Студопедия — ФУНКЦІОНАЛЬНА ОЦІНКА РЕСПІРАТОРНОЇ СИСТЕМИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФУНКЦІОНАЛЬНА ОЦІНКА РЕСПІРАТОРНОЇ СИСТЕМИ






 

Мета: дослідити фізіологічний стан системи дихання шляхом розрахунків ДЖЄЛ, затримки дихання і за індексом Скибінської.

Обладнання і матеріали: спірометр, спирт або розчин перман­ганату калію.

Література:

1.Дубровский В.И. Валеология. Здоровый образ жизни, М.: Флинта, 1999.-560с.

2.Шмалєй СВ. Диагностика здоровья, Херсон, 1994.-206с.

 

Дихання — це єдиний процес, що виконується цілісним органі­змом і складається з трьох ланок:

а) зовнішнього дихання, тобто газообміну між зовнішнім середовищем і кров'ю легеневих капілярів;

б) переносу газів системою кровообігу;

в) внутрішнього дихання (тканинного), тобто газообміну між кров'ю та клітинами організму.

Працездатність людини визначається в основному тією кількістю кисню, що поглинуто із зовнішнього повітря в кров легеневих ка­пілярів і забезпечує тканини і клітини. Дослідження функцій зовн­ішнього дихання разом із системою кровообігу дозволяє оцінити функціональний стан людини.

 

Об'єм легень під час вдиху не завжди однаковий. Об'єм повітря, який вдихується при звичайному вдиху і видихується при звичай­ному видоху, називається дихальним повітрям (ДП).

Частота дихання (ЧД) - кількість дихань за 1 хвилину. Середня частота дихання у здорових осіб — 16-18 за хвилину. В умовах максимального навантаження ЧД збільшується до 40-60 за хви­лину.

Глибина дихання або дихальний об'єм (ДО) - об'єм повітря спокійного вдоху або видоху під час одного дихального циклу. Гли­бина дихання залежить від росту, ваги, статі і функціонального стану людини. У здорових осіб ДО складає 300-800 мл.

Повітря, яке можна вдихнути після спокійного вдиху при мак­симальному зусиллі - додатковий об'єм повітря. Він складає близь­ко 1,5 л повітря. А повітря, яке можна видихнути при найглибшо­му видиху (1,5 л) — це резервний об'єм повітря. Дихальне, додатко­ве та резервне повітря становить життєву ємність легень.

Життєва ємність легень(ЖЄЛ) - це найбільша кількість по­вітря, яку можна видихнути після найглибшого вдиху. Це один з основних показників фізичного розвитку людини. ЖЄЛ залежить від віку, статі, розміру тіла, розвитку дихальних м'язів, які особ­ливо розвинені у тренованих людей. В середньому ЖЄЛ складає у жінок — 2,5-4 л, а у чоловіків - 3,5-5 л. У добре тренованих людей ЖЄЛ може становити 8 л.

ЖЄЛ вимірюють за допомогою спірометра. Стрілка приладу повинна стояти на нулі. Після 1-2 максимальних вдихів і видихів, піддослідний бере в рот мунштук, при цьому закриває ніс, і робить максимальний видих у спірометр. Вимірювання проводять тричі і беруть кращий результат.

Хід роботи:

1.Визначити НЖЄЛ для піддослідного відповідно вказаного віку: Абсолютні значення ЖЄЛ мало показові за рахунок індивіду­альних коливань. Оцінюючи стан піддослідного, рекомендується розраховувати належні величин. Це можна зробити за формулами:

для чоловіків середнього віку використовують формулу

НЖЄЛ = 40 x зріст + 30 x вага тіла - 4400

для жінок середнього віку

НЖЄЛ = 40 x зріст + 10 x вага тіла - 3800

для хлопців до 15-16 років використовують формулу

НЖЄЛ = зріст x 0,052 - вік x 0,022 - 3,6

для дівчат до 15-16 років

НЖЄЛ = зріст x 0,041 - вік x 0,016 - 2,68

2. Для розрахунків НЖЄЛ можна ще використовувати формулу Anthony і Vernath (1961)

НЖЄЛ = величина основного обміну(ккал) x к,

де к - коефіцієнт: для жінок — 2,3; а для чоловіків — 2,6.

Величину основного обміну (ккал) визначають за таблицями Га­рис-Бенедикта, / табл. 1, 2/ де знаходять фактор росту (Б) і фак­тор ваги (А). Додаток А+Б є должною величиною основного об­міну. Певний основний обмін, як і ЖЄЛ залежить від статі, віку і ваги.

 

 

Таблиця 1. Гарис-Бенедикта для визначення основного обміну людини

Фактор ваги «А»

 

 

Для вираження відношення в процентах фактичної ЖЄЛ до на­лежної користуються формулою:

фактична ЖЄЛ: НЖЄЛ x 100

ЖЄЛ приймається за норму, якщо складає 100% належної ве­личини. Якщо ЖЄЛ менше від НЖЄЛ на 15% і більше, то це свідчить про порушення функцій респіраторної системи.

4.Оцінка ЖЄЛ за номограмою.

Розглянути приклад побудови графіка залежності ЖЄЛ від віку, маси та зросту на малюнку 5. Визначити власну ЖЄЛ за номогра­мами, які зображені на малюнках 5 і 6, побудувавши графіки

Результати співставити з даними попередніх досліджень.

5. Проби на затримку дихання дають деякі уявлення про здатність організму протистояти нестачі кисню.

За пробою Штанге вимірюють максимальний час затримки ди­хання (у секундах) після глибокого вдиху. При цьому ротова по­рожнина і ніс повинні бути закритими. Випробування проробити не менше двох разів і взяти для оцінки найкращий результат.

Норми оцінювання: менше 40 секунд------------ погано,

40-60 секунд------------ середній показник,

більше 60 секунд------------ добре.

Спортсмени високої кваліфікації затримують дихання — до 5 хвилин, а спортсменки - до 1,5-2,5 хвилин. З покращенням фізич­ної підготовки в результаті адаптації до рухової гіпоксії час затрим­ки збільшується, що свідчить про покращення фізичного стану орган­ізму.

 

 

 

Мал. 5 Номограмма для оцінки ЖЄЛ(УС,мл). З'єднуючи пря­мою (1) відповідні пункти на шкалах «Вік» і «Відносна маса», на лінії А відмічають місце перетину. Від місця перетину проводять пряму (2) на шкалу «Зріст». Місце перетину із шкалою VC є НЖЄЛ

 

Мал. 6 Номограма для визначення НЖСЛ відповідно віку та росту

 

6.За допомогою комбінованого тесту Скибінської дати оцінку кардіо-респіраторної системи за показниками вимірів ЖЄЛ та зат­римки дихання за пробою Штанге. Для розрахунків індексу Скибїнської користуються формулою:

 

ІС = (ЖЄЛ: 100 затримка дихання (с)): ЧСС спокою (хв.)

 

Оцінка індекса Показники індекса для чоловіків Показники індекса для жінок
i   i  
  5 i менше 5-10 10-30 30-60 60 i больше   5 i менше 5-10 10-20 20-40 40 i більше  

 

Висновок: оцінити стан своєї дихальної системи за проведеними дослідженнями.

Контрольні питания:

1.Що таке життєва ємність легень i з чого вона складається?

2.Яке значення має тренування дихальних м'язів?

З.Як відбувається саморегуляція дихальних рухів?

4.Чому тест Скибінської називається комбінованим?

Лабораторна робота № 6.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ЗА ІНДЕКСОМ ГАРВАРДСЬКОГО СТЕП-ТЕСТУ.

Мета: ознайомитись з поняттям фізичної працездатності та спо­собом обчислення виконаного тесту.

Обладнання: секундомір, сходинка розміром 50 х 40 см, метро­ном.

Література:

І.Левитський П.М., ЯзловецькийВ.С, Кисельов Ф.С. Практичні заняття з анатомії, фізіології і гігієни людини, К.: Радянська шко­ла, 1985.-120с.

2.Дубровский В.И. Валеология. Здоровый образ жизни, М.: Флинта, 1999.-560с.

 

Фізична працездатність характеризується максимальною робо­тою, яку може виконати піддослідний. Р.М.Баєвський, В.П.Казна­чеев пов'язують фізичну працездатність з певним обсягом м'язової роботи, яка може бути виконана без зниження заданого (або вста­новленого на максимальному рівні для даного індивідуума) рівня функціонування організму, в першу чергу серцево-судинної та ди­хальної систем. Виходячи з цього, автори вважають, що фізичні можливості організму — це той рівень фізичної працездатності, який може бути досягнутий без перенапруги і виснаження механізмів адаптації.

Встановлено, що найбільше уявлення про функціональні резер­ви організму може бути в умовах навантаження, які включають не менше 2/3 м'язового масиву. Таке навантаження забезпечує край­ню інтенсифікацію всіх фізіологічних систем і дозволяє виявити не тільки глибинні механізми забезпечення працездатності, але й гра­ничний з нормою стан і приховану нестачу функцій. Такі тести-навантаження все більше розповсюджуються у клінічній практиці, фізіології праці і спорту.

Всесвітньою організацією охорони здоров'я висунуті такі вимоги до тестування з навантаженням:

1. навантаження повинно кількісно вимірюватися,

2. при повтореннях точно відтворюватися, забезпечувати роботою близько 2/3 м'язового масиву і мак­симальну інтенсифікацію фізіологічних систем,

3. бути простою і виключати висококоординовані рухи,

5. забезпечувати змогу реєстрації фізіологічних показників під час виконання тесту.

Зараз запропоновано більше 200 різних тестів, які визначають «резервні можливості організму» на основі відповідних реакцій сер­цево-судинної системи. Найбільш розповсюджені проби з 20 при­сіданнями за 20-40 с, 3-хвилинний біг на місці, комбінована проба Лєтунова, орто- і кліностатичні проби тощо.

Фізичну працездатність визначають за зміною та відновленням пульсу при дозованому навантаженні. Цей спосіб ґрунтується на тому, що збільшення ЧСС в певних межах відповідає інтенсивності фізичної роботи. Тривалість відновлення ЧСС свідчить про працез­датність організму.

До тестів на відновлення відносяться різні варіанти тесту зі схо­динкою (step-test).

Хід роботи:

Досліди власну фізичну працездатність за методикою Гарвар­дського степ-тесту:

Сутність гарвардського степ-тесту у підйомах на сходинку висо­тою 50 см для чоловіків і 43 см для жінок на протязі 5 хвилин у заданому темпі. Темп руху постійний і дорівнює ЗО циклам за хви­лину. Кожен цикл складається з чотирьох кроків. Темп задається метрономом або за командою викладача — 120 ударів за хвилину. За командою «раз» піддослідний ставить ногу на сходинку, «два» — стає на неї двома ногами і випрямляється, «три» — опускає на підлогу ту ногу, з якої починав хід, і «чотири» — стає на підлогу двома ногами і приймає вертикальне положення. Хід рекомендуєть­ся починати з той же самої ноги. За 5 хвилин можна кілька разів змінювати ногу, /дивись мал. 7/

 

Мал.7. Різновиди степ-тесту: а) з однією сходинкою; б) з двома сходинками

 

Якщо піддослідний стомлюється і відстає від ритму на 20 се­кунд, дослідження припиняється, і фіксується час виконаної робо­ти.

Після завершення тесту піддослідний сідає на стілець і на першій половині другої хвилини (а2), на першій половині третьої хвилини (а3) і на першій половині четвертої хвилини (а4) за 30 секунд підра­ховує свій пульс.

Фізичну працездатність або індекс гарвардського степ-тесту (ІГСТ) обчислюють за формулою:

ІГСТ =((час підйому в секундах) 100): ((а2 + а3 + а4) . 2),

Наприклад, якщо ЧСС піддослідного на другій хвилині викона­ної роботи була 62, на третій - 57, на четвертій - 56 і працював піддослідний п'ять хвилин, тобто 300 секунд, то

ІГСТ = (300 • 100): ((62 + 57 + 56) • 2)) = 85,7

Критерії оцінки результатів гарвардського степ-тесту наведені в таблиці

 

ІГСТ = (час підйому в секундах • 100): (а • 5,5),

де а - ЧСС однократне на першій хвилині періоду відновлення.

Підрахунки полегшуються, якщо користуватися спеціально скла­деними таблицями.

Так, таблиця 3 передбачена для визначення ІГСТ у дорослих людей, якщо навантаження витримано до кінця, тобто 5 хвилин. Спочатку додають всі три підрахунки ЧСС, а потім у лівому верти­кальному стовпчику знаходять дві перші цифри цього додатку, а у верхньому горизонтальному рядку — останню цифру. Значення ІГСТ знаходиться в місці перетину вказаних рядків.

Якщо підрахунки ЧСС проводилися тільки один раз за скороче­ною формулою, то ІГСТ знаходиться за показником а2 за таблицею 4 аналогічним чином.

За таблицею 5 знаходять ІГСТ при неповному часі випробуван­ня. У лівому вертикальному стовпчику знаходять фактичний час підйому (приблизно до 30с), а у верхньому горизонтальному рядку - число ударів пульсу за перші 30с, починаючи із 2 хвилини віднов­лення.

Критерії оцінки результатів гарвардського степ-тесту наведено у табл.6.

 

Контрольні питання:

1.Що таке фізична працездатність?

2.Якими способами можна визначити фізичну працездатність організму?

З.Як можна підвищити фізичну працездатність?

4.Які вимоги до тестів на визначення фізичної працездатності?

 

Табл.З Таблиця визначення індексу за гарвардським степ- тес­том у дорослих за повним обсягом (t = 5хв.)

Табл.4. Таблиця для визначення індексу за гарвардським степ-тестом у скороченому обсязі, для дорослих (t =5 хв.)

 

Залежність ІГСТ від часу підйому (скорочена форма)

 

Табл.6 Оцінка результатів гарвардського степ - тесту

 

Оцінка ІГСТ
Відмінно Добре Середньо Погано Дуже погано 80 - 89,9 65 - 79.9 55 - 64,9






Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 2922. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия