Студопедия — Біорозкладні полімери в пакувальній індустрії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Біорозкладні полімери в пакувальній індустрії






Пластик в наші дні став одним з найбільш використовуваних матеріалів у світі, полімерні вироби повсюдно застосовуються в техніці і в побуті. Тільки поліетиленових пакетів використовується щорічно більше десятка мільярдів. Однак, пластик має ряд недоліків: пластикові вироби виготовляються з невідновлювальних природних ресурсів - нафти, вугілля, газу. Фантастична питома міцність пластику, до якої так прагнули його винахідники і яка вважалася одним з його достоїнств, у довгостроковій перспективі обернулася одним з його головних недоліків і тепер загрожує засміченню всієї планети, завдає значної шкоди тваринному та рослинному світу. Пластик (пластмаса, пластична маса) — це один з головних видів синтетичних матеріалів, основою яких є високомолекулярні сполуки (полімери). Молекула полімеру (макромолекула) являє собою гігантський ланцюг, що складається з великої кількості сполучених між собою групувань — ланок, маленьких молекул або мономерів (моно — в перекладі з грецького — «один», «полі» — «багато») однакової будови. В залежності від характеру зв’язків між макромолекулами полімери можуть володіти різними властивостями, чим і обумовлено їхнє широке застосування в самих різних галузях. Наприклад, і поліетиленовий пакет (гнучкий, легко скручується в рулон), і пластмасовий стілець (володіє достатньою жорсткістю, щоб витримати масу сидячої на ньому людини) виготовлені з полімерів, однак, в одному з матеріалів хімічні зв’язки між молекулами вільні, а в іншому — більш міцні.

Так, молекула поліетилену, з якого виготовляють плівку і пакети, являє собою ланцюг приблизно із 50 тисяч молекул етилену. Поліетилен отримують шляхом полімеризації (хімічної реакції з’єднання однакових молекул в складні молекули великої молекулярної маси) етилену (CH2 = CH2 ):

п (CH2 = CH2 ) → (— H2C — CH2 —)п.

Полімери можуть мати не тільки штучне, але і природне походження. Природними полімерами є, наприклад, целюлоза, шкіра, хутро, вовна, шовк, бавовна. Багато з природних полімерів є дуже практичними у використанні, однак, синтетичним матеріалам, зазвичай, віддають перевагу — вони мають більший термін використання, оскільки менше піддаються розкладу (розпаду) за тих або інших однакових умов. З кожним роком споживання пластмаси зростає, а разом з ним ростуть і гори нерозкладних відходів, що забруднюють навколишнє середовище.

У кінцевому рахунку врятувати нас від сміття можуть не повсюдно виставлені контейнери, які виявилися дуже обтяжливими для місцевої влади, і не грамотно організовані звалища або сміттєспалювальні заводи - все це, безумовно необхідно, щоб остаточно не потонути в смітті.

Проблеми, пов'язані з утилізацією виробів із пластику, що відслужили свій вік, стимулювали вчених із багатьох країн задуматися над створенням матеріалу, близького пластмасі за властивостями, але, на відміну від неї, легко розкладного бактеріями і виготовленого з відновлюваних компонентів - наприклад, з рослин.

Ідея створення біорозкладних полімерних матеріалів знаходиться в центрі уваги вчених всього світу більше 30 років. Під біорозкладом розуміють здатність матеріалу розпадатись на складові частини в природних умовах під дією мікроорганізмів, ультрафіолету, радіації, що призводить до мікробіального засвоєння цього матеріалу. Очікується, що продукти біорозкладу, як правило, є сполуки вуглецю, азоту, сірки, а тому повинні бути нетоксичними для довкілля.

Будь-який створений у Європі матеріал повинен пройти сертифікацію в Німецькому інституті стандартизації (DIN) або Європейському комітеті з стандартизації (CEN), які розглядають питання впливу цього матеріалу на навколишнє середовище, термін розкладу тощо.

Звичайно, критерії оцінки біорозкладу і компостування ще до кінця не вияснено. Компостування і закопування в землю – екологічно співзвучний з навколишнім середовищем шлях, але необхідно провести перевірку компосту на присутність важких металів і токсичних речовин.

На сьогодні лише четверта частина полімерних матеріалів належить до біорозкладних пластиків. Основні недоліки цих матеріалів – висока вартість і неповний розклад, можливість негативного впливу на харчові продукти під час передчасного розкладу паковання в процесі його використання.

Разом з тим, відносно високі ціни на біорозкладні полімери постійно знижуються. У світі вже виготовляється біля 135 млн. т. таких пластиків. Загальний товарообіг становить 25 млн. фунтів стерлінгів і прогнозується до зростання. Так, якщо лише 10 років тому вартість 1 кг. полілактиду (на основі полісахаридів) була 38 фунтів стерлінгів, то тепер – від 2,3 до 4,5. Для порівняння вартість поліетилену – 0,5 – 0,6 фунтів стерлінгів за 1 кг.

А що в перспективі? Не зважаючи на те, що багато уваги приділяється крохмалю і целюлозі, останні роки свідчать про інтерес до використання альтернативних матеріалів, оскільки крохмально – і целюлознонаповнені пластики не відповідають деяким економічним і функціональним вимогам. Зараз вчені займаються питанням використання пектину, полісахаридів, сумісних з полівініловим спиртом, олії зерен ріпаку, з якого отримано полімер, що нагадує поліуретан.

Полівініловий спирт (-СН2 – СН(ОН)-)п. – синтетичний полімер, продукт взаємодії полівінілацетату з метиловим спиртом.

Полісахариди – складні вуглеводи, молекули яких побудовані з великої кількості останків молекул моносахаридів, наприклад, целюлоза, крохмаль.

Целофан – прозора плівка із віскози, пакувальний матеріал.

Пектин – полісахарид, утворений залишками, головним чином, галактуроноваї кислоти. Сировиною для отримання слугують яблучні вижимки, жом цукрового буряку.

Поліуретанове волокно – синтетичне волокно, яке формується із розчинів або розплавів поліуретанів

Поліуретани – синтетичні полімери, які містять у молекулі групи – NH – CO – O -, і утворюються шляхом взаємодії ди – або поліізоціанатів з дво– або триатомними спиртами; в’язкі рідини або тверді речовини.

Перспективним є полімер молочної кислоти – полілактид, продукт бактеріальної ферментації кукурудзи, цукрового буряка, який являє собою термопластичний кристалічний полімер з високою температурою плавлення. За своїми фізичними властивостями нагадує відомі синтетичні полімери – кристалічний полістирол, гнучкий ПВХ, повністю біодеградується за гідролізним механізмом. З цього матеріалу можна виготовляти кришки, піддони, посуд, тару для харчових продуктів, крупно габаритні вироби, волокно.

Покриття з полілактиду, який отримують шляхом полімеризації молочної кислоти СH3СHOHCOOH, характеризується високою міцністю, низькою температурою(217°С) соекструзії, низьким коефіцієнтом тертя. Плівки добре зварюються, перед нанесенням етикетки(друку) не потребують оброблення поверхні.

Розкладні полімери з високими технологічністю перероблення і механічними властивостями, регульованою розкладністю, низькою ціною знайдуть широке застосування у всіх сферах діяльності людини. Однак, ціна на біодеградуючі пластики сьогодні знаходиться в залежності тільки від ступеня їхнього використання, потреби і незамінності в тій або іншій сфері або галузі.

Головним чином ці матеріали застосовуються в медичних цілях, як імплантанти, лікарські капсули. В побуті поки що основна маса споживачів не має бажання платити більше за біорозкладний пакет для харчових продуктів.

Однак, з прийняттям у Європі нового закону, яким скорочується кількість місць захоронення відходів, вчені повинні більш активно брати участь в дослідницьких, науково-технічних програмах і проектах зі створення нових біорозкладних, безпечних для навколишнього середовища матеріалів, які матимуть широке застосування у виробництві паковання майбутнього, сприятимуть розвиткові і прогресу пакувальної індустрії.

Кардинальне вирішення задачі криється в змінюванні властивостей утилізованих продуктів. Слід створити нові пластмаси із зміненою фізико-хімічною структурою, помітно зменшивши терміни їхнього розкладання в природному середовищі, а для вже використовуваних пластичних матеріалів з нафтопродуктів знайти або створити агенти, що сприяють їхній деградації.

Такі підходи можливі з використанням біологічних агентів –– мікроорганізмів - крихітних, невидимих і нечутних трудівників. Саме найпростіші одноклітинні організми, особливо в співдружності з грибами, здатні розкласти на хімічні складові і переварити вироби з пластмас.

Але для цього їм треба допомогти, скоригувавши генетичні особливості бактерій під специфіку полімерів і створюючи пластики,що легко засвоюються мікробами. Обидва ці напрямки роботи у проблемі боротьби зі сміттям активно розвиваються в світі.

На відміну від більшості пластмас, біорозкладні полімери можуть розщеплюватися в умовах навколишнього середовища за допомогою мікроорганізмів, таких як бактерії або грибки. Полімер, як правило, вважається біорозкладним, якщо вся його маса розкладається в ґрунті або воді за період у шість місяців. У багатьох випадках продуктами розпаду є вуглекислий газ і вода.

Біорозкладні полімери можуть виготовлятися з поновлюваних джерел, таких як витяжки з кукурудзи, цукру, або ж їх можна отримувати з нафтохімічних сировинних матеріалів. Вони можуть використовуватися самі по собі або ж у поєднанні з іншими полімерними смолами і добавками.

Біорозкладні полімери можна переробляти за допомогою більшості стандартних технологій виробництва пластмас, включаючи гаряче формування, екструзії, литтєве і видувне формування.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2293. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия