Студопедия — Технологічна схема виробництва цементу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Технологічна схема виробництва цементу






Виробництво цементу можна поділити на дві групи техно­логічних операцій. У першу групу входять видобування і транс­портування сировини, її подрібнення і приготування шихти, ви­палювання шихти з добуванням напівфабрикату — цементного клінкеру; у другу — сушіння добавок і розмел клінкеру з гіпсом і добавками. Друга група операцій може проводитись і на іншому підприємстві.

Основним завданням, що постає перед технологом цементно­го виробництва, є підготовка шихти певного складу. Припустимі коливання у вмісті окремих компонентів становлять (0,1...0,2)%. При використанні природної, часто неоднорідної сировини такої точності можна добитись лише при дуже ретельному змішуванні високодисперсних компонентів.

Таке змішування донедавна було можливим тільки в тому ви­падку, якщо сировина перебувала у вигляді водної суспензії. То­му в цементній промисловості історично склалися два основних способи виробництва — мокрий і сухий.

При мокрому способі виробництва сировину подрібнюють, добавляючи (36...42)% води, добутий сировинний шлам випалю­ють у довгих обертових печах. При сухому способі сировину спо­чатку піддають попередньому висушуванню, потім подрібню­ють. Сировинне борошно можна випалювати у коротких печах з циклонними теплообмінниками або після попередньої грануляції у коротких печах з конвейєрними кальцинаторами.

З технологічної точки зору доцільність застосування того або іншого способу зумовлюється складом і властивостями сировини (вологістю, однорідністю, твердістю, здатністю диспергуватись у воді). Для вологої сировини, що легко диспергується у воді і має низький ступінь однорідності, краще застосовувати мокрий спосіб виробництва, для однорідної сировини, що не диспер­гується у воді і має низьку вологість, — сухий спосіб.

Найдоцільніше при високовологій сировині застосовувати напівсухий спосіб виробництва, тобто підготовку сировини про­водити за мокрим способом, а потім перед випалюванням шлам зневоднити.

Якщо в 50-х роках цементна промисловість розвивалась в ос­новному по шляху вдосконалення мокрого способу виробництва, а сухий спосіб із випалюванням гранульованої сировини в автома­тичних шахтних печах застосовувався лише на деяких заводах, то в останні роки все більшого поширення набуває сухий спосіб. Основ­ними передумовами для використання сухого способу є: докорінне поліпшення процесів гомогенізації сировинного борошна, створен­ня високо потужних агрегатів для одночасного підсушування і по­мелу сировини, створення потужних пічних агрегатів (печей з цик­лонними та шахтно-циклонними теплообмінниками), витрата теп­лоти в яких становить (3100...4000) кДж/кг клінкеру (в довгих пе­чах, що працюють за мокрим способом, — (5300...6500) кДж/кг.

При сухому способі виробництва зменшується загальна вит­рата теплоти на сушіння і випалювання; при вологості сировини 3,5% — на 1680, при вологості 17% — на 840 кДж/кг. Лише в тих випадках, коли вологість вихідної сировини перевищує 20%, кількості теплоти, що витрачається при сухому і мокрому спосо­бах виробництва, приблизно однакові. Відхідні пічні гази при су­хому способі виробництва мають знижену вологість і можуть ви­користовуватись для підсушування сировини.

Хоча помел за мокрим способом ефективніший, ніж за сухим, однак у зв'язку з тим, що для печей з циклонними теплообмінни­ками використовують більш низькодисперсну сировинну суміш, загальна витрата електроенергії на помел при мокрому способі не перевищує витрати електроенергії при сухому способі тільки при застосуванні сировини, що легко диспергується у воді.

При випалюванні за сухим способом різко скорочується витра­та прісної води, що в останні роки набуває важливого значення.

Запиленість газів при сухому способі виробництва значно ви­ща, ніж при мокрому, але загальний об'єм відхідних пічних газів на (35...40)% менший, а отже, витрати на знепилювання приблиз­но однакові.

Зараз час і в найближчі роки намічається всебічний розвиток су­хого способу виробництва цементу в печах, обладнаних циклонни­ми теплообмінниками і реакторами-декарбонізаторами. Це знижує витрату палива на (30...40)% порівняно з мокрим способом, а мета­ломісткість пічних агрегатів — у (2,5...3) рази. Застосування сухого способу дасть можливість збільшити одиничну потужність агре­гатів, що, в свою чергу, зменшить витрати на одиницю продукції.

Приготування портландцементної суміші. Приготування сиро­винної суміші заданого хімічного складу і з певними фізичними властивостями (вологість, тонкість подрібнення, текучість) є одним з основних процесів цементної технології. Висока якість сировин­ної суміші, мінімальні відхилення від заданих параметрів забезпечу­ють нормальний перебіг наступних технологічних процесів.

Процес приготування сировинної суміші включає: подрібнен­ня (крупне і тонке), дозування, змішування сировинних компо­нентів і коригування, хімічного складу сировинної суміші, гомо­генізацію відкоригованої суміші і подавання її на випалювання.

Залежно від методу коригування сировинної суміші схема приготування її може бути переривчастою (порційне коригуван­ня), напівпотоковою і потоковою (коригування в потоці).

Раніше у вітчизняній і закордонній практиці виробництва це­менту найпоширенішим був спосіб приготування сировинної суміші, що грунтувався на порційному коригуванні його окремих порцій у спеціальних місткостях (вертикальних шламбасейнах або коригувальних силосах). Цим способом перероблялись неод­норідні за хімічним складом матеріали, що надходили безпосе­редньо з кар'єру без попереднього усереднення їхнього хімічного складу і без дотримування точного дозування їх перед помелом.

Після бурхливого розвитку цементної промисловості збіль­шилась концентрація цементного виробництва, зросли і труд­нощі, пов'язані з порційним коригуванням. Збільшилась три­валість порційного коригування, виникла потреба у значно більшій кількості коригувальних басейнів (силосів), зросли вит­рати стиснутого повітря та електроенергії на перемішування і ба­гатократне перекачування коригувальних матеріалів. Крім цьо­го, порційне коригування було важко автоматизувати. Тому з'явились заводи, де сировинну суміш почали виготовляти в по­тоці. За цим способом точне дозування сировинних компонентів за масою здійснюється перед їх сумісним помелом, і розмелена суміш інтенсивно перемішується у великих змішувальних містко­стях, що забезпечують високу ефективність усереднення її хімічного складу.

Зараз потокове коригування сировинних сумішей вико­нується із застосуванням ЕОМ, вагових дозаторів та використан­ням експрес-методів аналізу сировини. Це дає змогу виготовляти багатокомпонентні шихти з достатньою мірою точності, чого не можна було досягти іншими методами.

Мокрий спосіб виробництва. Вапняк після крупного двос-тадійного подрібнення на заводі або безпосередньо в кар'єрі над­ходить на об'єднувальний склад, обладнаний грейферними кра­нами, або прямо в бункери сировинних млинів, обминаючи склад. Глину після подрібнення у валкових дробарках і диспергу­вання в глинобовтанках або роторних млинах-мішалках пода­ють у сировинні млини. Частину глиняного шламу подають в один із вертикальних шламбасейнів як коригуючий. Недогарки надходять безпосередньо на об'єднувальний склад, а звідти у бункери сировинних млинів. Вапняк і недогарки дозують тарілчастими, а глиняний шлам — ковшовими живильниками. Похибка дозування компонентів перед помелом не перевищує (4...5)%. Оскільки кількість недогарків, що надходять у млин, не-

велика порівняно з кількістю решти компонентів, їх дозування досить ненадійне. У зв'язку з ним на багатьох заводах із недо­гарків і глини виготовляють глино-недогарковий шлам, який зберігають у вертикальних шламбасейнах і подасть у ковшовий живильник сировинних млинів самопливом.

Для розмелювання сировини замість трикамерних млинів діаметром (2,2...2,6) м, що застосовувались раніше, використову­ють двокамерні більшого діаметра (3...4) м, обладнані спеціаль­ною сортувальною бронефутеровкою. Принцип дії сортувальної бронефутеровки полягає в розподілі розмельних тіл за розміра­ми, шо зменшуються вздовж млина. Таке сортування дає змогу дотримуватись принципу: чим тонше подрібнено продукт, тим дрібніші розмельні тіла. Це підвищує потужність млина. Перева­гою млинів великого діаметра є їх потужність, що дає змогу в (2...3) рази зменшити кількість млинів і скоротити обсяг будівельних робіт. Крім того, крупність часточок для живлення млинів великого діаметра становить (15...20) мм порівняно з (8... 10) мм для млинів малого діаметра, що усуває третю стадію подрібнення і здешевлює його.

Як правило, млини працюють за відкритим циклом, однак є схеми помелу за замкнутим циклом із застосуванням як кла­сифікаторів шламу дугових грохотів, віброгрохотів або гідро­циклонів. За цими схемами найраціональніше застосовувати два короткі млини, перший з яких працює в замкнутому циклі з кла­сифікатором, а другий доподрібнює тонку фракцію, що надхо­дить із класифікатора. Робота за замкнутим циклом підвищує по­тужність млинів, знижує витрату електроенергії на розмелюван­ня і забезпечує рівномірніший гранулометричний склад сировин­ного шламу, що дуже важливо для якісного спікання клінкеру.

Зараз почали застосовувати двостадійний помел, при якому на першій стадії використовують стрижньові млини. Стрижньові млини підготовлюють матеріал до наступного помелу в коротко­му трубному млині, тут він подрібнюється до розмірів (0,8... 1,4) мм. Встановлювати класифікатор не потрібно, оскільки небезпе­ка потрапляння крупних часточок вапняку або кварцу в піч усу­вається. Стрижньові млини мають велику потужність. Один та­кий млин може обслуговувати кілька трубних. Можна також за­вантажувати стрижні у першу камеру багатокамерного трубного млина (у другу і третю камери завантажують кулі і цильпебс). Як­що завод працює на м'якій сировині (крейда, м'який мергель), то

для попереднього помелу встановлюють млини самоподрібнення "Пдрофол", процес помелу в яких відбувається дуже ефективно.

Сухий спосіб виробництва. Вапняк і глина після попереднього подрібнення надходять на усереднювальний склад, куди подають також і недогарки. Подальша підготовка сировинних матеріалів при сухому способі виробництва передбачає процес їх сушіння.

Тепер як у нас, так і за кордоном простежується тенденція до суміщення процесів тонкого подрібнення і помелу з сушінням. Якщо вологість сировини не перевищує 8%, вона може подава­тись на помел без попереднього висушування. Якщо ж вологість сировини більша, іі потрібно підсушувати в дробарках, ударно-відбивних млинах або сушильних барабанах. Остаточне висушу­вання суміщують з помелом у млинах 3,2 х 8,5 м з відцентровими сепараторами або в млинах 5 х 10 м із прохідними сепараторами димовими газами, що мають температуру (300...325) °С.

Однак при сухому помелі найдоцільніше застосовувати мли­ни безкульового подрібнення. При безкульовому подрібненні у млині системи "Аерофол" куски подрібнюваного матеріалу вико­нують роль розмельних тіл. У такому млині суміщені процеси тонкого подрібнення, сушіння і помелу в замкнутому циклі з відцентровим або прохідним сепаратором.

Для інтенсифікації помелу сировинних матеріалів у млини доцільно вводити поверхнево-активні добавки. Найефек­тивнішими інтенсифікаторами є катіонактивні сполуки; триета-ноламін і суміш триетаноламіну з СДБ.

Розмелене сировинне борошно подається в гомогенізаційні силоси, над якими розміщені бункери коригуючих добавок, по­дрібнених до потрібних розмірів. Гомогенізаційні силоси — це циліндричні місткості з плоскими або конусними днищами. У силосах місткістю 200...400 здійснюються усереднення і кори­гування сировинного борошна, а в силосах місткістю (1500...2500) воно зберігається перед подачею на випалюван­ня.

Перемішують сировинне борошно в гомогенізаційних сило­сах стисненим повітрям. При цьому насичена повітрям (аерова-на) маса порошкоподібного матеріалу набуває текучості і пово­дить себе аналогічно рідині. Днища силосів вкривають металеви­ми повітророзподільними коробками з мікропористими ке­рамічними плитками або спеціальними тканинами. Залежно від способу аерування ці коробки об'єднують у різні групи. В одну з

груп подають 75% загальної кількості стисненого повітря, при­значеного для перемішування, аероване сировинне борошно над цією групою коробок стає менш густим і ніби "спливає", а на йо­го місце надходить щільніше борошно з сусідніх секцій, куди по­дано менше повітря. Через деякий час "активною" стає друга гру­па. Так досягають належного усереднення борошна.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1965. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия