Студопедия — ХОРВАТИ ТА СЛОВЕНЦІ НА ПОЧАТКУ ХІХ ст.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ХОРВАТИ ТА СЛОВЕНЦІ НА ПОЧАТКУ ХІХ ст.






 

Хорвати зустріли XIX ст., як і попереднє, у стані територіальної та суспіль-но-політичної роз'єднаності. Загроза втрати національної самобутності зали­шалася цілком реальною. Рівень розвитку культури був від­носно невисокий. З 800 тис. жителів тільки близько 20 тис. належали до дворянства та духовенства, а більшість населен­ня складали феодально залежні селяни (кріпацтво в Хорватії та Словенії скасували в 1848 р.).

Становище простого народу було дуже тяжким, рівень ма­теріального забезпечення низьким. Ще у 1845 р. француз І. Деспре, який подорожував по Хорватії, у своїх дорожніх нари­сах розповідав про вбогі хатинки без димарів, про напіводягнених або й зовсім голих дітей та жінок, про чоловіків, одягнених у якесь лахміття. При цьому представники панівної верстви мешкали в розкішних палацах, а вдягалися за останньою мо­дою паризьких та віденських салонів.

У Європі носієм передових ідей та рухів виступала в цю добу буржуазія, однак на хорватських та словенських землях її ще просто не існувало, отже нікому було взяти на себе цю місію.

На початку XIX ст. у головному центрі Хорватії — Загребі — налічувалося всього 10 тис. жителів. Значну частину міського населення складали іноземці. У Загребі цілі вулиці заселяли італійці, угорці. Все це негативно позначалося на суспільно-політичному, економічному та культурному розвитку країни.

У 1809 р. частина Хорватії і Славонії до річки Сави та вся Далмація ввійшли до складу Іллірійських провінцій наполео­нівської Франції, проте їхнє перебування в новій державі, хоча й надало їм можливість перепочити від тиску австрійсь­кої бюрократичної машини, тривало недовго. Після Віденсь­кого конгресу 1814-1815 рр. землі, загарбані французами, по­вернуто Габсбургам, які до того ж розширили свої володіння в Далмації за рахунок колишніх венеційських територій; під зверхність Відня потрапив і Дубровник.

Таким чином, у середині другого десятиріччя XIX ст. всі хор­ватські області опинилися в складі Австрії, хоча частина з них при цьому була визнана землями Угорської корони. Незважаючи на те, що всередині імперії Габсбургів ці області, як і раніше, поділялись адміністративними кордонами, їхнє об'єднання мало позитивне значення, оскільки давало можливість забез­печити приблизно однаковий за змістом, формою і темпами політичний та економічний розвиток.

Протягом 20—40-х років хорвати й словенці відчули на со­бі всю силу реакції, що запанувала в Австрії після перемоги над Наполеоном. Для хорватів ситуація ускладнювалася ще й тим, що черговий наступ на їхні національні права розпочали мадяри. Мадярський націоналізм у цей період процвітав і у своїй боротьбі проти австрійського централізму угорці вико­ристовували всі можливі способи, в тому числі й допомогу хорватів, яких вони прагнули звільнити з-під австрійського впливу й цілком підпорядкувати собі.

У 1823 р. угорська влада запровадила обов'язкове вивчен­ня мадярської мови в усіх закладах освіти на території Коро­ни Св. Стефана. Знання угорської мови відкривало шлях до кар'єри. Це спричинило гостре невдоволення національно сві­домої частини хорватської політичної еліти та основної маси населення. Не припинялася кампанія, спрямована на запро­вадження в Хорватії, Славонії та Далмації угорської мови як службової. На хорватських землях відтепер ані вчитель, ані чиновник не міг здобути жодної посади, якщо не володів угор­ською мовою.

За таких умов у хорватів розгортається рух національного відродження, вершиною якого став "ілліризм ";.

Алгоритм народження рухів національного відродження у різних європейських народів є однаковим, і хорвати, хоч і з деяким запізненням та певною національною специфікою,

повторили приблизно той самий шлях, яким рухалися фран­цузи, німці, італійці, чехи, поляки, угорці. Національне від­родження в Хорватії розвивалося за схемою, притаманною майже всім західно- і центральноєвропейським народам, але мало при цьому певні етнічні особливості й джерела. Серед них — власна культурна традиція, у ході розвитку якої було закладено підвалини хорватського духовного життя; діяльність хорватських політиків та громадських діячів, спрямована на захист хорватського національного буття від загрози мадяри­зації; діяльність хорватських просвітників; народна поезія та усна народна творчість у цілому.

Національне відродження у хорватів перейшло у практич­ну площину в 30-ті роки XIX ст., коли до активної діяльності прилучилося нове покоління, представники якого народили­ся в основному близько 1810 р. й переважно походили зі збід­нілих дворян, селян і міщан.

У 1830 р. побачила світ книжка головного натхненника й лідера ілліризму Людевіта Гая (1809—1872), присвячена осно­вам "хорватсько-слов'янського" правопису. В 1832 р. з'яви­лася низка публікацій різних авторів (Я. Драшковича, І. Дер-коса, Д. Раковца та ін.), які продемонстрували наявність у Хорватії всіх об'єктивних і суб'єктивних чинників, необхід­них для розгортання нового руху.

Організований і до певної міри структурований рух ілліризму розпочався у 1835—1836 рр. Саме в цей час почала виходити перша газета хорватською мовою — "Даниця хорватська, сла-вонська і далматинська"; з'явилося "Звернення до читачів" Л. Гая, в якому формулювались ідеї руху; виникла й закріпи­лася назва руху — "ілліризм"; активно поширювалась ідея загальнослов'янської та південнослов'янської єдності тощо. У тогочасній Хорватії все це нагадувало справжню революцію.

Конкретні історичні умови вимагали від прихильників ілліри­зму змагатися передусім у царині культури. Проте, незважаю­чи на численні публічні декларації іллірійців, де підкреслювалася саме духовна складова нового суспільного руху, ілліризм від своїх перших кроків мав виразно політичний характер.

Спочатку ілліризм являв собою суто літературний рух, спря­мований на захист і відродження хорватської мови та культури шляхом її інтеграції з мовами та культурами інших південних слов'ян. З перебігом часу всередині ілліризму виникла окрема течія, представники якої вбачали в боротьбі за мову та літера­туру лише засіб для досягнення важливішої мети — успіху в політичному протистоянні з прибічниками мадяризації.

До ілліризму дуже швидко приєдналася більшість усіх про­гресивних, національно свідомих сил Хорватії. Соціально-ві­ковий склад учасників руху був далеко не однорідним, хоча його основу становила молодь, яка належала до різночинної інтелігенції, збіднілих дворянських родів, чиновництва, офі­церства й навіть селянства. На чільні позиції разом з Л. Гаєм висунувся представник "старої" генерації хорватських гро­мадських і літературних діячів — граф Янко Драшкович (1770— 1856), котрий на той час мав багатий досвід політичної боро­тьби. Глліризм поширився в усіх хорватських областях і про­ник до Сербії, а також до словенців — у Штірію і Каринтію — та угорців.

Відчувши небезпеку, правлячий режим взявся до утисків ілліризму й активістів руху. В 1843 р. заборонено використан­ня терміна "ілліризм". Цензура з кожним днем усе жорсткі­ше ставилася до "іллірійських" видань, число за числом заа­рештовуючи "Даницю" та книжкові публікації. 29 липня 1845 р. на площі Св. Марка у Загребі розстріляно мирну де­монстрацію. Тоді загинуло 13 і було тяжко поранено близько 30 осіб.

Попри репресії, що їх чинили органи державної влади, та взаємні непорозуміння всередині руху, ілліризм не втратив дина­міки розвитку й проіснував до революції 1848 р., яка принесла хорватам ліквідацію феодальних відносин і певну демократиза­цію суспільно-політичного життя.

23 березня 1848 р. баном Хорватії проголошено Йосифа Єлачича, який відіграв значну роль в історії свого народу. Єлачич зібрав у Загребі Сабор, що ухвалив низку важливих рі­шень. Основним із них була вимога об'єднання під єдиною вла­дою всіх хорватських земель. Рішення Сабора фактично являли собою програму буржуазно-демократичної революції.

Відень, який саме в цей час боровся з угорським повстан­ням під проводом Лайоша Кощута, мусив піти на певні поступ­ки хорватам. Ці поступки стосувалися як політичних, так і економічних питань, а також проблеми національного само­збереження. Незабаром Єлачич зі своїми загонами приєднав­ся до австрійців і у вересні 1848 р., перетнувши річку Драву в районі міста Вараждин, розпочав бойові дії проти угорських повстанців. На таке рішення бана підштовхнули не лише поступки Відня, а й політична програма Кошута, котрий об­стоював ідеї угорського дворянського націоналізму, прагнучи створення "Великої Угорщини" від Карпат до Адріатики, що суперечило інтересам хорватів.

У самій Хорватії влада практично повністю перейшла до пред­ставників ілліризму, які, за відсутності належного політичного досвіду, не спромоглися скористатися з особливостей моменту для втілення на практиці власної програми. Вони передоручи­ли право на прийняття рішень Єлачичу, котрий у певний мо­мент погодився на компроміс із Габсбургами, вважаючи, що оптимальним варіантом для його народу стане здобуття яко­мога ширших політичних і національних прав, але за умови збереження цілісності імперії. Доба ілліризму, що тривала май­же п'ятнадцять років, скінчилася для більшості щирих і від­даних представників руху відчуттям поразки. Мало хто з них продовжував активну суспільно-політичну й літературну дія­льність після 1848-1849 рр.

 

 







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 494. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия