Студопедия — передачі і їх види.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

передачі і їх види.

 

Передача – це механізм, який призначений для передачі руху від електродвигуна до рухомих частин машини; зміни швидкості, напряму руху та перетворення одного виду руху на інший. В технологічних машинах підприємств масового харчування найчастіше використовуються такі види передач: пасова, ланцюгова, зубчаста, черв’ячна та фрикційна.

Пасова передача (рис. 1) використовується для передачі обертального руху між валами, які розміщені на значній відстані один від одного. Складається вона з двох шківів і надітого на них паса який передає рух від одного шківа до іншого. У пасових передачах рух забезпечується силами тертя між пасом і шківами. Переваги таких передач полягають у тому, що вони легко виготовляються, працюють без шуму, не потребують змащування, можуть передавати рух на значні відстані, захищені від перевантажень (при перевантаженнях буксує пас).

До недоліків слід зачислити: зміни передаточного числа як наслідок буксування паса, знижений ККД (92…95%), розтягування та зношення паса. Використовують такі передачі у м’ясорубках і просіювачах.

 

 

Рис.1. 1 – шківи; 2 – пас

Фрикційна передача – це механізм, що складається з притулених один до одного катків. Передача відбувається за рахунок сили тертя. Фрикційні передачі бувають циліндричні і колінні.

 

Ланцюгова передача (рис.2) використовується для передачі руху між паралельними валами. Вона складається із зубастих зірочок та безперервного ланцюга.

Переваги ланцюгової передачі полягають в тому, що вона витримує великі навантаження, передає рух на різні відстані, приводить в дію декілька механізмів, має високий ККД (98%).

До недоліків слід зачислити те, що вона потребує змащування, має відносно високу вартість і складна у виготовленні, у неї розтягується ланцюг через спрацювання шарнірів його необхідно періодично натягувати, неможливий швидкий реверс, а під час розриву ланцюга може статися заклинення.

Використовують такі передачі у тісторозкачувальних машинах і машинах для замішування тіста.

 

 

Рис.2. 1- зірочки; 2 - ланцюг

 

Черв’ячна передача (рис.3) використовується для передачі обертального руху між взаємоперпендикулярними валами. Вона складається із черв’яка та черв’ячного колеса.

Переваги такої передачі полягають у тому, що вона має великі передаточні числа (до 100 і більше), компактна, безшумна у роботі плавно передає рух, під час зупинки електродвигуна відразу гальмує.

Недоліками є невисокий ККД (0,7), підвищене нагрівання, складність і трудомісткість у виготовленні.

Використовують її у хліборізальних і машинах для замішування тіста.

 

Рис.3. 1 – черв’ячне колесо; 2 – черв’як

 

Зубчаста передача (рис.4) є найбільш поширеною.

Вона складається з двох зубчастих коліс, які зчеплені між собою.

Переваги її полягають у тому що вона має постійне передавальне число, широкий діапазон навантажень, швидкостей високий ККД (до 99%) при якісному змащуванні, а також компактна, надійна в роботі та довговічна.

До недоліків слід зачислити шум під час роботи, неможливість плавної зміни передавального числа, вона відносно складна у виготовленні та її необхідно змащувати.

Зубчасті передачі, які застосовують для передачі обертального руху між паралельними валами, називають зубчасто-циліндричними (рис.4, б).

Зубчасті передачі, які використовують для передачі обертального руху між між взаємо перпендикулярними валами, називають зубчасто-конічними (рис. 4,а).

 

а

б

 

 

Рис.4. а - зубчасто-конічна;

б - зубчасто-циліндрична;

1, 2 - зубчасті колеса

 

 

Планетарний передавальний механізм (рис.5) служ ить для перетворення простого обертального руху в складний планетарний. Найпростіший планетарний механізм складається з двох зубчастих коліс, які знаходяться у зчепленні між собою, і важеля-водила. Велике (сонячне) колесо з’єднане з корпусом машини нерухомо. Рух від вала передається планетарній кришці, яка змушує мале колесо (сателіт) обертатися навколо сонячного колеса.

 

Рис.5. Схема планетарного механізму.

 

Редуктори. Передавальний механізм (зубчастий, черв’ячний, планетарний), який розміщений в закритому корпусі, називають редуктором (рис.6).

Наявність корпусу забезпечує компактне розміщення опор, валів, захищає передачі від пилу та вологи. Нижня частина корпусу (картер) служить масляною ванною, тому в корпусі є отвори для заливання, зливання і контролю рівня мастила. Редуктори порівняно з передачами більш довговічні і безшумні в роботі.

 

Рис.6. Схема двоступінчатого редуктора.

 

Варіатор (рис.7) – це видозмінена пасова передача, яка служить для плавної безступінчатої зміни швидкості. Зміна частоти обертання виконується тільки на ходу машини, оскільки конструкція шківів не дає змоги змінити швидкість при зупиненій машині.

 

 

Рис.7. Схема варіатора швидкості

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | ПЕРЕКОДИРОВКА

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 3589. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия