Студопедия — Організація навчання і перевірки знань з питань охорони праці на залізниці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація навчання і перевірки знань з питань охорони праці на залізниці






Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, при переведенні з одного відокремленого підрозділу в інший, а також учні, слухачі та студенти, які прибули на виробниче навчання або практику, під час трудового і професійного навчання повинні пройти в підрозділі залізниці інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварії в обсязі не менше 10 годин.

Особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною небезпекою або на роботи, де є потреба у професійному доборі, у тому числі посадові особи, до службових обов’язків яких входять безпосереднє виконання або організація робіт з підвищеною небезпекою та які потребують професійного добору, незалежно від кваліфікації, після проведення вступного інструктажу до початку самостійної роботи або стажування на робочому місці, повинні пройти спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Працівники, яких приймають на роботу, пов’язану з підвищеною пожежною небезпекою, повинні попередньо пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму та періодично щорічно проходити перевірку знань відповідних нормативних актів з пожежної безпеки, а посадові особи до початку виконання своїх обов’язків і періодично один раз на три роки проходять навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Перелік професій і посад, які повинні проходити пожежно-технічний мінімум погоджується зі спеціалістами місцевого пожежного поїзду служби воєнізованої охорони з пожежного нагляду і затверджується керівником підрозділу. Рекомендований перелік професій і посад, які повинні проходити пожежно-технічний мінімум.

Працівники, які мають стаж практичної роботи за відповідною професією не менше 3 років, випускники вищих та середніх спеціальних навчальних закладів, первинну перевірку знань з охорони праці можуть проходити після вступного інструктажу без проведення навчання з охорони праці.

Працівники, що мають перерву в роботі понад один рік або в разі прийому учнями для професійної підготовки на виробництві після оформлення наказу про прийом на роботу, до первинної перевірки знань повинні пройти навчання з питань охорони праці в обсязі не менше 10 годин.

В галузевих службах, дирекціях залізничних перевезень відокремлених підрозділах на основі цього Положення, з урахуванням специфіки виробництва та вимог нормативно-правових актів з охорони праці, розробляються і затверджуються необхідні доповнення до Положення про навчання з питань охорони праці, а також формуються плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, з якими мають бути ознайомлені працівники.

Організацію навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників, у тому числі під час професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації у відокремленому підрозділі здійснюють працівники кадрових підрозділів або інші спеціалісти, яким доручена організація цієї роботи.

Навчання з питань охорони праці в частині організації навчального процесу (формування навчальних груп, розробка навчально-тематичних планів та програм, форм навчальної документації та порядок їх ведення тощо) здійснюється відповідно до вимог законодавства та нормативно-правових актів у галузі освіти.

Навчання з питань охорони праці може проводитись як традиційними методами, так і з використанням сучасних видів навчання - модульного, дистанційного тощо, а також з використанням технічних засобів навчання: аудіовізуальних, комп'ютерних навчально-контрольних систем, комп'ютерних тренажерів.

Обсяги, зміст навчання та інструктажів з охорони праці визначаються функціональними обов’язками конкретного працівника, а перевірка знань працівників з питань охорони праці проводиться за тими нормативно-правовими актами, додержання яких входять до їх функціональних обов’язків. Перед перевіркою знань працівників з питань охорони праці повинні проводитись лекції, семінари та консультації за відповідними програмами.

Під час перевірки знань необхідно застосовувати комп’ютерні навчально-контролюючі системи (автоекзаменатори), комп’ютерні тренажери тощо. Формою перевірки знань з питань охорони праці працівників є тестування, залік або іспит. Тестування проводиться комісією за допомогою технічних засобів (автоекзаменатори, модульні тести тощо), залік або іспит - за екзаменаційними білетами у вигляді усного або письмового опитування.

Тематичні плани та програми навчання з охорони праці розробляються спеціалістами з охорони праці служб з урахуванням галузевої специфіки виробництва.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або на роботах, де є потреба у професійному доборі, проходять періодичну перевірку знань щорічно. Періодична перевірка знань з питань охорони праці інших працівників залізниці проводиться не рідше одного разу на три роки.

Особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з основних професій, так і з професій за сумісництвом.

Перевірка знань працівників з питань охорони праці здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці (далі - комісія) залізниці чи відокремленого підрозділу, склад якої затверджується наказом керівника. Головою комісії призначається керівник, головний інженер або заступник керівника, до службових обов'язків яких входить організація роботи з охорони праці, а в разі потреби створюються комісії в окремих структурних підрозділах, їх очолюють керівник відповідного підрозділу чи його заступник.

До складу комісії входять спеціалісти служби охорони праці, представники юридичної, виробничих, технічних служб, представник профспілки або уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці. До складу комісії можуть залучатися страхові експерти з охорони праці відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та викладачі охорони праці, які проводили навчання.

Участь представника територіального управління спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці у складі комісії обов'язкова лише під час первинної перевірки знань з питань охорони праці в працівників, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки.

При перевірці знань осіб, відповідальних за безпечну експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки та електрогосподарство в цілому по відокремленому підрозділу, участь державного інспектора в роботі комісії обов’язкова, а при перевірці знань відповідальних виробничих підрозділів, керівників та інших інженерно-технічних працівників – не обов’язкова.

В цьому разі, а також при перевірці знань на присвоєння кваліфікаційних груп з електробезпеки в комісію дирекції залізничних перевезень, галузевої служби, відокремленого підрозділу включається представник відповідного підрозділу галузевої служби електропостачання.

Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб.

Усі члени комісії повинні пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Члени постійно діючої комісії з перевірки знань з питань охорони праці залізниці, дирекцій залізничних перевезень та відокремлених підрозділів, чисельністю понад 1000 працівників, проходять навчання та перевірку знань у Головному навчально-методичному центрі Держпромгірнагляду України.

Члени постійно діючих комісій галузевих служб та інших відокремлених підрозділів проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці в комісії залізниці.

Перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників, з урахуванням специфіки виробництва, складається членами комісії та затверджується керівником підрозділу.

Результат перевірки знань з питань охорони праці працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, або де є потреба у професійному доборі, оформлюється протоколом засідання комісії по перевірці знань з питань охорони праці працівників. Кожний день роботи комісії оформлюється окремим протоколом.

Особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці. При цьому в протоколі та посвідченні у стислій формі зазначається перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Працівникам, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці у своєму підрозділі, видача посвідчень є обов'язковою лише тим, хто виконує роботи підвищеної небезпеки.

При незадовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці працівники протягом одного місяця повинні пройти повторне навчання і повторну перевірку знань.

При незадовільних результатах під час повторної первинної перевірки знань питання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно з чинним законодавством.

Не допускаютьсядо роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

Організаційне забезпечення роботи комісії залізниці (організація проведення перевірки знань з питань охорони праці, оформлення і зберігання протоколів перевірки знань, видача посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці) покладається на службу охорони праці залізниці, якою проводилось навчання і перевірка знань з питань охорони праці. Термін зберігання протоколів перевірки знань з питань охорони праці не менше 3 років.

Якщо комісія залізниці проводить навчання та перевірку знань у відокремлених підрозділах залізниці, територіально розташованих на дирекціях залізничних перевезень, організаційне забезпечення роботи комісії покладається на сектори охорони праці відповідних дирекцій залізничних перевезень.

Відповідальність за організацію і здійснення інструктажів, навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці покладається на керівників галузевих служб, дирекцій залізничних перевезень, відокремлених підрозділів, а в виробничих підрозділах – на керівників цих підрозділів.

Контроль за навчанням і періодичністю перевірки знань з питань охорони праці здійснює служба охорони праці або спеціалісти, на яких покладені ці обов’язки.

Представники профспілок, уповноважені найманими працівниками особи як члени постійно діючих комісій з перевірки знань з питань охорони праці, проходять навчання з питань охорони праці відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.05 року № 15, а перевірку знань у порядку, визначеному відповідними громадськими організаціями, за участю представника спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці.

Позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, спеціалістів та інших працівників проводиться:

- при введенні в дію нових або переглянутих (доповнених) законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці;

- при введенні в експлуатацію нового устаткування або впровадженні нових технологічних процесів, які вимагають додаткових знань з питань охорони праці в обслуговуючого персоналу;

- при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці;

- після вилучення талону-попередження з охорони праці № 2 з жовтою смугою по діагоналі;

- на вимогу інспектора Держпрогірмнагляду або представника іншого державного органу нагляду, якщо виявлено незнання або недостатнє знання посадовою особою чи спеціалістом нормативно-правових актів з охорони праці, або встановлено, що посвідчення особи про перевірку знань з питань охорони праці отримано з порушенням вимог Положення.

- за рішенням начальника залізниці, заступників начальника залізниці, головного інженера залізниці, начальника служби охорони праці, начальників дирекцій залізничних перевезень, начальників галузевих служб та керівників відокремлених підрозділів у разі виявлення незнання або недостатнього знання вимог номативно-правових актів або допущених порушень, які виявились їх наслідком.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1187. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия