Студопедия — Огляд ключових категорій і термінів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Огляд ключових категорій і термінів






Фінансовий аналіз – процес дослідження фінансового стану та результатів фінансової діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості й забезпечення ефективного розвитку.

Головна мета фінансового аналізу – вчасно виявляти та усувати недоліки у фінансовій діяльності, знаходити резерви поліпшення фінансового стану підприємства та його платоспроможності.

Фінансовий стан – рівень збалансованості і окремих структурних елементів активів і капіталу підприємства, а також рівень ефективності їх використання.

Фінансовий стан підприємства – комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства характеризується величиною, складом і структурою активів, власного капіталу і зобов’язань, відповідні співвідношення яких обумовлюють фінансову стійкість, платоспроможність і ефективність використання економічного потенціалу підприємства.

Аналіз фінансового стану є необхідною умовою ефективного управління формуванням, розміщенням і використанням ресурсів підприємства.

Аналіз фінансового стану підприємства ґрунтується головним чином на відносних показниках, тому що абсолютні показники балансу в умовах інфляції складно звести до порівняльного вигляду.

Аналіз фінансового стану включає етапи:

- виявлення найважливіших характеристик балансу: оцінку загальної вартості майна, оцінку співвідношення іммобілізованих і мобільних засобів, власних і позикових засобів.

- аналіз змін у динаміці і структурі активів та пасивів;

- аналіз ліквідності балансу;

- аналіз платоспроможності;

- аналіз кредитоспроможності;

- аналіз фінансової стійкості;

- аналіз ділової активності та інвестиційної привабливості;

- аналіз прибутковості та рентабельності діяльності.

Основним напрямком аналізу фінансового стану підприємства є загальний аналіз економічного потенціалу.

Фінансові ресурси - сукупність грошових коштів, які формуються з метою фінансування розвитку підприємства в майбутньому періоді.

Фінансування – процес вибору напрямків, форм і періодів використання фінансових ресурсів з метою забезпечення економічного розвитку й зростання ринкової вартості підприємства.

Економічний показник – це кількісна і якісна характеристика явища або процесу.

Кількісні показники відображують розміри аналізованих показників і зміни в них (обсяг реалізації та ін.).

Якісні показники – істотні особливості і властивості окремих об’єктів, сторін і в цілому результатів фінансово-господарської діяльності підприємства (прибуток, собівартість та ін.).

Загальні показники характерні для всіх галузей економіки.

Специфічні – використовуються в окремих галузях.

Абсолютні показники – це вартісні, натуральні, трудові або умовні вимірники.

Відносні – це відношення одного показника до іншого (коефіцієнти, індекси, відсотки й ін.).

Первинні показники формуються безпосередньо за даними обліку, планової інформації.

Похідні – розраховуються на основі первинних.

Синтетичні (інтегральні) – дають узагальнену характеристику складених економічних явищ (прибуток, собівартість та ін.).

Система показників, яка використовується у фінансовому аналізі характеризує:

- джерела формування капіталу;

- склад загального, основного та оборотного капіталу;

- ефективність використання капіталу та його оборотність;

- ліквідність (платоспроможність), рух грошових потоків;

- фінансову стабільність (стійкість);

- фактори формування і зміни фінансового стану підприємства: прибуток, реалізацію, собівартість та ін.;

- індикатори (симптоми) нестабільності фінансового стану – збитки, прострочені позички і позики, дебіторська і кредиторська заборгованості, векселі та ін.

Горизонтальний аналіз характеризує зміни показників за звітний період.

Вертикальний – питому вагу показників у загальному підсумку (валюті) балансу підприємства.

Економічний потенціал підприємства визначається загальною величиною джерел фінансування (власний капітал і зобов’язання) і дорівнює вартості майна, що знаходиться у його розпорядженні (активи).

Активами є ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Загальний аналіз економічного потенціалу ґрунтується на застосуванні методичних прийомів вертикального і горизонтального аналізу і спрямовується на оцінку динаміки активів, власного капіталу і зобов’язань за абсолютною величиною, складом і структурою.

Формалізовані методи фінансового аналізу – це методи аналізу, в основу яких покладені жорстко формалізовані аналітичні залежності.

Предикативні моделі фінансового аналізу – це моделі передбачуваного, прогностичного характеру.

Нормативні моделі фінансового аналізу – це моделі, які уможливлюють порівняння фактичних результатів діяльності підприємства з нормативами (розрахованими на підставі нормативу).

Дескриптивні моделі фінансового аналізу – це основні моделі, за допомогою яких здійснюється фінансовий аналіз і до яких належать: побудова системи звітних балансів; подання фінансової звітності у різних аналітичних розрізах; вертикальний та горизонтальний аналіз звітності; системний аналіз оцінних коефіцієнтів.

Внутрішній (традиційний) фінансовий аналіз – це аналіз, який здійснюється самим підприємством за даними бухгалтерського обліку та звітності, а також оперативними даними.

Внутрішній фінансовий контроль – процес перевірки досягнення і рівня реалізації управлінських рішень з управління фінансами, який організовується самим підприємством.

Зовнішній фінансовий аналіз – це аналіз, який здійснюється партнерами підприємства та контролюючими органами на основі даних публічної фінансової звітності.

 

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення поняття «Фінансовий аналіз».

2. Дайте визначення сутності фінансового аналізу.

3. Назвіть основні цілі та завдання фінансового аналізу.

4. Дайте визначення предмета, об’єкта та суб’єкта фінансового аналізу.

5. Дайте характеристику методів фінансового аналізу: формалізованих, неформалізованих.

6. Назвіть основні типи моделей фінансового аналізу.

7. Назвіть основні принципи фінансового аналізу.

8. Назвіть фактори, що впливають на фінансовий стан підприємства.

9. Яке призначення загальної оцінки фінансового стану підприємства і його змін за звітний період?

10. Для чого здійснюється попередня оцінка фінансового стану підприємства?

11. Що таке баланс-нетто? Чим спричинена необхідність його побудови?

12. У чому сутність і яка методика проведення горизонтального і вертикального аналізу?

13. Укажіть графи порівняльного аналітичного балансу.

14. Як скласти порівняльний аналітичний баланс.

15. Чому для факторного аналізу зміни майна підприємства зручно використовувати агреговану структуру балансу.

16. Яке призначення загальної оцінки фінансового стану підприємства і його змін за звітний період?

 

 

Бібліографічний список до теми [3, 7, 12, 13, 16]

 








Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 471. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия