Студопедия — Вербальний код
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вербальний код






Люди з переважанням вербальної (словесною, слуховою) пам'яті сприйнятливіші до звукової сторони слова. Мимоволі їм приходять на думку рими, каламбури і т.п. Для них може виявитися корисним запам'ятовування переліку приблизно такого типу:

нуль — міль

один — блондин

два — дрова

три — осетри

чотири — лис у квартирі

п'ять — п'ята

шість — шерсть

сім — сім'я

вісім — осінь

дев'ять — діва

десять — деспот

2. Візуальний (зоровий) код

Він може бути таким:

нуль — коло або овал, один — стовп (свічка, кілок)

два — близнята (пара черевиків)

три — трикутник (триколісний велосипед)

чотири — квадрат (4 лапи тварини)

п'ять — пальці руки

шість — шестигранна гральна кістка

сім — свічник на сім свічок

вісім — пісочний годинник

дев'ять — равлик (вушна раковина)

десять — пальці обох рук

одинадцять — футбольна команда

дванадцять — годинникова стрілка опівдні

3. Кодування інформації за зоровою схожістю

У цій системі цифра асоціюється з якою-небудь буквою за зовнішньою схожістю з нею.

0 = О

1 = Т або Г

(головний елемент — вертикальна паличка)

2 = П (буква на двох ніжках)

3 = З

4 = Ч

5 = Б

6 = 6

7 = У

8 = В

9 = Р

Щоб запам'ятати число, потрібно перетворити цифри на букви, а з них починатимуться слова, з яких ми складемо фразу, що легко запам'ятовується.

Вправа «Сніжки»

Мета: зняття напруги і втоми після заняття

Тривалість проведення: 5 хвилин.

Матеріал: старі газети.

Робочий простір кімнати ділиться на дві рівні частини, а група ділиться на дві команди, розрахувавшись на перший-другий. Газети треба зім'яти в «сніжки». За сигналом ведучого команди кидають «сніжки» на територію супротивника. Перемагає та команда, на території якої після сигналу «Стоп!» опиниться менше «сніжків».

 

Заняття 3. Знайомство з прийомами вольової мобілізації. Як упоратися зі своїми відчуттями

Мета заняття: познайомити учнів із деякими прийомами вольової мобілізації; відпрацювати прийоми самоволодіння, необхідні в ході складання ЗНО та іспиту.

Випускний клас дуже відповідальний, фактично це переломний момент у вашому житті. Звичайно ж, іспити — це серйозне випробування, яке примушує людину мобілізувати всі свої сили. На цьому занятті ми розберемо прийоми вольової мобілізації, які ви можете застосовувати при підготовці до іспитів, навіть якщо вам здається, що у вас немає особових якостей, що дозволяють бути вольовим і цілеспрямованим. Ці прийоми дозволять включитися в роботу, налаштуватися на підготовку до іспитів. Навіть якщо вам не хочеться готуватися, ви зможете після виконання вправ по мобілізації подолати ваше небажання.

Застосовуючи регулярно ці вправи, ви побачите, як зміниться ваш навчальний настрій.

Вправа «Асоціації»

Час проведення: 10 хвилин.

Ведучий. Розбийтеся на групи, як ми робили це на першому занятті. Обговоріть у групі й запишіть, із чим у кожного з вас асоціюється слово «іспит».

Психолог записує на дошці або на аркуші ватману ті з асоціацій, які зустрічаються в усіх групах. Він заповнює таблицю, використовуючи додаткове обговорення з учнями тих труднощів, про які сигналізує та або інша асоціація, і способів їх подолання.

Вправа «Експеримент»

Тривалість проведення: 10 хвилин.

Мета: навчити навичкам самоволодіння в стресових умовах.

Кожному учасникові видаються картки, на яких написано тексти з хаотичним на перший погляд, набором букв. Дається завдання прочитати текст.

Ведучий. Вам необхідно за 30 секунд прочитати три послідовні уривки:

ШАРЛЬПОДНЯЛЛЮСИНАСПИНУ

ИСКАЗАЛОБХВАТИМОЮШЕЮ

 

НокактеперьвернутьсянаэстакадукакперенестиЭТоГоСтрАшНОНаПУгаННоГоРеБЕНКаВБеЗопасноеместонаКОНЕЦПОСЛЫШАЛсяТопОтбегУЩИХног

 

Дискусія

Доцільно обговорити такі питання:

— Чи одразу ви впоралися із завданням?

— Що знадобилося вам для його швидкого виконання?

— У чому полягає, на ваш погляд, самоволодіння?

— Як розвинути самоволодіння?

Міні-лекція «Експрес-прийоми вольової мобілізації»

Психолог. У складних умовах навчальної діяльності, наприклад, під час контрольних робіт, іспитів, фізичної підготовки, в учнів часто виникає необхідність здійснити вольову мобілізацію. У цьому випадку можуть виявитися зручними в застосуванні експрес-методи, які дозволять виконати якесь конкретне завдання. Ці прийоми вольової саморегуляції узяті з досвіду шкіл східних єдиноборств.

Я розповім вам про те, як ці вправи виконувати, і ви спробуєте виконати їх по одному разу самостійно.

Вправа «Вольове дихання»

Тривалість проведення: 5 хвилин.

Ведучий. Прийміть початкове положення стоячи, розслабтеся, встановіть глибоке, рівне дихання. Потім, дихаючи рівно й спокійно, одночасно підніміть руки до рівня грудей долонями вгору, зігніть їх у ліктях і відведіть лікті назад.

Після цього зробіть спокійний видих з одночасним повільним опусканням рук долонями вниз. Під час видиху послідовно напружуються м'язи рук, плечового поясу, живота, ніг. Можна уявити, що руки, коли опускаються, пресують повітря, яке знаходиться в легенях і направляють його вниз, у землю. Після видиху напруга м'язів знімається.

Вправа повторюється до появи упевненості в своїх силах і готовності організму діяти з максимальною віддачею.

Вправа «Збуджене дихання»

Тривалість проведення: 5 хвилин.

Ведучий. Займіть початкове положення стоячи, розслабтеся, встановіть рівне, глибоке дихання, одночасно піднімаючи руки вгору і схрещуючи їх перед особою.

Після цього, напружуючи всі м'язи тіла, особливо м'язи живота, різко відкривши рот, опускаючи руки через сторони вниз, зробіть видих. У кінці видиху зберіться з силами й різко виштовхніть із легень залишок повітря. При видиху видайте горловий звук. Вдих і видих проводьте поволі.

Триразове повторення цієї вправи дозволяє мобілізувати сили й активізувати діяльність.

Вправа «Приємно пригадати»

Тривалість проведення: 5 хвилин.

Психолог. Вправа заснована на використанні такого механізму психічної саморегуляції, як самопереконання. У разі невпевненості у своїх силах при розв’язанні якої-небудь задачі рекомендується представити й проаналізувати досвід успішного рішення аналогічних проблем у минулому. Урешті-решт потрібно твердо сказати собі: «Я розв’язував задачі і складніші, розв’яжу і цю!»

Ці вправи бажано проводити щодня в процесі підготовки до занять у школі, при підготовці до іспитів.

Вправа «Ковпак»

Тривалість проведення: 10 мин.

Мета: зняття напруги після занять, тренування уваги, уміння орієнтуватися в стресовій ситуації.

Ведучий. Є така скоромовка: «Ковпак мій трикутний. Трикутний мій ковпак. А якщо не трикутний, то це не мій ковпак». Повторюйте її за мною, але замість слова «ковпак» двічі, відповідно до кількості складів в слові, злегка поплещіть себе по голові, а саме слово не вимовляйте. Далі замініть жестом наступне слово — «мій». Замість слова «мій» покажіть на себе. Текст вимовляється тепер уже з двома змінами. Так послідовно міняється на жести решта слів, причому слово «трикутний» замінюється в два прийоми. Спочатку замість складу «три-» всі викидають по три пальці вперед, а потім замість частини слова «- кутний», що залишилася, кожен вип'ячує лікоть.

Головний підсумок вправи — загальний піднесений настрій, але можна привітати тих, хто зумів зробити мінімальну кількість помилок.

 

Заняття 4. Навчання прийомам релаксації і зняття напруги

Мета заняття: навчання методів нервово-м'язової релаксації, прийомів розслаблення; формування у учнів уміння управляти своїм психофізичним станом.

Вправи краще проводити в тихому й добре провітреному приміщенні з неяскравим освітленням. Вправи проводяться під спокійну, неголосну музику, що підходить для занять аутотренінгом.

Вступне слово. Для того, щоб мозок працював у найефективнішому режимі, необхідно засвоїти ряд прийомів і правил, які допоможуть вам із найменшими зусиллями підготуватися до іспитів і успішно їх скласти.

Для чого нам необхідне уміння розслаблятися? Як відомо, м'язова напруга викликає негативні емоції неспокою різної сили. Якщо емоції достатньо сильні, вони блокують розумові процеси. Тому для підтримки ефективної розумової працездатності в ситуації стресу необхідно вміти знімати м'язову напругу.

Сьогодні ми спробуємо розглянути вправи, виконання яких сприяє релаксації й тим самим – подоланню напруги в стресовій ситуації. Із запропонованих вправ якісь здадуться вам не зовсім комфортними, а якісь підійдуть саме вам. У такому разі ви можете використовувати їх у тих випадках, коли це буде необхідно.

Вправа «Контраст»

Тривалість проведення: 5 хвилин.

Мета: продемонструвати учням відчуття м'язового розслаблення.

Вправа «Контраст» заснована на «законі маятника»: мимовільне розслаблення тієї або іншої групи м'язів завжди слідує за її напругою. Щоб розслабити, наприклад, стопи й гомілки, потрібно викликати у відповідних м'язах напругу, витягнувши ноги і з силою потягнувши носки на себе. Можна розслабити область навколо рота, заздалегідь із силою стиснувши для цього губи. Можна розслабити стегна, якщо перед цим натиснути стопами на підлогу, ніби силячись підвестися зі стільця.

Зусилля, з яким проводиться попередня напруга, не повинне бути граничним. Деякі групи м'язів при роботі з вправами типу «Контраст» вимагають особливо обережного і м'якого ставлення. Так, наприклад, абсолютно неприпустима значна напруга очних м'язів, а для людей, які не займаються спортом — і м'язів черевного преса. Якщо якась вправа викликає неприємні або хворобливі відчуття, краще зовсім відмовитися від її виконання.

Під час виконання вправи, що навантажує м'язи особи, в учасників може виникати відчуття незручності один перед одним. Зазвичай воно виражається в нападах сміху, відмові від занять, в уникненні окремих вправ або в безплідних спробах виконати завдання, не втрачаючи при цьому «належного» виразу обличчя. Особливо часто це трапляється в групах, сформованих із раніше знайомих між собою людей. Опору й незадоволеності можна запобігти або значно їх ослабити, якщо зажадати від учнів усі вправи виконувати тільки із заплющеними очима.

Інструкція. Сядьте зручніше. Стисніть праву руку в кулак. Стискайте міцніше, майже з максимальним зусиллям! Через 10–12 секунд вільно киньте руку на стегно, заплющте очі й прислухайтеся до відчуттів у кисті й правому передпліччі. Концентруйтеся на цих відчуттях протягом трьох хвилин.

Повторіть вправу ще раз.

Питання для обговорення

— Які відчуття ви випробували?

У ході занять необхідно звертати увагу на емоційне забарвлення тих образів розслаблення, які з'являються в учнів. Для одних відчуття розслаблених м'язів стає бажаним одразу, інші довго не можуть його «розкуштувати», треті схильні розцінювати це відчуття скоріше як неприємне. З часом «апетит» до розслаблення так чи інакше приходить до всіх. Для прискорення цього процесу на перших порах бажано стимулювати вираження учасниками перш за все своїх позитивних відчуттів і оцінок щодо досвіду релаксації.

Вправа «Уявна картина»

Тривалість проведення: 10 хвилин.

Мета: навчання візуалізації для досягнення нервово-м'язового розслаблення.

Інструкція

— Сядьте зручніше, не напружуючи м'язів. Не схрещуйте руки, ноги або кисті рук. Відпочивайте, дайте вашому тілу розслабитися.

— Глибоко вдихніть, втягуючи повітря поступово через ніс, доки легені не наповняться.

— Видихніть плавно, теж через ніс, поки повністю не звільните легені. Спробуйте робити це ритмічно. Не стискайте й не видихайте все разом.

— Почніть новий цикл, прислухайтеся до свого дихання, до того, як ваші легені роздуваються, а потім плавно випускайте повітря. Ваше дихання схоже на рух хвиль, що м'яко набігають на берег (видих) і знову відкатуються назад (вдих). Зримо уявляйте в подумках хвилі, їх плескіт і смак морської води, легкий подих бризу.

Вправа «Ресурсні образи»

Тривалість проведення: 10 хвилин.

Мета: навчитися використовувати уявні образи для досягнення нервово-м'язового розслаблення.

Ведучий. Пригадайте або придумайте місце, де ви відчували б себе в безпеці, де вам було б добре і спокійно. Це може бути квітучий луг, берег моря, галявина в лісі, освітлена теплим літнім сонцем. Уявіть собі, що ви знаходитеся саме в цьому місці. Відчуйте запахи, прислухайтеся до шелестіння трави або шуму хвиль, подивіться навколо, доторкніться до теплої поверхні піску або шорсткого стовбура сосни. Постарайтеся уявити це якомога чіткіше, у найдрібніших деталях.

Спочатку вправа даватиметься важко, тому її можна освоювати вдома, в тиші, перед сном або перед підйомом, якщо є час.

Щоб не боятися запізнитися, виділіть собі 20–30 хвилин (цього часу більш ніж достатньо) і заведіть будильник, щоб не думати про час. По мірі освоєння техніки, посилення образів ви зможете використовувати її у стресових ситуаціях.

Мозковий штурм «Способи зняття нервово-психічної напруги»

Тривалість проведення: 5 хвилин.

Коли ви відпочиваєте між заняттями з підготовки до іспитів, іноді важливо витратити на це мало часу, але відпочити максимально. Назвіть способи, які можна для цього використати:

— спортивні заняття;

— контрастний душ;

— прання білизни;

— миття посуду;

— свою напругу вкласти в бгання газетного листа, зробити цю грудку якомога меншою й закинути подалі. Іншу газету порвати на дрібні шматочки, потім викинути на смітник. З іншої газети «зліпити» свій настрій. Зафарбувати газетний розворот (малювання плямами, пальчикове малювання гуашшю);

— потанцювати під музику, голосно заспівати свою улюблену пісню;

— погуляти в тихому місці на природі.

Варіанти записуються в зошитах.

Підсумки «До зустрічі на іспитах!»

Тривалість проведення: 10 хвилин.

Мета: дати можливість учням поділитися думками про заняття.

Ведучий. У мене в руках свічка, що горить. Я хочу, щоб у вас усе завжди йшло на лад, горіло й виходило як треба. Давайте передавати її один одному. Той, у кого в руках опиниться свічка, може сказати всім нам про те, що дали йому наші заняття, що він дізнався нового.

 

Література

  1. Журавльов Д. Экзамен — способ проверки знаний или психологическое испытание? // Народное образование. — 2003.– № 4.
  2. Чибисова М.Ю. Единый государственный экзамен: психологическая подготовка (Психолог в школе). — М.: Генезис, 2004.
  3. Шевцов С.А. Горе от ума // Школьный психолог. — 2006. — № 8.

4. Інтернет psy.1september.ru

 

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 559. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия