Студопедия — Проектування повздовжнього профілю дороги
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Проектування повздовжнього профілю дороги






Поздовжнім профілем дороги називають розріз земляного полотна вертикальною площиною, проведеною через вісь дороги.

При курсовому проектуванні вихідними даними для на­креслення поздовжнього профілю є: план траси на топо­графічній карті з прямими і кривими ділянками траси; позначки поверхні землі на пікетах і плюсових (характерних) точках, які визначають за горизонталями ін­терполяцією та екстраполяцією.

На поздовжній профіль наносять: лінію поверхні землі по осі дороги (чорну лінію) та висотні позначки пікетів і харак­терних точок; проектну (червону) лінію — лінію брівок земля­ного полотна, її похили та висотні позначки; розріз грунту по осі дороги із зазначенням місць закладання шурфів і свердло­вин, характеру та товщини ґрунтових нашарувань, рівня ґрун­тових вод; тип місцевості за зволоженням тощо.

Для відображення на поздовжньому профілі характерних змін рельєфу місцевості, крім пікетів (по 100 м), визначають плюсові точки. Такі точки потрібні в місцях зміни крутості схилу; вони характеризують різку зміну густоти горизонталей, а також у місцях перетину річкових долин (дна русла), ярів, вододілів, автомобільних доріг, залізниць.

Принципи нанесення проектної лінії. Проектуючи поздов­жній профіль, потрібно дотримуватися таких основних вимог під час нанесення на нього проектної лінії.

1. Проектну лінію узгоджують з позначками контрольних точок (позначками початку і кінця траси; мінімальними по­значками брівки земляного полотна біля мостів, труб, шля­хопроводів тощо).

2. Похил проектної лінії не повинен перевищувати норма­тивного поздовжнього похилу;у виїмці проектна лінія повинна мати похили на менше 5 % і бути без переломів із спуску на підйом, для того щоб забезпе­чувалося раціональне відведення поверхневих вод від дороги.

3. На рівнинній та малопересіченій місцевості проектну лінію прокладають у насипу з дотриманням певних вимог та врахуванням товщини снігового покриву. Мінімальне підвищення брівки насипу над рівнем снігового покриву приймають для доріг II і І-с — 0,7. На ділянках поздовжнього профілю дуже пересіченої, горбистої та горис­тої місцевості проектну лінію прокладають з урахуванням балансу земляних мас, тобто чергують виїмки і насипи.

4. При алгебраїчній різниці похилів суміжних прямих менше 5 ‰для доріг II категорій, у зламі проектної лінії криві не вписують. Якщо ця різниця до­рівнює наведеним вище зна­ченням або більша за них, то для забезпечення видимості і плавності руху на зламі вписують вертикальні криві.

5. Радіуси кривих у поздовжньому профілі не повинні бути меншими від нормативних для відповідної категорії дороги. Якщо є можливість і це економічно доцільно, то радіуси вибирають такими: опуклі — не менше 70000, угнуті — 8000 м, а довжину опуклих кривих — не менше 300, угнутих — не менше 100 м.

Наносячи проектну лінію на поздовжній профіль, установ­люють висотне положення контрольних точок і намічають начорно положення проектної лінії, ув'язавши її з рельєфом, ситуацією, геологічними, гідрогеологічними та іншими міс­цевими умовами, дотримуючись вимог ДБН В.2.3-4-2007.

Існують три методи нанесення проектної лінії поздов­жнього профілю за шаблоном — графоаналітичний, ана­літичний і тангенсів. У проектних організаціях, проектуючи поздовжній профіль, застосовують графоаналітичний метод. Метод тангенсів використовують дуже рідко, лише при рів­нинній місцевості і коли немає шаблонів.

Розрізняють висхідну і низхідну вітки шаблонів. Кожна точка шаблона має свій похил лінії, дотичної до неї, і координати і щодо ВВК, яку беруть за початок координат.

Щоб користуватися шаблонами, складено спеціальні таб­лиці координат для різних радіусів.

Проектування за шаблоном виконують у такій послідовності: на точно викреслений поздовжній профіль дороги нано­сять олівцем контрольні точки;

визначають похили прямих ділянок (вони не повинні пе­ревищувати допустимих зна­чень) за формулою:

де і — відповідно перевищення і відстань по горизонталі між точками початку і кінця прямої, виставлені у верти­кальному та горизонтальному масштабах;

підбирають шаблони вертикальних кривих допустимих ра­діусів і вписують криві, причому вписувати їх можна від­різками по висхідній або низхідній вітці шаблона;

розраховують елементи проектної лінії, визначають проек­тні позначки точок з'єднання;

заповнюють розрахунковими даними графи "Похил та вер­тикальна крива" і "Позначка брівки земляного полотна" сітки профілю та визначають робочі позначки усіх пікетів і плюсових точок:

для насипів ;

для виїмки ,

де і відповідно проектна позначка і позначка точки поверхні землі по осі дороги.

 

 

ПРОЕКТУВАННЯ ВОДОВІДВОДУ

Для захисту дорожнього полотна від руйнівних дій поверх­невих вод або капілярного підняття фунтових вод проектують водовідвідні споруди. Сукупність споруд, призначених для збирання, затримання, відведення води від полотна і пропус­кання її через полотно, становить систему дорожнього во­довідводу. Вона поділяється на поздовжній і поперечний водовідводи.

До поздовжнього водовідводу належать кювети, кювети-резерви, резерви та нагірні рови.

У піщаних, гравійних, щебеневих та скельних ґрунтах влаштовують кювети трикутного перерізу,на водонепроникних (глинистих) ґрунтах і за менш задо­вільних умов — трапецієподібного перерізу.

Кювети влаштовують: у виїмках; при невисоких насипах (до 0,8 м); при виході з виїмки у насип, тобто при нульових якщо похил поверхні землі менше 30‰, то біля найближ­чого пікету або плюсової точки з робочою позначкою 0,8 м і більше кювет закінчують і воду з нього випускають на поверх­ню землі убік від полотна;

якщо похил становить 30‰ і більше, то проектування кювету з відповідним типом укріплення продовжують до ді­лянки з похилом менше 30‰ або до найближчої водопропуск­ної споруди (труби, мосту), незважаючи на те, що висота насипу значно більша ніж 0,8 м. При великих похилах (30 ‰ і більше) вода, випущена з укріпленого рову, розмиватиме спочатку грунт підошви насипу, а потім і сам насип.

Для того, щоб бокові рови-кювети не переповнювалися, рекомендується через кожні 400—500 м випускати з них воду вбік, вивівши дно кювету на поверхню землі, а при косогорах — через водопропускні труби. Для запобігання розмиву та ви­никненню яру місця випуску води потрібно укріплювати (бруківкою на щебені чи бетонними плитами).

Дно ровів (кюветів, резервів, нагірних ровів, поперечного водовідводу) повинно мати поздовжній похил не менше 5‰, а у виняткових випадках — 3‰.

Якщо поздовжні похили перевищують допустимі за умов розмивання фунту, дно і стінки ровів укріплюють. При поз­довжніх похилах дна 5—10‰ укріплення не потрібне. Якщо похили більші, то частіше застосовують укріплення таких типів: засівання трави або дренування (10—30‰); застосуван­ня в'яжучих матеріалів, брукування камінням або бетонними плитами (30—50‰); влаштування перепадів (50—80‰); влаштування бистрини з водовідбійними колодязями — (> 80‰).

Відстань між уступами перепадів:

де — висота уступу (беруть звичайно 0,5 або 0,3 м);

похил дна кюветів (ровів);

— похил між уступами (звичайно 10-20‰).

Кількість перепадів:

де — ділянка (відрізок), на якій передбачають влаштування перепадів.

Глибина кюветів повинна забезпечити перевищення низу дренажних пристроїв для відведення води з основи дорожнього одягу над дном кюветів не менше як на 0,2 м. Брівка земляного полотна у виїмках і поверхня землі біля насипу повинні також бути вище над рівнем води в кюветі не менше як на 0,2 м.

Якщо для спорудження насипу об'єму ґрунту з кюветів не вистачає, а переміщувати його з найближчої виїмки нера­ціонально (при відстані більше 1,5—2 км), то проектують ширші кювети, тобто кювети-резерви або резерви. У населе­них пунктах проектувати резерви, якщо цього не потребують умови вертикального планування, не можна.

На орних землях зовнішні укоси влаштовують з похилом 1: 6, покривають їх і дно резерву шаром рослинного фунту завтовшки не менше 20 см, який знімають із смуги під резерви і насип до спорудження полотна.

Під час прокладання дороги на особливо цінних угіддях притрасові резерви не влаштовують, а земляне полотно зво­дять із привезеного фунту.

Нагірні рови проектують за наявності косогірності (попе­речного похилу місцевості до поздовжньої осі дороги понад 1: 10). Вони призначені для перехоплення та відведення по­верхневих вод, які течуть до дороги по косогору. Поперечний переріз рову визначають гідравлічним розрахунком. Звичайно глибина ровів становить 0,5—1 м, ширина на дні — 0,5 м. В окремих випадках їх доцільно влаштовувати в два ряди і більше. Воду з ровів відводять убік від земляного полотна; відводити її в кювети забороняється.

На вулицях сільських населених пунктів водовідвід влаш­товують здебільшого у вигляді відкритої системи, яка за складом і конструкцією споруд може бути поділена на два різновиди: з кюветами та водовідвідними ровами; з лотками, розміщеними вздовж проїзної частини біля бортового каміння, та водо­відвідними рівчаками для спускання стоків з лотків.

Закрита система водовідводу досить дорога, але найбільше відповідає потребам сучасного рівня благоустрою населених пунктів та санітарно-гігієнічним вимогам. До неї входять: поздовжні лотки, розміщені біля бортового каміння; зливоприймальні, перепадні й оглядові колодязі; мережа підземно­го водовідводу.

Щоб зменшити вартість/споруд, часто у центрі населеного пункту влаштовують закриту, а на його околицях відкриту систему водовідводу.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1751. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия