Студопедия — Особливості складання Звіту про фінансові результати суб'єктами малого підприємництва
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості складання Звіту про фінансові результати суб'єктами малого підприємництва






 

Звіт про фінансові результати суб'єктами малого підприємництва складається за ф. № 2-М, який на відміну від ф. № 2 має один розділ і меншу кількість рядків у зв'язку з тим, що суб'єктам малого підприємництва дозволяється групувати окремі види доходів і витрат. Додаток З

У статті "Дохід (виручка) від реалізації продукції (то­варів, робіт, послуг)" (р.010) відображається загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг.

У статті "Непрямі податки та інші вирахування з дохо­ду" (р.020) відображається сума податку на додану вартість, ак­цизного збору та інших вирахувань з доходу (надані знижки, вартість повернутих товарів та інші обов'язкові збори). Сума ви­раховується і тому записується в дужках.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (то­варів, робіт, послуг) (р.030) визначається шляхом вирахуван­ня з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) непрямих податків та інших вирахувань з доходу (р.010-р.020).

У статті "Інші операційні доходи" (р.040) відображають­ся суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг): дохід від операційної оренди активів; дохід від опе­раційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних ак­тивів; дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо.

У статті "Інші звичайні доходи" (р.050,) відображаються: дивіденди, відсотки, доходи від участі в капіталі та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій; дохід від реалізації фінансо­вих інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; дохід від неопераційних курсових різниць; інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства.

У статті "Надзвичайні доходи" (р.060) відображаються су­ми страхового відшкодування та покриття втрат від надзвичай­них подій за рахунок інших джерел, а також доходи від інших подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

У рядку 070 зазначається чистий дохід, який вираховується (р. 030 + р. 040 + р. 050 + р. 060).

У статті "Збільшення (зменшення) залишків незаверше­ного виробництва і готової продукції" (р.080) подається збільшення або зменшення залишків незавершеного виробництва і готової продукції підприємства. Показник про зменшення за­лишків наводиться у дужках.

Суб'єкти малого підприємництва можуть усю суму витрат операційної діяльності з кредиту рахунків класу 8 "Витрати за елементами" списувати до дебету рах.79 "Фінансові результати". У таких випадках вартість залишку незавершеного виробництва і готової продукції визначається так:

— інвентаризацією на кінець звітного року (або кварталу) встановлюється залишок незавершеного виробництва, який оцінюється за прямими витратами на оплату праці з відображенням за дебетом рах.23 "Виробництво" і креди­том рах.79 "Фінансові результати"

— на підставі первинних документів, за якими оформ­ляється рух (виготовлення, передача в місця зберігання, відпуск на сторону, реалізація)готової продукції, підприємство забезпечує кількісний (оперативний) облік виробленої, відпущеної, а також залишку готової про­дукції, що встановлюється за даними кількісного (опера­тивного обліку на дату Балансу, оцінюється за справедли­вою вартістю (ціна реалізації за вирахуванням непрямих податків, витрат на збут і суми прибутку, виходячи з при­бутку для конкретного виду готової продукції) і відобра­жається в звітному місяці за дебетом рах.26 "Готова про­дукція" і кредитом рах. 79 "Фінансові результати".

Для одержання безпосередньо у бухгалтерському обліку даних про собівартість залишків готової продукції суб'єкти малого підприємництва витрати, пов'язані з виробництвом (виготовлен­ням) і відпуском готової продукції, можуть визначати і відображати в порядку, встановленому Положенням про спрощену форму бух­галтерського обліку суб'єктів малого підприємництва, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від ЗО вересня 1998 року № 196, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 жовтня 1998 року за № 646/3086. Для одержання безпосередньо у бухгал­терському обліку даних про собівартість залишків незавершеного виробництва і готової продукції суб'єкти малого підприємництва ви­трати виробництва і собівартість виробленої готової продукції мо­жуть визначати і відображати в порядку, встановленому Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і ор­ганізацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від ЗО листопада 1999 року № 291, який зареєстровано в Міністерстві юс­тиції України 21 грудня 1999 року за № 893/4186.

У рядках 090 — 120 відображаються елементи операційних витрат, (матеріальні затрати, витрати на оплату праці, відраху­вання на соціальні заходи, амортизація) для заповнення яких ви­користовуються рахунки 8 класу. При цьому слід керуватися П (С)БО 16 "Витрати".

У статті "Інші операційні витрати" (р. 130) відобра­жається: собівартість реалізованих оборотних активів (крім гото­вої продукції, товарів і фінансових інвестицій); відрахування на створення резерву сумнівних боргів і сума списаних безнадійних боргів; витрати від операційних курсових різниць; визнані еко­номічні санкції; відрахування для забезпечення відшкодування наступних операційних витрат; інші витрати, що пов'язані з опе­раційною діяльністю підприємства.

У цій статті також відображається належна до сплати за звітний період відповідно до чинного законодавства сума єдиного податку, плата за спеціальний торговий патент і сума єдиного (фіксованого) податку для сільськогосподарських товаровиробників.

Конкретна назва податку і відповідна сума (за кожним по­датком) наводиться в рядку 131.

У рядку 140 без визначеної назви торговельні організації відображають собівартість реалізованих товарів.

У статті "Інші звичайні витрати" (р.150) відображаються: витрати на сплату процентів та інші витрати підприємства, пов'язані із залученням позикового капіталу; втрати від участі в капіталі; собівартість реалізації фінансових інвестицій, необорот­них активів, майнових комплексів; втрати від не операційних кур­сових різниць; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необо­ротних активів; інші витрати, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства. Сума записується в дужках.

У статті "Надзвичайні витрати" (р.160) відображаються втрати від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техноген­них аварій тощо), включаючи затрати на запобігання виникненню втрат від стихійного лиха та техногенних аварій; втрати від інших подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

У статті "Податок на прибуток" (р.170) відображається сума податку на прибуток, яка відповідно до П(С)БО 17 "Податок на прибуток" визначається в розмірі поточного податку на прибу­ток.

Разом витрати (р.180) визначається загальна сума витрат (р.090 + 100 + ПО + 120 + 130 + 140 + 150 + 080 + 160 + 170)в

У статті "Чистий прибуток (збиток) (р.190)" відобра­жається чистий прибуток або збиток як різниця між сумою чисто­го доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, по­слуг) і сумою всіх витрат. Сума всіх витрат збільшується на суму зменшення залишків незавершеного виробництва і готової про­дукції або зменшується на суму збільшення залишків незаверше­ного виробництва і готової продукції.

У зведених фінансових звітах показники чистого прибутку і збитку наводяться розгорнуто як сума відповідних показників юридичних осіб, фінансова звітність яких включена до зведеного фінансового звіту.

Слід пам'ятати, що фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва підписується керівником і головним бухгалтером тільки один раз,на сторінці Звіту про фінансові результати.

 


Запитання для самоконтролю:

1. Хто відноситься до суб'єктів малого підприємництва?

2. Стосовно яких підприємницьких структур передбачено обмеження щодо віднесення їх до суб'єктів малого підприємництва?

3. Звітний період для суб'єктів малого підприємництва?

4. Яка Структура та обсяг статей балансу суб'єкта малого підприємництва?

5. Дайте характеристику статей активу балансу?

6. Дайте характеристику статей пасиву балансу?

7. Які відмінності між формами № 2М та №2?

8. Назвіть витрати, що входять до складу статті "Інші витрати"?

9. Назвіть доходи, які входять до складу статті ''Інші операційні доходи"?

10. Назвіть інші звичайні доходи та інші звичайні витрати які входять до складу відповідних статей (р. 050 і р. 150)?

11. Як визначається збільшення або зменшення залишків не­завершеного виробництва і готової продукції суб'єктами малого підприємництва?







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 354. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия