Студопедия — Змістовий модуль 2. Соціально-педагогічна діяльність як умова соціалізації особистості
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Змістовий модуль 2. Соціально-педагогічна діяльність як умова соціалізації особистості






Затверджую

начальник циклу педагогіки та психології,

кандидат педагогічних наук, доцент,

майор внутрішньої служби

___________С. М. Єрмак

«12» січня 2015 року

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення лекції № 6

Тема № 6: «Соціально-педагогічна робота з дітьми, які мають соціальні відхилення»

Форма навчання: денна

ІІІ (ІV) курс 6 (8) семестр

Для проведення заняття у складі курсу

Тривалість: 2 академічні години

 

Підготував: викладач циклу

педагогіки та психології,

майор внутрішньої служби

Низовець О.М.

 

Розглянуто та схвалено на засіданні

циклу педагогіки та психології

«12» січня 2015 року, протокол №1

 

 

Чернігів – 2015

 

Тема № 6: “Соціально-педагогічна робота з дітьми, які мають соціальні відхилення”

1.Мета заняття:

- ознайомити з формами девіантної поведінки: алкоголізмом, наркоманією, проституцією, кримінальною поведінкою;

- надати інформацію про особливості, причини та наслідки дитячого алкоголізму, наркоманії, проституції;

- розглянути профілактичні заходи, щодо запобігання цих форм девіантної поведінки;

- надати інформацію про соціально-педагогічну допомогу підліткам, які страждають на алкоголізм, наркоманію, проституцію, повернулися з місць позбавлення волі.

Актуальність лекції

Соціальну напругу в країні породжує серйозне зростання різного роду порушень неповнолітніми соціальних норм: поширюються масштаби злочинів, алкоголізму, наркоманії, проституції і інших проявів девіантної поведінки. Зростає число підлітків, які погано вчаться або взагалі не відвідують школу, вживають алкоголь і наркотики, скоюють кримінальні злочини. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я Україна сьогодні перебуває на першому місці серед країн світу по вживанню алкоголю дітьми. Відтак у нас до 40% школярів регулярно зазирають у чарку. За останні 10 років кількість звернень до лікарів із приводу дитячого алкоголізму збільшилася утричі. Більш ніж 50% дитячих отруєнь у країні – алкогольні.

Фахівці вважають, що дитячий алкоголізм – не стільки медична, скільки загальнодержавна проблема. Вони стверджують, що загострення питання дитячого алкоголізму і наркоманії у нашій країні є також наслідком відсутності належної державної політики у сфері роботи з молоддю.

І все це примушує замислитися, адже від того чим займається підліток у вільний час, як організовує своє дозвілля, залежить подальше формування його особистісних якостей, потреб, ціннісних орієнтацій, світоглядних установок, а в цілому зумовлює його положення в суспільстві.

План заняття (розрахунок навчального часу)

№ п/п Послідовність заняття Розрахунок часу. хв.
1. 1 Вступ  
2. 2 Алкоголізм і наркоманія як форми девіантної поведінки.  
3. 3 Проблеми підліткової проституції та шляхи її профілактики.  
4. 5 Висновки, рекомендації, відповіді на питання  
  Разом:  

Вид лекції: інформативна.

Метод проведення лекції: поєднання елементів усного викладання навчального матеріалу з використанням засобів наочності.

Перелік наочних та технічних засобів навчання: мультимедійний проектор, персональний комп’ютер, слайди підготовленні в програмі MS Power Point.

Місце проведення заняття: лекційна аудиторія.

Рекомендована література:

1.Бандурка А. М. Общая теория социальной адаптации освобожденных от отбывания наказания / Бандурка А. М., Денисова Т. А., Трубников В. М. –Харьков: НУВД, 2002.– 440 с.

2.Башкатов И. П. Психология неформальных подростково-молодежных групп. / Башкатов И. П. – М.: Изд-во «Информпечать», 2000. – 291 с.

3.Беличева С. А. Основы превентивной психологии. / Беличева С. А. - М.: Редакц.-изд. центр консорциума "Соц. здоровье России", 2002. – 221 с.

4.Беца О. Соціальна адаптація осіб, звільнених з місць позбавлення волі.// Соціальна політика і соціальна робота. Київ, 2002. – №2. – С. 160 – 165.

5.Богданова І. М. Соціальна педагогіка: навч.посібник. / Богданова І. М.– К.: Знання, 2008. – 343 с.

6.Закон України „Про соціальну адаптацію осіб, які відбулипокарання у виді обмеження волі або позбавлені волі на певний строк” // Верховна Рада України; Закон від 17.03.2011 № 3160-VI.

7.Змановская Е. В. Девиантология: (Психология отклоняющегося поведения): учеб. пособие [для студ. высш. учеб. заведений]. / Змановская Е. В. – М.: Издательский центр „Академія”, 2004. – 288 с.

8.Завацька Л. М. Технології професійної діяльності соціального педагога: навчальний посібник. / Завацька Л. М.– К.: Видавничий Дім „Слово”, 2008. – 240 с.

9. Лютий В. П. Соціальна робота з групами девіантної поведінки: навч. посібник. / Лютий В. П. – К.: Академія праці і соціальних відносин ФПУ, 2000.– 50 с.

10. Максименко С. Д. Психологія в соціальній та педагогічній практиці: навч.посібник. / Максименко С. Д. – К.: Наукова думка, 1998. – 226 с.

11. Москаленко В. В. Соціальна психологія. підручник. / Москаленко В. В. – К.: ЦНЛ, 2005.– 624 с.

12. Орбан-Лембрик Л. Е. Соціальна психологія: навч. посібник. / Орбан-Лембрик Л. Е. – К.: Академвидав, 2003.– 540 с.

13. Социальная педагогика: учеб.пособие [для студ. высш. учеб. заведений] / под ред. В. А. Никитина. – М.:ВЛАДОС, 2002.– 272 с.

14. Социальная робота в уголовно-исполнительной системе: учеб. пособие. / под общ. ред. Ю.И.Калинина. – Рязань: Академия права и управления Федеральной службы исполнения наказания, 2006. – 355 с.

15. Соціальна педагогіка: теорія і технологія: підручник. / за ред. І. Д. Звєрєвої. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 316 с.

16. Телефанко Б. М. Соціальна адаптація звільнених з виправно–трудових установ як чинник зниження рецидивної злочинності в Україні. // Інформаційний бюллетень ДДУПВП. – 1999. – №2 – С.112–115

17. Трубавіна І.М. Соціально-педагогічна робота з неблагополучною сім'єю: навч. посібник. / Трубавіна І.М. – К.: ДЦССМ, 2002. – 132 с.

18. Трубников В. М. Социальна адаптация освобожденных от отбывания наказания. / Трубников В. М. – Х.: Изд-во „Основа”, 1990. – 173 с.

19. Фіцула М. М., Парфенович І. І. Відхилення у поведінці неповнолітніх: шляхи їх попередження та подолання. / М. М. Фіцула, І. І. Парфенович. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2008. – 432 с.

20. Целуйко В. М. Психология неблагополучной семьи: книга для педагогов и родителей. / Целуйко В.М. – М.: Изд-во ВЛАДОС-ПРЕСС, 2003.–272 с.

5. Порядок проведення заняття

5.1 Вступна частина (організаційний момент та вступне слово)

На початку заняття лектор називає тему, ознайомлює присутніх з метою лекції її практичною значущістю для майбутньої професійної діяльності.

Оголошує план лекції (навчальні питання) Називає літературу, нормативні документи для самостійного опрацювання курсантами.

5.2. Змістовна частина (розгляд навчальних питань)

Після вступного слова викладач називає навчальне питання, і поєднуючи елементи індуктивного та дедуктивного викладання разом з використанням засобів наочності, а також технічних засобів навчання, систематизує навчальний матеріал і доводить його до присутніх.

Під час читання лекції лектор з метою активізації пізнавальної діяльності курсантів може ставити перед ними контрольні або проблемні запитання. Після розгляду кожного навчального питання лектор робить висновок і переходить до наступного питання. Заняття закінчується заключним словом лектора.

5.3. Заключна частина лекції

Викладач формулює висновок з теми, відповідає на запитання курсантів.

ВСТУП

Поведінка, що відхиляється, у підлітків - система вчинків або окремі вчинки, що суперечать прийнятим в суспільстві правовим і етичним нормам. Поведінка, що відхиляється, у підлітків часто виникає як прояв гострої кризи перехідного віку. Світосприйняття таких підлітків побудоване на таких типових положеннях, як: “Я безневинна жертва, і те, що я роблю, заставляють мене робити інші”,“ Я маю право брати те, в чому мені відмовляють, і карати тих, хто відмовляє мені в тому, чого я хочу”,“ Я краще за всіх і розумію все”, “Заробити що-небудь не так добре, як отримати це, не працюючи” і ін. Подібні переконання можуть служити надійним індикатором гострої підліткової кризи і показником для звернення до психолога, соціального педагога. У їх контексті виробляються певні стратегії поведінки, що підтримують, захищають і реалізовують ці переконання, перебільшення власної значущості, маніпулювання добровільною турботою, відхід від відповідальності, провокаційна поведінка, вироблення параноїдального погляду на світ і ін.

Не може не насторожувати суспільство також і те, що під впливом перш за все соціально-економічних причин і зниження морально-етичного рівня значної частини населення за останні роки спостерігається розповсюдження такого соціального пороку, як проституція у всіх її видах: жіноча, чоловіча, гомосексуальна, костюмована (під протилежну стать). Ділки від наркобізнесу втягують в орбіту споживачів наркотиків все більшу і більшу кількість людей, особливо неповнолітніх.

У всьому світі спостерігається поява цілого спектру залежностей, аналогічних наркотичним - “трудоголізм”, “шоппінг”, музична і комп'ютерна “наркоманія”. Дані види залежностей мають однотипну природу (відхід від дійсності в ілюзорний світ), викликаються схожими причинами (соціальною відчуженістю, збоями в адаптаційних механізмах особи). Крім того, слід враховувати вплив чинників макросередовища, різкі соціальні зміни, “анемічність” періоду, що переживається Україною. У такі перехідні часи виникають моральний релятивізм, невизначеність очікувань людей щодо поведінки тих, що оточують, відсутність загальноприйнятих ідеалів.

Соціологічні дослідження показують компенсаторний характер девіантної поведінки. Насамперед це стосується вживання наркотиків, які заповнюють брак спілкування, уваги з боку близьких, емоційного тепла, різноманітних вражень, а також знімають стреси, фобії різного вигляду. Молодим людям гостро не вистачає яскравих вражень; сірість, повсякденність буття, позбавлена позитивних емоцій і задоволень, підштовхує деяких з них до вживання наркотичних і токсичних речовин.

Перше питання. Алкоголізм і наркоманія як форми девіантної поведінки.

Алкоголізм є сьогодні однією із серйозних соціально-педагогічних проблем в Україні. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, споживання алкоголю понад 8 літрів на душу населення в рік веде до зміни генофонду нації, тому що дітей із психічними і фізичними відхиленнями від норми при такому положенні народжується більше, ніж здорових. Особливо тривожним фактором є раннє прилучення і швидке звикання до спиртного дітей і підлітків.

Існує кілька визначень алкоголізму:

З медичної точки зору алкоголізм - це хронічне захворювання, що характеризується нескоримим потягом до спиртних напоїв.







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 558. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия