Студопедия — Методи фінансового контролю
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи фінансового контролю






Важливою ознакою класифікації фінансового контролю є його метод. До методів фінансового контролю належать конкрет­ні способи (прийоми), застосовувані при здійсненні контроль­них функцій. Методи дослідження, що їх використовують орга­ни контролю щодо об'єктів контролю, залежать від характеру об'єктів та певних їх елементів. Стан і поведінку об'єкта контро­лю загалом визначають за допомогою загальних методів контро­лю, а окремих його частин або характеристик — за допомогою часткових способів.

У Стандартах державного фінансового контролю за ви­користанням бюджетних коштів, державного і комуналь­ного майна, затверджених наказом Головного контрольно-реві­зійного управління від 08.08.2002 р. № 168, ревізію, перевірку, оцінку, розслідування та вивчення названо способами і методи­чними прийомами фінансового контролю. Методичні рекомен­дації з проведення органами державної контрольно-ревізійної служби аудиту фінансової та господарської діяльності бюджет­них установ, затверджені наказом Головного контрольно-ре­візійного управління від 19.12.2005 р. №451, містять поняття «поточні аудиторські процедури» (до яких належать камераль­на перевірка, моніторинг, обстеження) та «фактичні контрольні процедури» (якими вважають контрольні обміри, інвентариза­цію, звірки).

У Стандартах з аудиту державних фінансів,розробле­них ШТ08АІ, в яких регламентовано загальні засади щодо про­ведення аудиту державних фінансів, зазначається, що аудитори мають добре володіти технікою і процедурами збирання дока­зів, до яких належить інспекція, спостереження, розслідування та підтвердження.

Отже, має місце термінологічна неузгодженість у понятійно­му апараті сфери фінансового контролю. У науковій літературі


ГЛІІІ 5, ПРАВОВІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ 157

тнкож можна спостерігати різні підходи до визначення і розу- МІнпи змісту методів фінансового контролю. Зокрема, до методів фінансового контролю можна зарахувати ревізію, інспектувап- Іін,тематичну перевірку, обстеження, безперервне відстежуван-і(VI фінансової діяльності тощо. Кожен із цих методів поділяєть­ся на часткові способи та прийоми, які дають змогу вирішувати псині проміжні завдання.

Ревізія — це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірніс­тю обліку і звітності; спосіб документального виявлення недо­стач, розтрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних цінностей, запобігання фінансовим зловживанням.

Інспектування — це метод державного фінансового контро­лю, що полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяль­ності об'єкта контролю. Проводиться у формі ревізії, яка має забезпечувати виявлення фактів порушення законодавства, вста­новлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відпо­відальних осіб.

Перевірка державних закупівель — метод державного фі­нансового контролю, що полягає у документальному й фактично­му аналізі дотримання підконтрольними установами законодав­ства про державні закупівлі та проводиться органами державної контрольно-ревізійної служби на всіх стадіях державних закупі­вель. Результати перевірки державних закупівель викладають в акті.

Об'єктивною тенденцією сучасного етапу реформування фі­нансової сфери є скорочення частки фінансів державного секто­ра та збільшення питомої ваги комунального і приватного секто­рів. Це означає поступове зменшення примусовості фінансового контролю і розвиток його добровільності. Тому надалі мають частіше застосовувати такі методи фінансового контролю, як те­матичні перевірки, обстеження, безперервне відстежування фі­нансової діяльності суб'єктів господарювання.

Тематичну перевірку здійснюють за певним переліком пи­тань або з однієї теми шляхом ознайомлення на місці з окреми­ми сторонами фінансової діяльності. Такі перевірки можуть про­водити наскрізним методом за ознакою однотипності операцій чи за ознакою взаємного зв'язку між різними суб'єктами контро-


158 ___________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

лю. Зустрічна перевірка (зустрічна звірка) — метод докумен­тального підтвердження на підприємстві, в установі чи органі­зації, що мали договірні взаємовідносини з об'єктом контролю, на прохання контрольного чи правоохоронного органу. Переві­ряють вид, обсяг і якість операцій та розрахунків, здійснюваних між ними, і з'ясовують їх реальність (повноту відображення в обліку об'єкта контролю).

Обстеження — один із методів фінансового контролю, а са­ме ознайомлення на місці з окремими ділянками фінансової робо­ти, у процесі якого виявляють її позитивні й негативні аспекти. Обстеженню притаманне використання прийомів зіставлення фактичного стану справ із нормативним.

Спостереження — метод фінансового контролю, що перед­бачає загальне ознайомлення з фінансовою чи господарською діяльністю об'єкта контролю з метою отримання інформації, не­обхідної для оцінки його стану. Належить до попереджувальних заходів контролю, оскільки за його результатами не вживають заходів впливу до об'єктів контролю.

Нагляд — особливий метод фінансового контролю, який по­лягає у спостереженні за дотриманням об'єктом контролю вста­новлених чинними нормативно-правовими актами правил і нор­мативів та у відповідних контрольних діях. Його застосовують державні органи й органи місцевого самоврядування. Особли­вий вид нагляду — банківський нагляд, специфічною формою якого є інспектування, що під ним розуміють виїзну (інспекцій­ну) перевірку.

Аудит — це перевірка публічної бухгалтерської звітності, об­ліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансо­во-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і від­повідності чинному законодавству та встановленим нормати­вам. За результатами перевірки складають аудиторський висно­вок — офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою аудитора (аудиторської фірми), який містить висновок щодо достовірності звітності, повноти й відповідності фінансово-гос­подарської діяльності чинному законодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку.

Моніторинг — метод фінансового контролю, що передбачає постійне ознайомлення із загальним етапом фінансово-госпо­дарської діяльності об'єкта контролю, виконання ним управлін-


ців 5. ПРА ВОВІ ЗАС АД И ОРГАН ІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇН І 159

сііК'ііх рішень. Основною його метою с виявлення ознак, які мо­жуть свідчити про наявність фінансових чи інших порушень, та;іііс|)пення на це уваги об'єкта контролю, аби запобігти порушен­ням у будь-якій формі.

Використання всієї сукупності видів, форм і методін контро­лю має надзвичайно велике значення для ефективного функціо­нування системи фінансового контролю загалом. Так, це є важ­ливим для запобігання втраті контролю за діяльністю певних секторів економіки та утворенню неконтрольованих сегментів у фінансовій сфері, а також для попередження паралелізму й дуб­лювання при здійсненні контролю.

Ревізії й перевірки також можна класифікувати за різними критеріями. Так, залежно від ступеня охоплення підконтроль­ного об'єкта можна виокремити комплексні ревізії (перевір­ки), яким підлягають усі аспекти діяльності підконтрольного об'єкта, та тематичні, що зосереджуються лише на окремих аспектах діяльності.

Залежно від ступеня охоплення об'єктів фінансовим кон­тролем розрізняють повні й часткові, суцільні та вибіркові ревізії. Повна ревізія характеризується загальним глибоким вивченням фінансової діяльності організації, якнайширшим застосуванням різних методів контролю. Часткову ревізію здійснюють із пев­ного переліку питань за допомогою ознайомлення на місці з окремими напрямами фінансової діяльності. Суцільна ревізія передбачає вивчення всіх первинних документів і записів у фор­мах аналітичного та синтетичного обліку. Такому контролю під­лягають найвідповідальніші операції установи. При вибіркових ревізіях перевіряють або всі документи певних періодів протя­гом року, або частину документів, але за весь звітний період.

Залежно від джерел інформації та методики виконання контрольних дій ревізії (перевірки) поділяють на документальні й фактичні. Такий поділ є певною мірою умовним, адже в основу його розмежування покладено лише різні джерела даних, що їх використовують при контролі. Так, джерелами інформації для документального контролю є первинні документи, бухгалтер­ська, статистична звітність, нормативна й інша документація. Фактичний контроль ґрунтується на вивченні фактич ного іїла-ну об'єктів, що перевіряються, за даними їх перевірки м натураль­ному вираженні, а тому він не може бути всеохопним з огляду на безперервний характер фінансово-господарських операцій.


160 ___________ Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПР АВО

Залежно від місця проведення ревізії та перевірки поділя ють на виїзні й невиїзні. Залежно від часу проведення — на пла­нові виїзні та позапланові виїзні перевірки.

Плановою виїзною ревізією вважають ревізію в підконтро­льних установах, передбачену в плані роботи органу державної контрольно-ревізійної служби. її проводять за місцезнаходжен­ням такої юридичної особи чи за місцем розташування об'єкта права власності, який перевіряють. Планова виїзна ревізія здій­снюється за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності підконтрольних установ за письмовим рішенням ке­рівника відповідного органу державної контрольно-ревізійної служби не частіше ніж раз на календарний рік.

Плановою виїзною перевіркою називають перевірку плат­ника податків щодо своєчасності, достовірності, повноти нараху­вання та сплати ним податків і зборів (обов'язкових платежів), передбачену в плані роботи органу державної податкової служби. її проводять за місцезнаходженням такого платника податків чи за місцем розташування об'єкта права власності, який перевіря­ють. Планову виїзну перевірку здійснюють за сукупними показ­никами фінансово-господарської діяльності платника податків за письмовим рішенням керівника відповідного органу держав­ної податкової служби не частіше ніж раз на календарний рік.

Право на проведення планової виїзної ревізії підконтроль­них установ або перевірки платника податків надається лише в тому разі, коли їм (йому) не пізніше ніж за 10 днів до дня прове­дення зазначеної ревізії (перевірки) надіслано письмове пові­домлення із зазначенням дати початку та закінчення її.

У свою чергу, позаплановою виїзною ревізією вважають ревізію, не передбачену в планах роботи органу державної кон­трольно-ревізійної служби. її проводять за встановлених зако­нодавством обставин. До таких підстав ЗУ «Про державну кон­трольно-ревізійну службу в Україні» (ст. 11), зокрема, зараховує:

— підконтрольною установою у встановленому порядку по­дано скаргу про порушення законодавства посадовими особами органу державної контрольно-ревізійної служби під час прове­дення планової чи позапланової виїзної ревізії. У скарзі містить­ся вимога про повне або часткове скасування результатів відпо­відної ревізії;

— у разі виникнення потреби перевірити відомості, отрима­ні від особи, яка мала правові відносини з підконтрольною уста-








Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1818. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия