Студопедия — Штучні коронки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Штучні коронки






Штучні коронки застосовують, щоб попередити подальше руйнування тканин зуба, відновити його анатомічну форму, а також для розташування фіксуючих і опорних елементів, виготовлення мостовидних і знімних протезів, ортодонтичних, щелепно-лицьових апаратів та інших конструкцій.
Залежно від виконуваної функції розрізняють відновлювальні та фіксуючі штучні коронки. Останні поділяють на тимчасові та постійні.
По конструкції розрізняють повні, жакетні (тричвертні), екваторні, культьові, коронки зі штифтом, телескопічні.
За технологією виготовлення: штамповані та литі, отримані методом полімеризації, випалу та іншими способами.
У залежності від застосовуваного матеріалу: металеві (зі сплавів благородних та неблагородних металів), неметалеві (пластмасові, фарфорові, композитні), комбіновані (метал з пластмасою, фарфором, композитом).

 

Показання до застосування штучних коронок:
-каріозна поразка твердих тканин, яку неможливо відновити вкладкою, пломбою або вініром,
-порушення естетики внаслідок зміни кольору зуба,
-аномалії положення, величини і форми коронкової частини зуба,
-значне руйнування коронкової частини зуба, коли неможливо його відновити за допомогою пломб та вкладок (при ІРОПЗ 0,6-0,8),
-для підвищення висоти нижнього відділу у т.ч. при підвищеній стираємості твердих тканин зубів,
-для шинування груп зубів,
-для опори знімних і не знімних протезів,
-для фіксації ортопедичних і щелепно-лицевих апаратів.

Протипоказання до застосування штучних коронок:
-у дітей до закінчення пери ода зростання щелеп і формування коренів зубів,
-наявність зубів з ураженої пульпою або неякісно запломбірованнімі каналами і хронічних процес сов в пародонті,
-рухливість зубів III ступеня, пацієнтам з важкими супутніми захворюваннями в період загострення.

Пластмасова коронка.
Це вид незнімних протезів, який виготовляється з метою досягнення тимчасового косметичного ефекту при протезуванні високо естетичними видами протезів (металопластмаса, металокераміка).

Штампована металева коронка.
Це вид постійних незнімних протезів, який виготовляється з метою збереження твердих тканин зубів та відновлення дефектів коронкової частини зуба.

Суцільнолита металева коронка.
Це вид постійних незнімних протезів, який виготовляється з метою збереження твердих тканин зубів та відновлення дефектів коронкової частини зуба в бічних ділянках. Зазвичай такі коронки виготовляються на депульповані зуби.

Комбінована суцільнолита (металопластмасова) коронка.
Це вид постійних незнімних протезів, який виготовляється з метою збереження твердих тканин зубів і косметичного відновлення дефектів коронкової частини зуба у фронтальних ділянках. Зазвичай такі коронки виготовляються на депульповані зуби.

Комбінована штампована коронка.
Це вид постійних незнімних протезів, який виготовляється з метою збереження твердих тканин зубів та відновлення дефектів коронкової частини зуба у фронтальних ділянках. Виправляючи естетичні недоліки раніше наведених коронок, штамповані комбіновані коронки мають пластмасову вестибулярну поверхню і металевий ріжучий край, жувальну поверхню, апроксимальні і оральну сторони.

 

До недавнього часу серед штампованих комбінованих коронок були поширеними такі різновиди: коронка по Бєлкіна, коронка по Свердлову, титанова коронка.

 

АБРАЗИВНІ МАТЕРІАЛИ
Так, як всі види протезів вимагають ретельної і повної (до дзеркального блиску) поліровки, одними з важливих допоміжних матеріалів стають абразивні матеріали - засоби для полірування протезів. Спочатку протез шліфують, потім полірують за допомогою абразивних матеріалів (від лат аbrаzio - зіскоблювання).
Абразивні матеріали можуть бути у вигляді порошку, можуть бути у зв'язаному стані.
Як сполучні використовують:
• керамічні: суміші з глини, польового шпату, тальку, кварцу. Міцні, термостійкий, вологонепроникні.
• бакелітові: на основі клеїть бакеліту, каучуку та ін Добре пружні, ударостійке, влагонеустойчівие.
• вулканітовим на основі вулканізованого каучуку з сіркою (30%). Високопружні, водостійкі, високоміцні.
Всі абразивні матеріали діляться:
I. Природні, що зустрічаються в природі.
2. Штучні, одержувані хімічним шляхом.

 

Природні:
Алмаз - самий твердий мінерал. Використовують для виготовлення сепараційних дисків і шліфувальних каменів. Ефективні для КХС.
Корунд - у природі у вигляді окису алюмінію. Для виготовлення шліфувальних каменів. Розрізняють порошок № 10,20, 30 і т.д.
Наждак - у вигляді гірської породи, містить корунд, окис заліза і ін Виготовляють шліфувальний папір та полотна. Ділиться за номерами.
Пемза - вулканічного походження: 70% кремнезему та оксиди металів додають йому різне забарвлення.

Пемзу і наждак використовують у вигляді водної кашки.
При поліруванні знімають найтонший шар поверхні. Для цього використовують полірувальні пасти.
Штучні:
Карборунд - сплав 36 год плавні в електропечі при 2000 ° С суміші 30% коксу, 52% кварцового піску, 10% деревної тирси, 2% хлористого натрію. Має кристалічну будову. Для виготовлення шліфувальних каменів, дисків.
Електрокорунд - отримують шляхом розплавлювання бокситу з коксом в електропечах високотвердих, термостійкий. Для каменів, дисків.

Основа паст:
• Окис хрому - твердий, тонкий порошок зеленого кольору, отримують прожарюючи діохромат калій та сірку = 5:1.
У складі пасти ГОІ: 81 ч. окису хрому, 2ч. силікагелю, 10ч. Стеарину, 5ч. жиру, 2ч. гасу. Поділяють на грубу, середню, тонку. Для полірування сталі.
• Окис заліза - отримують при взаємодії залізного купоросу і щавлевої кислоти. Не застосовують для сталі, т до знижує антикорозійні властивості.
• Мел - для полірування металів і пластиків.
• Окис олова-для поліровки порцеляни.
• Діатоміт (трепел) - викопні залишки кременистих панцирів одноклітинних водоростей.

До складу паст, крім абразивних матеріалів входять поверхнево-активні та зв'язуючі речовини (стеарин, парафін, віск, сало, вазелін). Пасти наносять на кола, конуси зі шкіри, повсті, полотна, щетини, волосся, і ниток.
Абразивні інструменти характеризуються:
1. Родом абразивного матеріалу (Е - електрокорунд, Е - корунд природний, КЧ-карборунд чорний, КЗ - карборунд зелений).
2. Номером зернистості (№ 10 - 320-порошки, № 28 - 45-мікропорошки).
3. Класом твердості (ЧС - надзвичайно м'який, ВМ - вельми м'який, М - м'який, СМ -
Среднемягкій, С - середній, СТ - среднетвердий, Т - твердий, ВТ - досить твердий, ЧТ - надзвичайно твердий).
4. Родом зв'язки (К - керамічна, Б-банелітовая, В-вулканітовій, С - силікатна)
5. Структурою (від 0 до 12.)
При роботі з різними матеріалами необхідно підбирати різної твердості ріжучі інструменти. При великій різниці твердості матеріалу і ріжучого інструменту камінь перестає різати, западини забиваються стружкою. При меншій твердості каменю відбувається передчасне зношування каменю. Камінь в процесі роботи повинен поступово руйнуватися, щоб звільняти нижележащие зерна абразиву, не забиті стружкою. Чим більше швидкість, тим менше повинна бути його твердість.







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 4986. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия