Студопедия — Невідкладні стани
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Невідкладні стани






753. У 5-літньої дитини гостро ви­ник приступ серцебиття, що супроводжується нудотою, запамороченням, загальною слабістю. На ЕКГ зафік­сована тахікардія з частотою серце­вих скорочень 220/хв. Шлуночкові комплекси деформовані і розширені. Зубець Р відсутній. Який першочер­говий препарат ви призначите для на­дання невідкладної допомоги?

А. Лідокаїн

В. Ізоптин

С. Седуксен

Д. Новокаїнамід

Е. Строфантин

754. Хворий 10-ти років пере­ніс епідемічний паротит, після чого з'явився біль у правій половині ка­литки з іррадіацією в пахову область, збільшення правої половини калитки, гіперемія калитки, підвищення тем­ператури тіла до 38°С. Яєчко справа великих розмірів, щільно-еластичної консистенції, різко болюче. Калитка гіперемована й набрякла. Ліве яєчко на дні калитки, безболісне. Який най­більш імовірний діагноз?

А. Перекрут яєчка

В. Орхіепідидиміт

С. Гостра водянка яєчка

Д. Перекрут гідатиди Морганьї

Е. Пухлина яєчка

755. У хлопчика 10 років після уку­су бджоли з'явилася набряклість у параорбітальній області обличчя, яка супроводжувалася гіперемією та свер­бінням. При клінічному обстеженні: ЧСС - 94/хв., АТ - 100/60 мм рт. ст. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Анафілактичний шок

В. Кропивниця

С. Набряк Квінке

Д. Атопічний дерматит

Е. Дерматоміозит

756. Дитина раптово втратила сві­домість, з'явилась різка блідість шкі­ри і слизових оболонок, поширення зіниць. Реєструються окремі судомні вдихи. Пульс на променевій та сонній артерії не визначається. Вкажіть пер­шочергові заходи:

А. Забезпечити доступ до централь­ної вени

В. Терміново запросити досвідче­ного лікаря для консультації

С. Опустити голову та підійняти ноги хворого

Д. Терміново провести ЕКГ-дослідження

Е. Реанімація за системою АВСД

757. Дитина 8 років, що страждає на протязі 3-х років цукровим діабе­том, доставлена у відділення в стані гіперглікемічної коми. Первинну дозу інсуліну ви призначите із розрахунку:

А. 0,05 ОД/кг маси тіла в годину

В. 0,1-0,2 ОД/кг маси тіла в годину

С. 0,2-0,3 ОД/кг маси тіла в годину

Д. 0,3-0,4 ОД/кг маси тіла в годину

Е. 0,4-0,5 ОД/кг маси тіла в годину

758. Дівчинка 12 років потрапила до стаціонару із школи, де під час уро­ку знепритомніла, почалися судоми. Протягом декількох років страждає на цукровий діабет. Об'єктивно: дівчин­ка непритомна, судом немає, менінгеальні знаки відсутні. На шкірі рук та стегон численні сліди після ін'єкцій. Глюкоза крові - 1,6 ммоль/л. В якому стані перебуває дівчинка?

А. Гіперосмолярна кома

В. Гіперглікемічна кома

С. Гіпоглікемічна кома

Д. Молочнокисла кома

Е. Наднирникова недостатність

759. У дівчинки 13 років під час уро­ку фізкультури у школі з'явилися скар­ги на слабкість, запаморочення, часто­та серцевих скорочень понад 140 /хв. Викликаний лікар швидкої допомоги зареєстрував на електрокардіограмі пароксизмальну надшлуночкову тахікар­дію. Який захід невідкладної допомоги необхідно провести першим?

А. Механічні (рефлекторні) дії

В. Електроімпульсна терапія

С. 0,05 % розчин строфантину в/в

Д. 0,1 % розчин обзидану в/в

Е. 1 % розчин лідокаїну

760. У хлопчика двох років, що на протязі 3 діб хворіє на гостру пнев­монію з токсичним синдромом, на фоні підвищення температури тіла до 40°С розвинулися тоніко-клонічні су­доми. Який захід невідкладної допо­моги необхідно провести першим?

А. Гексенал 5 % в/м

В. Дроперидол 0,25 % в/м

С. Сульфат магнію 25 % в/м

Д. Седуксен 0,5 % в/м або в/в

Е. Манітол 20 % в/в крапельне

761. У дівчинки, що має тетраду Фалло, після психоемоційного збу­дження розвився задухо-ціанотичний приступ. У цьому стані мати з дити­ною звернулася до педіатра, що про­водив прийом у дитячій поліклініці. Який захід невідкладної допомоги необхідно провести першим?

А. Калію хлорид 4 % в/в

В. Корглікон 0,06 % в/в

С. Інтубація трахеї

Д. Папаверин 2 % в/м

Е. Обзидан реr os або в/в

762. У дівчинки 8 років, що протя­гом трьох років хворіє на цукровий ді­абет, розвилася гіперглікемічна кома. Яка причина могла привести до цього ускладнення?

А. Надмірне введення інсуліну

В. Недостатнє приймання їжі

С. Недостатнє введення інсуліну

О. Недостатній прийом рідини

Е. Призначення бігуанідів

763. Хлопчик двох років з дефек­том міжшлуночкової перегородки зна­ходиться у кардіологічному відділенні з приводу тотальної серцевої недо­статності. На четверту добу насичення дигоксином у дитини розвинулася пароксизмальна передсердна тахікардія. Спостерігаються ознаки глікозидної інтоксикації. Який засіб є найкращим для лікування цього ускладнення?

А. Хлорид кальцію

В. Хлорид калію

С. Анаприлін

Д. Фенобарбітал

Е. Лідокаїн

764. Дитина віком 4 років з 2-х річ­ного віку хворіє цукровим діабетом. Скарги на головні болі, болі в животі. Запах ацетону з рота. Шкіра та видимі слизові сухі, "рум'янець" щік. Печінка + 4,5 см. Яка з ком найбільш імовірна?

А. Гіперосмолярна

В. Лактатацидемічна

С. Гіпоглікемічна

Д. Кетоацидотична

Е. Мозкова

765. Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міокардитом. На 2 добу перебування у стаціонарі у дитини розвинувся приступ пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препаратом вибору для зняття приступу?

А. Фіноптин (ізоптин)

В. Норадреналін

С. Серцеві глікозиди

Д. Морфін

Е. Хінідин

766. У дитини спостерігається рап­тове припинення дихання, посиніння шкірних покривів, зникнення пульсу на магістральних судинах та звуження зіниць. Ваші першочергові заходи?

А. Внутрішньовенне введення еу­філіну

В. Штучна вентиляція легень, за­критий масаж серця

С. Промивання шлунка

Д. Оксигенотерапія

Е. Внутрішньосерцеве введення ад­реналіну

767. Через декілька хвилин після внутрішньом'язового введення пені­циліну дитині б років стан її різко по­гіршився. Спочатку відмічалася різка слабкість, нудота, блідість, холодний піт. Відмічалася кропивниця. У матері хворої дитини спостерігалася медика­ментозна алергія на антибактеріальні препарати. Які невідкладні заходи ви проведете в першу чергу?

А. Парентеральне введення еуфі­ліну

В. Промити шлунок

С. Місце ін'єкції обколоти 0,5 мл 1 % розчином адреналіну

Д. Церукал

Е. Дати понюхати нашатирний спирт

768. Під час внутрішньом'язового введення вакцини АКДП в поліклініці у дитини віком 3 місяці раптово з'яви­лися явища ларингоспазму, блідість шкірних покривів, ціаноз губ, "крик півня", зупинка дихання, напружен­ня всього тіла із закинутою головою. Алергологічний анамнез дитини не обтяжений. Перед щепленням педіатр відхилень від норми не відмічав. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Менінгізм, клоніко-тонічні су­доми

В. Анафілактичний шок, клонічні судоми

С. Менінгоенцефалітична реакція, клоніко-тонічні судоми

Д. Крововилив у головний мозок, тонічні судоми

Е. Спазмофілія, тонічні судоми

769. З дому поступила дитина З років, у якої на фоні гіпертермічного синдрому, спричиненого грипом, упродовж 50 хвилин утримуються тоніко-клонічні генералізовані судоми. Терапія не проводилась. Для негай­ного лікування судомного синдрому необхідно:

А. Ввести кальцій

В. Ввести діазепам

С. Фізичні методи охолодження

Д. Фенобарбітал перорально

Е. Жарознижуючі

770. Дівчинка 12 років доставлена в лікарню в непритомному стані. Хворіє цукровим діабетом, отримує інсулін. Після введення інсуліну не снідала. Через 2,5 години з'явилися запаморо­чення, сонливість та втрата свідомості. Шкіра бліда, "холодний піт", дихання поверхневе. Гіпертонус м'язів, судоми. Найбільш імовірний діагноз?

А. Гостра серцево-судинна недостат­ність

В. Гіперглікемічна кетоацидетична кома

С. Гіпоглікемічна кома

Д. Непритомність

Е. Епілепсія

771. У переношеного новонародже­ного, що народився на 43-му тижні ва­гітності, відмічається апное, блідість, дитина покрита зеленуватою амніо-тичною рідиною. Перші кроки в реані­мації новонародженого включають:

А. Катетеризацію умбілікальної вени

В. Штучну вентиляцію із застосу­ванням маски з мішком

С. Штучну вентиляцію із застосу­ванням ендотрахеальної трубки

Д. Застосування 100 % кисню

Е. Відсмоктування вмісту трахеї

772. Хлопчик 10 років доставлений в клініку після укусу бджоли: з'явив­ся набряк губи, обличчя, шиї, відчуття жару і нестачі повітря. Дихання утруд­нене, шумне, пінисті виділення з рота, кашель. Шкіра бліда, холодна. Брадипное. Тони серця глухі, аритмічні. Пульс ниткоподібний. Який діагноз поставить лікар-реаніматолог?

А. Гостра серцево-судинна недостат­ність

В. Набряк Квінке

С. Бронхіальна астма

Д. Анафілактичний шок

Е. Церебральна кома

773. Дитина народилася недоно­шеною. У перші години життя відзна­чалися рясні пінисті виділення з рота. При спробі нагодувати чи напоїти від­значено приступи асфіксії. Через 8 го­дин після народження стала наростати задишка, апное. У легенях маса різно­каліберних вологих хрипів. Найбільш імовірний діагноз?

А. Пневмопатія

В. Порушення мозкового кровообігу

С. Аспіраційна пневмонія

Д. Діафрагмальна грижа

Е. Трахео-стравохідна нориця.

774. У дитини 8 місяців батьками відзначено зниження апетиту, блідість шкірних покривів, збільшення живота в обсязі за рахунок правої його поло­вини. При пальпації правої половини живота визначається щільно-елас­тичної консистенції пухлиноподібне утворення 10,0x7,0 см. Позитивний симптом балотування. Найбільш імо­вірний діагноз?

А. Пухлина кишечнику

В. Пухлина печінки

С. Природжений гідронефроз

Д. Патологія товстої кишки

Е. Нефробластома (пухлина Вільямса)

775. Дитина 5-ти місяців, захворіла гостро та поступила в інфекційне відділення з явищами діареї до 10 разів на добу. При огляді лікар констатував сухість та сповільнене розправлення шкірної складки. Про який із нижчеперерахованих станів свідчить зі зниження еластичності шкіри?

А. Гіпотрофія

В. Рахіт

С. Синдром дегідратації

Д. Склерема

Е. Синдром мальабсорбції

776. У хлопчика 10 років встановлений діагноз: цукровий діабет. Під час огляду відмічається запах ацетону з рота. В аналізах крові рівень цукру: 20,5 ммоль/л, цукор сечі - 20 г, ацетон у сечі (+++). Чим можна пояснити появу ацетону у видихуваному повітрі та сечі?

А. Посиленим розпадом кетонових амінокислот та ліпідів

В. Порушенням водно-електролітного балансу

С. Порушення кислотно-лужного балансу

Д. Порушення процесів фосфорилювання глюкози

Е. Послаблення процесів гліколізу

777. Хвора А., З роки, знаходиться на лікуванні в реанімаційному відділенні з діагнозом: гостра ниркова недостатність, олігоанурична стадія. На ЕКГ: високий зубець Т, розширені комплексу QRS, зміщення інтервалу S-Т нижче ізолінії. Про яке порушення електролітного балансу можна думати?

А. Гіперкальціємію

В. Ппокаліємію

С. Гіпокальціємію

Д. Гіперкаліємію

Е. Гіперфосфатемію

778. Дівчинка 7 років, знаходиться у відділі інтенсивної терапії з приводу гострої ниркової недостатності. В біо­хімічному аналізі крові рівень калію становить 7 ммоль/л. Даний стан за­грозливий виникненням:

А. Анорексії

В. Асистолії

С. Анурії

Д. Гіпоксемії

Е. Гіперкапнії

779. У хлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другого щеплення вакциною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препа­рат ви використаєте для надання ди­тині невідкладної допомоги?

А. Седуксен

В. Гепарин

С. Адреналін

Д. Група крові А(ІІ), резус-фактор позитивний

Е. Група крові 0(1), резус-фактор позитивний

780. У хлопчика, що страждає брон­хіальною астмою, приступи ядухи по­чали спостерігатися кілька разів у день. Під час останнього приступу інгаляція астмопента ефекту не дала. Інтенсивна терапія приступ не купірувала. Дитина переведена в реанімаційне відділення з діагнозом: астматичний статус II сту­пеня. Що стало провідним механізмом розвитку цього стану в дитини?

А. Набряк слизової оболонки брон­хів

В. Посилена секреція опасистими клі­тинами біологічно активних речовин

С. Повна рефрактерність (блокада) бета-2-адренорецепторів

Д.Запалення слизової оболонки бронхів

Е. Спазм гладких м'язів бронхів

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1550. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия