Студопедия — Генетика поведінки Dictyostelium discoideum.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Генетика поведінки Dictyostelium discoideum.






Dictyostelium discoideum (діктіостеліум) – це клітинний слизьовик, відноситься до типу Mycetozoa. Описаний у 1935 році діктіостеліум незабаром став одним з найцікавіших об’єктів у клітинній біології, генетикці й біології розвитку.

 

Рис. 4.4. Dictyostelium discoideum – модельний об’єкт клітинної біології, генетики та біології розвитку.

 

Більшу частину життя діктіостеліум проводить у вигляді одиночних ґрунтових амеб, однак за певних умов ці амеби утворять рухливі агрегати, а потім багатоклітинні плодові тіла складної будови. Процеси міжклітинної сигналізації, клітинного диференціювання й морфогенезу, що відбуваються при цьому, дозволяють використовувати цей організм як модельний об'єкт.

У природі Dictyostelium discoideum живе в ґрунті й підстилці (вологому листовому опаді). Одиночні амеби харчуються в основному бактеріями – їх залучає виділювана бактеріями фолієва кислота.

Життєвий цикл діктіостеліуму починається з того, що його спори вивільняються зі зрілих плодових тіл і розносяться вітром. При досить високій вологості й температурі зі спор виходять міксамеби – одноклітинна стадія розвитку діктіостеліуму. При достатній вологості й наявності їжі вони харчуються й діляться за допомогою мітозу.

При вичерпанні їжі починається агрегація міксамеб. На цій стадії в клітинах міксамеб синтезуються специфічні глікопротеїди і аденілатциклаза. Глікопротеїди забезпечують міжклітинну адгезію, а адінилатциклаза синтезує цАМФ.

 

 

Рис. 4.5. Утворення цАМФ

 

цАМФ, що секретується у середовище, слугує, як і в бактерій, сигналом «клітинного голоду». У дітіостеліуму цАМФ також є хемоатрактантом для голодних міксамеб. Кілька випадково міксамеб, які опинилися поряд і «склеїлися» першими слугують центром, до якого приваблюються й повзуть із усіх боків голодні міксамебы. З'єднуючись за допомогою молекул клітинної адгезії, вони утворюють агрегат з кількох десятків тисяч клітин.

Спочатку плаский агрегат робить складні рухи, піднімається над субстратом, а потім лягає на бік і перетворюється в мігруючого «слизняка» – рухливий псевдоплазмодій довжиною 2-4 мм.

Псевдоплазмодій мігрує увесь час одним кінцем уперед, і в його складі починається диференціювання клітин. Частина клітин на передньому кінці утворять полісахаридну оболонку. Псевдоплазмодій мігрує крізь неї, і якась її частина залишається на субстраті у вигляді слизового сліду.

Псевдоплазмодій рухається в напрямку до світла, більш високої температури й більшої сухості повітря.

цАМФ і речовина, відома як фактор індукції диференціювання (DIF), стимулюють подальше диференціювання й формування кількох типів клітин.

На передньому кінці псевдоплазмодію опиняються клітини – попередники стеблинки плодового тіла, а на задньому – клітини-попередники спор. «Подібні до передніх» (аnterior-like) клітини, відкриті порівняно нещодавно, розподілені по задній половині тіла псевдоплазмодію. Ці клітини формують підставку (найнижчу частину плодового тіла). Після закінчення міграції у придатні умови клітини псевдоплазмодію здійснюють складні переміщення й формують відповідні частини плодового тіла.

Після зупинки псевдоплазмодію за рахунок переміщення клітин формуються «стадія сомбреро», а потім починається кульмінаційна фаза формування плодового тіла.

У ході цієї фази передні й задні клітини псевдоплазмодію міняються місцями. Передні клітини «сомбреро» формують целюлозні клітинні стінки й збираються в порожню трубчасту стеблинку, по зовнішній поверхні якої клітини-попередниці спор мігрують нагору, а інші клітини — попередниці підставки – долілиць.

Цілком сформоване плодове тіло висотою 1-2 мм утвориться через 8-10 годин після початку цієї фази. Після дозрівання спор на його вершині, вони розсіюються, і цикл починається знову.

Рис. 4.6. Плодове тіло Dictyostelium discoideum

Рис. 4.7. Життєвий цикл Dictyostelium discoideum

 

 

Рис. 4.8. Мікрофотографії життєвого циклу Dictyostelium discoideum

 

Крім описаної вище безстатевої частини циклу, у життєвому циклі діктіостеліуму може відбуватися й статеве розмноження. Перехід до статевого розмноження може запускатися підсиханням підстилки, де живуть міксамебы. Зливаючись, дві миксамеби різних типів парування утворюють зиготу – «гігантську клітину». Зигота починає заковтувати навколишніх міксамеб. Проковтнувши кілька сотень міксамеб, зигота виділяє товсту целюлозну оболонку, формуючи так звану макроцисту.

Макроциста ділиться спочатку за допомогою мейозу, а потім за допомогою мітозу, формуючи безліч гаплоїдних міксамеб. Виходячи з-під оболонки макроцисти, вони починають харчуватися й розмножуватися безстатевим шляхом. Таким чином, у життєвому циклі Dictyostelium discoideum єдина диплоїдная стадія – це зигота.

Переваги діктиістеліуму як модельного об'єкта – відносно проста будова, невелике число типів клітин, а також короткий життєвий цикл і простота вирощування в лабораторних умовах.

Хемотаксис у Dictyostelium discoideum вивчається на прикладі руху міксамеб у напрямку до джерела секреції цАМФ. У секреції цАМФ і швидкості пересування міксамеб спостерігається циклічність із певним періодом. Цікаво, що використання цАМФ у якості хемоатрактанту не описане в жодного іншого організму. У прокаріотичних і тваринних клітинах цАМФ слугує внутрішньоклітинним сигналом, а Dictyostelium discoideum –єдиний організм, у якого цАМФ діє ще і як позаклітинна сигнальна молекула.

При формуванні плазмодія окремі клітини слизовика агрегують у результаті хемотаксису. Одна з реакцій на голодування в міксамеб полягає в тому, що вони починають виробляти й виділяти цАМФ, що слугує хемотаксичним сигналом, який приваблює інших міксамеб. Агрегація ініціюється випадковим чином: будь-які клітини, що починають першими секретувати цАМФ, приваблюють інші клітини й у такий спосіб стають центрами агрегації. цАМФ, вироблюваний такими «клітинами-ініціаторами», секретується окремими «імпульсами» і зв'язується специфічними рецепторами на поверхні сусідніх голодуючих амеб, спрямовуючи тим самим їхній рух убік джерела цАМФ.

Таку хемотаксичну відповідь можна продемонструвати, наносячи з мікропіпетки незначну кількість цАМФ на будь-яку ділянку поверхні клітини голодуючої міксамеби. Відповіддю буде негайне утворення псевдоподії, що росте убік піпетки. Псевдоподія прикріплюється до поверхні, на якій перебуває клітина, і тягне клітину в тім же напрямку. Як тільки утвориться центр агрегації, зона його впливу швидко розширюється, тому що агрегуючі клітини не тільки відповідають на сигнал цАМФ, але й передають його від клітини до клітини.

Кожен імпульс цАМФ спонукає сусідні клітини не тільки до руху до джерела імпульсу, але й до випущення власного імпульсу у вигляді цАМФ. Цей новий, що вивільняється з невеликою затримкою імпульс у свою чергу орієнтує клітини, що перебувають поруч, викликаючи в них теж викид цАМФ, і т.д.

У такий спосіб виникають регулярні хвилі цАМФ, що чергуються та поширюються з кожного центра агрегації, змушуючи більше віддалених міксамеб рухатися усередину концентричними або спіральними хвилями. Перевага такої системи передачі полягає в тому, що в міру розповсюдження із центру сигнал постійно відновлюється, не послабляючись на великій відстані.

Крім активації сигнальної системи цАМФ голодування міксамеб Dictyostelium викликає експресію сотень нових генів, і деякі з них кодують молекули міжклітинної адгезії, що беруть участь в агрегації клітин.

Амеби Dictyostelium в останні роки стали улюбленим об'єктом біологів, що вивчають еволюцію кооперації й соціальної поведінки. Учених цікавлять скупчення одноклітинних індивідуумів, які створюють ідеальні умови для розвитку соціального паразитизму й нахлібництва. Для того щоб вижити начебто соціальним організмам діктіостеліуму необхідно якимось чином захищатися від нахлібників.

Дослідження на діктіостеліумі, показали, що ймовірність розвитку стійкості в результаті випадкових мутацій у цього організму досить висока. Учені працювали із двома штамами діктіостеліуму – «чесними» амебами дикого типу (умовна позначка штаму – AX4) і одним з кількох відомих штамів амеб-«ошуканців» (chtC). Якщо змішати амеб із цих штамів у рівній пропорції й почати морити їх голодом, вони утворять химерні (змішані) плодові тіла. При цьому «ошуканці» посідають кращі місця в плодовому тілі й перетворюються на спори, у той час як «чесні» амеби будують ніжку плодового тіла. У результаті серед спор, що утворилися, різко переважають спори ошуканців.

Учені штучно підвищили темп мутування в «чесних» амеб AX4 за допомогою генетичних конструкцій (плазмід), що вмонтовуються в різні ділянки геному діктіостеліуму. До складу плазміди входив ген стійкості до антибіотика бластицидину S. Вмонтовуючись у різні місця геному, ця плазміда впливала на роботу прилеглих генів. Потім з безлічі отриманих амеб-мутантів взяли тисячу особин з різними мутаціями й кожній з них дали можливість розмножитися.

Після цього сталі вести добір на стійкість до нахлібників. Амеб з тисячі мутантних штамів змішували в рівній пропорції й поєднували з амебами-ошуканцями, причому останніх було в чотири рази більше, ніж чесних амеб-мутантів. Змішану популяцію морили голодом, змушуючи утворювати плодові тіла. Потім збирали спори, що утворилися, і виводили з них амеб. Природно, серед них переважали ошуканці chtC, але експериментатори вбивали їх всіх бластицидином S (адже всі амеби-мутанти мали ген, що захищає їх від цього антибіотика). У результаті утворювалася суміш амеб-мутантів, але з тисячі вихідних штамів у ній тепер переважали ті, хто зміг краще інших протистояти ошуканцям. Цих амеб знову змішували з ошуканцями в пропорції 1:4 і знову змушували утворювати плодові тіла.

Після шести таких циклів у популяції амеб-мутантів залишилися представники тільки одного з тисячі вихідних штамів. Автори досліджували геном цих амеб і з'ясували, що плазміда в них вмонтувалася в ген DDB_G0271758, що кодує білок з невідомою функцією.

Мутантний штам, що вижив, назвали rccA (resister of cheater chtC A).

 

Рис. 4.9. Соціальний паразитизм у Dictyostelium

а – при надлишку їжі амеби живуть поодинці, ростуть і розмножуються безстатевим шляхом (поділом); b–c – при нестачі їжі амеби збираються в великі скупчення. d – у результаті утворюються багатоклітинні агрегати довжиною в кілька міліметрів. e–g –багатоклітинний агрегат перетворюється на «плодове тіло» на ніжці; при цьому близько 20% клітин жертвують собою, створюючи ніжку (жовті клітини - «чесні»), а 80% перетворюються на спори й отримують шанс продовжити свій рід (сині клітини- «ошуканці»).

 

Автори переконалися, що амеби rccA дійсно захищені від нахлібництва з боку ошуканців-chtC. Якщо змішати тих і інших у рівній пропорції, то спори в химерних плодових тілах утворяться теж у рівній пропорції — отже, шахрайські прийоми амеб chtC, у чому б вони не полягали, безсилі проти амеб rccA. Однак інший штам амеб-ошуканців, LAS1, успішно паразитував на амебах rccA. Отже, мутація в гені DDB_G0271758 захистила амеб не від будь-яких ошуканців, а тільки від цілком визначених.

Дослідники також перевірили, чи не став стійкий штам rccA сам «ошуканцем» стосовно вихідного штаму AX4. Теоретично, один зі способів здолати ошуканця в еволюційній «гонці озброєнь» — це самому стати ще більш митецьким ошуканцем. Подібне змагання між ошуканцями в підсумку може призвести всю систему, засновану на кооперації, до повного краху. Однак у цьому випадку цього не відбулося: штам rccA залишився цілком «чесним» стосовно AX4.

Експерименти зі змішаними культурами, що складаються з рівної кількості амеб AX4 («диких»), chtC («ошуканців») і rccA («захищених»), показали, що амеби rccA захищають від обману не тільки себе, але й диких амеб AX4 (хоча й у трохи меншому ступені). Присутність амеб rccA якимсь чином заважає ошуканцям chtC витісняти амеб AX4 з вигідних позицій у плодових тілах. Ясно, що взаємодопомога чесних штамів відкриває додаткові можливості для боротьби з ошуканцями.

Дослідження показало, що ймовірність появи мутацій, що забезпечують захист від нахлібників, у діктіостеліуму досить висока. Присутність нахлібників сприяє поширенню захисних мутацій. Це повинне приводити до еволюційної «гонці озброєнь» між ошуканцями й чесними амебами: перші вдосконалюють засоби обману, другі – засоби захисту. Для того щоб захиститися від ошуканців, амеби не зобов'язані самі ставати ошуканцями. Це сприяє збереженню кооперації.

Генетичні механізми обману й захисту від нього поки залишаються невідомими, але швидше за все вони пов'язані із системами міжклітинної комунікації й взаємного упізнавання.

Питання для повторення й обговорення.

1. Які поведінкові реакції одноклітинних тварин вивчає генетика поведінки?

2. Які таксиси є у одноклітинні тварини?

3. Наведіть приклади складних спеціалізованих рецепторів в одноклітинних тварин.

4. Доведіть, що одноклітинні тварини мають досить складними поведінковими реакціями.

5. Чи можуть одноклітинні тварини використовувати попередній «досвід»?

6. Чим компенсується в одноклітинних тварин відсутність оперативної індивідуальної пам'яті?

7. Що ви знаєте про поведінкові мутаціях Paramecium aurelia?

8. Чи можуть поведінкові мутації Paramecium aurelia успадковуватися згідно законам Менделя?

9. У чому полягають незвичайні особливості геному Paramecium aurelia?

10. У чому переваги діктіостеліума як модельного об'єкта генетики поведінки?







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1037. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия