Студопедия — Хордові. Філогенез зовнішніх покривів, скелету, дихальної та кровоносної систем хребетних.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хордові. Філогенез зовнішніх покривів, скелету, дихальної та кровоносної систем хребетних.






 

1. Під час розтину мертвонародженої дитини поряд із іншими виявлено й таку природжену ваду: серце трикамерне з одним нерозділеним тонкостінним шлуночком конусоподібної форми та двома ще більш тонкостінними передсердями. Від правої сторони основи шлуночка відходить єдиний артеріальний стовбур. В якого класу хребетних описана будова серця є в нормі?

А. Круглоротих

В. Риб

С. Земноводних

D. Плазунів

Е. Птахів

2. В ембріогенезі людини, як і абсолютної більшості хребетних, закладається шість пар зябрових артерій, із яких найбільшого розвитку досягають судини четвертої пари. Яка судина людини гомологічна цій парі артеріальних дуг?

А. Сонна артерія

В. Ліва дуга аорти

С. Права дуга аорти

D. Легеневий стовбур

Е. Верхня порожнинна вена

3. При обстеженні дівчинки тижневого віку виявлено незарощення перетинки між шлуночками, викид крові відбувається зліва направо, наслідком чого є підвищення тиску в легеневому стовбурі. Було встановлено діагноз “Дефект міжшлуночкової перетинки”, що є показанням для оперативного втручання. В якого класу хребетних серцево-судинна система має таку будову?

А. Круглоротих

В. Риб

С. Земноводних

D. Плазунів

Е. Птахів

4. Патологоанатомічне дослідження новонародженого виявило наявність багатьох вад розвитку і, в тому числі, – двохкамерного серця (тобто відсутність міжпередсердної та міжшлуночкової перетинок). В якого класу хребетних серце має описану будову?

А. Круглоротих

В. Риб

С. Земноводних

D. Плазунів

Е. Птахів

5. У піврічної дівчинки виявлено застійні явища в легенях, при ангіографії – зв’язок між коренем аорти та легеневою артерією. У нормі такий зв’язок існує в деяких груп земноводних і плазунів. Як називається ця природжена вада розвитку?

А. Дефект міжшлуночкової

перетинки

В. Дефект міжпередсердної

перетинки

С. Незарощення боталової

протоки

D. Персистування правої дуги

аорти

Е. Транспозиція судин

6. У пологовому будинку народилася дитина з симптомами порушення ковтання та приступами утрудненого дихання, “виючого” кашлю, хрипоти, задухи, що обумовлено здавленням трахеї та стравоходу. Лікар запідозрив, що це пов’язано з природженим порушенням розвитку магістральних артеріальних судин. Яка це природжена вада розвитку?

А. Відкрита боталова протока

В. Звуження легеневого

стовбура

С. Правозміщення устя аорти

D. Шийна ектопія серця

Е. “Аортальне кільце”

7. У пологовому будинку народилася дівчинка з двома дугами аорти, що пов’язано з порушенням редукції однієї з них (правої). Ця природжена вада онтофілогенетично обумовлена. Які хребетні мають таку судинну систему?

А. Круглороті

В. Риби

С. Плазуни

D. Птахи

Е. Ссавці

8. При патологоанатомічному розтині новонародженого виявлено порушення диференціювання в нього первинного ембріонального стовбура, наслідком чого стало аномальне відходження судин: аорти від правого шлуночка, легеневого стовбура – від лівого шлуночка. Як називається ця природжена вада?

А. Збереження верхніх порожнинних вен

В. Транспозиція судин

С. Збереження первинного стовбура

D. Збереження обох дуг аорти

Е. Незарощення боталової протоки

9. У новонародженого порушено процес ковтання та відмічаються ознаки утрудненого дихання. Дослідженнями виявлено, що в нього збереглися дві дуги аорти: одна з них (більш тонка) охоплює трахею та стравохід справа, друга (більш товста) – зліва, внаслідок чого ці органи опинилися в своєрідному “кільці”. Ця природжена вада розвитку серця одержала назву “аортальне кільце”. Редукція якої пари артеріальних дуг не відбулася в ембріогенезі цієї дитини?

А. Третьої

В. Четвертої лівої

С. Четвертої правої

D. П’ятої

Е. Шостої

10. У тримісячної дівчинки не відбулося заростання артеріальної (боталової) протоки, котра зберігається приблизно 8 тижнів після народження. Внаслідок цього підвищився тиск у малому (легеневому) колі кровообігу, розширився правий шлуночок, розвинувся застій крові в легенях і, як наслідок, виникла застійна серцева недостатність. В якого класу хребетних ця протока функціонує в нормальному стані?

А. Круглоротих

В. Риб

С. Хвостатих земноводних

D. Безхвостих земноводних

Е. Птахів

11. Народилася дитина з порушенням дихання внаслідок здавлення трахеї та частково – стравоходу. При проведені рентгенологічного дослідження виявлено: ліва дуга аорти відсутня, друга судина бере початок із лівого шлуночка та повертає вправо. Яка з пар артеріальних дуг зазнала вади розвитку в цьому випадку?

А. Третя

В. Четверта ліва

С. Четверта права

D. П’ята

Е. Шоста

12. У пологовому будинку народилася дівчинка, яка при першому ж кормлінні захлинулася молоком. Рентгенологічне дослідження виявило зв’язок між стравоходом і трахеєю. Цей стан дитини потребує невідкладного оперативного втручання. Яку назву отримала ця природжена вада розвитку?

А. Звуження стравоходу

В. Непрохідність стравоходу

С. Звуження трахеї

D. Глотково-трахеальний свищ

Е. Трахео-стравохідний свищ

13. У новонародженого виявлено множинні вади розвитку дихальної та травної систем, які розвиваються з переднього відділу травної трубки, тобто мають спільне походження. Яка з цих природжених вад розвитку обумовлена онтофілогенетично?

А. Звуження трахеї

В. Звуження стравоходу

С. Непрохідність стравоходу

D. Глотково-стравохідний свищ

Е. Трахео-стравохідний свищ

14. У тварин перший (атлант) і другий (епістофей) хребці шийного відділу хребта, зростаючись, утворюють зубоподібний відросток. Більша частина ребер грудного відділу зростається з грудиною, формуючи грудну клітину. Поперековий відділ слабко відмежований від грудного, а в крижовому відділі хребта два хребця. До якого класу хребетних відноситься ця група тварин?

А. Круглоротих

В. Риб

С. Земноводних

D. Плазунів

Е. Птахів

15. У чотирирічної дівчинки до складу великого пальця (pollex) кисті входить замість двох три кісточки. Подібну будову pollex мають земноводні та плазуни. Як називається ця природжена аномалія розвитку?

А. Брахідактилія

В. Полідактилія

С. Олігодактилія

D. Поліфалангія

Е. Синдактилія

16. У новонародженої виявлено роздвоєння кінчика язика як наслідок незрощення його парних зачатків в ембріогенезі. У представників якого класу хребетних описана ситуація зустрічається в нормі?

А. Круглоротих

В. Риб

С. Земноводних

D. Плазунів

Е. Птахів

17. Наявність сліпої кишки дозволяє значно розширити раціон харчування, в тому числі – використовувати рослинну їжу, перетравлення якої потребує активної участі симбіотичних мікроорганізмів і найпростіших. У представників якого класу хребетних цей відділ кишечника з’являється вперше?

А. Круглоротих

В. Риб

С. Земноводних

D. Плазунів

Е. Птахів

18. У новонародженої виявлено 5 пар сосків молочних залоз (політелія), яка хоч і має суто косметичне значення, проте, стурбувала батьків. Лікар пояснив, що на початку ембріогенезу відбувається закладка 5-ти пар сосків, 4 з яких редукуються до народження дитини. З порушенням якої закладки пов’язана ця природжена вада розвитку?

А. Дерматому

В. Міотому

С. Склеротому

D. Спланхнотому

Е. Ектодерми

19. У новонародженого все тіло вкрите волоссям (гiпертрихоз). Лікар-генетик визначив, що ця вада в родоводі родини проявлялася за материнською лінією. Вона пов’язана з тим, що на стадії органогенезу закладається велика кількість волосяних фолікулів, проте, пізніше в процесі ембріогенезу відбувається редукція більшої їх частини. Причиною виникнення цієї вади є порушення редукції зайвої кількості цих структур. Порушенням якої закладки є ця природжена вада розвитку?

А. Ектодерми

В. Ентодерми

С. Спланхнотому

D. Дерматому

Е. Склеротому

20. У дитини виявлено тяжке спадкове захворювання шкіри – відсутність потових залоз (ангідрія), внаслідок чого порушені важливі функції шкіри – виділення та терморегуляції. Порушенням якої закладки є ця природжена вада розвитку?

А. Ектодерми

В. Ентодерми

С. Склеротому

D. Дерматому

Е. Спланхнотому

21. В ембріональний період розвитку людини відбувається закладка хорди, що поступово витісняється хребцями та функціонально замінюється на хребет. Похідним якої закладки він є?

А. Вентральної мезодерми

В. Дорзальної мезодерми

С. Спланхнотому

D. Ектодерми

Е. Ентодерми

22. У новонародженого виявлено множинні вади розвитку скелета і кінцівок. Яка з них обумовлена онтофілогенетично?

А. Зменшення нижньої щелепи

В. Викривлення хребта

С. Додаткові шийні ребра

D. Природжений вивих стегна

Е. Асиметричність кінцівок

23. У пологовому будинку в новонародженого виявлено множинні природжені вади розвитку, котрі є наслідком дисфункції генів, що контролюють нормальний розвиток скелета в процесі ембріогенезу. Яка з них є онтофілогенетично обумовленою?

А. Природжений вивих стегна

В. Злиття нижніх кінцівок

С. Незарощення дуг хребців

D. Викривлення хребта

Е. Збільшення верхньої щелепи

24. Народився хлопчик із хвостовим відділом хребта. Лікар пояснив батькам, що в період 1,5-3 місяців ембріогенезу зародок людини має 8-11 хвостових хребців, проте, потім, ще до народження частина їх редукується, залишається лише 4-5 хребців (куприк). Порушення процесів їх редукції стає причиною цієї вади, яку лікар запропонував усунути оперативно. З порушенням якої закладки пов’язана ця природжена вада розвитку?

А. Дерматому

В. Міотому

С. Склеротому

D. Спланхнотому

Е. Хорди

25. До хірургічного відділення інституту стоматології звернулися батьки з приводу природженої вади розвитку верхньої губи у їхнього трьохрічного сина. Під час обстеження лікар виявив дефект зростання носових кісток і м’язів (“заяча губа”) та запропонував усунути ваду оперативно. Порушення яких ембріональних закладок стало причиною цієї природженої вади розвитку?

А. Ектодерми та нефротому

В. Ентодерми та дерматому

С. Міотому та склеротому

D. Склеротому та спланхнотому

Е. Дерматому та спланхнотому

26. У процесі онтогенезу хребет дитини набуває фізіологічних викривлень – двох лордозів і двох кіфозів. Це пояснюється розвитком здатності до:

А. Повзання

В. Прямоходіння

С. Сидіння

D. Плавання

Е. Лежання

27. Під час розтину мертвонародженої дитини виявлено таку природжену ваду розвитку серця: шлуночки не розмежовані, а з правої частини відходить суцільний артеріальний стовбур. Для яких хребетних характерна описана будова серця?

A. Риб

B. Земноводних

C. Плазунів

D. Птахів

E. Ссавців







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1670. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия