Студопедия — Динаміка емоцій юних спортсменів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Динаміка емоцій юних спортсменів






Динаміка емоцій юних спортсменів зумовлюється особливостями вікового психічного розвитку, впливом занять з фізичної культури у школі, а також специфічними умовами самої спортивної діяльності.

Емоції дітей дошкільного віку здебільшого дуже нестійкі. Для дітей цього віку характерна часта зміна настрою, іноді під впливом незначних обставин. Всяка похвала їхніх дій на заняттях фізичної культури викликає у них підвищений настрій. Осуд учителя вони глибоко переживають. Великі хвилювання спричинюють результати виконання навчальних завдань. Досягнуті успіхи створюють піднесений настрій, тимчасові невдачі викликають глибокі емоційні переживання.

У дітей молодшого шкільного віку дедалі більшу роль починають відігравати вищі почуття, що виникають одночасно з формуванням особистості. Треба мати на увазі, що мотиви вищих почуттів молодші школярі здебільшого усвідомлюють недостатньо. Найчіткіше у них проявляються інтелектуальні почуття у формі допитливості, сумнівів, коли виникають труднощі під час виконання фізичних вправ, радості і задоволення в разі успішного виконання виучуваної рухової дії. Ці почуття в основному спричинюються конкретними образами рухових дій і, меншою мірою, абстрактним мисленням.

Значну роль у дітей молодшого шкільного віку починають відігравати е стетичні і моральні почуття. Самостійне виконання фізичних вправ з їх зовнішньою привабливістю і красою, узгоджені дії разом з усіма учнями класу, залежність успіху одного учня від поведінки інших у складі групи - все це зрештою приводить до формування стійких естетичних і моральних почуттів у молодших школярів на уроках фізичної культури.

Емоції підлітків, на відміну від емоційних переживань дітей молодшого шкільного віку, набагато стійкіші і активніші. Вони можуть часто загострюватись, внаслідок чого підлітки здатні "вибухати", швидко переходити в стан афекту. Внаслідок того що підлітки часто некритично ставляться до себе, переоцінюють свої сили і можливості, емоції у них можуть виникати і без достатніх підстав для цього. Цілеспрямовано сформовані емоції набувають у підлітків великої дійової сили, активно стимулюють підвищення спортивної працездатності.

Загостреного характеру набувають емоції підлітків при виконанні ними вправ з елементами риску і небезпеки (акробатичні стрибки, стрибки з вишки в воду, стрибки з трампліна на лижах тощо), виділяють три етапи прояву цих реакцій.

Перший етап характеризується недиференційованим проявом захисних емоційних реакцій, викликаних новизною рухової дії. Другий етап - це усвідомлення небезпеки внаслідок власних невдалих спроб виконати вправу або помилок товаришів. На третьому етапі поступово переборюються захисні емоційні реакції, що потребує мобілізації вольових зусиль. Для успішного переборення захисних реакцій слід застосовувати спеціальні методичні прийоми навчання.

У підлітків якісно новими стають моральні, інтелектуальні і естетичні почуття. Це зумовлюється інтенсивним розвитком вищої форми їх особистості – свідомості підлітка.

Емоційна сфера учнів старшого шкільного віку набуває всіх ознак, характерних для дорослої людини. Юнаки і дівчата мають сильні і різноманітні моральні інтелектуальні й естетичні почуття. Джерелом виникнення переживань в цьому віці є навчальна, громадська, трудова і спортивна діяльність. Нові почуття у вигляді спортивної гордості, спортивної честі, бойового піднесення, рухового натхнення стають визначальними у зміцненні мотивів занять спортом. Старші учні успішно борються з труднощами, досягають високого рівня спортивної працездатності.

 

Самостійне заняття №5.

Тема: Психологічні основи вольової підготовки.

1. Поняття про вольові якості.

Серед завдань загальної психологічної підготовки спортсмена велику роль відіграє вольова підготовка – формування вольових якостей в процесі спортивної діяльності, різноманітність прояву якої можна звести до двох видів.

Перший вид зводиться до розвитку вольових якостей, в яких відображається ставлення до самого себе, та які складаються в процесі досягнення свідомо поставленої мети. На цій основі формується багато вольових якостей, в які обов'язково входить боротьба за успішне досягнення мети. Основними з них є: цілеспрямованість, принциповість, ініціативність, самостійність і витримка.

Цілеспрямованість полягає в умінні вибрати найбільш значні цілі і керуватись ними в своїх діях і вчинках. Ця вольова якість спирається на активність в досягненні свідомо поставленої мети. Якщо спортсмен не активний у виборі мети і тим більше в боротьбі за її досягнення - це призводить до слабовілля, що негативно позначається на спортивній діяльності в цілому.

Принциповість передбачає уміння керуватися у своїй руховій діяльності і вчинках стійкими принципами, міцними переконаннями. Такий спортсмен завжди веде безкомпромісну боротьбу, виступаючи в змаганнях.

Ініціативність характеризується умінням спортсмена самостійно діяти, приймати рішення в складних умовах спортивної діяльності. Завдяки цьому створюються нові тактичні системи, досягаються високі результати в утруднених умовах змагальної боротьби.

Самостійність полягає в послідовній реалізації власних переконань і поглядів у поведінці, діях, будь-яких проявах спортивної діяльності, не підпадаючи під чужий вплив.

Серед вольових якостей спортсменів особливе місце посідає витримка і самовладання.

Витримка - це уміння гальмувати непотрібні дії і витрачати максимум енергії на досягнення поставленої мети. Ця вольова якість свідчить про постійний контроль над своїми вчинками і діями в умовах спортивної діяльності, багатих на непередбачені ситуації.

Другий вид становлять вольові якості спортсмена, що характеризуються його ставленням до перешкод різної важкості, які доводиться долати в процесі досягнення свідомо поставленої мети. Ці труднощі можуть бути як об'єктивними (зовнішніми), так і суб'єктивними (внутрішніми).

Об'єктивні труднощі зумовлені логікою побудови рухових дій конкретного виду спорту. До їх складу входить точне відтворення амплітуди руху, досягнення високої координації рухів, прояв максимальної м'язової сили, розвиток максимальної швидкості рухів, точне дозування м'язових зусиль, тривалі м'язові напруження, а також перешкоди, спричинені несприятливими зовнішніми умовами і обставинами, що діють на спортсмена.

В основі суб'єктивних труднощів лежить особисте ставлення спортсмена до об'єктивних умов діяльності в конкретному виді спорту. Це, наприклад, боязнь, соромливість, невпевненість у своїх силах, втома, пригнічення при невдалих спробах, надмірна самозаспокоєність.

Успішне переборення цих труднощів приводить до формування сміливості, рішучості, дисциплінованості і т. д. Кожна з цих якостей має свої психологічні особливості.

Сміливість характеризується умінням гальмувати природні прояви захисних рухових реакцій і виконувати доцільні рухи і дії при появі різних перешкод.

Рішучість - це форма поведінки спортсмена, при якій він без коливань долає складні перешкоди. В основі цієї якості лежить великий спортивний досвід, бо для рішучих дій треба все продумати, зважити і обгрунтувати.

Дисциплінованість відображає ставлення спортсмена до прийнятих правил поведінки, норм соціалістичного співжиття і режимних вимог у спорті. Дисципліна полягає передусім у підкоренні вимогам колективу, умінні заставити себе, а коли треба, то й інших, активно включитись у боротьбу за високу якість виконуваних завдань.

У боротьбі за досягнення мети може проявитись кожна з вольових якостей. Усі вольові якості виступають в єдності, становлячи основу активності спортсмена.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 525. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия