Студопедия — Сучасна структура технічних наук
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сучасна структура технічних наук






 

Ми розглянули питання про місце технічних наук у системі наукового знання, взаємодії цієї наукової галузі з науками інших типів. Проте технічні науки мають сучасну дисциплінарну структуру.

Технічні науки нині представлені сотнями спеціальностей, що відображають як внутрішню, так і зовнішню логіку техніко-наукового розвитку суспільства. Мовою техніки залишаються загальнотехнічні графічні дисципліни. Загальнотехнічне значення має і група спеціальностей, що належать до приладобудування, метрології та інформаційно-обчислювальних приладів. До цієї групи входять і геодезичні дисципліни.

Традиційний об`єкт техніки – машина і нині відіграє в технічних науках центральну роль. Ефективність реконструкції, темпи економічного зростання вирішальною мірою залежать від машинобудування. У групу дисциплін, що відображають загальні питання машинобудування і машинознавства, входять науки про матеріальний субстрат – матеріалознавство в машинобудуванні, про основні елементи машин, основні процеси роботи машин, технології машинобудування і методи контролю в ньому. Сюди ж входить і ергономіка.

Далі йде група дисциплін, що належать до обробки матеріалів у машинобудуванні. Потім виділяються дисципліни, що відображають його основні галузі: енергетичне, металургійне, хімічне, транспортне, гірниче, будівельне, авіаційне, ракетно-космічне машинобудування і кораблебудування.

До групи електротехнічних дисциплін входять теоретичні основи електротехніки, науки про електрообладнання, електроакустичні, електротермічні процеси і установки, про техніку сильних електричних і магнітних полів і їх перетворення.

До групи радіотехніки і зв`язку належать дисципліни як теоретичного плану, так і ті, що відображають конкретні процеси. Сюди ж входять питання технології виробництва, механізації та автоматизації підприємств і засобів зв`язку. Ця група дисциплін має тісну взаємодію з природничими і концептуальними науки.

Бурхливий розвиток дисциплін, пов`язаних з управлінням, автоматикою і обчислювальною технікою, зумовлений необхідністю застосування кібернетичних, комп`ютерних методів у всіх наукових галузях.

 

До цієї групи дисциплін входять: автоматичне управління і регулювання, автоматичні системи проектування, управління і автоматизація технологічних процесів, управління в біологічних, медичних, соціальних, економічних системах, а також дисципліни, пов`язані безпосередньо з інформаційною і обчислювальною технікою і методами її застосування в різних галузях. Дисципліни цієї групи взаємодіють практично з усіма галузями наукового знання.

 

Сюди ж належать ще дві групи. У першу з них входять дисципліни про матеріальну базу кібернетики: дослідження, розробку і виробництво електронної техніки. Ці питання можуть бути вирішеними лише у взаємодії з природознавством. У другу – теоретичні основи інформатики, автоматизовані інформаційні системи і деякі традиційні дисципліни (документалістика, бібліографування та ін.). Вони мають широке поле взаємодії з суспільними і мистецтвознавчими науками.

Важливе місце серед техніко-наукових дисциплін займають групи, що відображають комплексні науково-технічні проблеми: енергетика, розробка корисних копалин, металургія, транспорт, будівництво. Сучасна енергетика складається із загальної енергетики, теоретичних і прикладних аспектів наук про конкретні засоби і устаткування для виробництва, передачі і використання енергії.

У розробці корисних копалин найінтенсивніше проявляється взаємодія техніки і природи, що зумовлює багатогранність групи дисциплін з цієї проблеми. До них належать маркшейдерія (* Маркшейдерія – галузь гірничої справи, що стосується просторово-геометричних вимірювань у надрах Землі і на відповідних ділянках її поверхні з наступним зображенням контурів корисних копалин, гірничих виробок на планах, картах і розрізах) і геометрія надр, дисципліни про способи розробки родовищ – нафтогазопромислове і підземне будівництво, геологорозвідка, збагачення корисних копалин. Необхідність взаємодії технічних і природничих наук у справі вирішення проблем розробки корисних копалин проявилася у виникненні та розвитку такої дисципліни, як «фізичні процеси гірничого виробництва».

До групи металургійних дисциплін входять субстанціональні для даної галузі науки: металознавство і термічна обробка металів різних типів і технологічні процеси металургійного виробництва.

Група транспортних дисциплін розглядає загальнотранспортні проблеми, що вирішуються на рівні взаємодії з суспільними науками, а також дисципліни з окремих видів транспорту, які вивчають транспортні шляхи, експлуатацію транспортних засобів і допоміжного устаткування.

Будівельні науки складаються із субстанціональної дисципліни про будівельні матеріали і дисциплін про елементи будівельних споруд, будівлі, про технологію і організацію будівництва.

Ряд технічних дисциплін утворюють групи, що відображають найважливіші для життєдіяльності суспільства технологічні процеси. Це такі, як технологія продовольчих продуктів, матеріалів текстильної і легкої промисловості, лісової та деревообробної промисловості, целюлозно-паперової промисловості і хімічна технологія.

Технічні науки, що генетично зумовлені дією, перетворенням, є проекцією людської діяльності на наукову основу. Об`єктом цієї діяльності може бути, зрозуміло, не лише нежива природа. Тому до наук технічного типу слід віднести і агротехнічні: агрономію, лісознавство, зоотехнологію та дисципліни про технічні засоби оптимізації агротехнології.

Взаємодія технічних наук з біологічною галуззю природничих наук привела до виникнення біотехнології, яка має вирішити значні науково-технічні проблеми. Вплив на живий (в тому числі і людський) організм з метою поліпшення його життєдіяльності на основі знання закономірностей його функціонування як об`єкта природи теж є, по суті, технічною спеціальністю. Тому і медичну науку, ветеринарні і фармацевтичні науки можна, певною мірою, вважати технічними.

Отже, сучасна структура технічних наук виглядає так:

- загальнотехнічні дисципліни;

- науки про машини;

- електро- і радіотехніка;

- кібернетичні дисципліни;

- науки про комплексні технологічні проблеми;

- науки про найважливіші технологічні процеси;

- науки про штучний вплив на біологічні об`єкти з метою оптимізації їх життєдіяльності.

 

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 407. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия