Студопедия — Лабораторна робота № 9. Тема: Adobe Photoshop. Поняття слоя і маски робота з ними
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота № 9. Тема: Adobe Photoshop. Поняття слоя і маски робота з ними






Тема: Adobe Photoshop. Поняття слоя і маски робота з ними.

Мета: навчитися працювати зі слоями і масками

Завдання: Створення першої сторінки журналу

Хід роботи

1. Відкрити існуючу фотографію.

2. Виділити на ній якійсь об‘єкт.

3. Вирізати його і помістити на інший слой.

4. Змінити його скористувавшись ефектами слоя.

5. Створити першу сторінку журнала (індивідуально для кожного).

6. Оформити звіт до роботи.

Теоретичні відомості

Виділення областей

Уміння виділяти фрагменти зображень має велике значення для редагування і монтажу фотографій. Річ у тому, що тільки виділену область можна перемістити з одного зображення на інше. При ретушуванні, розфарбовуванні, а також тоновій і колірній корекції всі зміни проводяться тільки у виділеній області і не можуть вплинути на решту частини зображення.

Виділення областей (наборів пікселів) в растровій графіці принципово відрізняється від виділення об'єктів у векторних програмах. У растровій графіці не існує об'єктів. Те, що око сприймає як дерево, квітка, обличчя людини - це всього лише набір різноколірних пікселів. Перш, ніж перемістити фрагмент зображення або змінити його яскравість, необхідно повідомити растровій програмі, яка група пікселів складає цей фрагмент, тобто виділити його. авколо виділеної області з'явиться мерехтлива пунктирна лінія, яку часто називають «мурашиною доріжкою».

Зображення, розташоване за межами виділення, називається маскованою областю. Ця область недоступна для редагування і, отже, захищена від випадкових змін.

Таким чином, якщо на зображенні існує виділена область, то всі інструменти редагування діють тільки в межах цієї області, а решта частини зображення залишається недоторканною – маскованою.

Щоб створити виділення, тобто точно вибрати потрібний набір пікселів, часто потрібно немало сил і часу. Цим пояснюється різноманітність засобів виділення: група інструментів Marquee (Область), група інструментів Lasso (Ласо), Magic Wand (Чарівна паличка) і ін.

Для виділення фрагментів зображень у вигляді прямокутників і овалів використовуються інструменти Rectangular Marquee

Інструмент Lasso (Ласо) дозволяє виділяти області довільної форми, малюючи контур виділення курсором миші. Проте важко створити точну лінію, використовуючи мишу для малювання на екрані. Тому не завжди вдається виділити за допомогою Lasso (Ласо) область з складною межею зображення (зображення звіра, людини, квітки і т. д.).

Інструмент Polygonal Lasso (Багатокутне Ласо) використовується для виділення багатокутників. В цьому випадку користувач задає крапки на зображенні, а Photoshop автоматично будує між ними відрізки прямих.

Інструмент Magnetic Lasso (Магнітне Ласо).t дуже зручний для виділення областей неправильної форми з чіткими контурами. Для малювання контура області використовується миша. При цьому межа виділення (мерехтливий пунктир) «прилипає» до лінії, яка розділяє ті, що сильно відрізняються по яскравості і кольору ділянки зображення.

Далеко не завжди для виділення області довільної форми необхідна така копітка робота, як окреслення контура, У ряді випадків можна скористатися інструментом Magic Wand (Чарівна паличка), який виділяє області, що складаються з близьких за кольором пікселів. Ступінь близькості колірних відтінків користувач може задати в полі Tolerance (Поріг) на панелі властивостей Чарівної палички. Наприклад, якщо значення цього поля рівне 40, то в результаті клацання в деякій точці зображення буде виділена область, що включає 40 близьких світліших і 40 темніших відтінків. Збільшення значення цього поля розширює діапазон відтінків в області, що виділяється.

Важливо пам'ятати, що Photoshop вибирає близькі кольори, виходячи з кольору пікселя в точці клацання мишею. Тому форма виділення може розрізнятися залежно від того, в якій крапці було зроблено клацання.

Якщо межа виділення розташовується не так, як треба, її можна підправити, наприклад, перемістити. В цьому випадку зображення залишається незмінним, переміщається тільки рамка виділення (мерехтливий контур). При необхідності межу виділення Можна зменшити, збільшити або повернути.

Після того, як виділення створене і, можливо, уточнене, над виділеною областю виконують різні перетворення: переміщення, копіювання масштабування, обертання, зафарбовування, висвітлювання, затемнення, дзеркальне віддзеркалення і ін.

При роботі із зображенням може виникнути бажання відрізувати від нього все зайве (поля, фрагменти навколишнього оточення іт. д.). Цей процес називається кадруванням. Кадруватися зображення важливо і в інших випадках: чим менше розмір зображення, тим менше дискового простору потрібно для його збереження і тим швидше воно обробляється.

Маски і канали

При роботі з виділеними областями виникає ряд проблем.

По-перше, дуже часто використання Чарівної палички або групи інструментів Lasso (Ласо) не дозволяє точно виділити фрагмент зображення, наприклад групу людей, звіра із строкатим забарвленням, букет квітів і т.д. Тому необхідні засоби для уточнення заздалегідь створеного виділення.

По-друге, виділені області можна редагувати по порядку: спочатку першу, потім другу, третю і т.д. Важливо пам'ятати, що кожного разу, коли виділяється нова область, виділення старої пропадає. Отже, необхідно мати можливість зберігати виділені області для повторного використання.

Розглянемо вирішення цих проблем в Photoshop. Для роботи з виділеними областями використовуються два режими:

· стандартний режим;

· режим швидкої маски.

У цих режимах виділена і маскована області відображаються по-різному. У стандартному режимі виділення обмежене мерехтливою пунктирною лінією. У режимі швидкої маски на зображення накладена маска, що містить прозорі і непрозорі області.

Попереднє (приблизне) виділення створюється інструментами виділення в стандартному Режимі, а уточнюється виділення в режимі швидкої маски. На панелі інструментів розташовані піктограми перемикання режимів:

Якщо необхідно уточнити Маску відповідно до контура області, що виділяється, частково стерти і/або розширити непрозору область (плівку). Зазвичай використовують напівпрозору плівку, щоб краще бачити ту частину зображення, яка розташована під нею. Це полегшує процес уточнення виділення.

Для роботи в режимі швидкої маски Photoshop використовує чорний і білий кольори. Прозорій області відповідає білий колір, а непрозорою - чорний Тому зафарбовування чорним розширює плівку, скорочуючи тим самим виділену область; а зафарбовування білим стирає плівку, внаслідок чого виділена область збільшується

Щоб побачити, як стирання і зафарбовування змінило виділену область, необхідно перемкнутися в стандартний режим.

Якщо отриманий результат не відповідає бажаному, потрібно знову перейти в режим швидкої маски і підправити виділення.

Таким чином, послідовність дій для виділення області складної форми полягає в наступному:

· створити попереднє виділення будь-якими інструментами виділення в стандартному режимі

· встановити чорний колір як основного і білий - як фоновий

· перейти в режим швидкої маски

· уточнити виділення, стираючи напівпрозору плівку Гумкою і розширюючи її Олівцем або Кистю.

· перемкнутися в стандартний режим для перетворення маски в межу виділення

· якщо виділення вийшло неточним, знову продовжити роботу в режимі швидкої маски.

Швидка маска розрахована на одноразово застосування. Після перетворення такої маски в межу виділеної області вона зникає.

Якщо на створення виділення витрачено багато часу або необхідно скористатися ним повторно, слід зберегти його як маску. При цьому неважливо, яким чином було створено виділення - інструментами виділення в стандартному режимі або в режимі швидкої маски.

Маски зберігаються в спеціальних каналах, що виконують роль складових при зображенні. Кожен раз, коли виділення зберігається як маска, створюється новий канал - канал маскування (його інакше називають альфа-каналом).

Для роботи з каналами використовується панель Channels (Канали).

На цій панелі представлені так званий суміщений канал RGB-зображення, а також червоний (Red), зелений (Green) і синій (Blue) канали. Ці канали створюються автоматично відповідно до моделі кольору документа. Якщо колірна модель документа - RGB, то зображення в червоному, зеленому і синьому каналах, накладаютьсяь один на одного, утворюють кольорову картинку.

Після збереження виділення як маски з'являється ще один канал Alpha 1. За допомогою чорного і білого кольорів Photoshop показує, які області зображення масковані (чорний), а які виділені (білий). Наступний канал називатиметься Alpha 2 і т.д. Коли каналів достатні багато, краще привласнити їм змістовні імена. В цьому випадку швидше можна знайти потрібне виділення на панелі Channels (Канали).

Біли виділення збережено як маска в каналі, то його можна відмінити, а потім у будь-який момент часу завантажити з каналу. Навколо виділеної області знову з'явиться мерехтлива пунктирна лінія.

Якщо виділення збережено як маска в каналі, то його можна відмінити, а потім у будь-який момент часу завантажити з каналу. Навколо виділеної області знову з'явиться мерехтлива пунктирна лінія.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 599. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия