Студопедия — Схема обігу простого векселя
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Схема обігу простого векселя

Векселедавець   *»- — Векселетрю і ач
  -------------- і  

 

1. Видача векселя.

2. Пред'явлення векселя до оплати.

3. Погашення векселя (оплата).

4. Вручення погашеного векселя.


 

]. Видача векселя.

2. Пред'явлення векселя до акцепту (презентація).

3. Підтвердження акцепту.

4. Пред'явлення векселя до оплати.

5. Погашення векселя.

6. Вручення погашеного векселя.

Видавати векселі як прості, так і переказні можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги (за виключенням податкових векселів). При цьому до договору купівлі-продажу укладають додаткову угоду, в ній зазначають, що в розрахунок за поставлену продукцію (виконані роботи, надані послуги) підприємство-покупець видасть вексель.

Номінальна сума виданого векселя може дорівнювати сумі боргу (відсотки за відстрочку платежу будуть сплачені при погашенні векселя) або сумі боргу з врахуванням відсотків за відстрочку платежу, що повинно бути обумовлено додатковою угодою.

Доцільність застосування векселя пояснюється тим, що вексель - це цінний папір, який можна виписувати як заставу для кредитної угоди; векселем можна розраховуватись з іншим кредитором, можна продати, обміняти його на інші активи тощо.

Звичайно, краще мати вексель, ніж просто заборгованість покупця (боржника).

Якщо виникає конфліктна ситуація щодо погашення боргу, то вексель є зручним інструментом оформлення заборгованості, що дозволяє кредитору передавати своє право вимоги іншим особам.

Вексельний обіг регламентується Законом України «Про обіг векселів в Україні» (2001р.).

Схема обігу иерекашого векселя (тратти)

ВЕКСЕЛЕДАВЕЦЬ(ТРАСАНТ)

Векселі оформляють на бланках єдиного зразка, встановленого Кабінетом Міністрів та Національним Банком України.

Бланки векселів купують в установі банку. Для того, щоб мати юридичну силу, як переказний вексель, так і простий повинні містити необхідні реквізити:

- найменування;

- сума, що підлягає сплаті (цифрами та прописом);

- строк платежу;

- місце платежу;

- перший векселетримач — підприємство-поетачальник, для якого виписано вексель.

Підписують вексель керівник та головний бухгалтер підприємства- векселедавця, ставлять печатку.

На векселі обов'язковим є надпис авалі ста. Аваль — це забезпечення платежу за векселем. Надпис авалі ста означає, що особа яка його підписала, бере на себе зобов'язання оплатити вексель, якщо платник за векселем не зможе оплатити його у строк. В авалі повинно бути вказано за кого він даний; в іншому випадку буде вважатись, що він даний за векселедавцем. Поручителем-авалістом може бути установа банку, в якому розміщено кошти надписувача векселя.

Переказний вексель відрізняється від простого тим, що векселедавець наказує платити за ним третій особі (платнику), і тому такий вексель потребує згоди платника. Згода оплатити переказний вексель, засвідчена платником, називається акцептом.

Для забезпечення заборгованості, що виникла перед постачальником, векселедавець пропонує підприємству-платнику акцептувати (погодитись у майбутньому виплатити) і надалі провести платіж за пред'явленим векселем. Про призначення себе платником за переказним векселем підприємство- платник дізнається з повідомлення (авізо), що виписується векселедавцем. Про отримання авізо із зазначенням відповідних реквізитів про дату, строк, суму векселя і про згоду акцептувати виписаний вексель, платник письмово повідомляє векселедавця.

Сам факт здійснення акцепту може супроводжуватись оформленням двостороннього акта пред'явлення векселя до акцепту.

Переказний вексель може бути переданий іншій особі шляхом індосаменту - спеціального надпису на звороті векселя або на додатковому аркуші-алонжі.

Після того як векселедавець заповнить усі обов'язкові реквізити векселя, він пере/дає його за актом приймання-передачі першому векселетримачу. Практично підтверджено, що одержувач векселя повинен пред'явити векселедавцю довіреність на отримання векселя, гак як підписання акта й фактичне одержання векселя можуть бути подіями, розірваними в часі.

В бухгалтерському обліку як векселедавця, так і векселетримача виписування та передача векселя в забезпечення заборгованості викликає певні зміни. Наявна кредиторська (дебіторська) заборгованість є іменною; при передачі (отриманні) векселя вона знеособлюється.

Для векселедавця це означає, що його заборгованість за товари (роботи, послуги) видозмінилась й у визначений час він оплатить обумовлену суму не

обов'язково своєму постачальнику (підряднику), а будь-кому, хто пред'явить йому вексель до оплати.

В свою чергу, у векселетримача з'явиться можливість здійснити дії, пов'язані з одержанням компенсації за продані товари (виконані роботи, надані послуги) від будь-яких третіх осіб, зацікавлених у придбанні векселя. Так як вексель є безумовним грошовим зобов'язанням/платіж за векселем здійснюється в грошовому вираженні, тільки в безготівковій формі. Здійснення векселедавцем оплати векселя коштами супроводжується проставлянням відмітки про платіж на самому векселі або оформленням окремої вексельної розписки. Практично доведено, що варто також оформити акт пред'явлення векселя до оплати.

Векселетримач до настання строку погашення переказного векселя може його продати. Підприємство' або установа банку може достроково оплатити вексель, що перебуває в обігу.

Придбавши вексель, установа банку (підприємство) терміново оплачує пред'явнику узгоджену суму, а платіж отримує тільки з настанням зазначеного у векселі строку.

За достроковий платіж установа банку (підприємство) утримує з номінальної суми векселя певну винагороду на свою користь, тобто, вексель оплачується із знижкою.

Різниця між сумою, яку банк (підприємство) заплатить, придбавши вексель, і сумою, яку він отримав за цим векселем у строк платежу, називається дисконтом.

2. Облік векселів виданих.

Підприєметво-покупець (векселедавець) обліковує видані ним векселі. Векселедавець здійснює операційний контроль за допомогою картотеки, впорядкованої за строками погашення векселів.

Векселі, термін погашення яких не більше дванадцяти місяців з дати балансу, вважаються короткостроковими. Облік таких векселів ведуть на рахунку 62 "Короткострокові векселі видані ", який має субрахунки:

621 "Короткострокові векселі видані в національній валюті "

622 "Короткострокові векселі видані в іноземній валюті ".

На кредиті відображають суму векселів, виданих постачальникам та іншим кредиторам;

на дебеті - погашення заборгованості за виданими векселями, її списання тощо.

Аналітичний облік ведуть за кожним виданим векселем та строками їх погашення у відомості 3.4.

  Зміст операції Дебет Кредит Сума
1. а) Видано короткостроковий вексель постачальнику в погашення заборгованості:      
  - на суму заборгованості      

 

  - відсотки за відстрочку      
  платежу      
  б) Погашено пред'явлений вексель з      
  поточного рахунку з настанням      
2. а.) Видано короткостроковий вексель постачальнику на суму    
  заборгованості (відсотковий 63 1    
  вексель)      
  б) погашено вексель:      
  - погашено пред'явлений      
  до оплати безвідсотковий      
  вексель з поточного      
  рахунку      
  - сплачено відсотки за      
  векселем      
3. В и да н о д о в го с т р о к о і з и й і і с к с е л ь постачальнику на суму      
  заборгованості   .51 1  
  Переведено заборгованість за      
  довгостроковим векселем у ПОТОЧНІ      
  Зобов'язання      
  Погашено поточну заборгованість за      
  довгостроковим векселем (з      
  настанням строку погашення      
  довгострокового векселя)      

 

3. Облік отриманих векселів.

Підприємство-постачальник, що реалізує свої товари (роботи, послуги) на умовах розрахунків векселями здійснює контроль за термінами погашення отриманих вексел і в.

Векселі зберігають у касі підприємства або в установі банку на договірних умовах. На всі векселі складають опис, де вказують назву платника, суму і термін погашення заборгованості за векселем, і Три погашенні векселя в описі роблять відмітку - вказують суму і дату погашення.

Векселі, термін погашения яких не більше дванадцяти місяців з дати балансу, є короткостроковими. Такі векселі отримані підприємством в оплату заборгованості обліковують на рахунку 34 "Короткострокові векселі одержаніякий має субрахунки:

341 "Короткострокові векселі одержані в національній валюті "

342 "Короткострокові векселі одержи ті в іноземній валюті"

На дебеті відображається отримання векселя за реалізовані товари (роботи, послуги);

на кредиті відображаються:

- сума коштів, отриманих в погашення векселя;

- погашення отриманим векселем ^Кредиторської заборгованості;

- продаж векселя третій стороні тощо. Аналогічний облік ведуть за кожним одержаним векселем у відомості 3.4.

  Кореспонденція рахунку 34 "Короткосіщ оокові векселі одержані".
Зміст операції Дт Кт Сума
  1. Одержано вексель від покупця        
  за відвантажену продукцію:        
  - на суму вартості товару        
  - відсотки за відстрочку платежу        
  Разом 34!   '732  
          1 1000
  а) зараховано на поточний       !1000 '
  рахунок суму сплати векселя        
  б) погашено заборгованість      
  постачальнику отриманим        
  векселем        

 

Підприємство, що придбало "чужий" вексель, обліковує його в залежності від строків погашення придбаного векселя. Короткостроковий вексель обліковується як поточні фінансові інвестиції на рахунку 352 "Інші поточні фінансові інвестиції".

Операції пов'язані з придбанням короткострокових векселів відображають

Зміст операції Дт Кт Сума
  Придбано короткостроковий вексель      
2 2 Переказано кошти за куплений вексель до виплати      
  Пред'явлено вексель до оплати векселедавцю або третій особі, якій продано "чужий" вексель      
  Зараховано на поточний рахунок кошти за проданий вексель ЗІ 1    
  Списано вартість проданого векселя '971    
  Списано на фінансовий результат: - дохід від продажу векселя - виграти на придбання векселя Ч 791 971 11000 9000
7 7 Списано фінансовий результат 79!    

 

5. Особливості обліку довгострокових векселів.

Векселі, термін погашення яких більше дванадцяти місяців з дати балансу, є довгостроковими. Такі операції обліковують на рахунку 51 ''Довгострокові векселі видані», який маг субрахунки:

511 "Довгострокові векселі, видані в національній валюті"

512 ''Довгострокові векселі, видані в іноземній валюті. "

Якщо термін погашення довгострокового векселя уже не перевищує дванадцять місяців, така заборгованість переходить в поточну й обліковується як короткострокові векселі. Оплату проводять з настанням строку погашення векселя.

Облік отриманих довгострокових векселів, термін погашення яких перевищує дванадцять місяців з дати балансу, ведуть на рахунку 182 "'Довгострокові векселі одержані".

Придбані довгострокові векселі, при умові, що підприємство не планує їх продати протягом найближчих дванадцяти місяців, можна обліковувати як довгострокові фінансові інвестиції. Для цього використовують рахунок. 14 "Довгострокові фінансові інвестиціїзокрема, рахунок 143 "Інвестиції непов 'язаним сторонам". Операції з такими векселями відображають аналогічно операціям з іншими цінними паперами.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
ЕТАП НАВЧАННЯ. 1. Дайте визначення звичайній діяльності | ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ.

Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1086. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия