Студопедия — Загальні пояснення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні пояснення






Розрахувати середньорічну вартість основних фондів, фондовіддачу і фондомісткість продукції, фондоозброєність праці (підприємства), якщо на підприємстві «Охра» вартість основних фондів на початок звітного року становила 12136 тис. грн. З 1 травня того самого року виведено основних фондів на загальну суму 2230 тис. грн., а з 1 листопада введено в дію нових основних фондів вартістю 2150 тис. грн. Обсяг реалізованої продукції становив 19132 тис. грн., а загальна чисельність працівників — 340 чоловік.

Контрольна робота № 1

Тема роботи: “Попередній аналіз геологічного розрізу свердловини

за діаграмами стандартного каротажу”.

 

Література:

1. Добрынин В.М., Вендельштейн Б.Ю, Резванов Р.А., Африкян А.Н. Промысловая геофизика. М.: Недра.-1986.- С. 341.

2. Итерберг С.С. Интерпретация результатов геофизических исследований скважин. М.: Недра. – 1987.- С. 375.

3. Латышова М.Г. Практическое руководство по интерпретации диаграмм геофизических методов исследования скважин. М.: Недра. - 1981. – С. 182.

4. Кузнецов Г.С., Леонтьев Е.И., Резванов Р.А. Геофизические методы контроля разработки нефтяных и газовых месторождений. М.: Недра. - 1991.- 224 с.

Загальні пояснення

Стандартний каротаж об’єднує в собі такі методи:

- електричний каротаж (ЕК);

- гамма каротаж (ГК);

- кавернометрія (КМ).

Завдання електричного каротажу – вивчити зміну потенціалу природного електричного поля вздовж стовбура свердловини, а також позірний (уявний) опір розкритих пластів при допомозі градієнт - і потенціал - зондів. Тип і розмір стандартних електричних зондів вибирають такими, щоб можна було визначити межі (границі) пластів високого і низького опору та їх потужність, за величиною опору зробити попередню оцінку характеру насиченості колектора. Метод ПС (самочинної поляризації) дозволяє виділити проникні пласти, попередньо оцінити їх пористість. Абсолютне значення самочинного потенціалу не вимірюється, тому графік UПС не має нульової лінії. За умовну нульову лінію приймається лінія мінімальної пористості, так звана лінія глин. Для цього використовуються пласти глин потужністю > 20 ( – діаметр свердловини) тобто більше 5 м. Несприятливі умови для методу ПС створюються тоді, коли у буровий розчин додаються активні хімічні реагенти, а також при наявності у розрізі пластів солі.

Метод ГК засновано на вивченні інтенсивності природного гамма-випромінювання гірських порід . За цією величиною осадові породи достатньо чітко диференційовані, що дає можливість при допомозі гамма-каротажу проводити літологічне розчленування порід.

Кавернометрія полягає у вивченні відхилення фактичного діаметру свердловини від нормального (діаметра долота), що пов’язано з літологією розкритих порід. Відхилення діаметру свердловини від номінального пояснюється фізико-хімічним впливом бурового розчину на розкриті породи – розчинення солі, або механічною дією бурового інструменту – утворення каверн у глинах (рис.1).

Таким чином електричний каротаж у комплексі із гамма-каротажем і кавернометрією дозволяють у процесі буріння свердловини одержати оперативну геологічну інформацію про розкритий розріз.

Завдання 1. Користуючись діаграмами стандартного каротажу, провести літологічне розчленування розрізу свердловини.

Щоб визначити літологічний склад порід, необхідно знати характерні геодезичні параметри, обумовлені фізичними властивостями розкритих порід. Геодезичні характеристики осадових порід наведені у табл.1.

Відомо, що головне завдання геофізичних досліджень у газових і нафтових свердловинах – виділення у розрізі пластів-колекторів і їх всебічна оцінка. Але перш ніж перейти до розв’язання цієї задачі, необхідно відокремити всі явні неколектори, які однозначно можна


Таблиця №1

ГЕОФІЗИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НАЙБІЛЬШ РОЗПОВСЮДЖЕНИХ ОСАДОВИХ ПОРІД

методи породи (ПС) -самочинних потенціалів, DU, мВ (ПО) – позірного опору, rк, ом м (ГК) гамма каротаж, I , імп./хвил. (НГК) – нейтронний гамма каротаж, Іn , імп./хвил. (КГ) – кавернограма, dс, cм (АК) – акустний каротаж, DТ, мкс/м
Піски, пористі пісковики min, при збільшенні глинистого матеріалу аномалія ПС зменшується від кількох ом м до перших сотень в залежності від характеристики насиченості. min низькі показники за винятком газоносних пісковиків, які характеризуються високими значеннями Іng dс знижується за рахунок утворення глинист. корки DТ високе, але дещо нижче у порівнянні з глинами
Пісковики монацитові, глауконітові те ж саме (дивись вище) те ж саме (дивись вище) max те ж саме (дивись вище) те ж саме (дивись вище) те ж саме (дивись вище)
Глинисті пісковики, алевроліти аномалія менша у порівнянні з пісковиками опір порівняно високий низькі і середні показники низькі і середні показники dс звужений або номінальний DТ низькі
Пісковики малопористі різне опір високий низькі показники середні і високі показники dс номінальний min
Глини max від кілької ом м до 50 ом м max min dс помітно збільшене DТ високі значення
Мергелі високі значення від 5 до кількох сотень ом м показники дещо нижчі у порівнянні з глинами середні показники dс номінальний те ж саме
Аргіліти, глинисті сланці високі значення опір більш високий ніж у глин високі показники низькі показники незначне зменшення dс те ж саме
Вапняки. доломіти малопористі min опір високий, більший 1000 ом м min max dс номінальний min
Глинисті вапняки min опір високий середні показники низькі і середні показники dс номінальний DТ низькі
Ангідрит невизначене опір високий min max dс номінальний min
Гіпс те ж саме (дивись вище) те ж саме (дивись вище) те ж саме (дивись вище) minу зв’язку з наявністю хімічно зв’язаної води dс номінальний min
Кам’яна сіль невизначене max min max dс дуже збільшений в звязку з розчиненням солі min

оцінити на геофізичних діаграмах за характерними ознаками. У першу чергу це глини і глинисті утворення – аргіліти, алевроліти. Далі йдуть глинисті і щільні пісковики, вапняки, гідрохімічні осади – ангідрити, кам’яна сіль, усі вони мають характерні геофізичні ознаки.

Межі пластів глин і щільних порід визначаються за найбільшим градієнтом кривих ПС і ГК, кавернометрії, за кривими уявного опору градієнт-зонду.

Завдання 2. За діаграмами ПС, ГК і кавернометрії виділити у розрізі пласти колектори.

Підошву і покрівлю пластів-колекторів визначити за характерними точками на діаграмі градієнт-зонду. Таким чином визначаються межі щільних пластів (реперів).

Теригенні колектори з міжзерновою пористістю, характерні для Дніпровсько-Донецької западини, на діаграмах стандартного каротажу відмічаються аномаліями ПС і ГК (за винятком радіоактивних пісковиків) та звуженням діаметру свердловини за рахунок глинистої кірки. Щільні пласти (репери) відрізняються високим опором, діаметр свердловини дорівнює номінальному (), глиниста кірка відсутня. На діаграмах градієнт-зондів межам пластів відповідають особливі точки – максимуми і мінімуми. Приклад визначення покрівлі і підошви пластів високого і низького опору за діаграмою послідовного градієнт-зонду показаний на рис.2.

Завдання 3. Використовуючи залежність (рис.3) зробити попередню оцінку пористості виділених пластів колекторів.

Емпірична залежність встановлюється для конкрет-ного геологічного регіону, родовища або горизонту: ;

Величина амплітуди відраховується від лінії глин, яка проводиться за максимальними значеннями потенціалу напроти потужного пласти глини; - амплітуда напроти потужного пласта чистого водоносного пісковику.

Для розрахунків узяти = 125 .

Завдання 4. За відносною амплітудою аномалій ГК визначити об’ємну глинистість виділених пластів.

Практично радіоактивність осадових порід у більшості випадків визначається їх глинистістю . Численні дослідження показують, що для піщано-глинистих порід, у яких відсутні домішки глауконітових, монацитових та інших радіоактивних пісковиків, ця залежність достатньо універсальна. Це дозволяє за діаграмою ГК визначити вміст глин у виділених пластах.

Щоб виключити вплив вимірювальної апаратури, умов свердловини (радіоактивність бурового розчину і т. ін.) на показники ГК, користуються відносним параметром : ;

де та - значення інтенсивностей ГК проти опорних пластів чистих пісковиків і глин. Для розрахунків приймаємо = 3 мкр/год; = 14 мкр/год.

У тих випадках, коли вміст глинистої фракції в опорному пласті () не дорівнює 100%, параметр необхідно помножити на коефіцієнт , який дорівнює фактичному вмісту пелітової фракції в опорному пласті глин.

У наших умовах =0,6, отже, .

Практично встановлено, що нижня межа промислового колектора визначається при глинистості 0,25%.

Параметри і можна визначати безпосереднє за значення-

ми , узятих з діаграми ГК, використовуючи графічну залежність між цими величинами при заданих значеннях та (рис.4).

Завдання 5. Використовуючи графіки потенціал- і градієнт- зондів, зробити попередню оцінку характеру насичення пластів-колекторів (водоносний, продуктивний, змішаний – наявність ВНК).

Приклад визначення різного характеру насичення пластів-колекторів за діаграмами електричного каротажу наведений на рис.5.

Отже, у кінцевому результаті при допомозі визначених геофізичних параметрів повинні бути вирішені такі геологічні задачі:

1. Обґрунтувати межу колектор-неколектор.

2. Розділити виділені колектори на водоносні і продуктивні.

3. Розділити продуктивні пласти на високодебітні і непромислові, які дають слабкі припливи нафти і газу.

Кожен із визначених параметрів, узятий окремо, відповіді на ці питання не дає, що пояснюється неоднозначністю зв’язків між окремими геофізичними характеристиками (, і т. ін.) і фізичними характеристиками породи. Тому методика інтерпретації геофізичних досліджень базується на основі комплексного аналізу, на встановленні взаємозв’язків між окремими параметрами, наприклад, шляхом співставлення даних електричного і радіоактивного (ГК або НГК) каротажів з обов’язковим використанням аналізів керну і результатів випробовувань свердловини.

Приклад відображення на діаграмах стандартного каротажу різного характеру насичення пластів-колекторів приведений на рис.5. На рис. 6 показаний графічний спосіб спільної інтерпретації даних електро- і гамма-каротажу ( і ) порід нижнього карбону Качанівського, Глинсько-Розбишевського та інших добре вивчених родовищ ДДЗ, що дало змогу використати численні результати випробовування пластів і лабораторні аналізи керну.

Віднесення пластів до тієї чи іншої груби здійснено на підставі граничних значень співставлених параметрів, які підтверджено геологічними результатами і наведені у табл.2.

Щільні породи (непроникні карбонатні пісковики, вапняки), які характеризуються так само, як і високодебітні продуктивні колектори, мінімальною глинистістю і високим опором. за даними стандартного каратажу відокремити від колекторів важко. Для цього необхідні додаткові дослідження, наприклад БКЗ, акустичний метод або НГК. Як відомо, пористі породи мають помітно меншу швидкість розповсюдження пружних коливань у порівнянні із щільними неглинистими породами. Диференціація порід різних пластів за електричним опором така. Верхньою межею водоносного колектору є опір 7 ом м. Колектори з опором 7-13 ом м можуть бути як водоносними, так і слабко продуктивними.

 

 

Таблиця 2.

№п/п Групи порід Граничні значення параметрів
  Чисті і малоглинисті колектори - водоносні - невизначені - продуктивні < 0,45 < 0,27 1-7 ом м 7-13 ом м 13-300 ом м
  Щільні неглинисті осадові породи < 0,45 < 0,27 100-300 ом м
  Глинисті колектори з непромисловими притоками нафти і газу 0,46 - 0,6 0,27 - 0,36 13 ом м
  Глинисті колектори - аргіліти - алевроліти > 0,6 > 0,36 5-20 ом м

 

Звісно ж, нафтогазоносні колектори мають опір вище 13 ом м, але при опорі 13-20 ом м спостерігалися переважно непромислові притоки. Ймовірність одержання промислових притоків нафти і газу збільшується з ростом опору від 20 до 300 ом м. Аргіліти мають невеликий опір – 5-15 ом м, алевроліти дещо більший – 15-5о ом м. Щільні неглинисті породи, як правило, характеризуються високим опором, який вимірюються сотнями амперів.

Вказана диференціація порід за глинистістю і електричному опору може бути використано і на інших родовищах ДДЗ з подібними геологічними умовами.


 
 

 
 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 712. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия