Студопедия — Виробнича діяльність підприємства передбачає -задоволення суспільних потреб і одержання прибутку.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Виробнича діяльність підприємства передбачає -задоволення суспільних потреб і одержання прибутку.

Виробнича діяльність підприємства передбачає

6. Виробнича інфраструктура – комплекс галузей господарства, які обслуговують сферу матеріального виробництва.

61. Виробнича інфраструктура – комплекс галузей господарства, які обслуговують сферу матеріального виробництва.

62. Виробнича потужність – максимально можливий випуск продукції у номенклатурі та асортименті при повному використанні виробничого обладнання та виробничих площ з урахуванням застосування передової техніки виробництва і наукової організації праці.

63. Виробничий метод нарахування амортизації базується на тому, що амортизація є тільки результатом експлуатації об’єкта основних засобів, і термін часу не відіграє ніякої ролі в процесі нара­хування.

7. Виробничі фонди – сукупність засобів виробництва, які має підприємство для здійснення процесу виробництва. До складу виробничих фондів входять основні та оборотні фонди.

64. Виробничі фонди – сукупність засобів виробництва, які має підприємство для здійснення процесу виробництва. До складу виробничих фондів входять основні та оборотні фонди.

8. Виручка -основне джерело доходів підприємства. Планування виручки від реалізації продукції та її зростання. Використання виручки для формування фінансових ресурсів підприємства. Оптимізація формування виручки на підприємстві.

9. Витрати -витрати різних видів економічних ресурсів (сировини, праці, основних засобів, послуг, грошей), безпосередньо пов'язані з виробництвом економічних благ.

10. Відновна вартість – вартість основних засобів ісля їхньої переоцінки.

11. Відрядна форма оплати праці - форма, при якій оплата праці працівника залежить від кількості фактично виготовленої ним продукції (виконаної роботи) і витрат часу на її виготовлення.

65. Внутрішньозаводський оборот -це вартість продукції, виробленої одними цехами підприємства і спожитої в інших цехах цього ж підприємства у цьому ж періоді.

група 1 – 2 відсотка;

група 2 – 10 відсотків;

група 3 – 6 відсотків;

група 4 – 15 відсотків.

66. Гудвіл -нематеріальний актив, вартість якого визначається як різниця між ринковою ціною та балансовою вартістю активів підприємства як цілісного майнового комплексу, що виникає в результаті використання кращих управлінських якостей, домінуючої позиції на ринку товарів, послуг, нових технологій тощо. Вартість гудвілу не підлягає амортизації і не враховується під час визначення витрат платника податку, щодо активів якого виник такий гудвіл.

Гудвіл — перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів, зобов'язань і непередбачених зобов'язань на дату придбання.

12. Демпінгові ціни -ціни знижені штучно

67. Диференційований (сегментований) маркетинг- це формуванняпідприємствомпропозицій товару і послуг, пристосованих до специфічних потреб споживачівщодо одного абокількохсегментів ринку.

13. Доходи -Гроші або матеріальні цінності, одержувані державою, юридичною та фізичною особою внаслідок якої-небудь діяльності (виробничої, комерційної, посередницької і т. ін.)

45. Економічні витрати -це всівидивиплатпостачальникам за сировину та матеріальніресурси.

14. Залишкова вартість – характеризує реально існуючу їх вартість, яка ще залишилась, тобто ще не перенесена на собівартість продукції (робіт, послуг), що виготовляється.

15. Заробітна плата – сукупність виплат у грошовій формі, які отримує робітник за певний період часу.

68. Збиток -це перевищеннясумивитрат над сумою доходу, для отриманняякогобулиздійсненіцівитрати.

16. Інвестиції – вкладення капіталу в підприємницьку діяльність з метою забезпечення його збільшення у майбутньому.

69. Інфраструктура - сукупність підприємств і установ господарського комплексу,що обслуговують основні галузі виробничої сфери та сфери послуг,атакож безпосередньо людей.

70. Картель -найпростіша форма монополістичного об'єднання. На відміну від інших, стійкіших, форм монополістичних структур (синдикати, трести, концерни) кожне підприємство, яке увійшло в картель, зберігає фінансову і виробничу самостійність. Об'єктами угоди можуть бути: ціноутворення, сфери впливу, умови продажу, використання патентів, регулювання обсягів виробництва, узгодження умов збуту продукції, найм робітників. Діє, як правило, в рамках однієї галузі. Ускладнює функціонування ринкових механізмів. Потрапляє під дію антимонопольного законодавства. В одних країнах світу заборонені законом, в інших, навпаки, їх формування заохочується з метою реструктуризації промисловості, стандартизації матеріалів і комплектуючих, обмеження конкуренції між дрібними фірмами.

71. Колективний договір -угода, яка укладається між власником або уповноваженим органом і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом. Колективний договір є результатом соціального партнерства та діалогу на локальному рівні.

72. Командитне товариство – це товариство, яке включає одного або декількох учасників, які несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства всім своїм майном, також одного або більше учасників (вкладників), відповідальність яких обмежується їх вкладом у майно товариства.

17. Конкурентноспроможність продукції – сукупність споживчих якостей товару, які відображають його відмінність від аналогічного товару за ступенем відповідності конкретним суспільним потребам і вартості.

73. Конкурентноспроможність продукції – сукупність споживчих якостей товару, які відображають його відмінність від аналогічного товару за ступенем відповідності конкретним суспільним потребам і вартості.

18. Консорціум – тимчасове статутне об’єднання промислового і банківського капіталу для реалізації певної підприємницької ідеї та досягнення загальної мети.

74. Консорціум – тимчасове статутне об’єднання промислового і банківського капіталу для реалізації певної підприємницької ідеї та досягнення загальної мети.

75. Концентрований маркетинг - різнобічний спектр маркетингової діяльності, що зосереджує зусилля на конкретних ринках.

19. Концепція індивідуального маркетингу передбачає -орієнтує підприємство на виявлення індивідуальних потреб покупців, їх розвиток і спрямування зусиль на те, щоб задовольнити ці потреби краще, ніж конкуренти.

20. Концепція маркетингу -це орієнтована на споживача інтегрована цільова філософія фірми, організації чи людини.

76. Концерн – форма статутного об’єднання підприємницьких структур, що характеризуються органічним поєднанням власності та контролю.

77. Корисні моделі -це результат інтелект-ої діяльності людини в будь-якій сфері технології. Відповідно до чинного законодавства, об’єктом корисної моделі, на яку видається патент, може бути: - продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини тощо); - процес (спосіб); - нове застосування відомого продукту чи процесу.

78. Корпорація – акціонерна форма власності, що передбачає колективне володіння власністю (капіталом), концентрацію функцій управління підприємством в руках професійних управляючих (менеджерів).

79. Кумулятивний метод нарахування амортизації розраховується діленням кіль­кості років, що залишаються до кінця очікуваного строку вико­ристання об’єкта основних засобів, на суму числа років його корисного використання. Тобто додаються числові значення років служби об’єкта основних фондів.

80. Лізинг – це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів. Яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

21. Ліквідаційна вартість – сума грошових засобів або вартість інших активів, яку підприємство чекає отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів по закінченню строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, які пов’язані з продажем (ліквідацією).

22. Маркетинг -це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей під-ва через макс. задоволення потреб споживачів.

81. Метод нарахування амортизації – зменшення залишкової вартості полягає в тому, що на початку експлуатації основних виробничих фондів суми нарахованої амортизації значно пере­вершують амортизаційні суми, нараховані на кінець терміну служби об’єкта.

82. Метод нарахування амортизації – подвійного зменшення залишкової вартості визначається так. При використанні методу прискореної амортизації ліквідаційна вартість об’єкта не враховується. Річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка обчислюється, виходячи із строку корисного використання об’єкта, і подвоюється:

83. Множинна організаційна структура передбачає -застосовання у великих компаніях, що включають безліч підприємств з різною структурою управління.

84. Моральне спрацювання –

Метод окупності -один з методів оцінки ефективності інвестиційних проектів, заснований на використанні як критерій періоду часу (кількість років), необхідного для повернення інвестицій, вкладених у проект (розмірів щорічного внеску, що розраховуються як різниця між річними доходами і витратами).

49. Недиференційований (масовий) маркетинг -одна зі стратегій охоплення ринку, за якої компанія виходить на весь ринок з єдиною пропозицією, ігноруючи відмінності між сегментами ринку.

85. Незавершене виробництво – це продукція, яка не закінчена виробництвом і підлягатиме подальшій обробці (переробці).

86. Нематеріальні активи – права на використання об’єктів промислової та інтелектуальної власності, а також інші майнові права.

87. Нематеріальні ресурси – складова потенціалу підприємства, здатна приносити економічну користь протягом тривалого періоду, для якої характерні відсутність матеріальної основи здобування доходів та невизначеність розміру майбутнього прибутку від її використання.

88. Непрямі витрати - це витрати, що пов'язані з управлінням та обслуговуванням виробництва, організацією виконання проектних робіт та інші витрати.

89. Норма витрат -гранично допустима величина витрат на виготовлення продукції за умов конкретного виробництва з врахуванням застосування найпрогресивнішої технології та сировини вищого гатунку.

90. Ноу-хау – це не захищеніохоронними документамита не оприлюднені знання чи досвід технічного, вир-ого, управлінського, комерційного, фін. або ін. проф-ого характеру, що можуть бути практично використані, а також забезпечувати певні переваги їхньому власникові.

91. Оборотні кошти - сукупність грошових коштів підприємства, необхідних для формування та забезпечення кругообігу виробничих оборотних фондів і фондів обігу.

92. Оборотні фонди частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються у виробничому циклі, змінюють або ж повністю втрачають свою натуральну форму й переносять повністю свою вартість на вартість продукції, що виробляється.

93. Оперативний лізинг – господарська операція фізичної чи юридичної особи, яка передбачає відповідно до договору операційного лізингу (оренди) передачу орендарю майна, яке підпада є під визначення основного фонду.

23. Основні невиробничі фонди -це житлові будинки, спортивні споруди, будинки культури, бази відпочинку, дитячі садки, ясла.

94. Основні невиробничі фонди -це фонди, які знаходяться на балансі підприємства і призначені для обслуговування працівників.

24. Основні фонди – засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживчій формі, а їхня вартість переноситься конкретною працею на виготовлену продукцію (платні послуги) частинами в міру спрацювання.

95. Основні фонди – засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживчій формі, а їхня вартість переноситься конкретною працею на виготовлену продукцію (платні послуги) частинами в міру спрацювання.

96. Патент – це охоронний документ, засвідчує авторство на винахід та виключне право на використання його протягом певного строку. Патент видається державним патентним відомством винахіднику або його правонаступнику. Дія патенту розповсюджується тільки на територію держави, в якій його видано.

97. Первісна вартість -історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових засобів чи справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

25. Первісна вартість – фактична собівартість необоротних активів у сумі грошових засобів чи справедливої вартості інших активів, сплачених, витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

98. Період окупності -це час, необхідне для відшкодування вихідних капітальних вкладень за рахунок прибутку від проекту. Під прибутком мається на увазі чистий прибуток, що залишається після відрахування податків плюс амортизація (а іноді і доходи по процентних ставках). Числення строку окупності звичайно починається з періоду будівництва, протягом якого будуть зроблені первісні капітальні вкладення (з обліком і без обліку вартості землі й оборотного капіталу).

99. Персонал підприємства – це сукупність усіх працівників, що отримали необхідну професійну підготовку та мають досвід практичної діяльності і виконують операції з переробки предметів праці з використанням засобів праці з використанням засобів праці або задіяні в процесі управління підприємством.

100. Підприємницький ризик -ризик, що виникає при будь-яких видах діяльності, пов'язаних з виробництвом продукції, товарів, послуг, їх операціями, комерцією, здійсненням соціально-економічних і науково-технічних проектів. Виходячи з даного визначення, господарський ризик - це явище, ознака і властивість діяльності, а не тільки поняття.

 

101. Підприємство – самостійна виокремлена виробнича господарська одиниця (суб’єкт господарювання) в системі суспільного розподілу праці; основна форма організації виробничо-господарської діяльності у сучасній економіці.

Підприємство як соціально-економічний і правовий інститут має певну сукупність економічних, організаційних і юридичних ознак, за якими кваліфікується як господарюючий суб'єкт і суб'єкт права. За допомогою цих ознак, систематизованих ст. 1 Закону України "Про підприємства в Україні", уніфіковано визначається правове становище підприємств усіх форм власності і галузей народного господарства.

102. Підрядний спосіб передбачає виконання будь-яких видів робіт: будівельні, монтажні, пусконалагоджувальні, науково-дослідні, проектно-дослідні, ремонтні. Підрядний спосіб — це організаційна форма виконання робіт, вир-ва продукції та надання послуг самостійними постійно діючими фірмами, підприємствами та організаціями на основі підрядних договорів і контрактів між інвесторами та учасниками інвестиційної діяльності.

103. Планування – процес розробки плану, який регламентує певний порядок, послідовність здійснення наміченої на конкретний період програми дій (розвитку) конкретного об’єкта з визначенням мети, змісту, обсягів, методів і засобів, терміну виконання.

26. Погодинна форма оплати праці -оплата праці за кількість відроблених годин.

104. Податковий метод нарахування амортизації визначається. Норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на початок звітного (податкового) періоду в такому розмірі (у розрахунку на податковий квартал):

105. Показник надійності - ц е кількісна характеристика однієї або декількох властивостей, що визначають надійність технічних засобів.

27. Показник фондовіддачі показує загальну віддачу від використання кожної гривні, витраченої на основні виробничі фонди, тобто ефективність цього вкладення коштів.

28. Показник фондомісткості показує відношення обсягу виробленої продукції до середньорічної вартості основних засобів.

48. Показник фондоозброєності показує відношення середньорічної вартості основних засобів до середньорічної чисельності промислово-виробничого персоналу підприємства чи його ланок.

29. Портфельні інвестиції -господарські операції, які передбачають придбання цінних пaпepiв, деривативів та ін фінансових активів за кошти на фондовому ринку (за винятком операцій із купівлі активів як безпосередньо платником податку, так i пов’язаними з ним особами, в обсягах, які перевищують 50 % загальної суми акцій, емітованих інш юридичною особою, які належать до прямих інвестицій).

106. Посада, або службове положення працівника -формальне посадово адміністративно закріплене місце працівника в трудовому таборі, яке передбачає виконання логічно посадових обов'язків, посадові виконання і характер взаємовідносин.

107. Поточна потужність– фактично досягнута виробнича потужність. (планова ) потужністьвизначаєтьсяперіодичновідповідно до зміни умов виробництва (змінюєтьсяпродуктивністьустаткування, номенклатура випускупродукції).

30. Прибуток – кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства, який визначається як різниця між виручкою і витратами.

108. Прибуток – кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства, який визначається як різниця між виручкою і витратами.

109. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності від оподаткування -визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фін. та інших доходів (прибутків), фінансових та інших витрат (збитків). Прибуток від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податків з прибутку. Збиток від звичайної діяльності дорівнює збитку від звичайної діяльності до оподаткування та сумі податків на прибуток.

110. Прибуток (збиток) від операційної діяльності -визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

111. Прибуток від звичайної діяльності -визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податків з прибутку.

112. Прибуток від реалізації продукції -визначається як різниця між чистим доходом (Дч) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої (Ср) продукції. Пр = Дч – Ср.

113. Прибуток економічний -або чистий, прибуток — це те, що залишається після вирахування всіх економічних витрат — явних і неявних витрат на заробітну плату, ренту і позичковий відсоток, і, крім того, нормального прибутку — із загального доходу підприємства.

114. Прогнозування – наукове передбачення порядку подій, побудова гіпотез, сценаріїв, моделей економічних процесів, які можуть мати місце у майбутньому.

115. Продуктивність праці – кількісне відношення обсягу отриманого продукту до праці, затраченої на її виготовлення.

116. Проектна потужність - це максимальний випуск продукції при ідеальних умовах.

 

 

117. Промислові зразки -це нове художньо-конструкторське рішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд, відповідає вимогам технічної естетики та ергономіки, придатне до здійснення промисловим способом і дає позитивний ефект.

118. Промислово-виробничий потенціал -це сукупність вартісних і натурально-речовинних характеристик виробничої бази, що виражається в потенційних можливостях провадити продукцію певного складу, технічного рівня і якості в необхідному обсязі.

119. Професія – вид трудової діяльності, здійснювання якої потребує відповідного комплексу спеціальних знань і практичних навичок.

31. Прямі інвестиції – господарська операція, яка передбачає внесення грошових коштів чи майна до статутного фонду юридичної в обмін на корпоративні права, які емітовані такою юридичною особою.

120. Прямолінійний метод нарахування амортизації визначається діленням вартості, що амортизується, на очікуваний період часу використання об’єкта основних засобів;вартість об’єкта основних засобів рівномірно списується протягом строку його використання.

121. Раціоналізаторська пропозиція -є визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

122. Реалізована продукція -продукція, яка надійшла в даному періоді на ринок і яка підлягає оплаті споживачами.

32. Реальні інвестиції – вкладення капіталу в матеріальні та нематеріальні активи підприємства.

123. резервна потужність -повинна формуватись і постійно існувати в певних галузях економіки, таких як електроенергетика, газова промисловість, транспорт, у галузях з перероблення сільськогосподарської сировини.Резервна потужність використовується у тому разі, коли виникає термінова додаткова потреба у продукції (роботах чи послугах) перелічених галузей.

124. Резюме (у бізнес-плані) - це дужестислийописвсього проекту.

125. Ремонт -процес зміни, відновлення, покращення будь-чого, доведення об'єкта до початкових характеристик (не слід плутати з реставрацією).

126. Рентабельність обороту (Рентабельність оборотних активів) визначають як відношення прибутку до середньої вартості матеріальних оборотних активів. Цей показник показує скільки прибутку одержано з одиниці оборотних активів.

127. Реструктуризація підприємства – здійснення організаційно-економічних, правових і технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, його управління, форми власності, організаційно-правових форм, з метою конкурентноспроможності продукції та підвищення ефективності виробництва.

128. Рівень якості -це відносна характеристика, яка грунтується на порівнянні значень показників якості продукції, що оцінюється, з базовими значеннями.

129. Санація – комплекс послідовних взаємопов‘язаних заходів фінансово-економічного, виробничо-технічного, соціального характеру, спрямованих на виведення суб’єкта господарювання з кризи і відновлення або досягнення ним прибутковості та конкурентноспроможності.

130. Сервісний лізинг -це угода про поточну оренду. Як правило, термін такої угоди менший від періоду повної амортизації орендованого активу. Таким чином, передбачена контрактом орендна плата не покриває повної вартості активу, що викликає необхідність здавати його в лізинг кілька разів.

33. Сертифікація – дія, яка за допомогою сертифіката відповідності або знака відповідності підтверджує, що продукція чи послуга відповідає певному стандарту або іншому нормативно-технічному документу.

131. Сертифікація – дія, яка за допомогою сертифіката відповідності або знака відповідності підтверджує, що продукція чи послуга відповідає певному стандарту або іншому нормативно-технічному документу.

34. Синдикат – одна із форм монопольного об’єднання підприємств з метою здійснення комерційної діяльності при одночасовому зберіганні юридичної та виробничої самостійності.

35. Соціальна діяльність підприємства передбачає розв. питаннь соціального розвитку, що включають в себе поліпшення умов праці, життя і здоров'я, гарантії обов'язкового медичного страхування членів трудового колективу та їх сімей та ін. Вирішуються вони трудовим колективом за участю власника або уповноваженого ним органу відповідно до статуту, колективним договором, законодавством. У зв'язку з цим, підприємство зобов'язане забезпечити всім працівникам безпечні та нешкідливі умови праці.

132. Спеціальність – різновид трудової діяльності в межах професії.

133. Спрацювання -являє собою результат спрацьованості. Спрацьованість являє собою поступове зменшення розмірів і зміну форми деталей по поверхні в результаті тертя.

36. Стандартизація – діяльність із встановленням норм, правел і характеристик з метою забезпечення якості продукціі.

37. Статус підприємства - це один з основних документів, які регламентують діяльність підприємства, кожний розділ статуту тим або іншим чином.

134. Статус підприємства. Поняття "підприємство" є узагальнюючим, або збірним. Воно, по-перше, визначає підприємства як суб'єкти господарського права стосовно всіх форм і видів власності в Україні (організаційні форми і види підприємств). По-друге, це поняття є загальногалузевим, тобто взагалі визначає промислові (фабрики, заводи, шахти), будівельні, транспортні, сільськогосподарські, торговельні та інші підприємства.

135. Стратегія розширення меж ринку передбачає -вихід зі старою продукцією на нові сегменти ринку, на яких вона раніше не продавалася. Ця стратегія потребує додаткових витрат на вивчення нових ринків, рекламу, організацію доставки і продажу продукції на них, які повинні окупатися прибутком від додаткового продажу.

136. Тактичне планування -це детальне планування, визначення та розробка питань в рамках технічних ліній. Тактику можна розглядати як певні кроки, щаблі у напрямку до вершини - спільної мети, передбаченої стратегією.

38. Тарифна система -сукупність нормативів за допомогою яких відбувається регулювання заробітної плати різних категорій робітників.

39. Тарифно кваліфікаційний довідник -збірник нормативних актів, що містить кваліфікаційніхарактеристики робіт і професій, згруповані за виробництвами та видами робіт.

137. Техніко-технологічна база (ТТБ) підприємства виробничої сфери -це впорядкована система найбільш активних компонентів належних йому основних виробничих фондів (машин і обладнання й транспортних засобів, тобто виробничої техніки) та використовувана технологія виготовлення продукції, які інтегровані в технологічний спосіб виробництва продукції в рамках окремих виробничих підрозділів і підприємства в цілому.

138. Технічний розвиток підприємства – сукупність організаційно-технічних заходів, які виступають завершальним етапом певних науково-технічних програм, здійснюється у межах підприємства і виконують роль інтенсифікатора щодо певних ділянок виробничого процесу.

139. Товариство з обмеженою відповідальністю – це товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

140. Товариство з повною відповідальністю -це товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства всім своїм майном. Такий вид цивільно-правової відповідальності більш вагомо захищає права кредитора, який вправі задовольнити майнові претензії з одного боржника, а останній, в свою чергу, може пред’явити вимоги щодо сплати боргів до інших боржників у регресному порядку. Ведення справ повного товариства здійснюється за загальною згодою всіх учасників.

141. Товарні знаки -це знак обслуговування, тобто зареєстроване в установленому порядку оригінальне оформлене художнє зображення, яке використовується для виокремлювання товарів та послуг фірми та для реклами. Синоніми товарного знака — фірмовий знак, марка, фірмова марка, емблема.

142. Трест -найбільш централізована форма монополістичних об'єднань, в межах якої підприємства-учасники відмовляються від виробничої, комерційної, а інколи й юридичної самостійності і підпорядковуються єдиному управлінню.

143. Трудові ресурси – частина працездатного населення, що за своїми віковими, фізичними, освітніми даними відповідає тій чи іншій сфері діяльності.

144. Фізичне спрацювання- зношення обладнаня.це поступова втрата основними фондами своєї первісної споживної вартості, яка обумовлена не тільки їх функціонуванням, а й їх бездіяльністю (руйнуваннявідзовнішнього, атмосферного впливу, корозії).

145. Фінансовий лізинг – це вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фінансового лізингу, за яким лізингодавець зобов»язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передавати її у користання лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

40. Фінансові інвестиції – вкладення капіталу в різні види фінансових інструментів.

146. Фінансово-промислова група -б'єднання, до якого можуть входити промислові й сільськогосподарські підприємства, банки, наукові й проектні установи, інші установи та організації всіх форм власності, що мають на меті отримання прибутку, і яке створюється за рішенням Уряду України на певний термін з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, зокрема програми згідно з міждержавними договорами, а також виробництва кінцевої продукції.

41. Фінансово-промислова група – обєднання, до якого можуть входити промислові підприємства, банки, наукові й проектні установи, інші установи та організації всіх форм власності, що мають на меті отримання прибутку, яке створюється за рішенням Уряду на певний термін з метою реалізації структурної економіки України, виключаючи програми згідно з міждержавними договорами, а також виробництва кінцевої продукції.

147. Фонди обігу -кошти торговельних, постачальницьких і збутових організацій, а також частина коштів промислових підприємств, використовуваних у сфері обігу, Ф. о. становлять частину оборотних засобів підприємств, які обслуговують процес руху товарів через сферу товарного обігу до споживача. Інша частина оборотних коштів обслуговує стадію виробництва і у Ф. о. не входить. Ф. о. складаються із грошових засобів на розрахунковому рахунку підприємства, у касі і на акредитиві; дебіторської заборгованості; із залишків готової і реалізованої продукції, яка знаходиться на складі готової продукції або відвантаженої покупцям, але ще не оплаченої ними.

42. Холдинг – вид підприємницької діяльності, який передбачає придбання контрольних пакетів акцій різних компаній з метою встановлення ними контролю.

148. Холдинг – вид підприємницької діяльності, який передбачає придбання контрольних пакетів акцій різних компаній з метою встановлення ними контролю.

149. Чиста продукція -показник обсягу виробництва підприємства в грошовому еквіваленті за певний період часу, що характеризує вартість знов створеного продукту. Чиста продукція визначається або як валова продукція за вирахуванням матеріальних витрат і амортизаційних відрахувань, або як сума заробітної плати, витраченої на створення продукції, і прибутки підприємства від продажу проведеного товару. Чиста продукція є аналогом національного доходу на рівні підприємства

43. Чисті капітальні вкладення -це періодично здійснюванні довгострокові витрати капіталу на відтворення основних фондів і об’єктів соц. інфраструктури підприємства, витрати лише на розширене відтворення

150. Якість продукції - це сукупністьвластивостей продукції, які зумовлюютьїїпридатністьзадовольнятипевні потреби відповідно до її призначення.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Мероприятия по технике безопасности | Самый важный вопрос, который нужно задать людям – «Волшебный вопрос»!

Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 693. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия