Студопедия — Організація процесу виробництва у виробничому підрозділі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація процесу виробництва у виробничому підрозділі






 

Організація процесу виробництва та показники його якості.

Для будь – якого підприємства основною функцією є виробнича діяльність.

Під виробничою діяльністю розуміють сукупність цілеспрямованих процесів,що здійснюється людьми за допомогою засобів праці чи природних процесів, у результаті яких предмети праці змінюють свій склад,стан, форму, отримують певні властивості та перетворюються в готову продукцію.

Організація процесу виробництва починається зі збору інформації про виробничі потужності, постачальників, матеріал та сировину,витрати інших матеріалів та МШП,рівень підготовки персоналу та затрати на виробничу процедуру. А також у забезпечені раціонального поєднання у просторі й часі. Основних, допоміжних і обслуговуваних процесів, а також людей і матеріальних елементів виробництва.

На ТОВ «Гермес» використовують такі показники якості як:

1.Об’ємні показники;

2. Якісні показники;

3. Активна клієнтська база(АКБ).

Об’ємні показникиявляють собою обсяг ознак і завжди є добутком якісного та одного кількісного показників, наприклад, pq=p*q- товарооборот або вартість продукції; zq= z*q- витрати на виробництво продукції; fT=f*T- фонд заробітної плати працівників тощо.

Якісні – характеризують економічну ефективність здійснення того чи іншого процесу. Такими показниками є прибуток і рентабельність.

Розвинута клієнтська база формує основу універсального підприємства.

Підприємство Гермес намагається збільшувати клієнтську базу і підтримувати із нею тісний партнерський зв’язок. Адже від цього залежатиме процвітання підприємства або його крах.

Тому перш ніж вступити у відносин складається список потенційних клієнтів, список має бути великий, оскільки до етапу безпосередньої купівлі дійдуть одиниці від початкової кількості клієнтів.

Після складання списку слід розпочати процес накопичення інформації про кожного клієнта – провести «передконтактне планування».

Оформлення наряд – замовлення на ремонт автотранспорту

Оформлення наряд – замовлення на ремонт автотранспорту здійснюється по - різному. Це все залежить від політики підприємства. На державних підприємствах ремонт автотранспорту може здійснюватися за рахунок держави, однак на приватних підприємствах ремонт автотранспорту може здійснюватися як і за кошти самого підприємства, так і за рахунок працівника, за яким закріплений автотранспорт.

Оформлення заявки – на отримання зі складу товарно- матеріальних цінностей

Оформлення заявки на отримання зі складу товарно – матеріальних цінностей відбувається за рахунок видачі накладних відділом складського господарства.

Виходячи з пріоритетної цільової установки, формуються задачі проведення аналізу обсягу і структури реалізації товарів. В ході такого аналізу розглядаються загальні та частинні показники розвитку реалізації товарів в перед плановому періоді. Враховуючи Індекс інфляції забезпечується співставлення цін.

На ТОВ «Гермес» дуже сурова відноситься до видачі товару зі складу. Це можливо лише при наявності складської накладної з печаткою або із проплаченим банківським чеком.

 

 

Накладна, за якою розповсюджується товар має вигляд.

 

маршрут ТРТ м-н/с. кг Рсх
БАК № 416306 від 01.12.13 основний

Споживач:

код найменування Кількість Ящ. ціна

БАК ХОЛД разом

Оператор: разом оплачено:

 

Відібрав ___________відвантажив________

Сплачено: №416306 від 01.12.13

Отримав______________________________

 

Трудомісткість– один з показників продуктивності праці, він являє собою суму затрат живої праці на виробництво одиниці продукції.

Трудомісткість одиниці продукції визначається відношенням затрат на виробництво до обсягу випущеної продукції за певний період:

Те= ,

де Те – трудомісткість (повна);

Тж­- працезатрати на випуск продукції (проведення робіт, надання послуг) у відповідних одиницях;

V – обсяг виробництва продукції(робіт, послуг) у відповідних одиницях.

На ТОВ «Гермес» вартість роботи розраховується за виконання працівником плану, якщо план перевиконаний то працівник отримує надбавку до заробітної плати, а якщо план недовиконаний то відповідно до нього накладається штрафна санкція.

Розрахунок суми, яку клієнт повинен сплатити за отриманий товар залежить від самого клієнта. Клієнт сам вирішує який товар йому потрібен і в якій кількості.

Після того як клієнт отримав замовлений товар, він отримує відповідний документ, накладну за переліком отриманої продукції і сума, яку потрібно сплатити. Клієнт протягом 5 банківських днів повинен оплатити касу вартість отриманої продукції. Для полегшення проведення цих платежів, на ТОВ «Гермес» цим займається старший менеджер, який забирає кошти у торгових точках і в кінці кожного робочого дня кладе ці гроші у касу банку.

У журналі обліку господарських операцій записи здійснюються на підставі первинних і зведених облікових документів, відомостей про нарахування заробітної плати та амортизації тощо, з відображенням суми операції на рахунках бухгалтерського обліку. Журнал ведеться щомісячно.

В кінці кожного робочого дня підводиться підсумок виконання плану. Якщо згідно плану торговий агент недовиконав план, то кількість товару, яка залишилася переноситься на наступний день. Ніколи не потрібно засмучуватися коли працівник недовиконав план, адже сьогодні він не виконав план, а завтра – може перевиконати.

Прогнозування обсягу робіт в виробничому підрозділі

Оскільки ТОВ «Гермес» дистриб’юторська компанія, тобто компанія, пов’язання тільки зі збутом товару, тому розрахунок показників трудомісткості і вартості матеріалів не використовують.

На ТОВ «Гермес» навантаження на працівника розраховується самим працівником, тобто працівник сам може складати свій графік роботи на тиждень.

Планування чисельності робітником підприємства пов’язано з показником використання робочого часу на протязі року, розраховується в Людино –годинах і Людино – днях.

Необхідний інструмент такого планування – розрахунок балансу робочого часу одного робітника.

Баланси є планові та звітні (фактичні), їх призначення – виявлення резервів зростання продуктивності праці і вивільнення за рахунок раціонального використання робочого часу.

Баланс робочого часу складається з трьох етапів:

· Розрахунок середнього фактичного числа робочих днів;

· Установлення середньої тривалості робочого дня;

· Визначення корисного фонду робочого часу в годинах.

На практиці застосовуються різні методи планування чисельності працюючих: укріплений метод, планування по категоріях працюючих на основі трудомісткості, нормативів чисельності і норм обслуговування.

На ТОВ «Гермес» виконання плану перевіряють керівники відділів.

Існують такі відділи: «Оболонь», «Бакалія», «Олімп», «Шабо+SV», «Nemiroff», «Золота амфора»,» Торчин», «VIP відділення», «Кабаре».

Згідно з плану оборот капіталу, на підприємстві, повинен бути здійснений за 6 календарних днів. Якщо оборот здійснився пізніше ніж через 6 днів, на підприємство накладаються штрафні санкції.

Перш ніж приймати рішення, працівники думкою програють пізні варіант, вважаючи це кращим способом знайти оптимальніший варіант:

· Не метушитися. Кожне рішення потрібно обміркувати, і на це потрібен час. Обумовити для себе час, необхідний для рішення, і проаналізувати рішення. Визначити плюси і мінуси. Така послідовність розвиває в нас здатність для прийняття рішення.

· Виберіть стратегію поведінки. Це дуже важливо при вирішенні принципових питань. Принципові рішення не повинні створювати стратегію поведінки і суперечити життєвим установам. У протиправному випадку варто подумати про перегляд своїх поглядів.

· Піддайте серйозному аналізу сформовану ситуацію. У цьому випадку відкриється справедливість передбачуваного рішення. Для прийняття рішень цей крок є принциповим.

Кожний місяць на ТОВ «Гермес» проводяться наради з приводу підсумків роботи підприємства за минулий місяць. Тобто складаються щомісячні звіти по кожному з підрозділів, і складається план щодо наступного місяця.

 

1.3.Аналіз організаційної структури управління ТОВ «Гермес»

 

Під організаційною структурою управління розуміється упорядкована сукупність ланок управління та зв'язків між ними. У ній виділяють такі поняття, як елементи (ланки), зв'язки та рівні. Елементами організаційної структури є служби, групи та працівники, що виконують різні функції. У свою чергу, між підрозділами існують певні зв'язки, серед яких виділяють горизонтальні, вертикальні, лінійні і функціональні зв'язки.

Підприємство стабільно нарощує об'єми, що дозволяє створювати додаткові робочі місця. Тільки за останні три роки кількість працюючих збільшилася в три рази і складає більше 137 чоловік.

Поділ на підрозділи відбувається відповідно до цілей і стратегії організації. Кожен підрозділ має мати чітко визначені завдання і функції.

Організаційна структура ТОВ «Гермес» доцільна для данного підприємства, працівники якого виконують приблизно однакові дії (надають однотипні послуги, обслуговують один сегмент ринку). Перевагою цієї структури є можливість швидко приймати рішення, реагувати на зміни у зовнішньому оточенні і забезпечувати неформальний підхід до мотивації і контролю діяльності співробітників.

Така структура задовольняє виповненню цілей та завдань, які стоять перед підприємством. Так, наприклад, для виконання завдання реалізація продукції за встановлений термін, на складі слідкують за наявність товару, відділ торгівлі слідкує який саме товар необхідно, а головний механік слідкує за доставкою, в бухгалтерії проводиться аналіз успішного виконання завдань.

Робота, яка повинна виконуватись на підприємстві, розподілена між підрозділами. Це дозволяє економити час та трудові ресурси. Перед кожним працівником стоять свої завдання, цілеспрямоване виконання яких кожним окремо приведе до конкурентоспроможного функціонування всього підприємства. Кожний працівник має свого безпосереднього керівника, від якого отримує завдання та поради, та перед яким відповідає за виконану роботу.

При роботі з персоналом підприємства одне з центральних місць управління займає мотивація співробітників, оскільки вона виступає безпосередньою причиною їхньої поведінки. Орієнтація працівників на досягнення цілей підприємства по суті є головним завданням керівництва персоналом. Вибір правильної мотивації дуже важливий, від цього залежить ефективність роботи працівників. Мотивація дозволяє задовольняти всі рівні потреби, які для даного індивіда є насущними в даний момент. З даних таблиці видно, що потреби у всіх людей різні, та крім того, у одного і того ж працівника у різний момент часу можуть бути різні потреби. Тому мотивація - це не тільки турбота менеджера, працівник повинен сам аналізувати свою роботу, шукати в ній способи задоволення значущих для нього потреб.

Розглянемо організаційну структуру управління ТОВ «Гермес», яка представлена на (рис.1.1.).

Рис. 1.1. Організаційна структура управління ТОВ «Гермес»

Генеральний директор – очолює фірму, слідкує за процесом надання послуг, роботою начальників та їх підрозділами. Проводить найбільш складні і відповідальні операції. Відповідає юридично перед державою. Має право управляти фірмою та працівниками на свій розсуд.

Головний бухгалтер – здійснює організацію бухгалтерського обліку зобов'язаний забезпечити використання сучасних засобів автоматизації обліково-обчислювальних робіт, прогресивних форм і методів бухгалтерського обліку; достовірний облік виконання кошторисів витрат, реалізації продукції та інших робіт, складання економічно обґрунтованих звітних калькуляцій собівартості продукції, робіт і послуг; точний облік результатів господарсько-фінансової діяльності фірми відповідно до встановлених правил, нарахування і своєчасне перерахування коштів.

Бухгалтерія – здійснення прийому і контролю первинної документації по відповідним ділянках бухгалтерського бюджетного обліку, своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з рухом основних засобів, матеріальних запасів і грошових коштів, економічний аналіз фінансово-господарської діяльності за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою виявлення внутрішніх резервів, формування, ведення і зберігання бази даних бухгалтерської інформації, аналіз і контроль місячних, квартальних і річних звітів по виконанню планів.

Завідувач складом – відповідальний за схоронність складових товарів, забезпечує дотримання режимів зберігання, організовує роботу підлеглих, веде облік складських операцій, складає встановлену звітність, дотримується вимог охорони праці. Він має право знайомитися з проектами рішень керівництва стосовно діяльності складу, вносити на розгляд пропозиції по вдосконаленню роботи, залучати всі підрозділи до вирішення завдань.

Керівник торгового відділу – начальник торгового відділу несе відповідальність за результати та ефективність збутової діяльності відділу. Забезпечення виконання своїх функціональних обов'язків, а також роботу підлеглих йому працівників і служб підприємства з питань торгової діяльності відділу. Достовірну інформацію про стан виконання планів робіт відділу, підпорядкованих служб і працівників. Виконання наказів, розпоряджень і доручень директора підприємства.

Начальник торгового відділу має право:

Давати підлеглим йому співробітникам і службам доручення, завдання з кола питань, що входять у його функціональні обов'язки.

Контролювати виконання планових завдань і роботу, своєчасне виконання окремих доручень та завдань підлеглих йому працівників і служб.

Запитувати й одержувати необхідні матеріали і документи, пов'язані з питань діяльності. Вступати у взаємини з підрозділами сторонніх установ і організацій для вирішення оперативних питань збутової діяльності, що входить до його компетенції.

Транспортний відділ – Перевірка збереженості упакування і наявності вантажу відповідно до супровідних документів. Ведення планів-графіків наявності транспортних засобів під час навантаження і розвантаження в різні частини доби, про роботу механізмів.

Складання звітів виконання планів вантажопереробок.

Обробка перевізних документів, інформаційне забезпечення перевізного процесу і ведення встановлених форм звітності. Керівник відділу має право вимагати від інших підрозділів підприємства надання необхідних матеріалів для планування й організації роботи транспортного відділу.

Комірник -приймання, збереження, відпустка й урахування ресурсів і продукції по кількості, якості і номенклатурі; оформлення необхідної документації.

Вантажник – забезпечення вантажно-розвантажувальних робіт.

Експедитор – приймання продукції відповідно до супровідних документів; контроль санітарного стану транспорту, слушності виконання вантажно-розвантажувальних робіт, розміщення й укладки продукції.

Кожний відділ має свої функції, працівникам притаманні відповідні обов’язки та повноваження. Але всі відділи між собою взаємопов’язані.

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВ «ГЕРМЕС»

2.1. Характеристика маркетингового відділу ТОВ «Гермес»

 

Відділ маркетингу на ТОВ «Гермес» є самостійним структурним підрозділом підприємства і підпорядковується безпосередньо директору підприємства.

Відділ маркетингу очолюється начальником відділу, що призначається і звільняється від посади директором підприємства.

Структура і штати відділу затверджуються директором підприємства, виходячи з особливостей виробництва, а також обсягу робіт, покладених на відділ.

Відділ керується у своїй роботі чинними законодавчо-нормативними актами,наказами і розпорядженнями по підприємству і дійсному Положенню.

Задачами відділу маркетингу ТОВ «Гермес» є:

• комплексне вивчення ринку і розробка на основі його результатів довгострокових, середньострокових і короткострокових прогнозів потреб у що випускається продукції;

• забезпечення стійкої реалізації продукції;

• ринкова орієнтація виробництва - у виробництво запускається тільки та продукція, що продається;

• формування і проведення в життя товарного, цінового і збутового політики; визначення і реалізація заходів щодо формування попиту і стимулюванню збуту;

• забезпечення потреб підприємства в сировинних і матеріально-технічних ресурсах;

• своєчасне підготування і висновок договорів на постачання готової продукції і ресурсів;

• контроль і урахування відвантаження продукції і постачань ресурсів;

• орієнтація керівництва підприємства і виробництва на виконання вимог покупців до що випускається продукції.

Обов'язком відділу маркетингу є реалізація трьох функцій:

• аналітичної, що включає дослідження ринку;

• продажі продукції;

• забезпечення потреб підприємства ресурсами.

Реалізація аналітичної функції припускає вивчення ринку і прогноз його розвитку, аналіз вимог покупців до якості і споживчих властивостей продукції, аналіз найбільше ефективних методів продажів і реклами.

Вивчення ринку і прогноз його розвитку може містити аналіз і прогноз кон'юнктури, ємності, розвитку структури ринку, аналіз діяльності і якісних характеристик продукції конкурентів, аналіз поводження покупців, партнерів по бізнесу, цін.

Аналіз вимог до якості і споживчих властивостей продукції включає:

• аналіз впливу науково-технічного прогресу на що випускається продукцію; вивчення можливих змін технічного і технологічного напрямку;

• відповідність показників якості і споживчих властивостей продукції вимогам покупців;

• визначення конкурентноздатності продукції на різноманітних ринках, виявлення і реалізація передових тенденцій у світовому виробництві.

Аналіз методів продажів і реклами припускає вивчення й оцінку каналів товароруху їх розміщення, наявності складських і інших, що забезпечують процес продажів, помешкань, витрат на організацію продажів, стимулювання продажів, продажів із відстрочкою платежів, пільгових продажів, аналіз ефективності рекламних заходів.

Основною функцією відділу маркетингу, як і всього підприємства є продаж продукції, що включає:

• організацію оптового продажу продукції і просування її до споживача в те місце, де вона потрібна, у той час, коли вона потрібна, у таких кількостях, у яких вона затребувана, і такої якості, що задовольняє покупців;

• добір покупців і висновок договорів постачання;

• вибір місця збереження запасів готової продукції й організація належного її збереження;

• визначення системи переміщення готової продукції до місць збереження і продажі;

• впровадження автоматизованої системи керування запасами;

• впровадження автоматизованої системи опрацювання замовлень, договорів;

• вибір засобів і маршрутів транспортування продукції до місць продажів;

• організацію вантажно-розвантажувальних робіт;

• організацію системи формування попиту, стимулювання збуту, реклами;

• проведення цілеспрямованого асортиментної політики;

• проведення цілеспрямованого цінової політики;

• узгодження з зацікавленими підрозділами підприємства асортименту й обсягів продукції, цін, знижок і надвишок до них, витрат на рекламні заходи і ресурси;

• розгляд і задоволення претензій і рекламацій, що поступили від покупців і партнерів по бізнесу на продукцію підприємства;

• формування попиту і реалізація продукції на нових ринках України й інших країн;

• організацію участі і проведення виставок, ярмарків, виставок-продажів і інших заходів щодо формування споживчого попиту на продукцію підприємства;

• підготування щоденних довідок про продажі, щомісячних, квартальних і річних звітів про продажі.

Забезпечення потреб підприємства ресурсами припускає:

• визначення джерел ресурсів.

• забезпечення скоординованих із планом виробництва по термінах, обсягам і асортименту постачань сировини і матеріально-технічних ресурсів;

• виробітку і реалізацію найбільше раціональних схем ресурсного забезпечення;

• організацію найбільше повного й ощадливого використання на підприємстві матеріальних ресурсів, як-от: контроль за раціональним використанням сировини, матеріалів, дотримання норм їхньої витрати;

• встановлення обгрунтованих нормативів виробничих запасів;

• скорочення втрат і максимальне використання виробничих відходів;

• вивчення можливості і доцільності встановлення тривалих господарських зв'язків із постачальниками;

• організацію належної цілості матеріальних ресурсів і високого рівня механізації транспортно-складських операцій;

• здійснення належного урахування ресурсів і представлення достовірних звітних даних.

Маркетинговий відділ на ТОВ «Гермес відповідає за:

• забезпечення стійкого фінансового положення підприємства;

• здійснення продажів продукції;

• забезпечення постачань і цілість ресурсів для потреб підприємства;

• достовірність звітних даних.

Отже, маркетинг — це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 3328. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия