Студопедия — Афінська система виховання.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Афінська система виховання.






 

В Афінах (VII-V ст. до н. е.) на базі розвинутого ремесла, торгівлі, мореплавання утворився найбільш прогресивний для того часу державний устрій античної рабовласницької демократії. Це обумовило розквіт афінської культури і прогресивний характер афінського виховання.

 

Афінське виховання передбачало іншу мету, ніж спартанське, а саме: “Найбільше ми прагнемо, щоб громадяни були прекрасні душею і загартовані тілом, бо саме такі люди добре живуть у мирний час і спасають державу під час війни” (Лукіан). Це виховання мало різнобічний характер.

 

До 7 років діти отримували традиційне сімейне виховання, метою якого був розвиток у дитини фізичних сил, почуття краси й формування традиційних моральних принципів. Вихованням дитини займались мама, няня, раб.

 

Після досягнення 7 років дівчатка залишалися виховуватися в сім’ї, а хлопчики починали відвідувати платні школи (одночасно або послідовно): мусичні і гімнастичні, останні мали назву палестри. У заможних сім’ях опіку над юним школярем здійснював раб-вихователь, педагог. Слово “педагог” означає “той, що веде дитину”. Це був домашній раб, який супроводжував дитину до школи й стежив за нею вдома. Поступово зі звичайного раба педагог перетворювався в домашнього вихователя.

 

У мусичних школах (8-16 pp.) дітей навчали учитель-граматист і вчитель-кіфарист. Тут діти повинні були навчитися читати, писати, рахувати, використовуючи при цьому спеціальний предмет для лічби - абак. Навчання грамоти здійснювалося буквоскладальним методом. Для цього діти використовували навощені дошки - “пери”, на яких учні “стилями” - загостреними паличками - наносили букви, складали тексти, записували результати обчислень. Ці елементи техніки шкільного письма засвідчують про зв’язок стародавньогрецької культури з історично близькою до неї культурою Стародавнього Сходу.

 

Мусичне виховання охоплювало ті сфери культури, які перебували під опікою муз, за грецькою міфологією - дочки богині пам’яті Мнемосіни. До цієї сфери належали поезія, музика, танці, науки й мистецтва в цілому. У мусичних школах діти вивчали напам’ять уривки з класичної літератури: Гомер, Гесіод, Езоп, Есхіл, Софокл, Евріпід. Музика, поезія і граматика настільки тісно були взаємопов’язані, що викладати їх міг лише один учитель, паралельно навчаючи дітей грі на кіфарі, музичному інструментові щипкового типу. Грі на флейті в афінських школах не навчали, бо, на думку афінян, вона не поєднувалася з усною мовою, а, отже, й з інтелектуальним розвитком дитини.

 

В палестрах (13-14 pp.) афінські діти тренувалися в бігу, стрибках, боротьбі, плаванні, метанні диска. Помітна увага приділялася мистецтву танцю, в якому прагнули передати гаму людських переживань. Учні брали участь в народних іграх і виставах. Знатні люди проводили з дітьми бесіди на моральні теми.

 

Юнаки з найзаможніших родин, які успішно завершили курс навчання в мусичних школах і палестрах, продовжували удосконалюватися в державних навчальних закладах - гімнасіях (16-18 pp.). В Афінах у V-IV ст. до н. е. їх було три: Академія, Лікей та Кіносарг, де видатні ритори і поети вели з юнаками повчальні бесіди. Грецьке слово “схола”, нинішнє школа, означає дозвілля, відпочинок від праці, що сприяє фізичній і духовній досконалості.

 

Гімнасій Академія розміщувався в храмі легендарного афінського героя Академа. В садах Академа стояли жертовники музам і Прометею, який, згідно з легендою, подарував людям писемність. Саме тут Платон збирав своїх учнів.

 

Гімнасій Лікей містився біля храму міфічного Аполлона Лікейського, в якому навчав Арістотель. У гімназії Кіносарг, де могли навчатися юнаки не лише з середовища повноправних афінян, працював зі своїми учнями Антисфен, засновник філософської школи киніків. Поряд з цим гімнасієм розташовувалось святилище Геракла, легендарного напівбога-трудівника, який був немовби покровителем цієї школи.

 

З 18-ти до 20-річного віку афінські юнаки повинні були перебувати в ефебії - дворічному військовому державному органі, в якому юнаків навчали військовій справі. Після першого року перебування на службі вони давали клятву на вірність Афінській державі.

 

В Афінах та інших містах Еллади в кінці V - на початку IV ст. до н. е. свої школи мали й мандрівні вчителі мудрості - софісти, які навчали, у першу чергу, красномовству й логіки. Красномовство, мистецтво переконувати і відстоювати свої погляди, стало справою політиків. Потребу в підготовці таких людей і задовольняли софісти. їх називали вчителями мудрості, “словесної боротьби”, “гімнастики розуму”. Софісти започаткували розвиток риторики й логіки, як мистецтва мови, що передбачає залучення поетичних, художніх і наукових творів. Розвиваючи риторику, софісти сприяли піднесенню загального рівня освіти юнаків; привчаючи їх мислити, правильно говорити, наслідувати поведінку видатних людей. Методи навчання були найрізноманітніші: розповідь, бесіда, розгорнуте доведення, дискусія та ін.

 

В VI ст. до н. е. в Стародавній Греції почали вже досить чітко формуватися філософські школи. Найдавнішою з них була піфагорійська, яка справила особливий вплив на наступний розвиток всієї філософської думки. Засновником піфагорійської школи, своєрідного релігійно-етичного братства був Піфагор Самоський (VI ст. до н. е.), розквіт життя якого припав на 540-537 pp. до н. е. У піфагорійському братстві навчання й виховання молоді було добре продуманим і організованим.

 

В основу періодизації розвитку людини піфагорійці поклали число 7: в перше семиріччя життя людини випадають молочні зуби, у друге семиріччя наступає статева зрілість, у третє - виростає борода. Навчати й виховувати необхідно, враховуючи вік людини, щоб “діти не вели себе як немовлята, юнаки - як діти, чоловіки - як юнаки, а старі не впадали в маразм”.

 

Завдяки пізнішим висловлюванням філософа III—IV ст. Ямвліха можна скласти уявлення про організацію навчання юнаків у піфагорійському братстві. День розпочинався з ранкової прогулянки у священному парку, щоб кожен окремо міг “впорядкувати й гармонізувати свідомість”. Після цього учні збиралися в храмі, де відбувалося навчання й удосконалення вдачі. Потім - гімнастика, а вже потім - сніданок і прогулянка з друзями з метою колективного повторення нових знань. Після обіду юнаки приступали до читання, яке проводив наймолодший учень, а найстарший коментував. У кінці дня вчитель висловлював свої настанови і учні розходились по домівках.

 

Важливим завданням учителя був розвиток пам’яті учнів, яку надзвичайно цінували й постійно тренували; у процесі навчання не переходили до розгляду наступного питання, не засвоївши попереднього, учні привчалися до самостійного переборення труднощів у навчанні. Характерними піфагорійськими настановами педагогічного характеру були: правильно організоване навчання повинно здійснюватися за спільним бажанням учителя й учня, бо в іншому випадку завдання не буде вирішене; якщо вивчення наук і мистецтв здійснюється добровільно, то мета буде досягнута, а якщо не добровільно, то це негідно й безрезультатно тощо.

 

У V ст. до н. е. в Стародавній Греції стала очевидною необхідність осмислення в межах філософії такого важливого явища соціального життя, як виховання необхідних державі громадян. На цей період вже був накопичений досить багатий і різноманітний емпіричний матеріал, в багатьох містах-полісах античного світу функціонували школи. Нерозчленовані ще наукові знання концентрувалися у своєрідних натурфілософських системах, органічною складовою яких були й педагогічні ідеї, думки й погляди багатьох учителів, просвітителів. Іншими словами, у надрах натурфілософських знань формувалася педагогічна думка Стародавньої Греції.

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 636. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия