Студопедия — Організація фінансового контролю в державі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація фінансового контролю в державі






У країнах із ринковою економікою сфера державного фі­нансового контролю забезпечує реалізацію фінансової політи­ки держави.

Фактично фінансовий контроль завершальною стадією управлінського процесу, що складається з трьох взаємопов'я­заних елементів: прогнозування або планування, регулювання та контролю. Оскільки фінансовий контроль — складова фі­нансових відносин, він відіграє специфічну роль індикатора розподільних відносин, дія якого втілюється в контрольній функції фінансів.

Формально об'єктами фінансового контролю вважають фі­нансові показники діяльності всіх суб'єктів економічних від­носин: дохід, прибуток, собівартість, витрати обігу, рентабель­ність, податкові платежі. Водночас фактичним об'єктом фінан­сового контролю є сукупний процес фінансово-господарської діяльності.

Суб'єктами фінансового контролю є, з одного боку, як дер­жавні, так і недержавні структури контролю, з іншого боку — підприємства всіх форм власності та фізичні особи.

Фінансовий контроль — специфічний вид діяльності, що здійснюється всіма ланками державної влади й управління, а також недержавними структурами стосовно забезпечення на основі законності відповідного рівня фінансової дисципліни, ефективного руху централізованих і децентралізованих фондів, а також пошуку шляхів удосконалення процесів розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів у країні.

Фінансовий контроль, як економічна категорія, поділяєть­ся на види за певними критеріями. Залежно від суб'єктів, які виконують фінансовий контроль, вирізняють державний, вну­трішньогосподарський, аудиторський (незалежний), громадсь­кий, фінансовий контроль (рис. 4.4).

Функції державного фінансового контролю розподіля­ються між вищими органами влади разом із функціями управ­ління фінансовою системою. Державний контроль охоплює за­гальнодержавний і відомчий контроль.

Загальнодержавний фінансовий контроль здійснює Верхов­на Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністерство фі­нансів України, Державне казначейство України, Державна податкова адміністрація України, спеціальні органи держав­ного фінансового контролю, до яких належать Рахункова па­лата та Державна контрольно-ревізійна служба України.

Особливе місце у системі органів державного фінансового контролю посідає Рахункова палата України — постійно діючий орган контролю, утворений Верховною Радою Укра­їни, він здійснює діяльність самостійно, незалежно від інших органів влади, звітує перед Верховною Радою України. До го­ловних функцій та повноважень Рахункової палати належать:

- контроль за виконанням законів України, виконанням Державного бюджету та державних цільових позабюджетних фондів;

- здійснення за дорученням Верховної Ради України конт­ролю за виконанням бюджету за поквартальним розподілом доходів і видатків, видатків з обслуговування внутрішнього та зовнішнього боргів України, витрачанням коштів цільових фондів;

- контроль за ефективністю управління коштами Дер­жавного бюджету Державним казначейством України, закон­ність і своєчасність руху коштів бюджету, загальнодержавних цільових фондів у Національному банкові України, уповнова­жених банках і кредитних установах;

- контроль органів місцевого самоврядування, підпри­ємств, банків, організацій стосовно використання ними бю­джетних коштів;

- здійснення комплексних ревізій та тематичних пере­вірок;

- унесення пропозицій щодо удосконалення бюджетного законодавства.

Важливим органом державного фінансового контролю з боку виконавчої влади є Державна контрольно-ревізійна служба України, до складу якої входять Головне контрольно-ревізійне управління України, контрольно-ревізійні управлін­ня в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі, контрольно-ревізійні підрозділи та відділи в райо­нах, містах, районах у містах.

Державна контрольно-ревізійна служба діє при Міністерс­тві фінансів України і підпорядковується цьому органу. Конт­рольно-ревізійні управління на місцях підпорядковуються Го­ловному контрольно-ревізійному управлінню України. Дер­жавна контрольно-ревізійна служба України координує свою діяльність із місцевими Радами народних депутатів та органа­ми виконавчої влади, фінансовими органами, державною по­датковою службою й іншими органами контролю.

Внутрішньогосподарський фінансовий контроль на під­приємствах, в установах та організаціях здійснюють їх бухгал­терії та фінансові відділи. Такий вид контролю спрямований на виявлення й усунення порушень і недоліків у фінансово-господарській діяльності підприємств, організацій та установ.

Надання самостійності підприємствам та організаціям, їх приватизація, створення на їх основі акціонерних товариств, приватних підприємств зумовило потребу створення органу, до обов'язків якого належали б проведення незалежних пере­вірок фінансово-господарської діяльності підприємств усіх форм власності, забезпечення консультацій з фінансових пи­тань. Таким органом незалежного фінансового контролю стала Аудиторська палата України, яка видає ліцензії юридичним та фізичним особам на право здійснення аудиторської діяльності, атестує аудиторів, веде облік аудиторів, їх фірм, розробляє ме­тодичні рекомендації, контролює дотримання вимог законо­давства з аудиторського контролю.

Аудит — це незалежний фінансовий контроль, що здійс­нюють незалежні контролюючі організації (аудиторські фір­ми, окремі аудитори), він передбачає перевірку публічної фінансової звітності, бухгалтерського обліку, первинних доку­ментів та іншої інформації стосовно фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення до­стовірності їх звітності, правильності обліку, повноти й від­повідності до чинного законодавства.

Громадський фінансовий контроль — контроль з боку су­спільства за фінансовою діяльністю держави, місцевих органів влади; він не має організованих форм, його виконують пред­ставники громадських організацій на засадах добровільності та безоплатності.

Важливим критерієм класифікації фінансового контролю є час проведення. На цій підставі розрізняють: попередній, по­точний, наступний фінансовий контроль.

Особливістю попереднього фінансового контролю є те, що він здійснюється на етапі розробки та ухвалення управлінсько­го рішення з фінансових питань. Такий вид контролю пов'я­заний із процесами визначення оптимального обсягу централі­зованих і децентралізованих фінансових ресурсів у плановому періоді, а також з їх ефективним розподілом та використан­ням. Вихідну інформаційну базу для цього контролю станов­лять фактичні дані й фінансові показники минулих періодів. На рівні держави попередній фінансовий контроль проводить­ся на етапі розробки та прийняття законодавчих і норматив­них актів у сфері фінансів.

Поточний фінансовий контроль — оперативний контроль за реалізацією фінансової діяльності держави, місцевих орга­нів влади, суб'єктів господарювання, дотриманням планових фінансових показників, виконанням вимог фінансової дисци­пліни тощо. Він здійснюється шляхом аналізу, перевірки, об­стеження діяльності фінансових органів, суб'єктів господарю­вання, його завдання — полягає у вчасному реагуванні на змі­ни умов фінансової діяльності.

Наступний фінансовий контроль здійснюється на завер­шальному етапі виконання планового завдання; його мета — контроль за фінансовими результатами, порівняння фактич­них і планових показників фінансової діяльності, оцінювання ефективності проведеної роботи. Такий вид контролю є базою для попереднього контролю майбутнього періоду. Отже, існує тісний взаємозв'язок між попереднім, поточним і наступним фінансовими контролями.

Залежно від обов'язковості здійснення розрізняють обов'яз­ковий та ініціативний фінансовий контроль.

Обов'язковий фінансовий контроль здійснюється згідно з вимогами нормативних актів і рішень відповідних органів державного контролю.

Ініціативний фінансовий контроль проводиться за влас­ним бажанням суб'єктів господарювання.

Вирізняють основні форми фінансового контролю, як пере­вірка і ревізія.

Перевірка — це обстеження і вивчення окремих ділянок фі­нансово-господарської діяльності підприємства, установи, ор­ганізації або їх підрозділів. Наслідки перевірки оформляються у вигляді довідки або доповідної записки.

Ревізія — форма документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організа­ції, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовір­ністю обліку та звітності, спосіб документального викриття нестач, розтрат, привласнень і крадіжок коштів та матеріаль­них цінностей, попередження фінансових зловживань.

Ревізія є найдетальнішим обстеженням діяльності госпо­дарського суб'єкта з метою оцінювання рівня його фінансової дисципліни. Таку форму контролю здійснюють переважно усі органи контролю. Залежно від об'єкта ревізії поділяють на: повні, часткові, тематичні та комплексні. Залежно від обсягу даних розрізняють суцільні та вибіркові ревізії. За наслідками ревізії складається акт.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 465. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия