Студопедия — Облік фінансових результатів звичайної діяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Облік фінансових результатів звичайної діяльності






Фінансовими результатами діяльності підприємств є прибутки або збитки. Прибу­ток – це позитивна різниця між доходами від здійснення певної діяльності і витратами на цю діяльність. Прибуток у сучасних умовах є інструментом досягнення цілі діяльнос­ті підприємства – максимізації ринкової вартості підприємства, що виражається в максимізації вартості його акцій. Прибуток є основним критерієм ефективності діяльності. Він є джерелом економічного розвитку окремого господарюючого суб’єкта і держави в цілому, оскільки є джерелом національного доходу. Перевищення витрат від госпо­дарської діяльності над доходами від неї призводить до збитків. Збиток – це негативна різниця між доходам від здійснення певної діяльності та витратами на цю діяльність.

Для узагальнення інформації про фінансові результати діяльності підприємства використовується рахунок 79 «Фінансові результати». Рахунок призначено для об­ліку і узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності і надзвичайних подій.

За кредитом рахунка 79 «Фінансові результати» відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом – суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також нарахована сума податку на прибуток, що підлягає перераху­ванню до бюджету.

Сальдо рахунка в разі його закриття списується на рахунок 44 «Нерозподілений прибуток».

Рахунок 79 «Фінансові результати» має такі субрахунки:

791 «Результат операційної діяльності»;

792 «Результат фінансових операцій»;

793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

794 «Результат надзвичайних подій».

На субрахунку 791 «Результат операційної діяльності» визначається прибуток (збиток) від операційної діяльності підприємства. За кредитом субрахунку відобра­жається в порядку закриття рахунків сума доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг і від іншої операційної діяльності (рахунки 70 «Доходи від ре­алізації», 71 «Інший операційний дохід»), за дебетом – сума в порядку закриття ра­хунків обліку собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт, послуг; ад­міністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (90 «Собівартість реалізації», 92 -«Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»).

На субрахунку 792 «Результат фінансових операцій» визначається прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства. За кредитом субрахунка відобража­ється списання сум у порядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів, за дебетом – списання фінансових витрат з рахунків 95 «Фінансові витрати», 96 «Втрати від участі в капіталі».

На субрахунку 793 «Результат іншої звичайної діяльності» визначається прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльності підприємства. За кредитом відобража­ється списання сум в порядку закриття рахунків обліку доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства, за дебетом – списання витрат з рахунка 97 «Інші витрати».

На субрахунку 794 «Результат надзвичайних подій» визначається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. За кредитом субрахунку відображається списання доходів, отриманих від надзвичайних подій, за дебетом – списання витрат від над­звичайних подій, що враховуються на рахунку 99 «Надзвичайні витрати».

Підприємства, які для узагальнення інформації про витрати використовують тільки рахунки класу 8 «Витрати за елементами», субрахунки рахунка 79 «Фінансові результати» дебетують у кореспонденції з кредитом рахунків 23 «Виробництво», 26 «Готова продукція», 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» і з креди­том рахунків класу 8 «Витрати за елементами» в порядку закриття цих рахунків.

Головною складовою фінансових результатів операційної діяльності є фінансові результати від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Фінансові результати від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відобража­ються у обліку таким чином:

1. Відображається дохід від реалізації готової продукції:

Дт 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»

Кт 701 «Доходи від реалізації готової продукції».

2. Нараховуються податкові зобов’язання за непрямими податками, що включені до складу доходу (виручки) від реалізації продукції:

Дт 701 «Доходи від реалізації готової продукції»

Кт 64 «Розрахунки за податками й платежами».

З. Відображаються у обліку надані знижки покупцям, повернення продукції:

Дт 704 «Вирахування з доходу»

Кт 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»,

4. Відносяться чисті доходи від реалізації продукції на фінансові результати:

Дт 701 «Доходи від реалізації готової продукції»

Кт 791 «Результат операційної діяльності».

5.Списується сальдо по субрахунку 704 «Вирахування з доходу» на фінансові ре­зультати:

Дт791 «Результат операційної діяльності»

Кт 704 «Вирахування з доходу».

6. Відображається дохід від реалізації товарів в оптовій торгівлі:

Дт 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»

Кт 702 «Доходи від реалізації товарів».

7. Відображається дохід від реалізації товарів в роздрібній торгівлі:

Дт 301 «Каса в національній валюті»

Кт 702 «Доходи від реалізації товарів».

8. Відображається дохід від реалізації робіт, послуг:

Дт 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»

Кт 703 «Доходи від реалізації робіт і послуг».

9. Нараховуються податкові зобов’язання за непрямими податками, що включені до складу доходу (виручки) від реалізації товарів:

Дт 702 «Доходи від реалізації готової продукції»

Кт 64 «Розрахунки за податками й платежами».

10. Нараховуються податкові зобов’язання за непрямими податками, що включені до складу доходу (виручки) від реалізації робіт, послуг:,

Дт 703 «Доходи від реалізації готової продукції»

Кт 64 «Розрахунки за податками й платежами».

11. Відносяться чисті доходи від реалізації товарів на фінансові результати:

Дт 702 «Доходи від реалізації товарів»

Кт 791 «Результат операційної діяльності».

12. Відносяться чисті доходи від реалізації робіт і послуг на фінансові результати:

Дт 703 «Доходи від реалізації робіт, послуг»

Кт 791 «Результат операційної діяльності»

13. Відображаються у обліку надані знижки замовникам робіт, послуг:

Дт 704 «Вирахування з доходу»

Кт 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками».

14. Списується сальдо по субрахунку 704 «Вирахування з доходу» на фінансові ре­зультати:

Дт 791 «Результат операційної діяльності»

Кт 704 «Вирахування з доходу»

Фінансові результати від операційної діяльності формуються також за рахунок фінансових результатів від іншої реалізації, зокрема реалізації іноземної валюти, ре­алізації інших оборотних активів, за рахунок фінансових результатів від операційної оренди активів, від операційної курсової різниці, від отриманих штрафів, пені, не­устойок, відшкодування раніше списаних активів тощо. В результаті здійснення цих операцій отримання доходів формуються кредитові обороти за рахунком 71 «Інший операційний дохід», які потім списуються в порядку закриття рахунка на субрахунок 791 «Результат операційної діяльності».

Щоб визначити валовий прибуток підприємства, необхідно мати інформацію щодо собівартості реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Собівартість реалізації визначається шляхом накопичення інформації на рахунку 90 «Собівартість реалізації». Собівартість реалізації відображається в обліку таким чи­ном:

1. Відображається собівартість реалізації готової продукції:

Дт 901 «Собівартість реалізованої готової продукції»

Кт 26 «Готова продукція»

2. Списується на фінансові результати собівартість реалізованої готової продукцїї:

Дт 791 «Результат операційної діяльності»

Кт 901 «Собівартість реалізованої готової продукції»

3. Відображається собівартість реалізації товарів:

Дт 902 «Собівартість реалізованих товарів»

Кт 28 «Товари».

4. Списується на фінансові результати собівартість реалізованих товарів:

Дт 791 «Результат операційної діяльності»

Кт 902 «Собівартість реалізованих товарів».

5. Відображається собівартість виконаних робіт, наданих послуг:

Дт 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг»

Кт 23 «Виробництво».

6. Списується на фінансові результати собівартість реалізованих робіт, послуг:

Дт 791 «Результат операційної діяльності»

Кт 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

Фінансові результати від фінансової діяльності визначаються на субрахунку 792 «Результат фінансових операцій». Для визначення фінансових результатів суми, що заздалегідь зібрані на дебеті рахунків 95 «Фінансові витрати» та 96 «Втрати від участі в капіталі» списуються з кредиту вказаних рахунків в дебет субрахунка 792 «Резуль­тат фінансових операцій». Кредитовий оборот субрахунка 792 «Результат фінансових операцій» формується за рахунок сум, що накопичені в кредиті рахунків 72 «Дохід від участі в капіталі», 73 «Інші фінансові доходи». Здійснюються такі бухгалтерські записи:

1. Дт 72 «Дохід від участі в капіталі»

Кт 792 «Результат фінансових операцій»

2. Дт 73 «Інші фінансові доходи»

Кт 792 «Результат фінансових операцій»

3.Дт 792 «Результат фінансових операцій»

Кт 95 «Фінансові витрати»

4.Дт 792 «Результат фінансових операцій»

Кт 96 «Втрати від участі в капіталі».

Фінансові результати від іншої звичайної діяльності визначаються на субрахунку 793 «Результат іншої звичайної діяльності». Для визначення фінансових результатів суми, що заздалегідь зібрані на рахунку 97 «Інші витрати» списуються з кредиту вка­заного рахунка на дебет субрахунка 793 «Результат іншої звичайної діяльності». Кре­дитовий оборот субрахунка 793 «Результат іншої звичайної діяльності» формується за рахунок сум, що накопичені на кредиті рахунка 74 «Інші доходи». Здійснюються такі бухгалтерські записи:

1. Дт 74 «Інші доходи»

Кт 793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

2. Дт 793 «Результат іншої звичайної діяльності»







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 657. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия