Студопедия — Глава 8. БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ. Так, на 2009 рік доходи спеціального фонду Державного бюджету України визначено у сумі 55234356,6 тис
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глава 8. БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ. Так, на 2009 рік доходи спеціального фонду Державного бюджету України визначено у сумі 55234356,6 тис








 


Так, на 2009 рік доходи спеціального фонду Державного бюджету України визначено у сумі 55234356,6 тис. гривень. Серед напрямків спрямування видатків зі спеціального фонду Держбюджету на 2009 р. такі: розвиток мережі й утримання ав­томобільних доріг загального користування; заходи з реалізації комплексної програми будівництва вітрових електростанцій; заходи з реалізації комплексної програми створення ядерно-па­ливного циклу в Україні; реструктуризація вугільної та торфо­видобувної промисловості; забезпечення міжнародних зобов'я­зань України у космічній галузі тощо. При цьому щодо кожного виду видатків визначається конкретне джерело формування до­ходів спеціального фонду держбюджету. Наприклад, заходи, по­в'язані з охороною інтелектуальної власності, здійснюються за рахунок надходжень від зборів за підготовку до державної реє­страції авторського права і договорів, які стосуються права авто­ра па твір, та коштів, одержаних від продажу контрольних марок.

Чинне законодавство передбачає в разі закріплення відпові­дної норми в Законі про Державний бюджет України можли­вість передачі коштів між загальним та спеціальним фондами бюджету.

Водночас Бюджетний кодекс чітко закріпив заборону на створення позабюджетних фондів органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та місцевого само­врядування, іншими бюджетними установами. Таке положення Кодексу цілком відповідає принципу повноти бюджетної системи.

Згідно із Законом № 2709, у складі спеціального фонду Дер­жавного бюджету України можуть створювати стабілізаційний фонд — для забезпечення економічної стабільності, енергетич­ної та продовольчої безпеки, послаблення залежності економіки під негативних наслідків кризових явищ, захисту її від інфляцій­ного тиску й утримання рівноваги на ринках стратегічно важли­вих видів продукції. Джерела формування й напрями викорис­тання стабілізаційного фонду визначає Закон про Державний бюджет України. Порядок використання коштів такого фонду встановлює Кабінет Міністрів України.

можливість уряду відмовитися під поділу бюджету на зазначені фонди в разі визнання поділу недоцільним та псефсктишіим. Займаючись бюджетним пла­нуванням па наступний рік, уряд, базуючись па показниках планованих дохо­дів і видатків, має вирішувати питання доцільності фінансування видатків за рахунок коштів спеціального фонду.


Будь-який бюджет завжди складається з двох частин - до­хідної й видаткової.

Доходами бюджету с всі її ода гісопі, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких перед­бачено законодавством України (у тому числі трансферти, да­рунки, гранти). Доходами бюджету можуть бути як обов'язкові, так і добровільні надходження до бюджету, що їх держава вико­ристовує для здійснення своїх функцій та які регулюються пра­вовими нормами.

Бюджетні доходи можна класифікувати за кількома крите­ріями. Наприклад, за соціально-економічними ознаками їх поді­ляють на доходи від господарської діяльності, від зовнішньоеко­номічної діяльності, від використання природних ресурсів, від державних монополій, митні платежі, збори та інші неподаткові платежі тощо.

За порядком зарахування до бюджету доходи в теорії фінан­сового права класифікують на власні, закріплені та регулюючі. Порядок зарахування доходів визначають Бюджетний кодекс, Закон про Державний бюджет і акти про місцеві бюджети.

Власні доходи бюджетів формуються за рахунок надхо­джень від власних джерел. Конституція України, ЗУ «Про міс­цеве самоврядування» створюють правову базу для формуван­ня власних доходів місцевих бюджетів, базованих передусім на комунальній власності територіальних громад. Бюджетне зако­нодавство, в свою чергу, конкретизує загальні норми зазначених нормативно-правових актів.

Так, ст. 69 Бюджетного кодексу України містить перелік до­ходів, що є, фактично, власними доходами місцевих бюджетів і які не враховують при визначенні обсягу міжбюджетних транс­фертів. Серед таких доходів можна назвати місцеві податки та збори; податок на прибуток підприємств комунальної власності; платежі за спеціальне використання природних ресурсів місце­вого значення; плату за оренду майнових комплексів, що перебу­вають у комунальній власності; кошти від відчуження майна, яке перебуває у комунальній власності; надходження дивіден­дів, нарахованих на акції (частки, паї) господарських товариств, що є у власності відповідної територіальної громади, тощо.

Закріплені доходи — це доходи, що їх відносять до певного рівня бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України па тривалій основі у розмірі територіального надходження або в



Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО


Глава 8. БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ



 


твердо фіксованому розмірі. Наприклад, закріпленим доходом бюджетів міст Києва та Севастополя є 100% загального обсягу податку з доходів фізичних осіб, що справляється на території цих міст.

До доходів, закріплених за бюджетами місцевого самовряду­вання, належать плата за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності та сертифікати, що їх видають виконав­чі органи відповідних рад, плата за торговельний патент на деякі види підприємницької діяльності тощо. Закон про Державний бюджет щороку передбачає склад закріплених доходів державно­го бюджету в повному або відсотковому відрахуванні від надхо­джень. 'Гак, зазвичай податок на додану вартість, акцизний збір від імпорту в повному обсязі надходять до державного бюджету.

Регулюючі доходи це доходи, надходження яких до бю­джетів нижчих рівнів щороку визначає Верховна Рада України або представницький орган місцевої влади при затвердженні своїх актів про бюджет. Юридичною підставою зарахування ре­гулюючих доходів до кожного бюджету нижчого рівня є право­вий акт про бюджет вищого рівня, тобто зарахування регулюю­чих доходів до регіональних бюджетів та бюджетів Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя здійснюється на підставі Закону про Державний бюджет. Зарахування до сіль­ського або селищного бюджету здійснюються на підставі рішен­ня про районний бюджет.

Разом із відсотковими відрахуваннями від територіальних надходжень загальнодержавних податків та зборів як основного методу бюджетного регулювання в Україні застосовують такі методи, як дотація вирівнювання й субвенція. Доходи можуть формуватися також за рахунок міжбюджетних трансфертів із місцевих бюджетів. Окрім того, джерелом формування дохідної частини бюджету можуть бути позикові кошти, потреба в яких виникає у зв'язку з неможливістю покрити необхідні бюджетні видатки за рахунок' запланованих надходжень.

За юридичною формою доходи бюджетної системи поділя­ють на податкові й неподаткові. Оскільки за своєю природою саме податкові платежі більшою мірою відповідають ринковій економіці, формування дохідної частини бюджетів переважно зорієнтоване на податкові доходи.

У зв'язку з цим важливого значення набувають постійне вдосконалення системи мобілізації доходів бюджету, підвищен-


пя раціональності використання матеріальних, трудових і фі­нансових ресурсів. Чинна в Україні система взаємовідносин гос­подарських суб'єктів із бюджетом охоплює податок на доходи, плату заземлю, податок із власників транспортних засобів, ви­візне мито, митний дохід, плату за воду, відрахування на гео­логорозвідувальні роботи та ряд інших обов'язкових платежів. Ці платежі відповідають загальним вимогам оподаткування, проте через недосконалість порядку обчислення і стягнення не завжди можуть виконувати покладені на них функції.

Видатки бюджету — кошти, спрямовані на реалізацію про­грам та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за ви­нятком коштів на погашення основної суми боргу та повернен­ня надміру сплачених до бюджету сум. Спрямування видатків здійснюється відповідно до завдань, що постали перед держа­вою й органами місцевого самоврядування у конкретний період. Розмір видатків бюджетної системи перебуває у тісному взає­мозв'язку з її доходами, оскільки влада не може дозволити ви­тратити більше, ніж планує отримати. Позаяк доходи бюджету завжди обмежені, держава фінансує пріоритеті видатки й ли­ше за наявності залишків коштів може фінансувати інші потре­би. Відповідно, у процесі виконання бюджетів відбувається ко­ригування показників дохідної й видаткової частин.

Як зазначають, поняття видатків державного та місцевого бюджетів значно ширше, ніж процес включення до відповідних бюджетів видатків на утримання конкретних галузей та установ і відпускання їм коштів — тобто процес бюджетного фінансу­вання. До інституту видатків державного та місцевого бюджетів належать цільове, доцільне й ефективне використання (касові та фактичні видатки) коштів розпорядниками бюджетних кре­дитів1.

Як і доходи, видатки бюджету можна класифікувати за ря­дом ознак. Передусім склад видатків залежить від завдань та функцій держави, які й створюють підґрунтя для соціально-еко­номічної класифікації. Відповідно до неї видатки поділяють па фінансування: національної економіки; соціально-культурних заходів; державних і муніципальних програм та інвестицій; утри­мання органів державної й муніципальної влади, правоохороп-

1 Бекерская Д. А. Праіювие проблеми рагходон іосударе'і цепного м мест-ш.іх бюджетон/ Д. А. Бекерская// Проблеми фішаїкопоіо прана. Чер­нівці: Вид-но ЧДУ, 1996.- С. 107.









Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 422. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия