

На основі наявних статистичних даних (таблиці 3.6) за попередні звітні періоди часу необхідно визначити регресійні моделі для визначення формування фінансового результату.

Таблиця 3.6 - Вихідні дані для екстраполяції чистого прибутку

Рік Період ЧВР Т ОВ
  4 кв. 29,2 480,60 227,80
  1 кв. 28,9 490,6 385,1
2 кв. 26,8 482,9 363,3
3 кв. 25,9 474,9 347,5
4 кв. 24,5 464,6 368,1
  1 кв. 23,9 397,3 294,6
2 кв. 22,4 369,3 266,8
3 кв. 25,6 375,3 290,9
4 кв. 26,1 379,6 303,7
  1 кв. 27,60 382,50 231,50
2 кв. 29,4 386,40 234,60
3 кв. 28,6 373,60 235,80

Модель залежності представлена нижче:

 

Y= а0+а1*Х1+а2*Х2, (3.1)

 

де Y = чиста виручка від реалізації продукції, тис.грн.

Х1 – Товарообіг, тис.грн.

Х2 - Операційні витрати, тис.грн.

а0, а1 - невідомі параметри моделі

Далі за допомогою наявних вихідних даних необхідно вирішити систему лінійних рівнянь:

(3.2)

Після визначення коефіцієнтів рівняння регресії необхідно розрахувати коефіцієнт множинною кореляції R, який характеризує тісноту зв'язку між факторными і результативним ознаками. Коефіцієнт множинною кореляції визначається за формулою:

 

(3.3)

Чим ближче його величина до 1, тим більш тісний зв'язок між досліджуваними показниками.

Вихідні дані для екстраполяції питомої ваги керівників і технічних службовців підприємства представлені в таблиці 3.6.

Побудуємо лінійну модель множинної регресії:

ЧВР = а0+а1*Х1+а2*Х2, (3.1)

 

де ЧВР = чиста виручка від реалізації продукції, тис.грн.

Х1 – Товарообіг, тис.грн.

Х2 - Операційні витрати, тис.грн.

а0, а1 - невідомі параметри моделі

Вихідні дані лінійної моделі множинної регресії представлені в таблиці 3.7.

Таблиця 3.7 - Вихідні дані для розрахунку лінійної моделі множинної регресії

y x1 x2
  452,00 57,80
397,3   57,5
369,3   76,4
375,3 441,1 64,5
379,6   65,5
490,6   74,6
482,9   86,9
474,9 578,1 82,5
464,6   85,4
482,50 556,00 71,50
486,4 564,00 74,60
473,6 558,00 79,60

 

Для зручності проведення розрахунків помістимо результати проміжних розрахунків в таблицю 3.8.

Таблиця 3.8 - Проміжні розрахунки

y x 1 x 2 yx 1 yx 2 x 1 x 2 x 12 x 22 y 2
                   
  452,00 452,00 57,80 204304,00 26125,60 26125,60 204304,00 3340,84 204304,00
  397,30 463,00 57,50 183949,90 22844,75 26622,50 214369,00 3306,25 157847,29
  369,30 471,00 76,40 173940,30 28214,52 35984,40 221841,00 5836,96 136382,49
  375,30 441,10 64,50 165544,83 24206,85 28450,95 194569,21 4160,25 140850,09
  379,60 454,00 65,50 172338,40 24863,80 29737,00 206116,00 4290,25 144096,16
  490,60 575,00 74,60 282095,00 36598,76 42895,00 330625,00 5565,16 240688,36
  482,90 566,00 86,90 273321,40 41964,01 49185,40 320356,00 7551,61 233192,41
  474,90 578,10 82,50 274539,69 39179,25 47693,25 334199,61 6806,25 225530,01
  464,60 579,00 85,40 269003,40 39676,84 49446,60 335241,00 7293,16 215853,16
  482,50 556,00 71,50 268270,00 34498,75 39754,00 309136,00 5112,25 232806,25
  486,40 564,00 74,60 274329,60 36285,44 42074,40 318096,00 5565,16 236584,96
  473,60 558,00 79,60 264268,80 37698,56 44416,80 311364,00 6336,16 224296,96
Сума 5329,00 6257,20 876,80 2805905,32 392157,13 462385,90 3300216,82 65164,30 2392432,14
Ср. знач. 444,08 521,43 73,07 233825,44 32679,76 38532,16 275018,07 5430,36 199369,35

 

Знайдемо середні квадратичні відхилення ознак:

= 46,47

= 55,9

= 9,57

1. Для знаходження параметрів лінійного рівняння множинної регресії y ˆ = a0 + а1x1 + а2x2 необхідно вирішити систему лінійних рівнянь щодо невідомих параметрів a0, а 1, а2

або скористатися готовими формулами, які є наслідком цієї системи:

(3.4)

.

Спочатку розрахуємо парні коефіцієнти кореляції:

= = 0,87

= = 0,52

= = 0,81

 

Знаходимо за формулами (3.4) коефіцієнти чистої регресії і параметр a0:

= * = 1,081566

= * = -2,575728

= 444,08 – 1,081566 * 521,43 – (- 2,575728) * 73,07 = 68,31855

Таким чином, отримали таке рівняння множинної регресії:

Y = 68,31855 + 1,081566 * x1 – 2,575728 × x2.

 

При збільшення товарообігу на 1 тис. грн., чиста виручка від реалізації збільшується на 1,081566 тис.грн., при постійному обсягу операційних витрат.

При збільшення операційних витрат на 1 тис. грн. чиста виручка від реалізації зменшується на 2,575728 тис.грн. При постійному товарообігу

Після визначення коефіцієнтів рівняння регресії необхідно розрахувати коефіцієнт множинною кореляції R, який характеризує тісноту зв'язку між факторными і результативним ознаками. Коефіцієнт множинною кореляції визначається за формулою (3.3) або (3.5):

 

,

 

або

(3.5)

Чим ближче його величина до 1, тим більш тісний зв'язок між досліджуваними показниками.

= 0,926263

Таким чином, величина цього коефіцієнта позначена як множинний R і дорівнює 0,926263. Оскільки теоретично величина даного коефіцієнта знаходиться в межах від -1 до +1, то можна зробити висновок про високу статистичної взаємозв'язку між величинами x1, x2 і величиною y.

Емпіричні коефіцієнти регресії а0, а1, а2 доцільно визначати за допомогою інструмента Регресія надбудови Аналіз даних табличного процесора MS Excel. Комп'ютерна обробка даних задачі дозволила отримати наступний протокол рішення задачі, який представлений у таблиці Е.1 (див. Додаток Е).

Таким чином, результати проведеного аналізу свідчать про правильну політику підприємства відносно збуту продукції. Тим не менш, підприємству слід шукати резерви по зниженню собівартості послуг, для того, щоб збільшити рівень доходів, пошук нових ринків збуту.

Аналізі внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства і розгляді існуючих проблем і загроз, на базі сильних сторін і можливостей можна сформулювати кілька напрямків розвитку стратегічного і тактичного характеру.

Основними стратегічними напрямками діяльності підприємства на основі поставлених завдань можна вважати:

1) більш повне освоєння ринку, як в Україні, так і за її межами;

2) підвищення конкурентоспроможності за рахунок диверсифікації діяльності та збільшення асортименту продукції, що веде за собою збільшення пропозиції;

3) формування лояльності споживачів за рахунок підвищення якості продукції, збільшення асортименту і скорочення строків виконання замовлень.

Перераховані стратегії можуть бути основою для тактичних напрямків діяльності ВАТ "ЕКО"

З цією метою підприємство розробляє проект по диверсифікації діяльності: відкриття виробництва меблів.

 

3.2. Прогноз ефективності інноваційних процесів ВАТ «ЕКО»

 

Визначення проекту передбачає забезпечення управління реалізації ідей. Для цього визначається місія і головна мета проекту, яка поділяється на другорядні мети.

Так місія проекту - збільшення прибутку й рентабельності підприємства шляхом розширення діяльності підприємства, а саме створення виробництва меблів. В процесі структуризації будується дерево цілей.

Дерево цілей - це зв'язані графи, що показують, як генеральна мета проекту розбивається на другорядні мети наступного рівня і т.д. Дерево цілей показує супідрядність і взаємозв'язку його елементів. Подання цілей починається з верхнього рівня, далі вони послідовно разукрупняються. При цьому основним правилом розукрупнення цілей є повнота: кожна мета верхнього рівня повинна бути представлена у вигляді подцілій наступного рівня вичерпним чином.

Дерево цілей проекту підвищення прибутку й рентабельності ВАТ "ЕКО" представлено на рис. 3.1.

Рис. 3.1 - Дерево цілей проекту

 

На підставі проведених маркетингових досліджень і аналізу даних комерційних пропозицій проектних фірм, підрядників і постачальників обладнання визначені витрати на здійснення проектних, будівельно-монтажних робіт та постачання обладнання (табл.3.9 -3.10)

Таблиця 3.9 - Кошторис витрат на проект

Назва Сума, грн. %
Витрати на проведення робіт з реконструкції (в т.ч. витрати на обладнання)   80,5
Трудові ресурси 160 500 14,3
Комунальні послуги   0,2
Реклама   3,4
Інші витрати   1,6
Разом:   100%

 

Таблиця 3.10 - Поточні витрати проекту

Найменування елементів витрат Значення за місяцями реалізації проекту
                     
Матеріальні витрати 152,50 152,50 152,50 152,50 152,50 205,30 205,30 205,30 205,30 205,30 205,30
в т.ч.                      
комунальні витрати 2,80 2,80 2,80 2,80 2,80 2,80 2,80 2,80 2,80 2,80 2,80
Реклама 38,00 38,00 38,00 38,00 38,00 38,00 38,00 38,00 38,00 38,00 38,00
оплата праці                      
Інші витрати                      
Інші, в тому числі: 38,15 37,92 37,68 37,45 37,22 53,88 53,65 53,41 53,18 52,95 52,71
відрахування в пенсійний фонд 29,98 29,98 29,98 29,98 29,98 46,88 46,88 46,88 46,88 46,88 46,88
відсотки за кредитом 8,17 7,93 7,70 7,47 7,23 7,00 6,77 6,53 6,30 6,07 5,83
разом: 190,65 190,42 190,18 189,95 189,72 259,18 258,95 258,71 258,48 258,25 258,01
Виплата тіла кредиту 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0 20,0
Разом витрати 210,7 210,4 210,2 210,0 209,7 279,2 278,9 278,7 278,5 278,2 278,0

 

Плановий товарообіг нового напрямку діяльності визначений виходячи з оцінки ємності локального ринку і прогнозу його збільшення та аналізу функціонування аналогічних об'єктів. Вихід на максимальний обсяг продажів передбачається протягом 11 місяців після початку експлуатації.

Доходи проекту визначаються розміром товарообігу і прийнятим рівнем рентабельності. При цьому в перші місяці передбачається проведення агресивної цінової політики з пониженою рентабельності з метою витіснення з локального ринку конкурентів і завоювання цільової аудиторії покупців. Таким чином, дохід від експлуатації після досягнення максимального обсягу продажів складе 1038,46 тис. грн./міс.:

Таблиця 3.11 - Доходи від реалізації проекту

Показники   Значення за місяцями реалізації проекту
                     
Товарообіг, тис. грн.                      
Рентабельність, %               27,5 27,5 27,5  
Разом дохід, тис. грн. 195,65 195,65 228,26 260,87 375,00 416,67 500,00 754,90 808,82 916,67 1038,46

 

Рисунок 3.2 -Динаміка доходів проекту

 

Складемо план витрат і доходів підприємства з урахуванням реалізації проекту.

Таблиця 3.12 - План витрат і доходів підприємства з урахуванням початку реалізації проекту в лютому 2012 року.

Показники Разом      
Витрати на проведення робіт з реконструкції (в т.ч. витрати на обладнання)        
Поточні видатки проекту 2502,5 3096,16 3096,16 3096,16
Виплата кредиту        
Доходи проекту   12461,54 12461,54 12461,54
Фінансовий потік проекту 2841,5 9125,378 9125,378 9365,378

Показники економічної ефективності проекту характеризують ефективність інвестицій, вкладених в даний проект. Тому, для того щоб визначити чи є проект ефективним, необхідно розрахувати його економічні показники.

Розрахуємо термін окупності проекту, виходячи з того, що даний проект вимагає вкладення 904,3 тис.грн., прогнозований потік доходів становитиме 1 рік -5690,96 тис.грн., 2, 3, 4 по 12461,54 тис.грн. Ставка дисконту (за середньоринковою ставкою прибутковості) - 25 %. Розрахунок подано в таблиці 3.13

Таблиця 3.13 - Розрахунок терміну окупності проекту

Параметри   Капіталовкладення 0 період Роки
       
1. ДП інв., грн. 904,3        
Доходи, грн..   5690,96 12461,54 12461,54 12461,54
Витрати, грн..   2722,5 3336,16 3336,16 3096,16
2. ДП опер.діяльн. (прим 2), грн..   2968,46 9125,38 9125,38 9365,38
J t   0,8000 0,6400 0,5120 0,0953
ДДП          
ДДП нар.підсум. (прим 3), грн.. 904,3 744,7 3560,7 5125,7 6017,7

 

Примітка:

1 0,8 = (1+(25/100))-1 - дисконтний множник (складний % річної)

2 1649 = 2968,46/((1+0,8) 1); 2816 = 9125,38/ ((1+0,8) 2)

3 744,7 = - 904,3 + 1649 і т.д.

 

Фінансовий профіль проекту представлений на малюнку 3.3.

Період, рік
Фінансовий профіль проекту

Рисунок 3.3 - Фінансовий профіль проекту

В якості основних показників, які використовуються для здійснення прогнозування ефективності проекту, можна використовувати: чистий дохід, чистий дисконтований дохід, внутрішня норма прибутковості, потреба в додатковому фінансуванні, індекси прибутковості витрат та інвестицій, термін окупності, показники фінансового стану.

Розглянемо показники чистого прибутку та чистого дисконтованого доходу. Уявімо зведені показники, які виражають ефективність проектів в таблиці 3.14.

Таблиця 3.14 - Зведені показники, які виражають ефективність проекту за 2012 рік.

Показник Формула Расчет
Чиста поточна вартість грошових надходжень (NPV) NPV = PV – IC NPV = 744,7 тыс. грн.
Дисконтований індекс прибутковості (DPI) DPI = PV:IC DPI = (744,7+904,3): 904,3 = 7,65
Дисконтований період окупності (DPP) DPP= IС: PVt DPP= 904,3: ((744,7+904,3)) = 0,54 года или 5 мес.
Внутрішня норма прибутковості (IRR) IRR=(NPV:IC) x100, IRR=(744,7: 904,3) x 100 = 82,35 %

 

На основі розрахованих показників слід зазначити, що даний проект є досить ефективним, його внутрішня норма прибутковості становить 82,35 %, період окупності 5 місяців. Чиста поточна вартість грошових надходжень складає в 2010 р. 744,7 тис.грн., тобто через рік від моменту початку створення проекту він окупиться і принесе прибуток у розмірі 744,7 грн

 

 

3.3. Змістовна характеристика можливих альтернативних рішень щодо підвищення ефективності інноваційних процесів на базі ВАТ «ЕКО»

 

 

Інтенсивний (або органічний) ріст передбачає збільшення обсягів продажу, ринкової частки та прибутку підприємства шляхом інтенсифікації його існуючих ресурсів.

Реалізуючи стратегію інтенсивного росту, необхідно послідовно оцінити:

1) яким чином можна підвищити ринкову частку та обсяг збуту певних товарів на існуючих ринках підприємства (стратегія глибокого проникнення на ринок),

2) чи може підприємство знайти нові ринки збуту для Існуючих товарів (стратегія розвитку ринку),

3) чи є можливість запропонувати новий товар на існуючому ринку збуту (стратегія розвитку товару).

Ці різновиди стратегії інтенсивного росту відтворені в матриці І. Ансоффа, яка має назву "товар - ринок". Ця матриця пропонує чотири стратегії росту залежно від комбінації двох факторів - товару і ринку:

1. Стратегія глибокого проникнення на ринок

2. Стратегія розвитку ринку

3. Стратегія розвитку товару

4. Стратегія диверсифікації.

Таблиця 3.15 – Матриця І. Ансоффа “товар – ринок”

Ринок Товар
Існуючий Новий
Існуючий Стратегія глибокого проникнення на ринок Стратегія розвитку товару
Новий Стратегія розвитку ринку Стратегія диверсифікації

Стратегія глибокого проникнення на ринок означає збільшення обсягів збуту та ринкової частки підприємства без зміни його товарно-ринкових позицій. Тобто підприємство намагається збільшити обся







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 494. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия