Студопедия — Лекція № 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекція № 2






ЛЕКЦІЙНИЙ КУРС

ІЗ ЗАГАЛЬНОЇ ЦИТОЛОГІЇ І ГІСТОЛОГІЇ

Лекція № 1

Тема: Цитологія, гістологія і ембріологія. Їх зміст, тема, методи та зв’язок з іншими науками. Короткий історичний нарис розвитку.

Лекція № 2

Тема: Хімічна організація клітини

Лекція № 3-4

Тема: Загальні поняття про будову клітин прокаріот та еукаріот

Лекція № 5

Тема: Клітинне ядро. Хромосоми. Життєдіяльність клітин

 

Л екція №6

Тема: Основні етапи онтогенезу.

Лекція №7

Тема: Основні етапи ембріогенезу хордових

Лекція № 8

Тема: Поняття про тканини і їх класифікацію. Епітелій

Лекція № 9

Тема: Сполучні тканини

Лекція № 10

Тема: М’язова тканина

Лекція № 11

Тема: Нервова тканина

 

Лекція № 1

Тема: Цитологія, гістологія і ембріологія. Їх зміст, тема, методи та зв’язок з іншими науками. Короткий історичний нарис розвитку.

План

1. Зміст, мета цитології, гістології та ембріології. Їх зв’язок з іншими галузями.

2. Короткий історичний нарис: домікроскопічний, мікроскопічний і електронно-мікроскопічний періоди розвитку цитології, ембріології, гістології.

3. Методи дослідження.

Теми для рефератів:

1. Історія розвитку цитології на Україні. Внесок вітчизняних вчених у світову науку.

2. Розвиток ембріологічних досліджень на Україні.

3. Розвиток гістологічних досліджень на Україні.

4. Сучасні гістологічні та цитологічні методи (експериментальні, імуноферментні, мікрохірурхія, електронна мікроскопія, тощо).

 

Навчальна дисципліна «Загальна цитологія і гістологія» по суті включає основи трьох фундаментальних наук, що тісно пов ' язані між собою – цитології, ембріології та загальної гістології.

1. Цитологія – (kytos – клітина, logos – наука) – галузь біології, що вивчає будову і функції, розвиток клітин багатоклітинних і одноклітинних організмів. Переважна більшість організмів мають клітинну будову (виняток – віруси), у кожній клітині – свій досконалий мікросвіт, це могутня інформаційна система, яка розвивається за своєю генетичною програмою, це складна біохімічна лабораторія і енергетична станція... Клітина – центральний об’єкт багатьох фундаментальних дисциплін, а також біотехнології, генної інженерії, тому знання цитології необхідні майбутнім біологам. Сьогодні вивчення клітини набуло експериментального характеру і спостерігається злиття цитології, фізіології клітини, біохімії, біофізики в нову галузь – молекулярну біологію клітини.

Гістологія (histos – тканина, logos – вчення) галузь біології, що вивчає мікроскопічну будову, функції, походження та розвиток тканин і органів тварин і людини. Гістологію поділяють на загальну гістологію, що вивчає загальні принципи розвитку, будови, функцій тканин, та спеціальну гістологію (мікроскопічну анатомію), предметом вивчення якої є мікроскопічна структура окремих органів.

Ембріологія (еmbryo – зародок) – наука про розвиток зародка, його клітин, тканин та органів. Ембріологія вивчає онтогенез або індивідуальний розвиток організмів, починаючи від процесів гаметогенезу, (розвитку статевих клітин),заплідненння і утворення зиготу і закінчуючи після зародковим періодом.

В останні роки формується така галузь біологічної науки як біологія розвитку. Вона охоплює вивчення не лише ембріогенезу, але і різноманітних процесів розвитку клітини і тканин, таких як нормальний і злоякісний ріст, метаморфоз, регенерація. Біологія розвитку створює основу для інтеграції молекулярної біології, біохімії, біофізики, цитології, гістології, анатомії, еволюційного вчення.

Ці науки тісно пов’язані між собою та з анатомією, фізіологією, генетикою, біохімією, еволюційним вченням, молекулярною біологією та медициною.

2. В розвитку цитології, гістології та ембріології умовно виділяють три історичні етапи: домікроскопічний (тривав близько 2 тис. років), мікроскопічний (кінець XVI початок XX) та електронно-мікроскопічний (з 1934р).

Перші відомості про будову зародків птахів і ссавців, тканин відносяться до епохи древнього Вавилону, Єгипту, Китаю, Індії, античних часів та епохи Відродження. Окремі елементи знань про розвиток і мікроскопічну будову тварин і людини належать Аристотелю і Гіппократу (IV ст. до н е.). Аристотель анатомував і вивчав зародки багатьох тварин, розтинав курячі яйця на різних стадіях розвитку, виявив партеногенез у бджіл. Він вважав, що тіло людини складається з 3 видів утворів: елементів, простих однорідних частин і неоднорідних частин (аналогія клітини, тканини і органи). Гіпократу належать трактати „Про природу жінки”, „Про природу дитини” та ін. Окремі елементи знань про тканини на макросколпічному рівні належать видатним анатомам та лікарям древності: Галену (ІІІ ст. до н.е.) (вівісекція), Авіцені (Х ст.), Везалію, Фалопію, Євстахію (XVI ст.) та ін.

З конструюванням мікроскопів у багатьох країнах в кінці XVI- на початку XVIІ ст. розпочався розвиток цитології, гістології та ембріології. Перші дослідження з використанням мікроскопа були досить недосконалі, як і самі мікроскопи („блошині скельця”, збільшення в 10-12 разів). Перші мікроскопи, які давали збільшення від 40 до 270 разів сконструювали брати Янсени (1590 р.), Галілео Галілей (1609-1610рр.), Роберт Гук (1665), Антоні Левенгук (1677 р.). Це призвело до появи багатьох знань з цитології, гістології та ембріології. Розглянемо найвидатніші досягнення в цих науках.

Цитологія

Зокрема, англійський фізик Роберт Гук у 1665 р. В книзі „Мікрографія” вперше описав клітинну будову корку у рослин, ввів поняття „клітина”, писав про „природний сік”, що може перетікати від клітини до клітини (хоча це були лише мертві оболонки).

Голландець А. Левенгук завдяки збільшенню мікроскопа у 300 разів,в XVIІ ст. описав еритроцити, сперматозоїди, поперечносмугасті м’язи, нерви, бактерії (вивчав зубний наліт, воду, тіло тварин). Не зважаючи на успіхи мікроскопічних досліджень у XVII і на початку XVIII сторіччя, вони все ж таки не отримали широкого розвитку. Це було пов’язано з низькою якістю мікроскопів.

У ХІХ ст. Дж. Доланд (1827 р.) удосконалив якість лінз. Це призвело до багатьох відкриттів. Так, чеський фізіолог Ян Пуркіньє сконструював мікротом, відкрив ядро в яйці курки і ввів поняття протоплазма, описав нейрони головного мозку і клітини міокарда (1825-1830 рр.). 1831-1833 р. шотландець Роберт Броун відкрив ядро у клітинах рослин. У 1838-1839 рр. Матіас Шлейден (ботанік) і Теодор Шванн (зоолог), створили узагальнюючу клітинну теорію, основні положення її викладені у праці Шванна “Мікроскопічне дослідження про подібність у структурі і рості рослин і тварин”:

1) всі живі організми складаються з клітин, організм – сума клітин з точки зору будови і функції;

2) утворення нових клітин йде одним способом, шляхом поділу материнської;

3) всі клітини рослин і тварин мають подібну будову, що свідчить про єдність різних форм життя;

Великий внесок у розвиток клітинної теорії здійснив німецький вчений-медик-патолог Рудольф Віхров (1855 р.). Він сформулював афоризм – “кожна клітина походить тільки від клітини”. “ Omnis cellula e cellula”. У своїх дослідженнях Вірхов показав, що в основі патологічних процесів (запалення, дистрофія, патологічні новоутворення й ін.) лежать зміни клітин.

До кінця ХІХ ст. були згодом описані хромосоми і фази мітозу, пластиди, мітохондрії, апарат Гольджі, центріолі, розвинулася цитогенетика. Виділення цитологію у самостійну науку здійснив фрацузький вчений Ж.Б. Карнуа, узагальнивши знання про клітину на світлооптичному рівні в кінці 19 ст.

А з 1931-1932 рр. настав електронно-мікроскопічний період розвитку цитології (авторами першого електронного мікроскопу були американські вчені Є. Руска, М.Кноль, Б.Борієс). У 20 ст. були відкриті ЕПС, рибосоми, ультрамікроскопічна структура багатьох органел.

Значні відкриття в галузі фізіології клітин оцінені Нобелівськими преміями: А.Корнберг і С. Очоа – механізм синтезу нуклеїнових кислот (1959), Ф. Крік, М. Вілкінс і Дж. Уотсон – структуру ДНК та її роль в передачі спадкової інформації (1962), Ф. Жакоб, А. Львов і Ж. Моно – механізм синтезу білків на рибосомах (1965р.), Х.Б. Корана, М. Ніренберг, Р. Холлі – розшифрування генетичного коду (1968 р.), К. Де Дюв, А. Клод і Дж. Паладе – за відкриття ультраструктури і функцій багатьох органоїдів клітини (1974).

Використання сучасних данних про клітину, зокрема електронномікроскопічних і молекулярних досліджень, цитогенетики, дозволило сформулювати сучасну клітинну теорію:

1) Усе живе складається з однієї чи багатьох клітин. Клітини різних організмів гомологічні за будовою;

2) Клітина – найменша функціональна одиниця живого, тут відбуваються усі життєві метаболічні процеси;

3) Усі клітини виникають від материнських клітин;

4) Клітини зберігають, переробляють і передають генетичну інформацію наступним поколінням.. Нуклеїнові кислоти і білки універсальні і блищькі в клітиних всіх живих систем;

5) Багатоклітинні організми – складні клітинні ансамлі, що утворюють цілісні системи із тканин та органів завдяки взаємодії клітин, тканин та нейрогуморальній регуляції.

Ембріологія

Розвиток ембріології також гальмувався низькою мікроскопічною технікою, а також впливом теорії преформізму, що панувала в той час. Згідно поглядів преформістів зародок є вже сформованим у гаметах, він тільки росте. Причому. панувало дві точки зору. Анімалькулісти вважали, що у сперматозоїді є зрілий індивідуум, який згодом живиться речовинами яйця. Згідно поглядів овістів, у яйцеклітині є організм і сперма стимулює його ріст. Лише у середині XVIII Карл Вольф у віці 26 років написав блискучу дисертацію “Теорія розвитку”, у якій виклав свою концепцію епігенезу (epi – потім, genesis – походження). Ця теорія (1749-1769рр.) стверджувала, що організм завжди розвивається із безструктурної речовини яйця шляхом новоутворення органів. У 1760 році К. Ф. Вольф на запрошення Петербурзької Академії наук переїхав з Німеччини до Росії, де успішно працював до закінчення своєї наукової діяльності. Він першим спостерігав утворення органів із “листоподібних пластинок” (зародкових листків). Крім цього, К. Ф. Вольф описав розвиток у курчати кишечнику, серця, нирок.

Засновником сучасної ембріології, заслугою якого було виділення її в окрему науку вважають Карла Бера у 19 ст. Він автор “Історії розвитку тварин”. Створив вчення про зародкові листки (організм розвивається з 2-х первинних листків, анімального, що дає початок шкірі, нервовій системі, м’язам і вегетативного, що утворює судини, серце, травний канал). Вперше описав хорду у зародку птахів і людини, яйцеклітину ссавців. Сформулював закон зародкової подібності згідно з яким у зародка спочатку з’являються загальні ознаки типу, потім класу, родини, роду, виду і аж у кінці розвитку – індивідуальні ознаки. Праці К.Бера надзвичайно вплинули на Ч.Дарвіна, були основою ембріологічних доказів еволюції.

Велику роль у розвитку еволюційної ембріології у ХІХ ст. відіграли видатні вчені Олександр Онуфрійович Ковалевський та Ілля Ілліч Мечніков, чия діяльність тісно пов’язана з Україною. Понад 20 років працював на Україні російський вчений Олександр Онуфрійович Ковалевський: у Київському, і у Новоросійському університетах. Він досліджував онтогенез багатьох безхребетих, асцидій, ланцетника, хрящових і кісткових риб, черепах. На великому фактичному матеріалі О.О. Ковалевський показав, що безхребетні і хребетні тварини мають загальні риси розвитку і будови, походять від одного кореня. Вчений першим відкрив зародкові листки у безхребетних тварин, описав утворення гаструли шляхом вп’ячування, деякі способи утворення мезодерми та целому, детерміноване дроблення.

З Новоросійським університетом протягом багатьох років (1867-1882рр.) була пов’язана наукова діяльність видатного біолога Іллі Ілліча Мечнікова. Коло його порівняльно-ембріологічних досліджень було надзвичайно широким: губки, медузи, плоскі черви, багатоніжки, комахи, головоногі молюски, голкошкірі та ін. Ембріологічні дослідження Мечнікова тісно пов’язані з розробкою питань філогенетики. Створена ним теорія походження багатоклітинних організмів має назву теорії фагоцители. Вивчаючи нижчих безхребетних, І.І. Мечніков звертав все більше уваги на внутрішньоклітинне травлення, що й привело його до відкриття процесу фагоцитозу і розробки теорії імунітету (за цю роботу вченому разом з П. Ерліхом, який відкрив антитіла, було присуджено Нобелівську премію).

Засновниками еволюційної ембріології вважають також німецьких вчених Ф. Мюллера та Е. Геккеля, які створили біогенетичний закон “Онтогенез - є коротким і швидким повторенням філогенезу”. Е. Геккелем були запропоновані назви зародкових листків – ектодерма, ентодерма і мезодерма, які міцно увійшли в науку. Йому належить ідея походження багатоклітинних організмів і їх зародкових листків від гастреї, двошарового зародку, створення філогенетичних дерев для багатьох груп тварин.

Згідно з біогенетичним законом, зародки вищих тварин дуже подібні до дорослих нижчих тварин (зигота – до найпростіших, гаструла – до кишковопорожнинних і т.д.), а еволюція здійснюється додаванням нових стадій у кінці розвитку організмів.

При вивченні розвитку тваринного світу біогенетичний закон спочатку знайшов широке застосування. На початку ХХ сторіччя посилилась критика біогенетичного закону. Згодом порівняльно-ембріологічні дослідження показали, що у тварин і людини деякі органи з’являються у процесі індивідуального розвитку не на тих стадіях, на яких вони виникали у предків у процесі філогенезу (приклади з нервовою, травною системою навести). Жодна стадія розвитку зародка вищих тварин не відповідає нижчим тваринам, а ембріогенез часто здійснюється у спрощеному варіанті. Крім цього, біогенетичний закон не враховує різноманітних мутацій та дії природного добору, що мали місце в ході еволюції виду.

В 1910 році видатний російський і український анатом та ембріолог О. М. Сєверцов (працював в МГУ, згодом – у Києві) виступив з теорією філембріогенезу. На його думку, еволюція відбувається шляхом зміни ходу онтогенезу. Основний принцип його теорії - філогенез здійснюється шляхом поступових змін онтогенезу протягом багатьох поколінь. Отже, онтогенез - це самостійний етап розвитку, при якому можуть виникати нові якісні зміни, мутації, формоутворення у зародків, що можуть впливати на еволюцію виду. Зміни ембріонального розвитку можуть привести до різкої, зміни у будові органів зародка і навіть до виникнення нових органів, яких не було у предків.

Гістологія

У 19 столітті в окрему науку з анатомії виділилася і гістологія. Великий вклад у розвиток гістології здійснив французький анатом К. Біша. Він добре розрізняв тканини і класифікував їх. К. Біша вважав, що тваринні органи утворюються шляхом комбінації різних тканин, яких нарахував 21.

Сам термін „гістологія” запровадив німецький вчений К. Маєр (1819). Видатний вчений Ф. Лейдіг разом з Келікером у 1857р. запропонував поділ усіх тканин тварин і людини на 4 типи: епітеліальну, сполучну, м’язову та нервову (прийнятий на сьогодні), показав, що усі органи розвиваються із поєднання цих тканин. В цей же час у Європі зявилися перші підручники з гістології Гассаля, Келікера і Лейдіга.

Серед видатних гістологів, які працювали на Україні, слід зазначити організатора кафедри гістології у Київському університеті Петра Івановича Перемежка. Його співробітники досліджували розвиток і будову органів очей, наднирників, селезінки, печінки, щитовидної і підшлункової залоз, гіпофізу, кровоносних судин, м’язової тканини та ін. П.І. Перемежко вивчав процеси поділу ядра у клітинах епітелію шкіри личинок тритона. Він один із перших у науці описав усі стадії мітозу, але не міг встановити їх точну послідовність (це зробив німець Вальтер Флемінг).

В цьому ж університеті працював професором і завідував кафедрою анатомії гістолог та анатом В.О. Бец. Його праціприсвячені будові головного мозку, зокрема тонкій структурі (архітектоніці) різних його ділянок. Він відкрив рухову зону кори головного мозку і описав велетенські пірамідні нервові клітини (1874р.), які були названі клітинами Беца. Препарати Беца зберігаються досі. Цей вчений вивчав морфологію остеогенезу, будову наднирків, проблеми неврології.

Основні дослідження фізіолога О.О. Богомольця приствячені нормам і патології сполучної тканини, способам посилення їїї функцій при захворюваннях.

Важливим внеском у розвиток вчення про тканини було створення вітчизняним вченим О.О. Заварзіним нового напрямку – еволюційної гістології. Базуючись на порівняльному вивченні безхребетних і хребетних тварин, він показав, що у тварин різних систематичних груп тканини, які виконують однакові функції, мають подібну будову. Це явище отримало назву закону паралельних рядів тканинної еволюції.

Значний внесок у розвиток ембріології і гістології здійснено багатьма іншими дослідниками. У багатьох університетах, медичних і ветеринарних інститутах створені кафедри цитології, гістології, ембріології, які вивчають актуальні питання цих наук. Дослідження проводяться у спеціалізованих лабораторіях науково-дослідних і технологічних інститутів. Особливу увагу в останні роки дослідники звертають на гістохімічні, біохімічні і електронно-мікроскопічні дослідження тканин різноманітних організмів. Активно вивчаються питання ембріогенезу на всіх рівнях – від організмового до молекулярного.

3. Методи дослідження. Основним методом є світлова мікроскопія. Сучасні мікроскопи дають збільшення в 2000-3000 разів (добуток збільшення обєктива і окуляра). Роздільна здатність світлового мікроскопа (розмір найменшої структури, яку можна побачити) 0,2 мкм. Вона залежить від довжини світлової хвилі

До світлової мікроскопії відносять також фазово-контрастну, поляризаційну, флуоресцентну (люмінісцентну) і ультрафіолетову мікроскопію (самостійно!!!).

Для дослідження тканин і зародків під мікроскопом застосовують тимчасові препарати зі свіжих мазків, зішкрібів, плівок, живих клітин та постійні препарати. Препарати можуть бути тотальними (на яких цілі дрібні об’єкти кров, гамети, ранні зародки та ін.) або містити гістологічні зрізи (тоненькі пластинки органів, зроблені за допомогою мікротому). Матеріал для виготовлення препаратів умовно поділяють на трупний, забійний, експериментальний, післяопераційний, біопсійний.

Класичним методом дослідження у гістології і ембріології є метод виготовлення постійних препаратів (самостійно!!!).

 

Досліджуваний об’єкт з самого початку фіксують (припиняються посмертні процеси у тканинах, денатуруються білки, консервується, зберігається матеріал,). Фіксатори бувають найрізноманітніші – формалін, етанол, сполуки ртуті, осмію, оцтова, пікринова кислоти й ін. Часто використовують складні фіксуючі суміші, у складі яких діє кілька речовин. Після фіксації і промивання у воді об’єкт дослідження занурюють послідовно у спирти зростаючої концентрації (від 50 до 100 %) для обезводнення та ущільнення матеріалу. На наступному етапі об’єкт за спеціальною схемою просочують пластичною речовиною (парафіном, желатином, целоїдином) для ущільнення і наклеюють на дерев’яні колодочки у вигляді блоків (або ж заморожують спеціальним мікротомом-кріостатом). За допомогою спеціального приладу - мікротому роблять гістологічні зрізи. Мікротоми бувають полозкові (ковзаючі), ротаційні (барабанні) і заморожувальні. Товщина зрізів може коливатися в межах 0,25-100 мкм). Зрізи наклеюють на чисті предметні скельця (суміш яєчного білка і гліцерину, сироватка крові і формалін), нагрівають над полум’ям спиртівки, висушують у термостаті). Далі з них видаляють парафін, проводячи крізь ксилол або толуол (крім випадку мікротомів-кріостатів). Потім препарати пропускають послідовно через етилові спирти, промивають у воді (якщо потрібно) і фарбують. Барвники бувають основні (н. гематоксилін. кармін, вони фарбують базофільні структури - ядра), кислотні (н. еозин, фуксин, фарбують оксифільні структури), нейтральні (н. азур-еозин, фарба Романовського-Гімза), є специфічні барвники (судан, осмієва кислота – для виявлення жирів). Зафарбовані зрізи знову промивають у воді, пропускають крізь етиловий спирт, ксилол і заключають у канадський бальзам (смола хвойних) іноді у полістирол або гліцерин, покриваючи покривним скельцем.

Електронна мікроскопія використовує потік електронів, а не променів світла, дає змогу виявляти ультрамікроскопічну будову клітин. Пучок електронів отримують від спеціальної катодної лампи, лінзами є електромагнітні поля. Об’єкти розглядаються не живі – препарати після спеціальної обробки, товщина зрізів не більше 0,1 мкм. Збільшення електронного мікроскопу у 5-300 тис. разів. Існують сучасні трансмісійні електронні мікроскопи (ТЕМ) мають роздільну здатність 0,1-0,7 нм, а збільшення до 1 млн. разів (просвічують пучком електронів об’єкт – зріз тканини, зображення потрапляє на екран, фотографується, воно площинне) та с кануючі або растерні електронні мікроскопи (СЕМ) (забезпечують об’ємне зображення завдяки відображених електронів по поверхні об’єкта, збільшення у десятки тисяч разів). СЕМ забезпечую велику глибину різкості і збільшення в кілька десятків тисяч разів.

Крім того, в останні роки для вивчення субклітинних структур застосовують комп’ютерну інтерференційну мікроскопію, лазерну і рентгенівську мікроскопію.

Застосовують також біофізичні методи – електрофорез, рентгеноструктурний та ультразвуковий аналіз, центрифугування, радіоавтографію – метод мічених атомів (в основі фотореакція ізотопів і броміду срібла фотоемульсії, так виявлюють у тканинах місця синтезу білків, шляхи внутрішньоклітинного транспорту.). Застосовують також гістохімічні (основі якісні реакції, наприклад, кисла фосфатаза маркує лізосоми, лужна фосфатаза – ендотелій капілярів, цитохромоксидаза – мітохондрії) і імуногістохімічні методи (взаємодія антиген-антитіло).

В сучасній гістології, ебріології, цитології широко використовують експериментальні, методи вітального (прижиттєвого) забарвлення, культури тканин in vitro, мікрохірургію. Саме завдяки ним можливі досліди в області генної інженерії, репродуктивної медицини, складних операцій, трансплантації, використання стовбурових клітин, тощо).

На самостійне вивчення:

1. Різновиди світлової мікроскопії (фазово-контрастна, поляризаційна, флуоресцентна і ультрафіолетова).

2. Методика виготовлення постійних препаратів.

 


Лекція № 2

Тема: Хімічна організація клітини

План

1. Елементарний склад клітини.

2. Неорганічні сполуки клітини.

3. Вуглеводи.

4. Ліпіди.

5. Білки. Їх склад, структура і функції.

6. Нуклеїнові кислоти.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 682. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия