Студопедия — КУЛЬТУРА САСАНИДСКОГО ІРАНУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

КУЛЬТУРА САСАНИДСКОГО ІРАНУ






Мистецтво Ірану VІ-І вв. до н.е., як думають дослідники, ще більш світське і придворне, чим мистецтво його попередників. Воно більш спокійне: у ньому майже немає тієї жорстокості, що була так властива мистецтву ассирійців. У той же час наступність культур зберігається.. Найважливішим елементом образотворчого мистецтва залишається зображення тварин - насамперед крилатих биків, Львів і грифів. Поширено,були рельєфи з зображеннями урочистих процесій воїнів, львів.

У IV в. до н.е.. Іран, як і Єгипет, був завойований Олександром Македонським 56-323 до н.е.) і включений у сферу впливу елліністичної культури.

Олександр не прагнув змінювати сформований у країні уклад життя і систему світогляду і навіть сам пройшов у головному храмі міста древній обряд поставлення у вавілонські царі. Після смерті Олександра Македонського, починається процес упадка Древньої Месопотамії. Коли в ІІ в. до н.е. тут з'явилися римляни, Вавилон і інші колись знамениті і процвітаючі міста знаходилися вже в стані повного запустіння.

В ІІІ в. до н.е. правлячою династією в Ірану стають Сасаниды. Вони прагнули довести, що ведуть своє походження від богів, і з цією метою за їх наказом створювалися колосальні рельєфи, що зображують сцени з їхніх переможних завойовницьких воєн. Але не усі війни були вдалими для персів. Багато пам'ятників Сасанидского Ірану загинули у вогні цих воєн, багато хто загинули пізніше. Усе, що залишилося від високого сасанидского мистецтва, - руїни палаців і храмів, кілька десятків золотих і срібних судин, залишки шовкових тканин і килимів. Середньовічні історії донесли до нас розповідь про один такий розкішний килим, що покривал уся підлога у величезної парадної залі палацу Так-и-Кесра в Ктесифоне. За наказом одного з арабських воєначальників, що захопили палац, килим був розрізаний на шматки і поділений між воїнами як військовий видобуток, і кожен шматок продавали за 20 тис. диргемов. Стіни палаців були прикрашені фресками з портретами вельмож, придворних красунь, музикантів, зображенням богів.

Зороастризм Державною релігією в Сасанидском Ірану був зороастризм - по імені засновника цієї релігії Заратуштра (в іранській транскрипції, у грецькій транскрипції - Зороастр). Історичність Заратуштры вірогідно не встановлена, але більшість учених схильні вважати його реальним обличчям. Припускають, що він жив між XІІ і X вв. до н.е.. Заратуштра спочатку став виступати з проповідями на батьківщині (у Східному Ірану), однак не був визнаний своєю громадою і піддався гонінням з боку місцевого правителя. Пророк був змушений залишити батьківщину і проповідувати в інших землях, де він знайшов могутніх заступників. Заратуштра був убитий одним зі своїх ворогів, що переслідували його все життя.

Заратуштре приписують складання найдавнішої частини Авест-канону зороастризму. Це найдавніший релігійний іранський пам'ятник, збори священних книг, що містить звід релігійних і юридичних розпоряджень, молитов, песнопений, гімнів. Текст Авести був кодифікований при Сасанидах в ІІІ-VІІ вв.

Вже в "Молодшій Авесті" образ Заратуштры був мифилогизирован. Розповідалося, як духи пітьми намагалися чи убити спокусити пророка, обіцяв йому безмежну владу над світом, і як Заратуштра відбив усі ц підступ. Згодом зороастрийская традиція зробила фігуру Заратуштры ще більш міфічної. Відповідно до легенд, він був створений верховним божеством не як реальна людина, а як духовна сутність на самому початку буття і поміщений у стовбур дерева життя. Через шістьох тисяч років, у період жорстокості всесвітньої боротьби між добром і злом, Заратуштра одержав тілесне втілення і був осяяний неземним світлом істини для того, щоб сприяти перемозі добра над злом.

Вихідним положенням зороастризму було поклоніння вогню і віра в справедливу боротьбу добра-світла зі злом і пітьмою. Ця боротьба, учив пророк, лежить в основі світобудови, і результат її залежить від вільного вибору людини, його активної участі в цій боротьбі на стороні добра.

Сасаніди протегували зороастрийской релігії. По всій країні була створена велика кількість храмів вогню. (слайд 28) Храм являв собою куполоподібний зал із глибокою нішею, де у величезній латунній чаші на кам'яному постаменті-вівтарі містився священний вогонь.

Зороастрійські храми вогню мали свою ієрархію. Кожен владар володів власним вогнем, що запалювався в дні його царювання. Самим великим і шанованої був вогонь Бахрама - символ Правдивості. Проповідуючи зороастрійську мораль, пророк сформулював так називану етичну тріаду: благі думки - благі слова - благі справи. Виконання її - обов'язкове. Жреці в храмі вогню умова праведного способу життя. Від того, що думала, що говорила і що робила людина, залежить її посмертна доля. Заратуштра учив, що вже через три дні після смерті душа йде до місця відплати на суд, де всі діяння людини зважують і вирішують його подальшу долю. Тим, хто активно виступав на стороні добра, Заратуштра обіцяв посмертне блаженство, пособникам зла загрожував страшними муками й осудом на останньому суді, що буде наприкінці світу. "Молодша Авеста" пророкувала загибель світу і страшний суд через три тисячі років, коли праведні будуть врятовані, а злі покарані.

Головним божеством зороастрийского пантеону, що уособлює добро і перемогу сил добра, був Ахурамазда. (слайд 29) Одкровення Ахурамазди і передав Заратуштра своїм учням у виді "Авести". Носієм злого початку в зороастрійскому пантеоні виступав Азриман. Символом родючості була міфічна істота Сенмурв (слайд 30), зображуване у вигляді собаки-птаха. Богинею любові і землі вважалася красуня Анахиту.

Зміна зороастризму як пануючої релігії відноситься до VІІ в., коли Іран був завойований арабами, які заради утвердження нової віри (ісламу) руйнували стародавні квітучі міста. Утім, чудове сасанидское мистецтво вплинуло на арабську мусульманську культуру, а через арабів - на Іспанію й інші країни Західної Європи. Сліди Сасанидского мистецтва можна і зараз знайти на території від Китаю до Атлантики.

Найдавнішими мешканцями Двуречья була створена висока культура, що зробила винятково сильний вплив на подальший розвиток усього людства, ставши надбанням багатьох країн і народів. На території Месопотамії виникли й одержали оформлення багато рис матеріальної і духовної культури, що надовго визначила весь наступний хід всесвітньо-історичного процесу. Тут з'явилися перші міста-держави, виникли писемність і література, зародилася наука. Цивілізація Древнього Двуречья вплинула на античну, а через неї - і на середньовічну культуру Європи, на Середньовічний Схід, в остаточному підсумку - на світову культуру Нового і Новітнього часу.

Найбільшим досягненням культури Древньої Месопотамії був винахід писемності. Багато вчених думають, що саме шумерська писемність була самої ранній в історії людства - вона відноситься до ІV тис. до н.е..

Тут же, у Месопотамії, виникли складні системи рахунка, покладений початок розвитку наукової думки, особливо астрономії і математики

.

 

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 461. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия